gebruik van koud bindmiddel

Hier kan je alles plaatsen wat niet onder de overige categorieën valt, zolang het maar enigszins met de hobby's van je mede-forumleden te maken heeft.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Bakbi.1955
Stofhapper
Berichten: 1
Lid geworden op: za 04 jul 2020, 16:55

gebruik van koud bindmiddel

Bericht door Bakbi.1955 »

Is koud bindmiddel ook aan te bevelen als je een vlaai bakt met abrikozenpulp als vulling ?
En bind je dan de hele pulp ?
Gebruikersavatar
Kneedhaak 2.0
Gaat de goede kant op
Berichten: 98
Lid geworden op: do 23 apr 2020, 12:38

Re: gebruik van koud bindmiddel

Bericht door Kneedhaak 2.0 »

Koudbindmiddel kun je prima gebruiken om vlaaivullingen te binden.
Zelf begin ik met 33 gr kbm te mengen met 66 gr suiker, om klontvorming te voorkomen, dit per mengsel voor 1 vlaai tot dia. 30 cm.
Afhankelijk van de dikte van de abrikozenpulp minder toevoegen.
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: gebruik van koud bindmiddel

Bericht door Rik59 »

Wat is het voordeel van KBM ten opzichte van bijv. gelatine???

Ik vraag me af of de pro-bakker het wel gebruikt...??

Ik weet dat bijv. abrikozenmoes niet alleen als vulling wordt gebruikt maar ook als glans voor gebakjes.. en dan is gelei of gelerend wel beter omdat je het steeds weer opnieuw kunt warm maken

Bakbi het is wel gebruikelijk dat je je even voorstelt in de juiste rubriek...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
Kneedhaak 2.0
Gaat de goede kant op
Berichten: 98
Lid geworden op: do 23 apr 2020, 12:38

Re: gebruik van koud bindmiddel

Bericht door Kneedhaak 2.0 »

@Rik, het wordt juist alleen door de pro's gebruikt om de tijdwinst en de juiste dikte te krijgen.
O.a. de 4 liter blikken kersen / abrikozen / kruisbessen worden er mee gebonden in een emmer.
Kan direct op de vlaai en bakken maar.
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: gebruik van koud bindmiddel

Bericht door Rik59 »

Nooit te oud om te leren... :D :D
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
Victory
Warme bakker
Berichten: 578
Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42

Re: gebruik van koud bindmiddel

Bericht door Victory »

Kneedhaak 2.0 schreef: zo 05 jul 2020, 12:28 @Rik, het wordt juist alleen door de pro's gebruikt om de tijdwinst en de juiste dikte te krijgen.
O.a. de 4 liter blikken kersen / abrikozen / kruisbessen worden er mee gebonden in een emmer.
Kan direct op de vlaai en bakken maar.
Aha daarom staat dus in de broodbijbel niks over het voorkoken van de abrikozen of kersen vulling. Ik had een abrikozenvlaai al eens gemaakt zonder mijn homemade abrikozen pulp voor te koken. Was mij net iets te dun 🤔. Vond het wel lastiger met uit de oven halen en afkoelen. Het bewoog toch wel iets meer 😅 maar taart was zalig 😍
Groetjes Victory

Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.

Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven

Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
Gebruikersavatar
Kneedhaak 2.0
Gaat de goede kant op
Berichten: 98
Lid geworden op: do 23 apr 2020, 12:38

Re: gebruik van koud bindmiddel

Bericht door Kneedhaak 2.0 »

Pulp uit een blik hoef je natuurlijk niet te koken, verse abrikozen ongeveer 10 minuutjes, liefst met wat citroen.
Zal wel spannend zijn geweest om een warme ongebonden vlaai uit de vlaaipan te scheppen :lol: :lol: :lol:
Gebruikersavatar
Victory
Warme bakker
Berichten: 578
Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42

Re: gebruik van koud bindmiddel

Bericht door Victory »

Om de pulp te maken moet je het sowieso koken met citroen😜 daarna Mik ik het de vriezer in.
Was inderdaad spannend met de vlaai lossen 😅 maar het is me gelukt 😋 en echt ongebonden was het niet.. door de hitte van de oven was het aardappelzetmeel wel zijn werk gaan doen
Groetjes Victory

Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.

Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven

Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
Plaats reactie