Link openen in een nieuw venster of tabblad...

Hier vind je meldingen van de beheerder(s) en nieuws over het forum...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Link openen in een nieuw venster of tabblad...

Bericht door Ballie » zo 18 dec 2011, 12:44

Ik kreeg vandaag de vraag waarom links in een bericht altijd openen in het bestaande venster. Ik ben aan 't zoeken gegaan, en heb de volgende uitleg gevonden:
Hier is bewust voor gekozen. De ontwerpers van prosilver, de standaard stijl van phpBB3, hebben zich strikt aan de richtlijnen voor XHTML 1.0 gehouden; dit zijn regels, opgesteld door het World Wide Web Consortium. XHTML is vrijwel hetzelfde als gewone HTML, maar wordt ook begrepen door XML-browsers. Omdat XML-browsers heel strikt zijn, zullen deze een foutmelding opleveren, wanneer de code niet precies volgens de richtlijnen is geschreven.

Is dat erg? Niet echt. Vrijwel iedereen surft op het internet met een browser, die ouderwetse HTML prima begrijpt. Mogelijk zal XML in de toekomst HTML gaan verdringen, maar zeker niet in de komende jaren.

De reden dat XHTML verbiedt om links in een nieuw venster te openen, is dat het uitgangspunt van die standaard is dat de gebruiker zelf de keuze moet hebben hoe hij/zij een link opent. Er zijn hele (bijna religieuze) discussies op Internet te vinden over wat nu beter is.

Het is dus een optie om, in plaats van deze wijzigingen uit te voeren, je gebruikers te instrueren hoe ze zelf de keuze hebben voor het al dan niet openen in een nieuw venster. Dit verschilt per browser, maar meestal kun je een nieuw venster openen met <shift+klik>. Als je een browser met tabbladen gebruikt, kun je met <ctrl+klik> of muiswielklik een pagina in een nieuw tabblad openen. Op deze manier leg je de keuze bij de gebruiker. Sommige gebruikers zijn gewend dat een link naar een andere site in een nieuw venster opent, andere ergeren zich aan nieuwe vensters, die openen zonder dat hij of zij daar om vraagt!
Dus even kort samengevat, een link openen in een:
  • Nieuw venster: <shift-klik>
    Nieuwe tab: <ctrl-klik> of muiswielklik
Het leven is goed, in het Brabantse land...

Plaats reactie