Recept Italiaanse bollen??

Hier kan je alles plaatsen wat niet onder de overige categorieën valt, zolang het maar enigszins met de hobby's van je mede-forumleden te maken heeft.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
brood daar zit wat in
Meesterbakker
Berichten: 1834
Lid geworden op: do 21 jun 2012, 21:35
Locatie: Regio Utrecht

Recept Italiaanse bollen??

Bericht door brood daar zit wat in » ma 08 feb 2016, 21:33

Beste forumleden,

Tjonge, ben ik al weer met een vraag ;B
Ons buurjongetje is binnenkort jarige en is gek op een broodje Mario.
Zijn ouders kwamen vragen of ik de Italiaanse bollen kan maken...Super leuk natuurlijk, maar ik heb er geen recept van.
Heeft iemand van jullie een recept en het al eens gemaakt??

Hoop dat jullie me er aan kunnen helpen.
Groet, Marja
_________________________________________________________________________________________________________
Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer

Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: Recept Italiaanse bollen??

Bericht door Ballie » ma 08 feb 2016, 21:38

Dat zijn toch gewoon (grote) harde bollen? Ik zou het eens proberen met een recept voor pistolets of stokbrood, (iets minder nat) en daar wat grotere bollen van vormen.

Zal misschien niet helemaal origineel zijn, maar komt er denk ik aardig dicht bij in de buurt...

[Edit]
Ik heb nog even wat verder gekeken, en wat ik zo links en rechts tegenkom is dat er ook nog wat Italiaanse kruiden door het deeg gaan, ongeveer een eetlepel op 400 gram bloem. Hoeveel dat in gewicht is? Durf het niet te zeggen. Kwestie van uitproberen...
Het leven is goed, in het Brabantse land...

Gebruikersavatar
miesje1959
Meesterbakker
Berichten: 1523
Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
Locatie: kop van Noord-Holland

Re: Recept Italiaanse bollen??

Bericht door miesje1959 » ma 08 feb 2016, 21:54

Marja, ik maak regelmatig een Couronne Bordelaise, met van die grote, mooie bollen.

Volgens mij is zo'n bol ligt knapperig is en dan is dit recept wel geschikt.


Als uitgangspunt ben ik toen uitgegaan van de kaiserbroodjes van Levine, maar dit heb ik een beetje verbouwd .

Couronne Bordelaise

Pâte Fermenté:
165 gram bloem
0,8 gram gist
3 gram zout
105 gram water

Poolish:
120 gram bloem
120 gram water
0,6 gram gist

Deeg:
de pâte fermenté
de poolish
215 gram bloem
3 gram gist
6 gram zout
60 gram ei
18 gram olie
Astrid

Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -

Gebruikersavatar
brood daar zit wat in
Meesterbakker
Berichten: 1834
Lid geworden op: do 21 jun 2012, 21:35
Locatie: Regio Utrecht

Re: Recept Italiaanse bollen??

Bericht door brood daar zit wat in » ma 08 feb 2016, 22:13

Wat fijn jullie reacties!
Ik had zelf ook al naar het recept van de Berliner Knuppel van Levine gekeken.
De Couronne Bordelaise ziet er ook prachtig uit zeg, wow...wat een mooi brood!!
Groet, Marja
_________________________________________________________________________________________________________
Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer

Gebruikersavatar
ghost
Opboller
Berichten: 193
Lid geworden op: do 07 nov 2013, 13:01
Locatie: belgië

Re: Recept Italiaanse bollen??

Bericht door ghost » di 31 mei 2016, 09:45

Nu ik wil geen nieuwe topic openen omdat ik eveneens een vraag heb op die italiaanse bollen .
Ik heb onlangs via een diepvries warenhuis die italiaanse bollen gekocht , waren lekker er zitten 40 bollen in , kost ongeveer 17€ . Nu dit terzijde deze bollen zijn +- 13 cm groot en wegen +-100 gr..
Ik heb hier een recept https://groups.google.com/forum/#!topic ... LBMEeA-ZjQ
Daar staat easy ciabatta bij . Is dit het zelfde meel https://www.de-zuidmolen.nl/Meel-voor-c ... _1868.html

Gebruikersavatar
Pascal
Jongste bediende
Berichten: 44
Lid geworden op: di 13 okt 2015, 23:46

Re: Recept Italiaanse bollen??

Bericht door Pascal » di 31 mei 2016, 11:16

Hoi Marja,

Ik heb dit recept gekregen bij broodcursus II bij Robert van Beckhoven;
95% Tarwebloem T65
5 % Roggebloem
1,8 % Zout
4 % Verse Gist
3 % krokant broodpoeder
3 % Olijfolie
55% water (kan +/_ tot 68 %, afhankelijk van je bloem)
Italiaanse kruiden naar smaak
Rijstemeel voor decoratie

Kneed van alle grondstoffen een mooi deeg.
Afwegen op 110 gram, en opbollen
Voorrijs ca. 20 minuten
Opnieuw opbollen en decoreren met rijstemeel
Narijs ongeveer 60 minuten
Vlak voor afbakken twee maal insnijden
Afbakken op 230 graden, ongeveer 18 minuten met iets stoom.
Laatst gewijzigd door Ballie op zo 16 okt 2016, 08:55, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Gist gewijzigd in VERSE gist...

Gebruikersavatar
brood daar zit wat in
Meesterbakker
Berichten: 1834
Lid geworden op: do 21 jun 2012, 21:35
Locatie: Regio Utrecht

Re: Recept Italiaanse bollen??

Bericht door brood daar zit wat in » vr 03 jun 2016, 20:06

Dank je wel Pascal. Ik ga dit recept binnenkort een keer proberen, dank dat je de moeite hebt genomen het te vermelden :2th:
Groet, Marja
_________________________________________________________________________________________________________
Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer

Gebruikersavatar
brood daar zit wat in
Meesterbakker
Berichten: 1834
Lid geworden op: do 21 jun 2012, 21:35
Locatie: Regio Utrecht

Re: Recept Italiaanse bollen??

Bericht door brood daar zit wat in » wo 29 jun 2016, 20:14

Vandaag de Italiaanse bollen gemaakt naar het recept van Robert.
Het was een fijn deeg om mee te werken, de bollen zijn ook lekker, maar wel anders van smaak dan de meeste Italiaanse bollen.
Ze hadden nog iets langer kunnen rijzen, want ze scheurden nog flink open aan de zijkant.

Afbeelding
Groet, Marja
_________________________________________________________________________________________________________
Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer

Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1891
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: Recept Italiaanse bollen??

Bericht door TigerManZ » di 04 okt 2016, 21:04

Zien er heerlijk uit Marja :2th:
Groet, Han. :)

Waarschijnlijk aan het motorrijden of hardlopen of buiten koken of bier brouwen of.... teveul om op te noemen

Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3206
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Recept Italiaanse bollen??

Bericht door bakplaat » wo 05 okt 2016, 12:25

Mooie Italiaanse Bollen Marja :2th:

Had in eerste instantie het compliment naar

Melinda gestuurd.

;B Tja Opa Bakplaat wordt ook al een dagje ouder. :G
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.

De BAKPLAATJES van BAKPLAAT- Bakker Cor :roll:

Gebruikersavatar
Zelfbroodbakken2015

Re: Recept Italiaanse bollen??

Bericht door Zelfbroodbakken2015 » do 06 okt 2016, 16:57


Gebruikersavatar
ghost
Opboller
Berichten: 193
Lid geworden op: do 07 nov 2013, 13:01
Locatie: belgië

Re: Recept Italiaanse bollen??

Bericht door ghost » za 08 okt 2016, 15:03

Valt me wel op dat er meer droge gist is gebruikt in dat recept van marions kitchen .

Gebruikersavatar
Pascal
Jongste bediende
Berichten: 44
Lid geworden op: di 13 okt 2015, 23:46

Re: Recept Italiaanse bollen??

Bericht door Pascal » zo 16 okt 2016, 00:48

Het gist bij het recept van Robert is verse gist en geen droge.

Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: Recept Italiaanse bollen??

Bericht door Ballie » zo 16 okt 2016, 08:56

Bedankt voor deze toevoeging. Ik heb de aanduiding in het recept aangepast.
Het leven is goed, in het Brabantse land...

Gebruikersavatar
born2bake
Jongste bediende
Berichten: 44
Lid geworden op: do 10 mar 2016, 01:34
Locatie: Fryslân

Re: Recept Italiaanse bollen??

Bericht door born2bake » ma 14 jan 2019, 14:38

miesje1959 schreef:
ma 08 feb 2016, 21:54

Pâte Fermenté:
165 gram bloem
0,8 gram gist
3 gram zout
105 gram water

Poolish:
120 gram bloem
120 gram water
0,6 gram gist

Deeg:
de pâte fermenté
de poolish
215 gram bloem
3 gram gist
6 gram zout
60 gram ei
18 gram olie
Mag ik vragen hoeveel Italiaanse bollen je uit dit recept kunt halen? (van hoeveel gram per stuk)
Sorry, ben een echte amateur en kan dat soort dingen nog niet berekenen.
Maar het lijkt me heel leuk om eens uit te proberen.

Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1580
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Recept Italiaanse bollen??

Bericht door papagena » ma 14 jan 2019, 16:28

Dit is al een heel oud item en de kans dat degene die je nu iets vraagt, ook antwoord is niet erg groot.
Zoals ik lees, is dit recept gebaseerd op het recept van Levine, kaiserbroodjes. Levine gaat daar uit van bolletjes van 75 gram. Hier is dat recept. https://uitdekeukenvanarden.blogspot.co ... odjes.html
Niet bij brood alleen....

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 4558
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Recept Italiaanse bollen??

Bericht door Levinebaktbrood » ma 14 jan 2019, 18:32

Alle ingrediënten bij elkaar optellen, dan heb je het deeggewicht. Dan bepalen hoe groot je de broodjes wilt maken. En dan een deelrekensommetje maken.
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Gebruikersavatar
born2bake
Jongste bediende
Berichten: 44
Lid geworden op: do 10 mar 2016, 01:34
Locatie: Fryslân

Re: Recept Italiaanse bollen??

Bericht door born2bake » di 15 jan 2019, 13:12

Dank jullie wel!

Kan ik ook bijvoorbeeld een klein percentage oregano toevoegen aan het deeg, of mislukt het dan bijvoorbaat?

Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Warme bakker
Berichten: 670
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem

Re: Recept Italiaanse bollen??

Bericht door BakkerGerrit » di 15 jan 2019, 13:55

Kun je zeker doen! En wat kan er nu helemaal misgaan....... ;)
Groet, Gerrit

Gebruikersavatar
born2bake
Jongste bediende
Berichten: 44
Lid geworden op: do 10 mar 2016, 01:34
Locatie: Fryslân

Re: Recept Italiaanse bollen??

Bericht door born2bake » di 15 jan 2019, 14:12

Nou.......
Ik heb weleens een paar keer broodjes geprobeerd te bakken met verse knoflook, en die mislukte dus altijd. Vandaar dat ik het toch maar even vraag voor de zekerheid.

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 4558
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Recept Italiaanse bollen??

Bericht door Levinebaktbrood » di 15 jan 2019, 18:13

Gist houdt niet van verse knoflook ... :shock:
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1891
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: Recept Italiaanse bollen??

Bericht door TigerManZ » di 15 jan 2019, 21:08

Levinebaktbrood schreef:
di 15 jan 2019, 18:13
Gist houdt niet van verse knoflook ... :shock:
Haha... nooit geweten Levine.
Bedankt! Weer iets geleerd :)
Groet, Han. :)

Waarschijnlijk aan het motorrijden of hardlopen of buiten koken of bier brouwen of.... teveul om op te noemen

Gebruikersavatar
born2bake
Jongste bediende
Berichten: 44
Lid geworden op: do 10 mar 2016, 01:34
Locatie: Fryslân

Re: Recept Italiaanse bollen??

Bericht door born2bake » wo 16 jan 2019, 00:50

Levinebaktbrood schreef:
di 15 jan 2019, 18:13
Gist houdt niet van verse knoflook ... :shock:
Is dat misschien omdat knoflook zout is?

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 4558
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Recept Italiaanse bollen??

Bericht door Levinebaktbrood » wo 16 jan 2019, 01:03

Nee, want knoflook is niet zout.
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Gebruikersavatar
born2bake
Jongste bediende
Berichten: 44
Lid geworden op: do 10 mar 2016, 01:34
Locatie: Fryslân

Re: Recept Italiaanse bollen??

Bericht door born2bake » wo 16 jan 2019, 01:09

Mensen die bijna geen zout mogen, wordt knoflook aangeraden als "zoute" smaakmaker.

Maar hoe dan ook, het is jammer dat gist niet van knoflook houdt.

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 4558
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Recept Italiaanse bollen??

Bericht door Levinebaktbrood » wo 16 jan 2019, 10:16

Ja dat klopt, maar allerlei kruiden kunnen de smaak van een gerecht ophalen als er verder weinig/geen zout wordt gebruikt.
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Gebruikersavatar
born2bake
Jongste bediende
Berichten: 44
Lid geworden op: do 10 mar 2016, 01:34
Locatie: Fryslân

Re: Recept Italiaanse bollen??

Bericht door born2bake » zo 31 mar 2019, 22:41

Pascal schreef:
di 31 mei 2016, 11:16

Ik heb dit recept gekregen bij broodcursus II bij Robert van Beckhoven;
95% Tarwebloem T65
5 % Roggebloem
1,8 % Zout
4 % Verse Gist
3 % krokant broodpoeder
3 % Olijfolie
55% water (kan +/_ tot 68 %, afhankelijk van je bloem)
Italiaanse kruiden naar smaak
Rijstemeel voor decoratie


Perfect recept!
Heb ze inmiddels 2 x gebakken :2th:

Gebruikersavatar
1md65
Opboller
Berichten: 225
Lid geworden op: do 05 sep 2013, 18:34
Locatie: België

Re: Recept Italiaanse bollen??

Bericht door 1md65 » wo 03 apr 2019, 09:10

Moet er dan 40 gr verse gist in dit recept?

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 4558
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Recept Italiaanse bollen??

Bericht door Levinebaktbrood » wo 03 apr 2019, 13:45

Dat ligt eraan hoeveel bloem je gebruikt. De hoeveelheid bloem is altijd 100%. Je neemt dan 4% van de 100%. Bijvoorbeeld als 100% = 500 dan gebruik je 4% verse gist = 20 gram.
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Gebruikersavatar
brood daar zit wat in
Meesterbakker
Berichten: 1834
Lid geworden op: do 21 jun 2012, 21:35
Locatie: Regio Utrecht

Re: Recept Italiaanse bollen??

Bericht door brood daar zit wat in » wo 03 apr 2019, 19:57

Dank voor het recept. Ga ze ook snel eens maken.
Groet, Marja
_________________________________________________________________________________________________________
Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer

Gebruikersavatar
born2bake
Jongste bediende
Berichten: 44
Lid geworden op: do 10 mar 2016, 01:34
Locatie: Fryslân

Re: Recept Italiaanse bollen??

Bericht door born2bake » do 04 apr 2019, 21:29

Daar ga je geen spijt van krijgen! Succes. :2th:

Plaats reactie