Pagina 1 van 1

gebruik van koud bindmiddel

Geplaatst: za 04 jul 2020, 20:22
door Bakbi.1955
Is koud bindmiddel ook aan te bevelen als je een vlaai bakt met abrikozenpulp als vulling ?
En bind je dan de hele pulp ?

Re: gebruik van koud bindmiddel

Geplaatst: zo 05 jul 2020, 10:37
door Kneedhaak 2.0
Koudbindmiddel kun je prima gebruiken om vlaaivullingen te binden.
Zelf begin ik met 33 gr kbm te mengen met 66 gr suiker, om klontvorming te voorkomen, dit per mengsel voor 1 vlaai tot dia. 30 cm.
Afhankelijk van de dikte van de abrikozenpulp minder toevoegen.

Re: gebruik van koud bindmiddel

Geplaatst: zo 05 jul 2020, 11:10
door Rik59
Wat is het voordeel van KBM ten opzichte van bijv. gelatine???

Ik vraag me af of de pro-bakker het wel gebruikt...??

Ik weet dat bijv. abrikozenmoes niet alleen als vulling wordt gebruikt maar ook als glans voor gebakjes.. en dan is gelei of gelerend wel beter omdat je het steeds weer opnieuw kunt warm maken

Bakbi het is wel gebruikelijk dat je je even voorstelt in de juiste rubriek...

Re: gebruik van koud bindmiddel

Geplaatst: zo 05 jul 2020, 12:28
door Kneedhaak 2.0
@Rik, het wordt juist alleen door de pro's gebruikt om de tijdwinst en de juiste dikte te krijgen.
O.a. de 4 liter blikken kersen / abrikozen / kruisbessen worden er mee gebonden in een emmer.
Kan direct op de vlaai en bakken maar.

Re: gebruik van koud bindmiddel

Geplaatst: zo 05 jul 2020, 16:03
door Rik59
Nooit te oud om te leren... :D :D

Re: gebruik van koud bindmiddel

Geplaatst: za 18 jul 2020, 01:26
door Victory
Kneedhaak 2.0 schreef: zo 05 jul 2020, 12:28 @Rik, het wordt juist alleen door de pro's gebruikt om de tijdwinst en de juiste dikte te krijgen.
O.a. de 4 liter blikken kersen / abrikozen / kruisbessen worden er mee gebonden in een emmer.
Kan direct op de vlaai en bakken maar.
Aha daarom staat dus in de broodbijbel niks over het voorkoken van de abrikozen of kersen vulling. Ik had een abrikozenvlaai al eens gemaakt zonder mijn homemade abrikozen pulp voor te koken. Was mij net iets te dun 🤔. Vond het wel lastiger met uit de oven halen en afkoelen. Het bewoog toch wel iets meer 😅 maar taart was zalig 😍

Re: gebruik van koud bindmiddel

Geplaatst: za 18 jul 2020, 13:23
door Kneedhaak 2.0
Pulp uit een blik hoef je natuurlijk niet te koken, verse abrikozen ongeveer 10 minuutjes, liefst met wat citroen.
Zal wel spannend zijn geweest om een warme ongebonden vlaai uit de vlaaipan te scheppen :lol: :lol: :lol:

Re: gebruik van koud bindmiddel

Geplaatst: za 18 jul 2020, 14:13
door Victory
Om de pulp te maken moet je het sowieso koken met citroen😜 daarna Mik ik het de vriezer in.
Was inderdaad spannend met de vlaai lossen 😅 maar het is me gelukt 😋 en echt ongebonden was het niet.. door de hitte van de oven was het aardappelzetmeel wel zijn werk gaan doen