Kerststol zonder sukade

Hier kan je alles plaatsen wat niet onder de overige categorieën valt, zolang het maar enigszins met de hobby's van je mede-forumleden te maken heeft.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Johan v. V.
Chef stoffer en blik
Berichten: 6
Lid geworden op: di 19 nov 2019, 19:49

Kerststol zonder sukade

Bericht door Johan v. V. »

Ik wil proberen met de kerst een eigen gebakken kerststol op tafel te zetten. Maar dan zonder sukade en sinaasappelschilletjes. Die worden er in ons huis gewoonlijk ieder jaar uit gevist, dus dát wil ik nu maar eens voorkomen!
Nu heb ik wel wat recepten voor een kerststol gevonden, zoals in ‘Brood uit eigen oven’, maar daar zit steeds die vieze sukade in (brrr ... :oops: )! Kan ik nu gewoon die sukade uit het recept houden, of moet ik dan ook iets anders uit het recept aanpassen?
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Kerststol zonder sukade

Bericht door Levinebaktbrood »

Sukade en sinaasappelschilletjes kan je gewoon weglaten, maar beter is het dan om daar in de plaats van meer rozijnen te gebruiken. Dan is het toch nog een rijk gevuld brood.

Ik bak ieder jaar verschillende soorten. Er zijn namelijk meer mensen die niet van sukade houden :o

Bakze :D !
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Victory
Warme bakker
Berichten: 578
Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42

Re: Kerststol zonder sukade

Bericht door Victory »

Ik houdt zelf ook niet van die dikke stukken sukade ed in deeg waren. Overigens gebruik ik het wel altijd in bijvoorbeeld oliebollen en als het in het recept voor stol staat gaat het er zeker ook in!

De truc is het zo klein mogelijk snijden dat het amper te zien/herkennen is. Dan is de smaak ook beter verdeeld.

Mijn recept voor suikerbrood heeft ook zelf geconfijte sinaasappelschil. Ook fijn snijden😉. Voegt een heerlijke frisse toon toe in het brood.

Niemand die hier klaagt 🙃
Groetjes Victory

Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.

Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven

Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
Gebruikersavatar
Johan v. V.
Chef stoffer en blik
Berichten: 6
Lid geworden op: di 19 nov 2019, 19:49

Re: Kerststol zonder sukade

Bericht door Johan v. V. »

Dank voor jullie reacties! Ik ga toch maar voor een stol helemaal zonder sukade.
Gebruikersavatar
Johan v. V.
Chef stoffer en blik
Berichten: 6
Lid geworden op: di 19 nov 2019, 19:49

Re: Kerststol zonder sukade

Bericht door Johan v. V. »

Vandaag m’n eerste stol gebakken. Het was gemakkelijker dan ik had gedacht. Ik heb de sukade vervangen door evenveel krenten en rozijnen. De familie was tevreden, maar de volgende keer blijft ‘ie wel iets langer in de oven.
Bedankt voor jullie adviezen!
Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1986
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: Kerststol zonder sukade

Bericht door TigerManZ »

Mooi toch!
Geen fotootje?
Groet, Han. :)

...levensgenieter...
Gebruikersavatar
Jessica3787
Chef stoffer en blik
Berichten: 21
Lid geworden op: zo 25 okt 2020, 16:12

Re: Kerststol zonder sukade

Bericht door Jessica3787 »

Een punt van aandacht dus die oventijd, ik ga zo de krenten en rozijnen wellen en doe morgen een eerste poging om een stol te bakken.

Ik heb liever wat kleinere kerststollen, zodat ik ze in het geheel in kan vriezen. Stel ik neem het befaamde recept van Levine voor een kerststol (https://uitdekeukenvanarden.blogspot.co ... lmpje.html?), maar ik besluit er twee kleinere stollen van te maken.

Hoe pas ik de baktijd dan aan?
Gebruikersavatar
Kristel
Stofhapper
Berichten: 2
Lid geworden op: di 22 dec 2020, 16:08

Re: Kerststol zonder sukade

Bericht door Kristel »

Ik ga ook het recept van Levine proberen. Omdat ik de enige thuis ben die het lust, ga ik de hoeveelheden halveren. Op de website waar het recept staat van Levine las ik dat de baktijd dan 20 minuten is. Moet ik de rijstijd ook halveren?
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Kerststol zonder sukade

Bericht door Levinebaktbrood »

Nee, rijstijden blijven hetzelfde.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
RedYssel
Deegroller
Berichten: 352
Lid geworden op: do 27 feb 2020, 18:34

Re: Kerststol zonder sukade

Bericht door RedYssel »

Verschrikkelijk ja bigaroux ook. Vind gewoon beetje noten erdoor wel lekker denk aan hazelnoten. Verder evt citroen rasp vers en super fijn beetje vanille nog.
Heerlijk

Red
Passie voor de ambacht!.
Gebruikersavatar
Kristel
Stofhapper
Berichten: 2
Lid geworden op: di 22 dec 2020, 16:08

Re: Kerststol zonder sukade

Bericht door Kristel »

Levinebaktbrood schreef: di 22 dec 2020, 22:32 Nee, rijstijden blijven hetzelfde.
Dank je wel Levine! Fijne feestdagen.
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Kerststol zonder sukade

Bericht door bakplaat »

Deze vulling gebruik ik gewoonlijk in mijn stollen:

Rozijnen, krenten, geconfijte orangesnippers, sucade, bigarreaux en ook een paar bitterkoekjes (alles gehakt) en ook nog wat citroenrasp.
En uiteraard ook nog een flinke rol amandelspijs.

Afbeelding
Afbeelding



Afbeelding
Laatst gewijzigd door bakplaat op vr 25 dec 2020, 15:03, 2 keer totaal gewijzigd.
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
Victory
Warme bakker
Berichten: 578
Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42

Re: Kerststol zonder sukade

Bericht door Victory »

bakplaat schreef: vr 25 dec 2020, 12:16 Deze vulling gebruik ik gewoonlijk in mijn stollen:

Rozijnen, krenten, geconfijte orangenippers, sucade, bigarreaux en ook een paar bitterkoekjes (alles gehakt) en ook nog wat citroenrasp.
Zo jij mikt er veel in!
Ik heb er rozijnen, krenten, gebruineerde amandelen, sukade, zelf geconfijte sinaasappelschillen stukjes (echt puur gekleurde deel schil), amandelspijs van meneer Oetker (werd mij te veel gedoe) en de rest 🤪.
Groetjes Victory

Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.

Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven

Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
Plaats reactie