Dit heb ik een paar dagen volgehouden, en dacht in eerste instantie ook dat ik het verklooid had. Er draaf ee nlaagje bruinig vocht boven op het prutje, en behalve een paar kleine belletjes na 2 dagen zag ik verder geen ontwikkelingen. Toen was ik 's-ochtends een keer vergeten door te roeren... Dan maar een keertje 's-avonds, en maar hopen dat 't niet te laat was... Groot was dan ook mijn verrassing toen er bovenop een laagje activiteit te zien was, (met daaronder een laag zonder activiteit). Meteen doorgeroerd, en teruggezet. De daaropvolgende 2 dagen geen activiteit meer te bespeuren.
Toen heb ik er eens 50 gram meel en 50 gram water bijgedaan. Dat was het ei van Columbus. Nog geen 4 uur later was de inhoud van de pot verdrievoudigd. Dus ik denk dat ik wel kan zeggen dat mijn desem actief is.
Nu nog moed verzamelen om daar ook daadwerkelijk een brood mee te maken, en het verschil met gistbrood eens te zien/ruiken/proeven.
Hoewel er, naar mijn bescheiden mening, wanneer men met een desem werkt, men ook met gist werkt. Alleen komt deze gist niet uit een fabriek, maar heb je die zelf gekweekt.
In elk geval ga ik het dit weekend proberen. Hieronder de samenstelling die ik in gedachten heb:
- 200 gram volkorentarwemeel
300 gram tarwebloem
250 gram desem
350 gram water (70% t.o.v. meel/bloemvolume)
10 gram zout
Ik wil alles vrijdagavond door elkaar mengen, en even (half uur tot een uur) laten staan en er dan een deeg van kneden. Daarna gaat het de koelkast in tot de volgende ochtend. Vooral gezien ik die avond een verjaardag heb. De volgende ochtend heb ik ook nog genoeg te doen, dus het deeg zal pas aan het eind van de ochtend uit de koeling komen.
Dan mag het deeg 1 á 2 uur op kamertemperatuur komen en zal ik het tot een brood (proberen te) vormen. Daarna mag het nog de tweede rijs in, en wanneer het deeg voldoende is gerezen gaat het de oven in. Alleen... Hoe lang??? Ik zit te denken aan 20 á 30 minuten, maar is dat lang genoeg? Te lang??? Twijfel...
Wie weet raad?