eierkoeken

Hier kan je alles plaatsen wat niet onder de overige categorieën valt, zolang het maar enigszins met de hobby's van je mede-forumleden te maken heeft.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
erico321

eierkoeken

Bericht door erico321 »

Ik heb een eierkoekenprobleem.
Het kant en klare meel komt van de Zuidmolen, nu doe ik precies wat op de verpakking staat.
400 gram eierkoekenmeel
2 eieren
70 gram water
4 a 5 minuten met de handmixer
30 minuten laten rusten.
vervolgens spuit ik met een spuitzak mooie bergjes op het bakmatje en laat ze een paar minuten wat uitlopen.
De oven staat op 250 graden (heb ik voorverwarmt)
Vervolgens heeft de bakplaat al diverse keren op verschillende hoogte gestaan (onder, midden, bijna in het midden,boven) meer smaken heb ik niet.
Ze gaan 8 minuten in de oven.
O ja ik heb al kleine eierkoeken gemaakt middel grote en grote.
Nu het probleem.
Of ze verbranden aan de onderkant (echt zwart niet leuk)
Of het blijven van die bleke jongens (dan gebruik ik geen hete lucht)
Of ze worden binnenin niet gaar.
Of ze worden zo hard dat een hamer er nog jaloers op is.
ook heb ik al met de tijden gespeeld.
Ik had 5 kilo meel en dat is bijna op en ik heb nog geen eierkoek gegeten.

Wie o wie heeft mogelijk de sleutel tot succes.

Groetjes

Eric
Gebruikersavatar
PatrickD
Opboller
Berichten: 195
Lid geworden op: wo 25 mar 2015, 01:54
Locatie: Arnhem

Re: eierkoeken

Bericht door PatrickD »

Ik denk dat of je oven te heet wordt dus hij komt hoger dan 250 graden (even je oven controleren dus)

Wat je nog kan proberen is om op een iets lagere temp te bakken bijv 230-240

Worden ze waarschijnlijk wel iets droger van!
Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2269
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: eierkoeken

Bericht door Melinda »

Ik heb totaal geen verstand van eierkoeken, wel van Keksi (Surinaamse eiercake), dus neem mij niet kwalijk als ik onzin uitkraam. Maar mijn eerste gedachte was toch ook de oventemperatuur. Als je een heteluchtoven gebruikt, is het vaak zo, dat een lagere temperatuur iets beter is.
Is dit recept misschien een hulp?
Laat maar weten of het gelukt is, ik ben heel benieuwd. Met natuurlijk foto's om te :kwijl:
Oh, en er zullen vast meer deskundigen hier zijn, die betere ideeën hebben.
Succes. :G
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
Gebruikersavatar
Soepkipje
Moderator
Berichten: 794
Lid geworden op: zo 04 dec 2011, 11:59

Re: eierkoeken

Bericht door Soepkipje »

250 graden :o ?
180 (hetelucht) tot 200 graden (conventioneel) graden gedurende 8 tot 12 minuten lijkt mij meer dan genoeg.
En als de zak mix op is overweeg dan eens om ze gewoon helemaal zelf te maken. Goede recepten genoeg voorhanden, b.v. Rutger van den Broek (1e winnaar van heel Holland bakt) heeft in zijn 3e boek een eenvoudig (en veel goedkoper) basisrecept voor eierkoeken en ook nog een heerlijke variatie met appel en rozijn in datzelfde boek.
Eschenfelder graanvlokker (hout), Hawos graanmolen Easy, Panasonic SD-253 en SD-255, 1x Smeg, 1x Siemens en 2x Boschovens
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: eierkoeken

Bericht door bakplaat »

Het recept via de link van Melinda is in orde :2th: Ik gebruik deze verhouding van de ingrediënten zelf ook.
Maar toch prefereer ik wel het afbakken graag zo heet en kort mogelijk te doen.
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
Redikim
Deegkneder
Berichten: 117
Lid geworden op: za 07 mar 2015, 15:26
Locatie: Roosendaal

Re: eierkoeken

Bericht door Redikim »

Ik gebruik wel een heteluchtoven, maar gebruik eerlijk gezegd geen kant en klare mix.
Heb ze vorige week nog gebakken volgens onderstaand recept.

Recept:
1 ei of 2 kleintjes
aanvullen met melk tot 300 gr.
215 gr basterdsuiker
400 gr bloem
20 gr ammoniumcarbonaat [ bij de Zuidmolen aangeschaft ]

(ik heb na een nacht nog 1 eitje en een scheutje melk toegevoegd, i.v.m. de dikte van het beslag)

Melk - ei en suiker doorkloppen en de gezeefde bloem en ammonium doorroeren.
Dit alles 24 uur laten staan tot alles goed is opgelost.[ mag in de koelkast, hoeft niet ], maar je kunt deze stap ook overslaan volgens bakplaat.

Hierna op een beboterde plaat, die goed bebloemd is met een lepel of spuitzak hoopjes maken.
Even laten staan tot ze een beetje uitgevloeid zijn en in een warme oven - 225 C - afbakken, 5 a 7 minuten.
Hou ze in de gaten, en zijn ze te licht kun je ze iets bijgeven, tot het naar je zin is.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eigen brood bovenal
MAXIMA PLANETARY MIXER MPM 7 BLUE
Siemens MS65500N Snijmachine
Indesit I5TMH2AGWNL B.jaar 2015
De Zuidmolen

Meesterlijk Brood van Robèrt van Beckhoven
Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: eierkoeken

Bericht door Ballie »

Redikim schreef:ammoniumcarbonaat [ bij de Zuidmolen aangeschaft ]
Gezien je (net als ik) in Roosendaal woont, kun je ook bij het kruidenwinkeltje in De Passage terecht voor Bak-ammonium. Scheelt je verzendkosten en een hoop tijd.

Ik vind die 20 gram overigens wel erg veel. Ik zou eerder denken aan 5 gram, maar het is al weer even geleden dat ik ze gemaakt heb, dus ik kan mij vergissen...
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Henkiebak
Chef stoffer en blik
Berichten: 7
Lid geworden op: di 18 okt 2016, 10:36

Re: eierkoeken

Bericht door Henkiebak »

Redikim gisteren jou recept van eierkoeken geprobeerd en na het mengen gelijk gaan
bakken ze waren in een woord geweldig zo moet een eierkoek wezen.Al veel recepten
geprobeerd maar altijd deugde er iets niet aan.Met dit recept ben ik blij. :2th: :2th:
Gebruikersavatar
Redikim
Deegkneder
Berichten: 117
Lid geworden op: za 07 mar 2015, 15:26
Locatie: Roosendaal

Re: eierkoeken

Bericht door Redikim »

Henkiebak schreef: za 25 mei 2019, 11:00 Redikim gisteren jou recept van eierkoeken geprobeerd en na het mengen gelijk gaan
bakken ze waren in een woord geweldig zo moet een eierkoek wezen.Al veel recepten
geprobeerd maar altijd deugde er iets niet aan.Met dit recept ben ik blij. :2th: :2th:
Daar wordt ik blij van.
Het is een oud recept van mijn vader, die lang bakker is geweest.
Hij was trots op dit recept, en ik uiteraard ook.
Zo horen ze inderdaad te zijn, en ik bak ze gewoon op 200°C hete lucht en dat gaat prima.
1 tip nog.
Na het bakken niet meteen van smullen, want de smaak van amoniumbicarbonaat is niet lekker en het is niet gezond.
Gewoon een nachtje laten uitdampen in een open broodzak.
Ben in ieder geval blij dat ze je bevallen.
Eigen brood bovenal
MAXIMA PLANETARY MIXER MPM 7 BLUE
Siemens MS65500N Snijmachine
Indesit I5TMH2AGWNL B.jaar 2015
De Zuidmolen

Meesterlijk Brood van Robèrt van Beckhoven
Henkiebak
Chef stoffer en blik
Berichten: 7
Lid geworden op: di 18 okt 2016, 10:36

Re: eierkoeken

Bericht door Henkiebak »

Redikim ze zijn geweldig gisteren heb ik ze weer gebakken en wij zijn er gek op.Leuk zo dat je Vaders recept weer zijn weg vind naar andere mensen.
Plaats reactie