Eerder deze week heb ik een kleine hoeveelheid tarwekorrels in koud water te weken gezet met als doel ze te gebruiken in een broodrecept. Dat is er uiteindelijk niet van gekomen en ik heb die tarwekorrels in het water laten staan.... zodat ze nu aan het ontkiemen zijn.
Heeft iemand een idee wat ik daar nog mee kan doen? Ik hou niet van weggooien hé ;B
Ik ga die scheutjes nu niet meteen in een frisse salade gooien, maar kan het misschien in een brood? En zo ja, hoe en wanneer zou ik ze aan het deeg toevoegen?
Of toch maar weggooien...
Ontkiemde graankorrels
Re: Ontkiemde graankorrels
Haha, dan kan ik met een mini-maaldertje mijn eigen gemalen tarwe gebruiken voor kabouterbroodjes!
Maar ik dacht mij al iets te herinneren, ik vond dit namelijk in het boek "The handmade loaf" van Dan Lepard:
"It was probably by chance that people first noticed that sprouted grains tasted sweeter when lightly roasted in a dry oven. This process of sprouting and roasting is called malting" (Ruw en snel vertaald: "Ontkiemde granen smaken zoeter wanneer ze geroosterd worden. Dit proces van kiemen en roosteren heet mouten")
Daarna geeft hij de werkwijze aan (op basis van gerstekorrels) hoe je best die dingetjes kunt laten ontkiemen en drogen.
Ik zou het kunnen proberen, maar of het de moeite is om die hele procedure te doorlopen....
Maar ik dacht mij al iets te herinneren, ik vond dit namelijk in het boek "The handmade loaf" van Dan Lepard:
"It was probably by chance that people first noticed that sprouted grains tasted sweeter when lightly roasted in a dry oven. This process of sprouting and roasting is called malting" (Ruw en snel vertaald: "Ontkiemde granen smaken zoeter wanneer ze geroosterd worden. Dit proces van kiemen en roosteren heet mouten")
Daarna geeft hij de werkwijze aan (op basis van gerstekorrels) hoe je best die dingetjes kunt laten ontkiemen en drogen.
Ik zou het kunnen proberen, maar of het de moeite is om die hele procedure te doorlopen....
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Ontkiemde graankorrels
Nooit weggooien Lauralijn,zonde/jammer Je kunt dit prima verwerken in een grof volkorenbrood,maar houd het niet te grof,je kunt de korrels vijzelen of even breken met een staafmixer,blender of foodprocessor.Daarna kun je het zo aan de bloem/meel toevoegen en er een deeg van kneden.Ook kun je het zo heel goed verwerken in een granen/zaden/pittenbrood.Lauralijn schreef:maar kan het misschien in een brood? En zo ja, hoe en wanneer zou ik ze aan het deeg toevoegen?
Of toch maar weggooien...
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Ontkiemde graankorrels
Lauralijn, ik kwam vanavond dit recept tegen: Sprouted Wheat Sourdough: http://mydiscoveryofbread.blogspot.com/ ... dough.html
Ik denk dat ze inmiddels ergens in verwerkt zijn, maar wellicht voor een volgende keer?
Ik denk dat ze inmiddels ergens in verwerkt zijn, maar wellicht voor een volgende keer?
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- minabakgraag
- Jongste bediende
- Berichten: 46
- Lid geworden op: za 04 feb 2012, 15:39
Re: Ontkiemde graankorrels
Hallo Lauralijn,
Dìt is ook leuk om van ontkiemende graan of gerstkorrels te maken: (voor als je weer eens nieuwe hebt..... )
http://www.petras-brotkasten.de/BrotBackmalz.htm
Erg leuk om te doen en komt de smaak van je brood zeer ten goede!
Groetjes, @nk
Dìt is ook leuk om van ontkiemende graan of gerstkorrels te maken: (voor als je weer eens nieuwe hebt..... )
http://www.petras-brotkasten.de/BrotBackmalz.htm
Erg leuk om te doen en komt de smaak van je brood zeer ten goede!
Groetjes, @nk
Re: Ontkiemde graankorrels
Ja leuk, dank je!
Ik heb die ontkiemde tarwekorrels gedroogd en geroosterd en gemalen. Wat een aparte, heerlijke geur was dat! Ik heb 20 gram in een desembrood gedaan maar heb nog niet geproefd welk effect dat geeft.
Ik heb toevallig ook gerstkorrels staan, ga ik het ook een keer mee proberen.
Ik heb die ontkiemde tarwekorrels gedroogd en geroosterd en gemalen. Wat een aparte, heerlijke geur was dat! Ik heb 20 gram in een desembrood gedaan maar heb nog niet geproefd welk effect dat geeft.
Ik heb toevallig ook gerstkorrels staan, ga ik het ook een keer mee proberen.
- papagena
- Moderator
- Berichten: 1864
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
- Locatie: Hoogeveen
Re: Ontkiemde graankorrels
Het vocht dat je gebruikt voor het ontkiemen van je graan zou je best kunnen drinken. Er zit een wereld aan voedzame stoffen in in het Engels heet het dan rejuvelac rejuvelac
Niet bij brood alleen....