Hoi, ik ben sinds enige tijd een enthousiast meelezer, broodbakker (steen in gewone oven) bak heerlijk zuurdesem, poolish en ander brood.
Een vraag.
Ik heb geen rijskast, dus dek het brood af in de keuken met huishoudfolie. Hoe zorgen jullie dat het niet blijft plakken? Je wil toch niet al te veel bloem op je brood? Ik heb het nu bv over bolletjes op een plaat, maar ook hele broden op een plank/plaat die niet in een rijsmand zitten bv.
Hoor het graag, en dank voor alle geweldige posts die ik vaak heb gelezen.
Groetjes Marjolein
afdekken met folie
- laincha
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 76
- Lid geworden op: zo 14 feb 2016, 10:32
afdekken met folie
Enthousiast amateur
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: afdekken met folie
Ik gebruik nooit folie om mandjes of broden af te dekken, wel voor de bulkrijs.
Soms laat ik dingen rijzen in linnen rijsdoeken. Niet alleen stokbroden maar bv ook broden van een gram of 600-800.
Maar meestal gebruik ik een speciaal doek wat ik ooit uit Dld vandaan heb gehaald.
https://www.hobbybaecker.de/backzubehoe ... ---gruen--
https://www.teetraeume.de/Baecker-Strud ... -lfd-Meter
Heel dun, lekker flexibel en het plakt nergens aan.
Wil
Soms laat ik dingen rijzen in linnen rijsdoeken. Niet alleen stokbroden maar bv ook broden van een gram of 600-800.
Maar meestal gebruik ik een speciaal doek wat ik ooit uit Dld vandaan heb gehaald.
https://www.hobbybaecker.de/backzubehoe ... ---gruen--
https://www.teetraeume.de/Baecker-Strud ... -lfd-Meter
Heel dun, lekker flexibel en het plakt nergens aan.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: afdekken met folie
Ik leg er gewoon een natte doek over.. en gebruik nergens extra bloem om te bestuiven.. maar olie om het bijv. aan te pakken
Gestort deeg op de plaat uit de rijsmandjes laat ik gewoon onbedekt voor die 15 - 30 min.. er zit immers bloem op..
Gestort deeg op de plaat uit de rijsmandjes laat ik gewoon onbedekt voor die 15 - 30 min.. er zit immers bloem op..
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- minabakgraag
- Jongste bediende
- Berichten: 46
- Lid geworden op: za 04 feb 2012, 15:39
Re: afdekken met folie
Ik dek ook vaak het brood af met huishoudfolie wat ik héél dun heb ingesmeerd met wat zonnebloemolie, blijft echt nooit plakken
- laincha
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 76
- Lid geworden op: zo 14 feb 2016, 10:32
Re: afdekken met folie
dank jullie wel voor de tips.
Rik59: ik snap niet helemaal de opmerking over de rijsmandjes: als je het stort op de plaat gaat het toch vrijwel meteen de oven in? waarom nog 15-30 minuten laten liggen?
mis ik iets?
groetjes Marjolein
Rik59: ik snap niet helemaal de opmerking over de rijsmandjes: als je het stort op de plaat gaat het toch vrijwel meteen de oven in? waarom nog 15-30 minuten laten liggen?
mis ik iets?
groetjes Marjolein
Enthousiast amateur
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: afdekken met folie
Ik stort vaak wat eerder.. dit voorkomt evt. plakken in de mandjes.. de vorm is er dan dus als je verder rijst op de plaat verlies je de vorm niet en tevens geeft het ruim tijd voor insnijden..
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- laincha
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 76
- Lid geworden op: zo 14 feb 2016, 10:32