Pagina 1 van 1

Walnuss brot 2.0 - Bock auf Brot

Geplaatst: zo 22 nov 2020, 22:12
door TigerManZ
Hallo Allemaal,

Op Instagram kwam ik dit prachtige brood tegen, een Walnotenbrood 2.0 genoemd.
Een recept wordt er niet gegeven en kan dit met Google niet vinden. Eerlijk gezegd ken ik het account van Bock auf Brot niet op de plaatjes op Instagram na en een website met info vind Google ook niet.

Het brood ziet er zo fantastisch uit dat!! Vermoedelijk is er desem gebruikt omdat dit ook in andere recepten wordt gebruikt. Men geeft aan dat normaal druivensap als vocht wordt gebruikt bij dit walnoten brood. Ik heb geen idee of alleen of een deel druivensap en water wordt gebruikt. Deze keer is er (een deel) koffie gebruikt. Beiden lijken me leuk om te proberen al zal druivensap het brood zoet maken... Ik zal dat dan doen met gist i.p.v. desem.

Heeft iemand ervaring met druivensap of koffie in brood en kan men mij tips geven?

Ik heb het boek 'Brood uit eigen oven' van Levine en daar staat een Hazelnotenspeltbrood recept in. Kan ik straffeloos de karnemelk door druivensap of koffie vervangen? Of kan ik dat beter voor de helft vervangen?
Natuurlijk kan ik het gewoon proberen en is het resultaat niet lekker of mislukt dan heb ik pech. Maar als hier bakkers zijn die dit al gedaan hebben kan ik misschien leren van hun ervaringen.

Alvast bedankt :)

Re: Walnuss brot 2.0 - Bock auf Brot

Geplaatst: ma 23 nov 2020, 01:03
door Bantam
Misschien kan dit je gedeeltelijk voorthelpen?.
https://brotdoc.com/tag/kaffeebrot/
Het is wel in het Duits. Wie weet is Googel https://translate.google.be/ je vriend.

Re: Walnuss brot 2.0 - Bock auf Brot

Geplaatst: ma 23 nov 2020, 01:56
door Levinebaktbrood
Ik gebruik wel eens koffie als vocht in deeg. Dat gaat uitstekend.

Je kunt in mijn recept voor Hazelnotenspeltbrood het de karnemelk door ander vocht zoals koffie vervangen. Karnemelk heeft een ander soortelijk gewicht dan water en ook koffie. Je kunt zo'n 5% minder gebruiken. Dezelfde hoeveelheid gebruiken als karnemelk kan ook, het deeg wordt dan wat vochtiger.

Re: Walnuss brot 2.0 - Bock auf Brot

Geplaatst: ma 23 nov 2020, 15:33
door TigerManZ
Bedankt Bantam en Levine,

@Bantam, leuk die recepten en het recept van bakker Tom is zonder desem... :)

@Levine, fijn deze tip. Had er niet bij stil gestaan dat het soortelijk gewicht van de vloeistoffen onderling afwijkt!

Re: Walnuss brot 2.0 - Bock auf Brot

Geplaatst: zo 06 dec 2020, 22:25
door Elizabet
Ik denk dat het brood met de naad boven gebakken wordt en niet ingesneden, vandaar de woeste vorm. En ik gok dat er een deel rogge in zit, walnoten en rogge is een klassieke combi en met de naad boven bakken wordt naar mijn idee vaak met roggebroden gedaan.
Oh, en tip: toast je walnoten even in een droge pan voor je ze door je deeg doet. Levert veel meer smaak op (als de walnoten gaan geuren bij het toasten zijn ze goed)


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Re: Walnuss brot 2.0 - Bock auf Brot

Geplaatst: ma 07 dec 2020, 13:11
door TigerManZ
Bedankt Elizabeth :)