Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Hier kan je alles plaatsen wat niet onder de overige categorieën valt, zolang het maar enigszins met de hobby's van je mede-forumleden te maken heeft.
Gebruikersavatar
Door brood daar zit wat in
#48431
Beste forumleden,

Tjonge, ben ik al weer met een vraag ;B
Ons buurjongetje is binnenkort jarige en is gek op een broodje Mario.
Zijn ouders kwamen vragen of ik de Italiaanse bollen kan maken...Super leuk natuurlijk, maar ik heb er geen recept van.
Heeft iemand van jullie een recept en het al eens gemaakt??

Hoop dat jullie me er aan kunnen helpen.
Gebruikersavatar
Door Ballie
#48432
Dat zijn toch gewoon (grote) harde bollen? Ik zou het eens proberen met een recept voor pistolets of stokbrood, (iets minder nat) en daar wat grotere bollen van vormen.

Zal misschien niet helemaal origineel zijn, maar komt er denk ik aardig dicht bij in de buurt...

[Edit]
Ik heb nog even wat verder gekeken, en wat ik zo links en rechts tegenkom is dat er ook nog wat Italiaanse kruiden door het deeg gaan, ongeveer een eetlepel op 400 gram bloem. Hoeveel dat in gewicht is? Durf het niet te zeggen. Kwestie van uitproberen...
Gebruikersavatar
Door miesje1959
#48433
Marja, ik maak regelmatig een Couronne Bordelaise, met van die grote, mooie bollen.

Volgens mij is zo'n bol ligt knapperig is en dan is dit recept wel geschikt.


Als uitgangspunt ben ik toen uitgegaan van de kaiserbroodjes van Levine, maar dit heb ik een beetje verbouwd .

Couronne Bordelaise

Pâte Fermenté:
165 gram bloem
0,8 gram gist
3 gram zout
105 gram water

Poolish:
120 gram bloem
120 gram water
0,6 gram gist

Deeg:
de pâte fermenté
de poolish
215 gram bloem
3 gram gist
6 gram zout
60 gram ei
18 gram olie
#48434
Wat fijn jullie reacties!
Ik had zelf ook al naar het recept van de Berliner Knuppel van Levine gekeken.
De Couronne Bordelaise ziet er ook prachtig uit zeg, wow...wat een mooi brood!!
Gebruikersavatar
Door ghost
#50192
Nu ik wil geen nieuwe topic openen omdat ik eveneens een vraag heb op die italiaanse bollen .
Ik heb onlangs via een diepvries warenhuis die italiaanse bollen gekocht , waren lekker er zitten 40 bollen in , kost ongeveer 17€ . Nu dit terzijde deze bollen zijn +- 13 cm groot en wegen +-100 gr..
Ik heb hier een recept https://groups.google.com/forum/#!topic ... LBMEeA-ZjQ
Daar staat easy ciabatta bij . Is dit het zelfde meel https://www.de-zuidmolen.nl/Meel-voor-c ... _1868.html
Gebruikersavatar
Door Pascal
#50194
Hoi Marja,

Ik heb dit recept gekregen bij broodcursus II bij Robert van Beckhoven;
95% Tarwebloem T65
5 % Roggebloem
1,8 % Zout
4 % Verse Gist
3 % krokant broodpoeder
3 % Olijfolie
55% water (kan +/_ tot 68 %, afhankelijk van je bloem)
Italiaanse kruiden naar smaak
Rijstemeel voor decoratie

Kneed van alle grondstoffen een mooi deeg.
Afwegen op 110 gram, en opbollen
Voorrijs ca. 20 minuten
Opnieuw opbollen en decoreren met rijstemeel
Narijs ongeveer 60 minuten
Vlak voor afbakken twee maal insnijden
Afbakken op 230 graden, ongeveer 18 minuten met iets stoom.
Laatst gewijzigd door Ballie op zo 16 okt 2016, 08:55, 1 keer totaal gewijzigd. Reden: Gist gewijzigd in VERSE gist...
#50241
Dank je wel Pascal. Ik ga dit recept binnenkort een keer proberen, dank dat je de moeite hebt genomen het te vermelden :2th:
#50475
Vandaag de Italiaanse bollen gemaakt naar het recept van Robert.
Het was een fijn deeg om mee te werken, de bollen zijn ook lekker, maar wel anders van smaak dan de meeste Italiaanse bollen.
Ze hadden nog iets langer kunnen rijzen, want ze scheurden nog flink open aan de zijkant.

Afbeelding
Gebruikersavatar
Door TigerManZ
#51676
Zien er heerlijk uit Marja :2th:
Gebruikersavatar
Door bakplaat
#51690
Mooie Italiaanse Bollen Marja :2th:

Had in eerste instantie het compliment naar

Melinda gestuurd.

;B Tja Opa Bakplaat wordt ook al een dagje ouder. :G
Gebruikersavatar
Door born2bake
#63035
miesje1959 schreef:
ma 08 feb 2016, 21:54

Pâte Fermenté:
165 gram bloem
0,8 gram gist
3 gram zout
105 gram water

Poolish:
120 gram bloem
120 gram water
0,6 gram gist

Deeg:
de pâte fermenté
de poolish
215 gram bloem
3 gram gist
6 gram zout
60 gram ei
18 gram olie
Mag ik vragen hoeveel Italiaanse bollen je uit dit recept kunt halen? (van hoeveel gram per stuk)
Sorry, ben een echte amateur en kan dat soort dingen nog niet berekenen.
Maar het lijkt me heel leuk om eens uit te proberen.
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#63038
Alle ingrediënten bij elkaar optellen, dan heb je het deeggewicht. Dan bepalen hoe groot je de broodjes wilt maken. En dan een deelrekensommetje maken.
Gebruikersavatar
Door born2bake
#63051
Nou.......
Ik heb weleens een paar keer broodjes geprobeerd te bakken met verse knoflook, en die mislukte dus altijd. Vandaar dat ik het toch maar even vraag voor de zekerheid.
Gebruikersavatar
Door TigerManZ
#63054
Levinebaktbrood schreef:
di 15 jan 2019, 18:13
Gist houdt niet van verse knoflook ... :shock:
Haha... nooit geweten Levine.
Bedankt! Weer iets geleerd :)
Gebruikersavatar
Door born2bake
#63059
Mensen die bijna geen zout mogen, wordt knoflook aangeraden als "zoute" smaakmaker.

Maar hoe dan ook, het is jammer dat gist niet van knoflook houdt.
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#63060
Ja dat klopt, maar allerlei kruiden kunnen de smaak van een gerecht ophalen als er verder weinig/geen zout wordt gebruikt.
Gebruikersavatar
Door born2bake
#64053
Pascal schreef:
di 31 mei 2016, 11:16

Ik heb dit recept gekregen bij broodcursus II bij Robert van Beckhoven;
95% Tarwebloem T65
5 % Roggebloem
1,8 % Zout
4 % Verse Gist
3 % krokant broodpoeder
3 % Olijfolie
55% water (kan +/_ tot 68 %, afhankelijk van je bloem)
Italiaanse kruiden naar smaak
Rijstemeel voor decoratie


Perfect recept!
Heb ze inmiddels 2 x gebakken :2th:
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#64069
Dat ligt eraan hoeveel bloem je gebruikt. De hoeveelheid bloem is altijd 100%. Je neemt dan 4% van de 100%. Bijvoorbeeld als 100% = 500 dan gebruik je 4% verse gist = 20 gram.
#64077
Dank voor het recept. Ga ze ook snel eens maken.
Brood van Gerrit

TARWEBOULE/BATARD MET LIJNZAAD, CHIAZAAD EN ZWART[…]

Hallo allemaal

Welkom Marcel, Waarom kneed je je deeg niet met de[…]

Bakken in een houtoven

Netjes Koos! :2th:

Paasstol

DAT zijn mooie stollen👍 Is nog even tot de kerst, […]