Pagina 1 van 1

grote pistolets zoals hier in Vlaanderen in de hamburgerkramen

Geplaatst: vr 22 jan 2021, 18:40
door wove
Besste,

Ik ben opzoek naar de receptuur om van die grote pistolets te maken zoals ze die hier bij ons in Vlaanderen hebben in de hamburger kramen.
HEb al links en rechts gekenen, en geprobeerd met gewone receptuur. Maar het is nog niet dat.

Iemand tips?

MVG,Wout

Re: grote pistolets zoals hier in Vlaanderen in de hamburgerkramen

Geplaatst: vr 22 jan 2021, 20:01
door Victory
Voor mij als Hollander een beetje meer omschrijving van het broodje graag.

Ik heb reeds begrepen dat een pistolet bij jullie rond is en niet langwerpig.

Gaat het om een hamburger broodje of een soort Kaiser broodje qua structuur en korst?

Re: grote pistolets zoals hier in Vlaanderen in de hamburgerkramen

Geplaatst: vr 22 jan 2021, 21:35
door wove
Hey hallo,

Zoals de volgende, de ronde dan:

https://scontent.fbru1-1.fna.fbcdn.net/ ... e=6032965A

En met vulling:
Afbeelding

Een psitolet is rond bij ons, een picolo is dan weer langwerpig.
Probleem is als ik de receptuur van een pistolet gebruik, en deze gewoon groter maak ik nooit dat zelfde resultaat krijg.

Re: grote pistolets zoals hier in Vlaanderen in de hamburgerkramen

Geplaatst: za 23 jan 2021, 02:43
door Bantam
'k Heb geen tip maar wel een filosofische benadering....

Als amateur hobby bakker zal het heel moeilijk worden om een pistolet van een hamburger tent te imiteren.
Vooral omdat ik als hobbybakker nooit de samenstelling van al die ingrediƫnten, lees broodverbeteraars, zal kennen en/of gebruiken die nodig zijn om op de goedkoopst mogelijke manier een aanvaardbare pistolet te bakken die enkele uren goed blijft en winstgevend is voor de omzet.

Als amateur hobby bakker is de kans groot dat je kwalitatief veel betere en smaakvoller pistolets bakt. Zeg maar "met liefde gebakken". ;)
Mislukte baksels niet meegerekend. :P

Re: grote pistolets zoals hier in Vlaanderen in de hamburgerkramen

Geplaatst: za 23 jan 2021, 11:11
door wove
@ Bantam

Mijn ambitie is niet om hetzelfde als hun te bakken hoor! :-) Dan kan ik ze evengoed gewoon kopen, is steeds goedkoper ....zoals je aanhaalde
Maar ik probeer iets te bakken dat ongeveer aan hetzelfde volume kan komen, zonder gewoon een "brood" te worden....

Als ik een gewone pistolet maak is het afweeg gewicht 50 a 60 gram, verhoog ik dit, dan verlies ik het pistolet effect.

De bedoeling is eigenlijk om ze daarna te gebruiken om te vullen, met ei, heslp en saus

Re: grote pistolets zoals hier in Vlaanderen in de hamburgerkramen

Geplaatst: za 23 jan 2021, 13:01
door PePo
Het lijkt op een Italiaanse bol, als ik het goed zie? Daar zijn vast wel recepten voor te vinden.

Re: grote pistolets zoals hier in Vlaanderen in de hamburgerkramen

Geplaatst: za 23 jan 2021, 13:26
door GK-Renske
In het Belgisch bakboek staat een recept van Belgische pistolets te staan. Maar tijdens het zoeken naar een recept kwam ik deze site tegen met het recept. Is dit wat je zoekt?

Re: grote pistolets zoals hier in Vlaanderen in de hamburgerkramen

Geplaatst: za 23 jan 2021, 14:30
door wove
@ GK-Renske ,

Bedankt voor de reactie :-)
Ik ken het boek en de site. Maar als ik deze maak, klein dan lukt het perfect.
Als ik ze groter maak, veranderd de textuur naar die van een gewoon brood.

Nu ja, is mischien ook gwoon zoals hierboven aangehaald. Dat iets gelijkaardigs niet te bekomen is zonder al de bereidings en verbeteraars.

Re: grote pistolets zoals hier in Vlaanderen in de hamburgerkramen

Geplaatst: za 23 jan 2021, 18:22
door Bakker Henk
Soms is het toch lastig, maar er blijven toch verschillen tussen Vlaams en Nederlands. Laatst was ik ook al bezig met pistolets (de Nederlandse) en kwam er achter dat het Belgiƫ iets totaal anders is.
Wat jij bedoelt noemen we in Nederland hamburgerbroodjes, lijkt mij.
in ieder geval heeft Levine wel een recept er voor:
https://uitdekeukenvanarden.blogspot.co ... odjes.html
en ook:
https://uitdekeukenvanarden.blogspot.co ... odjes.html