Is koud bindmiddel ook aan te bevelen als je een vlaai bakt met abrikozenpulp als vulling ?
En bind je dan de hele pulp ?
gebruik van koud bindmiddel
- Bakbi.1955
- Stofhapper
- Berichten: 1
- Lid geworden op: za 04 jul 2020, 16:55
- Kneedhaak 2.0
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 98
- Lid geworden op: do 23 apr 2020, 12:38
Re: gebruik van koud bindmiddel
Koudbindmiddel kun je prima gebruiken om vlaaivullingen te binden.
Zelf begin ik met 33 gr kbm te mengen met 66 gr suiker, om klontvorming te voorkomen, dit per mengsel voor 1 vlaai tot dia. 30 cm.
Afhankelijk van de dikte van de abrikozenpulp minder toevoegen.
Zelf begin ik met 33 gr kbm te mengen met 66 gr suiker, om klontvorming te voorkomen, dit per mengsel voor 1 vlaai tot dia. 30 cm.
Afhankelijk van de dikte van de abrikozenpulp minder toevoegen.
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: gebruik van koud bindmiddel
Wat is het voordeel van KBM ten opzichte van bijv. gelatine???
Ik vraag me af of de pro-bakker het wel gebruikt...??
Ik weet dat bijv. abrikozenmoes niet alleen als vulling wordt gebruikt maar ook als glans voor gebakjes.. en dan is gelei of gelerend wel beter omdat je het steeds weer opnieuw kunt warm maken
Bakbi het is wel gebruikelijk dat je je even voorstelt in de juiste rubriek...
Ik vraag me af of de pro-bakker het wel gebruikt...??
Ik weet dat bijv. abrikozenmoes niet alleen als vulling wordt gebruikt maar ook als glans voor gebakjes.. en dan is gelei of gelerend wel beter omdat je het steeds weer opnieuw kunt warm maken
Bakbi het is wel gebruikelijk dat je je even voorstelt in de juiste rubriek...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- Kneedhaak 2.0
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 98
- Lid geworden op: do 23 apr 2020, 12:38
Re: gebruik van koud bindmiddel
@Rik, het wordt juist alleen door de pro's gebruikt om de tijdwinst en de juiste dikte te krijgen.
O.a. de 4 liter blikken kersen / abrikozen / kruisbessen worden er mee gebonden in een emmer.
Kan direct op de vlaai en bakken maar.
O.a. de 4 liter blikken kersen / abrikozen / kruisbessen worden er mee gebonden in een emmer.
Kan direct op de vlaai en bakken maar.
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: gebruik van koud bindmiddel
Nooit te oud om te leren...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- Victory
- Warme bakker
- Berichten: 578
- Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42
Re: gebruik van koud bindmiddel
Aha daarom staat dus in de broodbijbel niks over het voorkoken van de abrikozen of kersen vulling. Ik had een abrikozenvlaai al eens gemaakt zonder mijn homemade abrikozen pulp voor te koken. Was mij net iets te dun . Vond het wel lastiger met uit de oven halen en afkoelen. Het bewoog toch wel iets meer maar taart was zaligKneedhaak 2.0 schreef: ↑zo 05 jul 2020, 12:28 @Rik, het wordt juist alleen door de pro's gebruikt om de tijdwinst en de juiste dikte te krijgen.
O.a. de 4 liter blikken kersen / abrikozen / kruisbessen worden er mee gebonden in een emmer.
Kan direct op de vlaai en bakken maar.
Groetjes Victory
Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.
Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven
Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.
Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven
Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
- Kneedhaak 2.0
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 98
- Lid geworden op: do 23 apr 2020, 12:38
Re: gebruik van koud bindmiddel
Pulp uit een blik hoef je natuurlijk niet te koken, verse abrikozen ongeveer 10 minuutjes, liefst met wat citroen.
Zal wel spannend zijn geweest om een warme ongebonden vlaai uit de vlaaipan te scheppen
Zal wel spannend zijn geweest om een warme ongebonden vlaai uit de vlaaipan te scheppen
- Victory
- Warme bakker
- Berichten: 578
- Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42
Re: gebruik van koud bindmiddel
Om de pulp te maken moet je het sowieso koken met citroen daarna Mik ik het de vriezer in.
Was inderdaad spannend met de vlaai lossen maar het is me gelukt en echt ongebonden was het niet.. door de hitte van de oven was het aardappelzetmeel wel zijn werk gaan doen
Was inderdaad spannend met de vlaai lossen maar het is me gelukt en echt ongebonden was het niet.. door de hitte van de oven was het aardappelzetmeel wel zijn werk gaan doen
Groetjes Victory
Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.
Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven
Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.
Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven
Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.