Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Gebruikersavatar
Door Rik59
#59159
Een dagje bakgeluk...

Soms kun je snijden waar je wil.. en dan toch die spanning waar ie z'n scheur opentrekt..

Wat bollekes en busjes van volkoren met gebroken tarwe en de aangesneden is een mueslibolleke..
Volkoren-tarwe is desem en de Muesli een gistdeeg waar ik denk ik net op tijd was om hem in de oven te ploffen..

Afbeelding
Gebruikersavatar
Door Rik59
#59162
Om het af te leren nog wat Haagse- en Kokosbolussen erachteraan...

Afbeelding
Gebruikersavatar
Door Rik59
#59323
Weer wat bussen en bollen gedraaid..

Grof Volkoren met 25% geplette tarwe
+/- 80 % hydratatie

Afbeelding
Gebruikersavatar
Door Rik59
#60004
Bündner Roggenbrot
Geen eenvoudig broodje met 82 % hydratatie...
Het deeg is bijna niet aan te pakken...dus het circus was open... :G :G

Recept van Dieter gevolgd: http://www.homebaking.at/buendner-roggenbrot/

Afbeelding

Afbeelding
Laatst gewijzigd door Rik59 op wo 25 apr 2018, 18:33, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Door Rik59
#60006
Bakker Henk schreef:
wo 25 apr 2018, 17:49
De gaten vloeiden nogal dicht met 82% hydr.
Ik ben niet de enige met dit probleem gezien de overige foto's bij het recept..
Dietmar werkt graag met hoge hydrataties... volgend recept op mijn program heeft ruim 88 %
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#60008
Er zit vrij veel rogge in het brood, grote gaten/luchtig kruim zal je daarom nooit krijgen, ook niet met een hoge hydratatie.
Gebruikersavatar
Door Rik59
#60010
Het is zoals ik al eerder schreef geen makkelijk broodje... maar wel superlekker door de extra kruiden..

Het lijkt alsof ik meer vocht heb toegevoegd echter ik heb gewoon het recept gevolgd..
Desalniettemin een zeer leerzaam bakseltje...

Mijn volgend plan: http://www.homebaking.at/jaegerbrot-mit ... selbeeren/ 88% Hydr.
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#60015
Rik,

Heb je echt letterlijk het recept gevolgd, dus met Ruchmehl? Ik zie in dit recept dat ongeveer 1/3 ruchmehl is, en tweederde (vrij licht) roggemeel. Ruchmehl is in NL vrijwel niet te krijgen (of helemaal niet, dat weet ik niet :-) ) maar het staat erom bekend dat het meestal extreem veel water op kan nemen. Als je dus geen Ruchmehl hebt is het wel verstandig om iets te minderen in dit recept.
Ik heb vorig jahr een paar zakken Ruchmehl uit Duitsland meegenomen, en daar bijzonder lekker Basler brot mee gebakken. Daarbij viel me op dat er nog veel verschillende soorten Ruchmehl zijn, dus ook dan loont het de moeite om voorzichtiger te beginnen met water. Bij 80% komt je brood vanzelf weer de oven uitzwemmen, het is echt heel nat en houdt nauwelijks structuur vast. Het Ruchmehl wat ik had was OK, maar ik denk dat dat van bongu.de nog veel meer water vast houdt.
Ik wil nog eens een vergelijkend testje doen: hetzelfde Basler brot met ruchmehl en met gebuild/Lemaire meel. In principe lijken deze meelsoorten wel wat op elkaar, maar dat moet ik nog eens aan een molenaar vragen. Ik vermoed dat Ruchmehl meer smaak heeft en sowieso mehr gluten en veel fijner gemalen volkorendeel heeft, waardoor het meer water kan hebben.

Wil
Gebruikersavatar
Door Rik59
#60016
Nee, echt Ruchmehl heb ik niet gebruikt omdat zoals je zelf zegt het hier niet te krijgen is... vandaar dat ik koos voor volkorenmeel waar 20% uitgezeefd is.
Had hier ergens gelezen dat je het op die manier na kon bootsen...
Maar wat zou volgens jou een "veilige" marge zijn... 70 - 75 %??

Al met al een zeer geslaagd lesje hoor en vooral met de broodkruiden smaakt het super...

@bioloogje THNX!! hij is ook mjammie..
Laatst gewijzigd door Rik59 op do 26 apr 2018, 13:19, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#60017
Krijg wel zin om het even na te bakken, maar dan met iets minder water :-)
Jammer genoeg zit in me nu met een jetlag behoorlijk te vervelen in Houston als ik geen congres heb. Geen oven bij de hand, en heel vies brood hier :rofl2:

Wil
Gebruikersavatar
Door Rik59
#60018
lekkermelig schreef:
do 26 apr 2018, 13:19
Krijg wel zin om het even na te bakken, maar dan met iets minder water :-)
Jammer genoeg zit in me nu met een jetlag behoorlijk te vervelen in Houston als ik geen congres heb. Geen oven bij de hand, en heel vies brood hier :rofl2:

Wil
NASA speeltjes genoeg om je heen toch?? :DB2: :DB2:

Vies brood.. zelfs bij de Mac?? Was het wel brood??? :yugh:
Gebruikersavatar
Door Rik59
#60170
Afbeelding 30 graadjes vandaag dus hoog tijd om wat oliebollen te bakken...

Jägerbrot met noten en cranberries


Afbeelding

Ik dacht heel even dat wordt niks met de slappe hap maar naarmate het vorderde...
Ik was wel blij dat het uiteindelijk op de plaat lag om het zo de oven in te sjoelen...

Het ging zo hard dat m'n vliegdekschepen meer de vorm van platbodems kregen...

Maar 3 deegjes vandaag dus tussendoor nog even een paté erlangs geschoven

Afbeelding

En nou wist ik wel dat er smileys bestonden.. maar deze... :shy: :shy:

Afbeelding
Gebruikersavatar
Door bakplaat
#60174
Weer goed je best gedaan Rik. :2th:
Gebruikersavatar
Door Rik59
#60177
bakplaat schreef:
do 10 mei 2018, 11:31
Weer goed je best gedaan Rik. :2th:


Och Cor... je weet het.. je gooit een paar kloddertjes op de plaat...

Maarreh….. we zitten eigenlijk in spanning te wachten op de terugkeer van onze TaartenKoning!!
Om je nou wat te helpen heb ik em alvast een zetje gegeven....
Gebruikersavatar
Door Rik59
#60391
Als we dan toch aan knoeien zijn met yoghurt enzo…. dan doe ik mee!!!

Een Desem-dadelbroodje met pompoenpitten

Afbeelding

Als ik zo door blijf gaan dan is 5 x per week sportschool niet genoeg...
Gebruikersavatar
Door Rik59
#60395
BakkerGerrit schreef:
wo 30 mei 2018, 16:54
Dikke duim Rik, (hoewel ik de link met yoghurt mis...... :D, )


Wacht maar vriendje.... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :DB2: :DB2:
Gebruikersavatar
Door Rik59
#60826
Superbol en minibol….

Afbeelding

Het Semolinabrood van Levine... en tja.. nog wat verse gist over dus ook maar wat volkoren/spelt/mueslibollekes in elkaar gesleuteld.
Gebruikersavatar
Door Rik59
#60971
Levine….. niet iedereen is op vakantie... er zijn die hards..
Vanmorgen om 7.00 uur begonnen en na vijfeneenhalf uur...

Afbeelding

Volkorendesem, roggedesem, volkoren-speltbollen met Nigella- en venkelzaad en Kaas-uienbrood
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#60973
:2th: :2th: Rik
Gebruikersavatar
Door Rik59
#61107
Vandaag weer eens wat handenarbeid verricht (het wordt ook anders zo saai zonder Gerrit)…
En misschien heb ik dan nou ook een keer kans om sterbakker van de week te worden.. :shy: :shy:

Afbeelding

Van boven naar beneden:
1. Mijn vlaggenschip… het volkorendesem met pitten/zaden en ander gezond gepeupel...
2. Het dadelbrood met pompoenpitten
3. Jawel ook een platbodem... de Focaccia met gedroogde tomaatjes, oude kaas en tijm / basilicum
BakkerGerrit liked this
Gebruikersavatar
Door Koos de bakker
#61112
Ziet er allemaal lekker uit hoor! Dat krijg je niet alleen op. Ga je een winkel beginnen? Kom ik als klant.
Gebruikersavatar
Door Rik59
#61114
@Koos Haha je mag gerust op je fietsie komen... :G

En och ik ben jaloers op die houtoven van jou dus we kunnen elkaar denk ik een handje geven...

Nou moet ik toch gelijk even aan Cor denken... onze "Bakplaat"
Hoe zou het met hem zijn..
Als je dit leest Cor.. laat wat van je horen...
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#61117
Mooie productie Rik! En dat brood met dadels klinkt smakelijk! Een speciaal recept?
Gebruikersavatar
Door Koos de bakker
#61118
Ik moest van de week ook nog aan Cor Bakplaat denken. Hij heeft mij veel waardevolle tips gegeven. Ik ben ook benieuwd naar een levensteken van Cor. Dus Cor..... kom er maar in.
Gebruikersavatar
Door Rik59
#61121
Bioloogje schreef:
wo 22 aug 2018, 22:11
Mooie productie Rik! En dat brood met dadels klinkt smakelijk! Een speciaal recept?


Ik heb dit recept wat aangepast: https://uitdekeukenvanarden.blogspot.co ... okken.html
O.a. rozijnen en havervlokken weggehaald en vervangen voor 12,5 % stukjes dadel en 12,5 % pompoenpitten.. (12,5 van het meel). Het is een zeer gewild broodje en niet de eerste keer dat ik em maak..

Deze week trouwens een professionele beukenhouten gelagerde deegroller (Emga) gescoord voor een prikkie dus die gaat even ingerold worden op een Frans korstje...
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#61123
Mooie productie Rik :2th:
Gebruikersavatar
Door Rik59
#61125
Levinebaktbrood schreef:
do 23 aug 2018, 00:30
Mooie productie Rik :2th:


Thnxx... mooie foto op je blog... nou hier nog... :shy: :shy:

Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#61127
Wat bedoel je Rik?
Gebruikersavatar
Door Rik59
#61128
Levinebaktbrood schreef:
vr 24 aug 2018, 00:18
Wat bedoel je Rik?


Die foto bij wie ben ik...

Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#61132
Zo beter ^)^ ?
Gebruikersavatar
Door Rik59
#61133
Prima!! :2th:
Gebruikersavatar
Door Rik59
#61612
Hij wilde niet blijven liggen... tarwebloem, semolina, melk, boter en met Gruyère en gedroogde tomaatjes

Afbeelding
BakkerGerrit liked this
Gebruikersavatar
Door Rik59
#61738
Amper terug van vakantie en die oven moest maar weer eens even werken...
Allemaal lekker hoor.... stokbrood, walnotenbroodjes, kaasbroodjes... maar er gaat niets boven zelf gebakken brood!!

Frans landbrood met gaatjes... ehhh zaadjes.. zonnezaad, lijnzaad en maanzaad
Na het gemis heet uit de oven en smullen... :B:

Afbeelding

Afbeelding
Gebruikersavatar
Door Rik59
#61836
Vandaag Nationale Bollekesdag dus daar moet aan voldaan worden...
Dus Gerrit.. niet alleen in het weekend!!

Pompoenpittenbroodjes en maanzaadbollen.

Afbeelding
Gebruikersavatar
Door Rik59
#61918
Vandaag een No Knead brood gebakken..
NYT No Knead echter zonder pan, direct op de plaat en gespoten.
Was erg lekker met krokante korst..

Afbeelding
Gebruikersavatar
Door Rik59
#61921
BakkerGerrit schreef:
wo 24 okt 2018, 13:42
Dat ziet er goed uit Rik!
(Wel een broodje voor luie bakkers......) :D,
Klopt... vooral dat wachten 14 uur.... koste liters koffie...

Hmm… heb de rest er niet bij geplaatst 6 volkorendesems en 2 Focaccia's met Mozzarella, kervel, champignons en baharatolie…

Plaats alleen baksels als het iets nieuws of bijzonders is... elke week 6 volkorendesemfoto's verveeld ook...en kost me zoveel fotorolletjes... :D, :D,
BakkerGerrit liked this
Gebruikersavatar
Door Rik59
#62025
100% Spelt... een No Knead-brood met 90% hydratatie..
Beetje meer werk dan die vorige met S & F

Afbeelding
Gebruikersavatar
Door Koos de bakker
#62028
Op de foto lijken ze wat plat als een pannenkoek. Komt dit omdat speltbrood moeilijker rijst of je 'no knead' methode?
Gebruikersavatar
Door Rik59
#62030
Koos de bakker schreef:
wo 31 okt 2018, 19:50
Op de foto lijken ze wat plat als een pannenkoek. Komt dit omdat speltbrood moeilijker rijst of je 'no knead' methode?
Veel vocht... verder zijn ze ook bijna 1 kg per stuk..
De smaak is super..
Gebruikersavatar
Door Koos de bakker
#62032
Dat de smaak super is daar twijfel ik echt niet aan hoor :2th:

En Rik; heb je bij deze broden ook gebruik gemaakt van rijsmandjes?
Gebruikersavatar
Door Rik59
#62034
Koos de bakker schreef:
do 01 nov 2018, 13:06
En Rik; heb je bij deze broden ook gebruik gemaakt van rijsmandjes?
Geen rijsmandjes Koos.. dat ging door het hoog vochtgehalte niet.. maar ik had 2 gelijke ronde kommen en die heb ik gebruikt.. alleen toen ik hem op de plaat stortte ging ie als een pancake... :D, :D,
Volgende keer eens maken met 80% hydratatie..
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#62035
Huh? Juist ook met natter deeg is een rijsmandje te prefereren boven een kom. In een kom (natter) deeg laten rijzen is vragen om moeilijkheden.
Gebruikersavatar
Door Rik59
#62054
Levinebaktbrood schreef:
do 01 nov 2018, 20:48
Huh? Juist ook met natter deeg is een rijsmandje te prefereren boven een kom. In een kom (natter) deeg laten rijzen is vragen om moeilijkheden.
Verklaar uzelf a.u.b....

Zag verder in een topic dat je geen voorstander bent van Artisan Baking.. Waarom... als ik vragen mag??
Gebruikersavatar
Door Rik59
#62107
Wederom een baksessie gehad met wat Desem-bietenbrood met spekjes en African Delights…
African Delights: eigen Franse korst gevuld met een Afrikaanse gehaktvulling..
Zeg maar een Afrikaans saucijzenbroodje...

Afbeelding

Afbeelding
Rougedebordeaux liked this
Mon premier baguette :-)

Volgens het recept van Leo Pelzer (youtube) gemaak[…]

Eerste zuurdesem

https://www.theperfectloaf.com/beginners-sourdough[…]

Starter online kopen/ruilen?

Dank allen voor de hulp en adviezen! Inmiddels met[…]

Hallo, ik ben nieuw hier

Welkom Corine! Veel bakplezier gewenst (en laat ee[…]