Hebben jullie dat ook?

Hier kan je alles plaatsen wat niet onder de overige categorieën valt, zolang het maar enigszins met de hobby's van je mede-forumleden te maken heeft.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Jos bakt
Gaat de goede kant op
Berichten: 90
Lid geworden op: vr 28 aug 2020, 08:09

Hebben jullie dat ook?

Bericht door Jos bakt »

Langzamerhand denk ik het ideale recept te hebben voor mijn volkorenbrood en dan ineens krijg ik inspiratie om een ingrediënt toe te voegen, te verminderen of weg te laten. Daarna ben ik weer een tijdje tevreden totdat het opnieuw begint te kriebelen om toch wat te wijzigen.

Hebben jullie dat ook?
Gebruikersavatar
Joannes
Jongste bediende
Berichten: 48
Lid geworden op: wo 25 mar 2020, 00:03

Re: Hebben jullie dat ook?

Bericht door Joannes »

Levine gaf me ooit een recept voor een witbrood. Dat gebruik ik als basis voor alle varianten. Volkoren, maisbrood en zelfs roggebrood is geen enkel probleem. Alleen een beetje opletten bij het toevoegen van vloeistof, het ene meel heeft gewoon wat meer of minder nodig. Deze manier van werken bevalt me uitstekend. Ondanks dat ik behoorlijk wat broodbakboeken bezit staan ze alleen maar in de kast.
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 614
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Hebben jullie dat ook?

Bericht door hjeverts »

Het is juist leuk om af en toe wat te varieren en niet elke dag hetzelfde brood te eten. Dus helemaal niet raar om te spelen met het recept / verhoudingen.
Groeten Hans,

Kneden met de hand en een zeer matige inbouw oven
Gebruikersavatar
Victory
Deegroller
Berichten: 323
Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42

Re: Hebben jullie dat ook?

Bericht door Victory »

Ik verander om de haverklap recepten🤣 dan moet er een voordeeg bij of ik wil hem niet met gist maar met desem of andersom. Of meer chocolade in chocoladebroodjes, recepten naar eigen inzicht samenvoegen. Leuk toch dat wat je geleerd hebt toepassen😃.

Ik bak ook nooit echt lang hetzelfde brood. Ik wissel hier heel wat recepten af. En altijd 1 soort met desem en één soort met gist en maar net waar ik zin in heb. Of een brood met een ingrediënt dat ik nog niet had maar nu wel.. hihi houdt mij vrolijk bezig en de uitdaging blijft erin🥰
Groetjes Victory

Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven

Ik bak veel met gist of desem/gist maar net waar ik zin in heb.
Gebruikersavatar
Bantam
Opboller
Berichten: 216
Lid geworden op: zo 18 okt 2020, 20:24
Contacteer:

Re: Hebben jullie dat ook?

Bericht door Bantam »

Ik bak twee of drie keer hetzelfde of bijna hetzelfde brood, met kleine aanpassingen (vooral vochtgehalte)
Daarna wordt het weer helemaal iets anders. Maar altijd met zuurdesem.
Omdat al mijn recepten in Excell files bewaard worden gebeurt het nu meer en meer dat de broden die ik nu bak heel nauw bij de vorige recepten aansluiten.
De ingrediënten die aangekocht worden zijn ook bepalend wat er in het brood gaat.
Voorbeeld : vroeger gebruikte ik spelt, nu niet meer. (Eigenlijk nooit meer, maar : zeg nooit nooit ;) )
Idem dito voor Durum rimacinata bloem.
Daarentegen zijn nu zwarte rijst ( Nerone, Riso venere, Rice Berry) en zwarte sesam de ingrediënten waarmee ik speel.
""" Excuse Me While I Kiss Cassandra """
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5406
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Hebben jullie dat ook?

Bericht door Levinebaktbrood »

Haha, dat heb ik constant :lol:
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine
Gebruikersavatar
klaas
Chef stoffer en blik
Berichten: 7
Lid geworden op: ma 02 aug 2021, 00:03

Re: Hebben jullie dat ook?

Bericht door klaas »

Welk brood zouden jullie het liefst maken?
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3727
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Hebben jullie dat ook?

Bericht door lekkermelig »

Ik zou het liefst iets bakken wat ik nog. niet eerder gebakken heb. Of ingredienten die ik nog niet eerder gebruikt heb. Altijd leuk om iets nieuws te proberen.

Maar als het dan toch iets moet zijn wat altijd lukt, doe dan maar Veluws desem, want in het boek van Hamelman eerder bekend staat als Vermont sourdough. Bak ik normaalgesproken vrijwel altijd (en nog wat andere zaken), maar ik wil ook nog zoveel nieuwe recepten uitproberen!

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood
Gebruikersavatar
Speltje
Chef stoffer en blik
Berichten: 21
Lid geworden op: do 28 okt 2021, 11:19

Re: Hebben jullie dat ook?

Bericht door Speltje »

Ik bak eigenlijk altijd hetzelfde brood want inmiddels heb ik na veel trial and error het perfecte recept en methode gevonden voor mijn speltbroden. Af en toe probeer ik wel eens wat anders maar het resultaat is meestal echt een stuk minder, dan rijst het niet goed of wordt het klef en dan maak ik daarna mijn beproefde recept weer waarvan ik weet dat het lukt.
Maar dat ligt waarschijnlijk ook aan mijn mindere ervaring in broodbakken, dus ik blijf af en toe wel proberen hoor!
Plaats reactie