Super tof gesprek met de lokale Bakker!
Geplaatst: zo 07 jun 2020, 15:05
Hallo mede forum leden
Ik bak sinds eind januari mijn eigen brood en ben met gist en desem graag aan het uittesten wat ik lekker vind. Nu woon ik op de oude zeebodem en hebben wij niet echt een goede uitgebreide molen in de buurt om meel ed te halen. Bestellen op internet is zo ongeveer mijn optie om aan goed meel te komen.
Nu ben ik begonnen met Frans brood bakken en stond in de broodbijbel dat je dan T65 nodig hebt. Ik heb ondertussen ook al aardig wat rond gelezen en zag dat bakkerszout ook echt aanraden wordt om te hebben wegens het hogere jodium gehalte dan Jozo dat ik nu gebruik. Erg belangrijk voor mijn kindjes in de groei.
Nu ben ik een vrouw die niet bang is om vragen te stellen dus ben ik gewoon 2 lokale bakkers gaan bellen om te vragen of ik t65 bij ze kon kopen. Ik vergat het bakkerszout dus ik dacht na alweer 1 telefoontje ik ga mooi bij de andere langs.
En ik heb toch een leuk gesprek met de bakker (en eigenaar) gehad. Ik heb denk ik wel een kwartier gepraat met die man.
Allereerst kan ik morgenmiddag naar de bakkerij om 2,5kg artisinale meel en een kg bakkerszout van hem te kopen . Het bakkerszout zal mij ook zeer weinig kosten daar het super goedkoop ingekocht wordt zei hij. Ik snap dan ook niet waarom het online zo duur is . En het meel moest ik eerst maar uitproberen zei hij.
Hij had ook nog een heleboel leuke en praktische tips.
Hij vertelde dat je voor een super krachtig desem steriel moet werken en altijd gekookt water moet gebruiken bij het verversen.
Dat het voor desembrood niet uit maakt of je meel met of zonder extra gluten/ascorbinezuur gebruikt. Dat de smaak wel degelijk anders zal zijn als ik t65 voor een pain Gris/stokbrood gebruik of niet.
Hij raadde aan om bij volkoren broden toch echt 3% gluten toe te voegen. En dat het geen wonder was dat ik met Molenmeel 2 volkoren broden stuk gedraaid heb.
Hij vertelde ook dat hij al 30 jaar dezelfde meel leverancier heeft en dat de meel fabrieken zeer constante graan mengsels gebruiken zodat je tussen batches geen verschil in bakaard merkt. (Manitoba wat nu dossche mills moet zijn)
Hij vertelde ook dat je deegrijsmandjes plastic/Riet enz gewoon in de vaatwasser kan doen en daarna weer kan gebruiken. Worden ze brandschoon en zijn de volgende dag weer te gebruiken. Ik was zeer verbaasd dat dat bij de rieten manden kon daar er overal staat dat dat echt niet mag. Hij doet het regelmatig.
Ik had op fb een mooie foto geplaats (hier op zetten is mij nog te veel gedoe geweest) van mijn mooie eerste pain Gris en iemand vond dat de boules niet mooi gevormd was. Ik denk ik laat het de expert zien en die zei dat hij ze ook graag zo uit zijn oven ziet komen mega dikke vette glimlach de rest van de dag . Mooier compliment kan ik niet krijgen.
Nu uitte ik tijdens het gesprek ook dat ik wel eens zou willen zien hoe het nou eigenlijk in een bakkerij eraan toe gaat. Hij zei dat ik bij zijn vrouw en afspraak mag maken om een ochtend mee te lopen . Dat ga ik zeker doen! Nu al zin in.
Nou ja dat wilde ik even vertellen
Fijne zondag!
Groetjes Victory
Ik bak sinds eind januari mijn eigen brood en ben met gist en desem graag aan het uittesten wat ik lekker vind. Nu woon ik op de oude zeebodem en hebben wij niet echt een goede uitgebreide molen in de buurt om meel ed te halen. Bestellen op internet is zo ongeveer mijn optie om aan goed meel te komen.
Nu ben ik begonnen met Frans brood bakken en stond in de broodbijbel dat je dan T65 nodig hebt. Ik heb ondertussen ook al aardig wat rond gelezen en zag dat bakkerszout ook echt aanraden wordt om te hebben wegens het hogere jodium gehalte dan Jozo dat ik nu gebruik. Erg belangrijk voor mijn kindjes in de groei.
Nu ben ik een vrouw die niet bang is om vragen te stellen dus ben ik gewoon 2 lokale bakkers gaan bellen om te vragen of ik t65 bij ze kon kopen. Ik vergat het bakkerszout dus ik dacht na alweer 1 telefoontje ik ga mooi bij de andere langs.
En ik heb toch een leuk gesprek met de bakker (en eigenaar) gehad. Ik heb denk ik wel een kwartier gepraat met die man.
Allereerst kan ik morgenmiddag naar de bakkerij om 2,5kg artisinale meel en een kg bakkerszout van hem te kopen . Het bakkerszout zal mij ook zeer weinig kosten daar het super goedkoop ingekocht wordt zei hij. Ik snap dan ook niet waarom het online zo duur is . En het meel moest ik eerst maar uitproberen zei hij.
Hij had ook nog een heleboel leuke en praktische tips.
Hij vertelde dat je voor een super krachtig desem steriel moet werken en altijd gekookt water moet gebruiken bij het verversen.
Dat het voor desembrood niet uit maakt of je meel met of zonder extra gluten/ascorbinezuur gebruikt. Dat de smaak wel degelijk anders zal zijn als ik t65 voor een pain Gris/stokbrood gebruik of niet.
Hij raadde aan om bij volkoren broden toch echt 3% gluten toe te voegen. En dat het geen wonder was dat ik met Molenmeel 2 volkoren broden stuk gedraaid heb.
Hij vertelde ook dat hij al 30 jaar dezelfde meel leverancier heeft en dat de meel fabrieken zeer constante graan mengsels gebruiken zodat je tussen batches geen verschil in bakaard merkt. (Manitoba wat nu dossche mills moet zijn)
Hij vertelde ook dat je deegrijsmandjes plastic/Riet enz gewoon in de vaatwasser kan doen en daarna weer kan gebruiken. Worden ze brandschoon en zijn de volgende dag weer te gebruiken. Ik was zeer verbaasd dat dat bij de rieten manden kon daar er overal staat dat dat echt niet mag. Hij doet het regelmatig.
Ik had op fb een mooie foto geplaats (hier op zetten is mij nog te veel gedoe geweest) van mijn mooie eerste pain Gris en iemand vond dat de boules niet mooi gevormd was. Ik denk ik laat het de expert zien en die zei dat hij ze ook graag zo uit zijn oven ziet komen mega dikke vette glimlach de rest van de dag . Mooier compliment kan ik niet krijgen.
Nu uitte ik tijdens het gesprek ook dat ik wel eens zou willen zien hoe het nou eigenlijk in een bakkerij eraan toe gaat. Hij zei dat ik bij zijn vrouw en afspraak mag maken om een ochtend mee te lopen . Dat ga ik zeker doen! Nu al zin in.
Nou ja dat wilde ik even vertellen
Fijne zondag!
Groetjes Victory