Hier kan je alles plaatsen wat niet onder de overige categorieën valt, zolang het maar enigszins met de hobby's van je mede-forumleden te maken heeft.
-
Johan v. V.
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 6
- Lid geworden op: di 19 nov 2019, 19:49
Bericht
door Johan v. V. » zo 13 dec 2020, 00:55
Ik wil proberen met de kerst een eigen gebakken kerststol op tafel te zetten. Maar dan zonder sukade en sinaasappelschilletjes. Die worden er in ons huis gewoonlijk ieder jaar uit gevist, dus dát wil ik nu maar eens voorkomen!
Nu heb ik wel wat recepten voor een kerststol gevonden, zoals in ‘Brood uit eigen oven’, maar daar zit steeds die vieze sukade in (brrr ...

)! Kan ik nu gewoon die sukade uit het recept houden, of moet ik dan ook iets anders uit het recept aanpassen?
-
Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5135
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
-
Contacteer:
Bericht
door Levinebaktbrood » zo 13 dec 2020, 02:35
Sukade en sinaasappelschilletjes kan je gewoon weglaten, maar beter is het dan om daar in de plaats van meer rozijnen te gebruiken. Dan is het toch nog een rijk gevuld brood.
Ik bak ieder jaar verschillende soorten. Er zijn namelijk meer mensen die niet van sukade houden
Bakze

!
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:
Uit de keuken van Levine
-
Victory
- Deegkneder
- Berichten: 131
- Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42
Bericht
door Victory » zo 13 dec 2020, 09:58
Ik houdt zelf ook niet van die dikke stukken sukade ed in deeg waren. Overigens gebruik ik het wel altijd in bijvoorbeeld oliebollen en als het in het recept voor stol staat gaat het er zeker ook in!
De truc is het zo klein mogelijk snijden dat het amper te zien/herkennen is. Dan is de smaak ook beter verdeeld.
Mijn recept voor suikerbrood heeft ook zelf geconfijte sinaasappelschil. Ook fijn snijden

. Voegt een heerlijke frisse toon toe in het brood.
Niemand die hier klaagt

Groetjes Victory
Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven
Ik bak veel met gist of desem/gist maar net waar ik zin in heb.
-
Johan v. V.
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 6
- Lid geworden op: di 19 nov 2019, 19:49
Bericht
door Johan v. V. » zo 13 dec 2020, 19:15
Dank voor jullie reacties! Ik ga toch maar voor een stol helemaal zonder sukade.
-
Johan v. V.
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 6
- Lid geworden op: di 19 nov 2019, 19:49
Bericht
door Johan v. V. » za 19 dec 2020, 00:52
Vandaag m’n eerste stol gebakken. Het was gemakkelijker dan ik had gedacht. Ik heb de sukade vervangen door evenveel krenten en rozijnen. De familie was tevreden, maar de volgende keer blijft ‘ie wel iets langer in de oven.
Bedankt voor jullie adviezen!
-
TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1975
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Bericht
door TigerManZ » zo 20 dec 2020, 12:22
Mooi toch!
Geen fotootje?
Groet, Han.
...levensgenieter...
-
Jessica3787
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 14
- Lid geworden op: zo 25 okt 2020, 16:12
Bericht
door Jessica3787 » ma 21 dec 2020, 19:58
Een punt van aandacht dus die oventijd, ik ga zo de krenten en rozijnen wellen en doe morgen een eerste poging om een stol te bakken.
Ik heb liever wat kleinere kerststollen, zodat ik ze in het geheel in kan vriezen. Stel ik neem het befaamde recept van Levine voor een kerststol (
https://uitdekeukenvanarden.blogspot.co ... lmpje.html?), maar ik besluit er twee kleinere stollen van te maken.
Hoe pas ik de baktijd dan aan?
-
Kristel
- Stofhapper
- Berichten: 2
- Lid geworden op: di 22 dec 2020, 16:08
Bericht
door Kristel » di 22 dec 2020, 16:17
Ik ga ook het recept van Levine proberen. Omdat ik de enige thuis ben die het lust, ga ik de hoeveelheden halveren. Op de website waar het recept staat van Levine las ik dat de baktijd dan 20 minuten is. Moet ik de rijstijd ook halveren?
-
Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5135
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
-
Contacteer:
Bericht
door Levinebaktbrood » di 22 dec 2020, 22:32
Nee, rijstijden blijven hetzelfde.
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:
Uit de keuken van Levine
-
RedYssel
- Deegroller
- Berichten: 311
- Lid geworden op: do 27 feb 2020, 18:34
Bericht
door RedYssel » do 24 dec 2020, 21:21
Verschrikkelijk ja bigaroux ook. Vind gewoon beetje noten erdoor wel lekker denk aan hazelnoten. Verder evt citroen rasp vers en super fijn beetje vanille nog.
Heerlijk
Red
Passie voor de ambacht!.
-
Kristel
- Stofhapper
- Berichten: 2
- Lid geworden op: di 22 dec 2020, 16:08
Bericht
door Kristel » vr 25 dec 2020, 11:56
Levinebaktbrood schreef: ↑di 22 dec 2020, 22:32
Nee, rijstijden blijven hetzelfde.
Dank je wel Levine! Fijne feestdagen.
-
bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3280
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
-
Contacteer:
Bericht
door bakplaat » vr 25 dec 2020, 12:16
Deze vulling gebruik ik gewoonlijk in mijn stollen:
Rozijnen, krenten, geconfijte orangesnippers, sucade, bigarreaux en ook een paar bitterkoekjes (alles gehakt) en ook nog wat citroenrasp.
En uiteraard ook nog een flinke rol amandelspijs.

Laatst gewijzigd door
bakplaat op vr 25 dec 2020, 15:03, 2 keer totaal gewijzigd.
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
-
Victory
- Deegkneder
- Berichten: 131
- Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42
Bericht
door Victory » vr 25 dec 2020, 12:41
bakplaat schreef: ↑vr 25 dec 2020, 12:16
Deze vulling gebruik ik gewoonlijk in mijn stollen:
Rozijnen, krenten, geconfijte orangenippers, sucade, bigarreaux en ook een paar bitterkoekjes (alles gehakt) en ook nog wat citroenrasp.
Zo jij mikt er veel in!
Ik heb er rozijnen, krenten, gebruineerde amandelen, sukade, zelf geconfijte sinaasappelschillen stukjes (echt puur gekleurde deel schil), amandelspijs van meneer Oetker (werd mij te veel gedoe) en de rest

.
Groetjes Victory
Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven
Ik bak veel met gist of desem/gist maar net waar ik zin in heb.