Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Gebruikersavatar
Door Rik59
#59159
Een dagje bakgeluk...

Soms kun je snijden waar je wil.. en dan toch die spanning waar ie z'n scheur opentrekt..

Wat bollekes en busjes van volkoren met gebroken tarwe en de aangesneden is een mueslibolleke..
Volkoren-tarwe is desem en de Muesli een gistdeeg waar ik denk ik net op tijd was om hem in de oven te ploffen..

Afbeelding
Gebruikersavatar
Door Rik59
#59162
Om het af te leren nog wat Haagse- en Kokosbolussen erachteraan...

Afbeelding
Gebruikersavatar
Door Rik59
#59323
Weer wat bussen en bollen gedraaid..

Grof Volkoren met 25% geplette tarwe
+/- 80 % hydratatie

Afbeelding
Gebruikersavatar
Door Rik59
#60004
Bündner Roggenbrot
Geen eenvoudig broodje met 82 % hydratatie...
Het deeg is bijna niet aan te pakken...dus het circus was open... :G :G

Recept van Dieter gevolgd: http://www.homebaking.at/buendner-roggenbrot/

Afbeelding

Afbeelding
Laatst gewijzigd door Rik59 op wo 25 apr 2018, 18:33, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Door Rik59
#60006
Bakker Henk schreef:
wo 25 apr 2018, 17:49
De gaten vloeiden nogal dicht met 82% hydr.
Ik ben niet de enige met dit probleem gezien de overige foto's bij het recept..
Dietmar werkt graag met hoge hydrataties... volgend recept op mijn program heeft ruim 88 %
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#60008
Er zit vrij veel rogge in het brood, grote gaten/luchtig kruim zal je daarom nooit krijgen, ook niet met een hoge hydratatie.
Gebruikersavatar
Door Rik59
#60010
Het is zoals ik al eerder schreef geen makkelijk broodje... maar wel superlekker door de extra kruiden..

Het lijkt alsof ik meer vocht heb toegevoegd echter ik heb gewoon het recept gevolgd..
Desalniettemin een zeer leerzaam bakseltje...

Mijn volgend plan: http://www.homebaking.at/jaegerbrot-mit ... selbeeren/ 88% Hydr.
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#60015
Rik,

Heb je echt letterlijk het recept gevolgd, dus met Ruchmehl? Ik zie in dit recept dat ongeveer 1/3 ruchmehl is, en tweederde (vrij licht) roggemeel. Ruchmehl is in NL vrijwel niet te krijgen (of helemaal niet, dat weet ik niet :-) ) maar het staat erom bekend dat het meestal extreem veel water op kan nemen. Als je dus geen Ruchmehl hebt is het wel verstandig om iets te minderen in dit recept.
Ik heb vorig jahr een paar zakken Ruchmehl uit Duitsland meegenomen, en daar bijzonder lekker Basler brot mee gebakken. Daarbij viel me op dat er nog veel verschillende soorten Ruchmehl zijn, dus ook dan loont het de moeite om voorzichtiger te beginnen met water. Bij 80% komt je brood vanzelf weer de oven uitzwemmen, het is echt heel nat en houdt nauwelijks structuur vast. Het Ruchmehl wat ik had was OK, maar ik denk dat dat van bongu.de nog veel meer water vast houdt.
Ik wil nog eens een vergelijkend testje doen: hetzelfde Basler brot met ruchmehl en met gebuild/Lemaire meel. In principe lijken deze meelsoorten wel wat op elkaar, maar dat moet ik nog eens aan een molenaar vragen. Ik vermoed dat Ruchmehl meer smaak heeft en sowieso mehr gluten en veel fijner gemalen volkorendeel heeft, waardoor het meer water kan hebben.

Wil
Gebruikersavatar
Door Rik59
#60016
Nee, echt Ruchmehl heb ik niet gebruikt omdat zoals je zelf zegt het hier niet te krijgen is... vandaar dat ik koos voor volkorenmeel waar 20% uitgezeefd is.
Had hier ergens gelezen dat je het op die manier na kon bootsen...
Maar wat zou volgens jou een "veilige" marge zijn... 70 - 75 %??

Al met al een zeer geslaagd lesje hoor en vooral met de broodkruiden smaakt het super...

@bioloogje THNX!! hij is ook mjammie..
Laatst gewijzigd door Rik59 op do 26 apr 2018, 13:19, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#60017
Krijg wel zin om het even na te bakken, maar dan met iets minder water :-)
Jammer genoeg zit in me nu met een jetlag behoorlijk te vervelen in Houston als ik geen congres heb. Geen oven bij de hand, en heel vies brood hier :rofl2:

Wil
Gebruikersavatar
Door Rik59
#60018
lekkermelig schreef:
do 26 apr 2018, 13:19
Krijg wel zin om het even na te bakken, maar dan met iets minder water :-)
Jammer genoeg zit in me nu met een jetlag behoorlijk te vervelen in Houston als ik geen congres heb. Geen oven bij de hand, en heel vies brood hier :rofl2:

Wil
NASA speeltjes genoeg om je heen toch?? :DB2: :DB2:

Vies brood.. zelfs bij de Mac?? Was het wel brood??? :yugh:
Gebruikersavatar
Door Rik59
#60170
Afbeelding 30 graadjes vandaag dus hoog tijd om wat oliebollen te bakken...

Jägerbrot met noten en cranberries


Afbeelding

Ik dacht heel even dat wordt niks met de slappe hap maar naarmate het vorderde...
Ik was wel blij dat het uiteindelijk op de plaat lag om het zo de oven in te sjoelen...

Het ging zo hard dat m'n vliegdekschepen meer de vorm van platbodems kregen...

Maar 3 deegjes vandaag dus tussendoor nog even een paté erlangs geschoven

Afbeelding

En nou wist ik wel dat er smileys bestonden.. maar deze... :shy: :shy:

Afbeelding
Gebruikersavatar
Door bakplaat
#60174
Weer goed je best gedaan Rik. :2th:
Gebruikersavatar
Door Rik59
#60177
bakplaat schreef:
do 10 mei 2018, 11:31
Weer goed je best gedaan Rik. :2th:


Och Cor... je weet het.. je gooit een paar kloddertjes op de plaat...

Maarreh….. we zitten eigenlijk in spanning te wachten op de terugkeer van onze TaartenKoning!!
Om je nou wat te helpen heb ik em alvast een zetje gegeven....
Gebruikersavatar
Door Rik59
#60391
Als we dan toch aan knoeien zijn met yoghurt enzo…. dan doe ik mee!!!

Een Desem-dadelbroodje met pompoenpitten

Afbeelding

Als ik zo door blijf gaan dan is 5 x per week sportschool niet genoeg...
Gebruikersavatar
Door Rik59
#60395
BakkerGerrit schreef:
wo 30 mei 2018, 16:54
Dikke duim Rik, (hoewel ik de link met yoghurt mis...... :D, )


Wacht maar vriendje.... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :DB2: :DB2:
Gebruikersavatar
Door Rik59
#60826
Superbol en minibol….

Afbeelding

Het Semolinabrood van Levine... en tja.. nog wat verse gist over dus ook maar wat volkoren/spelt/mueslibollekes in elkaar gesleuteld.
Versleten bakblik?

Ik bak al een tijd mijn broden in twee BBM's een P[…]

Desem vraag

Tijdens de opstartfase van een desem gaat hij vaak[…]

Oud brood

Hallo broodbakkers en bakkerinnen, Lees af en toe[…]

Dank je. Bij mij blijft hij er los inzitten en sle[…]