Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Hier kan je alles plaatsen wat niet onder de overige categorieën valt, zolang het maar enigszins met de hobby's van je mede-forumleden te maken heeft.
Gebruikersavatar
Door brood daar zit wat in
#16809
Hallo allemaal,

Mijn schoonmoeder werkte ruim 25 jaar bij een bakkerij en daar verkochten ze Keniabrood. Dat was een brood met noten, kokos en pudding op de bovenkant.
Helaas is de bakkerij failliet gegaan en zo af en toe mis ik dat Keniabrood. Ze verkochten het maar sporadisch, dus als het er was, dan kochten wij het ook...
Kent iemand het Keniabrood en weet iemand misschien een recept er van??

Ik zou het graag eens maken en mijn schoonfamilie er een groot plezier mee doen...

Bedankt alvast!
Gebruikersavatar
Door Danuta
#16813
Briochedeeg met wat caramel, rozijnen en cashews erin verwerkt, deels bedekken met banketbakkersroom en cocosschaafsel, afbakken als een krentenbrood (180˚)


MVG


Danuta
Gebruikersavatar
Door bakplaat
#16817
Gebruikersavatar
Door Danuta
#16819
Dat is slechts de poster van de keniabrood actie, dat was een kant en klaar mengsel wat ze konden kopen, bij de verkoop ging er een deel naar de Kenia actie...veel bakkers zijn het broodje ongeveer blijven bakken met een eigen recept, de mix was namelijk niet meer verkrijgbaar....


MVG


Danuta
Gebruikersavatar
Door bakplaat
#16821
Ja klopt helemaal Danuta,maar ik wilde hiermee even laten zien,wat destijds van de actie waarvoor de naam KENIABROOD stond...een bijzonder sympathiek doel. :2th:
#16827
Dank voor jullie reacties. Volgens mij verkochten ze dat Keniabrood al veel eerder dan de 2009 wat op de flyer staat.
Maar ik ga eens kijken of ik het met briochedeeg kan maken. Zal nog eens aan mijn schoonmoeder vragen of zij weet wat er allemaal in gaat...want ik dacht dat het met hazelnoten was ipv cashewnoten.
Gebruikersavatar
Door Danuta
#16831
Kun je helemaal zelf bepalen en dat het er eerder was zou zomaar kunnen maar waarschijnlijk niet onder die naam en wat je er in doet is geheel aan jou, veel bakkers hadden er hun eigen variant op gemaakt.


MVG


Danuta
Gebruikersavatar
Door Ballie
#16876
Ik kan mij een soortgelijk brood herinneren en dat was inderdaad een paar jaartjes eerder, eind jaren 80. Alleen heette het toen (volgens mij) wereldbrood en steunde het destijds ook een of ander goed doel. Was een witbrood met in elk geval veel noten. Voor de rest kan ik mij er niet veel meer van herinneren, behalve dan dat ik het wel een heel lekker brood vond.
Gebruikersavatar
Door PollenInDeLucht
#17165
Ik heb het geprobeerd te maken, maar mijn versie was niet aan te raden!

Later nog maar een keer proberen...
Gebruikersavatar
Door Bakkertjuuh1967
#61430
Recept keniabrood
100% bloem
2% zout
2% suiket
10% roomboter
1 ei per 250 gram bloem
Mocca smaaksof naar smaak
Ca. 55% melk

Vulling
50 % rozijnen
20 % noten

Pudding naar wens boven op het gevormde
Deeg en dsn bakken
Na het bakken schijfjes ananas op de pudding
Met taartengelei het brood afgeleren en geraspte cocos aan de zijkanten doen


Voor verdere werkwijze en bakproces hoor ik het graag

Groetjes Marco
#61433
Ohhhh lekkerrrrrrr! Dank voor dit recept!!
Ik bak al een tijdje niet meer, maar krijg spontaan zin om de keuken in te duiken.
Snel weer eens ingrediënten bestellen bij de molen.
#61435
Bakkertjuuh1967 schreef:
di 25 sep 2018, 17:55
Voor verdere werkwijze en bakproces hoor ik het graag

Groetjes Marco
Het is al zolang geleden dat ik het gegeten heb, dat ik niet eens meer precies weet hoe het er uit zag. Ja, die pudding in het midden en kokos aan de zijkanten en de smaak weet ik nog als de dag van gisteren...
Was toch een plat broodje?
#61442
Toevallig in de buurt van Houten?? Dan kom ik zeker langs voor zo'n heerlijk brood...
Gebruikersavatar
Door Bakkertjuuh1967
#61444
Oja.. dit recept is aangepast aan de huishoud grondstoffen... in de bakkerij wordt de suiker en roomboter en ei en eigenlijk citroen (wat er ook op kan) vervangen door krentebroodpoeder zo ongeveer.
Ik doe dat thuis tenminste ook zo( zonder dat poeder) en werkt goed😊
En een eigen draai eraan geven doe ik graag anders is het overal hetzelfde..hahaha👍😅
Gebruikersavatar
Door Rik59
#61449
Lijkt me een erg lekker brood maar 10% gist...
Komt het brood tegen het dak aan volgens mij..
Laten we het is op max.. 2% houden

Afbeelding

Dank voor het delen
Gebruikersavatar
Door Bakkertjuuh1967
#61450
2% Gist veel is te weinig gezien de vulling en het vet percentage dus zou ik wel doen... maar is mijn ervaring en wordt bij gevuld brood altijd toegepast.. maar kijk maar😀
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#61452
Ik denk dat Marco verse gist gebruikt. 10% instant gist zou wel heel erg veel zijn. 10% verse gist vind ik zelf trouwens ook wel veel ^)^. Brood is wel snel klaar dan met zoveel gist, maar ja dat komt de smaak niet ten goede.
Gebruikersavatar
Door Bakkertjuuh1967
#61453
Verse gist ja... maar zoals ik al zei.. bij gewoon brood id 2 a 3 % verse gist maar bij gevuld brood wordt altijd 10% gebruikt ivm vulling en het vetpercentage gistremmers zijn en wordt het een erg vast boel.... maar is maar een tip... probeer het eens zou ik zeggen😀👍
Gebruikersavatar
Door Rik59
#61455
Verhouding instant / vers is 1:3 dus 6 % max.. verse gist
maar ik kan het graag geloven dat je veel gist met vulling ofwel een zwaar deeg moet hebben.. echter... ;B ;B
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#61456
Vetstof en vulling zijn inderdaad gistremmers, maar zoveel vetstof zit er nou ook weer niet in: 10% ........

Ik bak heerlijk en luchtig brood met minder gist. Gewoon meer geduld hebben :G.

Mijn kerststol bevat 20% boter en 100% vulling en 13/3% suiker, Allemaal gistremmers, veel suiker remt immers ook de gist. Ik gebruik 2,7% instant gist = 8% verse gist.
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#61460
@Bakkertjuuh1967: even tussendoor. Ik zie dat je op allerlei berichten aan het reageren bent maar ik zie helaas geen voorstelbericht van je. Het is gebruikelijk dat nieuwe leden zich eerst even voorstellen. Wil je dan alsnog doen in de daarvoor bestemde rubriek? En let ook even de datum van de berichten voordat je gaat reageren.
#62891
Eindelijk het Keniabrood gemaakt volgens het recept van Bakkertjuuh1967.
Ik vond het wel erg spannend, maar wat is het goed uitgepakt. Echt super lekker. Ik heb er 3 gebakken en ga er vanavond van uitdelen aan familie.
De eerste 2 zijn denk ik iets te snel gebakken, de 2de ziet er mooier uit.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Gebruikersavatar
Door Eef
#62960
Zomaar wat inspiratie aan het opdoen en kom ik warempel keniabrood tegen, kocht ik jaren geleden in Middelburg, daar moest ik af en toe eens zijn, maar tegenwoordig niet meer. Dat brood, heerlijk!!, toen ik gisteren hier tegen kwam kreeg ik er gelijk zin in.ik ga zsm uitproberen, kan iemand me vertellen op hoeveel graden het afgebakken wordt en hoe lang. En de pudding, is dat gewoon dikke vanillepudding?
Zijn er al meer die het uitgeprobeerd hebben?

Alvast reuze bedankt allemaal, int bijzonder bakkertjuuh voor het recept
#62965
Hallo Eef, ik heb het Keniabrood afgebakken op 200 graden (boven-onderwarmte) en voor het gemak heb ik gebruik gemaakt van banketbakkersroom van Oetker. Het moet wel een beetje stevige room zijn, anders glijdt het van het brood af tijdens het bakken.

Succes met bakken, wij vonden het heerlijk :kwijl:
Gebruikersavatar
Door KeesR
#62989
Levinebaktbrood schreef:
di 25 sep 2018, 23:43
En let ook even de datum van de berichten voordat je gaat reageren.
Gezien de vele reacties met foto's was er na ruim 5 jaar nog steeds behoefte aan een goed recept.
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#62992
Kees,
Dit ging niet alleen over dit bericht, maar over een hele serie berichten van één persoon die ook best wel even onze 'huisregels' voor nieuwe leden had mogen lezen..
Mensen mogen van mij reageren wat ze maar willen, zolang het maar een beetje netjes blijft en on topic. Maar meestal heeft het niet zoveel zin als nieuwe leden gaan antwoorden op stokoude berichten, vooral als de vraagsteller al jaren niet meer op het forum komt. Dat kan ieder lid trouwens ook zelf wel zien, want je kan gewoon zien wanneer iemand het laatst ingelogd was.
Al deze wijze woorden zijn niet persé om dit bericht van toepassing, grappig dat mensen het nu toch gaan proberen.

En terug naar het onderwerp....

Wil
TIP!! Dutch Ovens Aldi

Mijn vrouw vond nog 2 Arc France glazen schalen me[…]

De baksels van Levine

Denk er wel aan! Hoe donkerder, des te meer acylam[…]

Zuurdesembrood

Hoi Jan Wat me opvalt is dat je maar net aan zit […]

Brood van Gerrit

Gerrit.... je bent het midden vergeten!! of komt d[…]