Pagina 1 van 1

Starter

Geplaatst: vr 10 mar 2023, 15:39
door Chesed
Kan iemand mij helpen, ik ben helemaal nieuw in het broodbakken.
Ik heb 125 gr desem gekregen van Emilie bloem.
Als ik het goed begrijp doe ik daar vanavond 250 meel en 250 warm water bij om te voeden.
Morgen weeg ik de hoeveelheid en dan weer 1/5 voeden.
Blijf ik dat iedere dag doen?
Zondag bak ik een brood van 500 gr meel, hoeveel desem doe ik er dan bij?
Ik hou van een stevige desem smaak.
En hoe ga ik verder met voeden?
Misschien voor jullie gesneden koek maar ik heb echt geen idee :D
Stel dat ik heel veel starter heb kan ik dan en deel in de kk zetten?
En er werd gezegd een plastic bakje met deksel erop en weg zetten.
Is een glazen schaal met douche muts niet beter?
Lieve groet Chesed

Re: Starter

Geplaatst: ma 13 mar 2023, 13:04
door Vitamine C
Dan gebruik je wel heeeel veel bloem om desum te onderhouden.

Doe dagelijks: 10gr desem met 20 gr bloem en 20 gram water
Of doe: desem voeden 10gr desem bv 1:3:3 voeden (desem/ bloem/ water) uurtje buiten koelkast houden en dan in de koelkast zetten. Dan blijft deze zeker een week goed.

Als je wilt gaan bakken heb je een recept nodig. Hierin staat aangegeven hoeveel desem er in moet. We gaan bij dit voor beeld uit van het brood wat ik vandaag ga maken.

Zondag: desem ververst 1:2:2 (10gr/20gr/20gr)
Maandagochtend: desem ververst, ik heb ca 250gr desem nodig. Ik pak 50gr desem en voed deze met 100gr water en 100gr bloem.
Savond deel van desem 5gr er af halen zodat je deze weer kan verversen en bewaren.
Het brood maak ik dus in de avond.

Re: Starter

Geplaatst: ma 13 mar 2023, 20:34
door Chesed
Ik vond 300 gr ook heel veel.
Het is mij nog niet helemaal duidelijk..
Mijn brood recept is: 150 gr desem
400 gr bloem, 100 gr meel, 10 gr zout
300 ml water.
Ik heb ong 450 gr desem op een dag.
Ik gebruik 150 gr, 150 voor de nieuwe zetsel voor de volgende dag en die andere 150 gr gebruik ik of gooi ik weg.
Het duurt heel lang voor ik dan op de 150 gr zit.
Maar ik ga het nog goed lezen

Re: Starter

Geplaatst: ma 13 mar 2023, 21:02
door Victory
Als ik 150 gram desem nodig heb, dan pak ik voor het slapengaan 20gram desem, 70 gram water, 70 gram bloem (goede kwaliteit). Volgende ochtend is het als het goed is verdubbeld. Weeg je eerst je potje praktisch leeg voor je recept en de overige grammen bvb 5 gram maak ik weer een koelkast desem van door 5 gram desem, 30 gram water, 30 gram bloem (gewoon supermarkt spul ik ga er niet mee bakken het is om de desem in leven te houden) dan laat ik het warm staan totdat het desem boven het streepje op mijn potje uitkomt en dan gaat het de koelkast in totdat ik het weer wil wakker schudden (6 weken later ofzo)

Wat we je dus proberen te zeggen. Laat die grote getallen los, verspil minder bloem door maar een klein beetje desem te verversen tenzij je echt gaat bakken. Kleine hoeveelheden zijn net zo krachtig als een grote hoeveelheid. Ik heb ook al eens met afschraapsel mijn desem in leven gehouden. Je hebt maar een klein beetje nodig en wat tijd om er veel desem van te maken.

Met restjes desem kun je trouwens ook heerlijke pannenkoeken bakken, muffins en weet ik wat
Zoek maar eens op sour dough discard ☺️

Re: Starter

Geplaatst: ma 13 mar 2023, 21:42
door Chesed
Dank jullie allemaal voor de reacties.
Ik hoop dat ik het door krijg en supertip om meer te doen met je desem..
Ik ga kijken op de site.
Is er een goed duidelijk boek? Ik heb zelf over rot en de broodbijbel..

Re: Starter

Geplaatst: di 14 mar 2023, 11:38
door allema
De broodbak boeken van Levine van doorne zijn ook een aanrader, vooral het boek met basis recepten.

Re: Starter

Geplaatst: di 14 mar 2023, 15:09
door Chesed
Dank je wel

Re: Starter

Geplaatst: wo 15 mar 2023, 20:15
door Giesje
en gelukt? Ik heb het ook wel eens gedaan, maar mijn man is er niet echt dol op dus dan doe je het ook niet. Maar ik wil wel eens een voordeeg gebruiken die je een paar uur van te voren maakt en dan niks zeggen en kijken hoe die dan reageert

Re: Starter

Geplaatst: wo 15 mar 2023, 20:38
door Chesed
In zoverre gelukt dat ik nu een deeg heb gemaakt van 10gr desem met 20 water en 20 bloem.
Morgen weer voeden.
En pannenkoeken gebakken van desem die waren echt heel lekker.. en mooi van structuur

Re: Starter

Geplaatst: wo 15 mar 2023, 21:03
door Giesje
ooo dat is ook een idee. mmmm denk dat ik ook maar eens weer een starter ga maken....