Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Gebruikersavatar
Door BrodyBrotz
#63915
Bij m'n introductie werd ik al gevraagd voor wat foto's. Bij deze.
Afgelopen weekeinde (090319) voor het eerst stokbrood gemaakt, gebakken (ca. 4 hr. werk!).
AfbeeldingMijn eerste stokbroden IMG_7605 by Brody Brotz, on Flickr

Met (niet biologisch) Patentbloem. Laatste keer vormen en rusten.
AfbeeldingMijn eerste stokbroden IMG_7610 by Brody Brotz, on Flickr

Resultaat!
AfbeeldingMijn eerste stokbroden IMG_7612 by Brody Brotz, on Flickr

Mooie onderzijde.
AfbeeldingMijn eerste stokbroden IMG_7613 by Brody Brotz, on Flickr

Heerlijk!
AfbeeldingMijn eerste stokbroden IMG_7614 by Brody Brotz, on Flickr

Daarnaast ook nog 'standaard' broden gebakken (biologisch tarwe volkoren en rogge volkoren, verh. 80% en 20% en 45 gr. zonnebloempitten per 2.060 gr. meel -3 broden-). Bak ik er nu 4 van per week (sinds een maand in het bezit van een Rofco B10). Brood blijft ook lang vers en is eigenlijk ongesneden het lekkerst, dwz. dikke (!) plakken. 'k Heb nl. een Beko broodsnijmachine voor vrienden die gesneden brood willen hebben.
AfbeeldingBiologisch volkoren landbrood IMG_7598 by Brody Brotz, on Flickr

Mooie kruim en veerkrachtig.
AfbeeldingBiologisch volkoren landbrood IMG_7600 by Brody Brotz, on Flickr

Er kunnen wat meer zonnebloempitten in (100 gr./2.060 gr. meel -3 broden-?).
AfbeeldingBiologisch volkoren landbrood 10F21E61-7B5F-4824-9050-853DD8CB8568 by Brody Brotz, on Flickr
TigerManZ liked this
Gebruikersavatar
Door BakkerGerrit
#63916
Mooie broden BB! :2th:
Inderdaad, 45 g pitten op 2 kg meel is niet veel (2,2%). Ik doe zo’n 7,5% zaden of pitten door mn brood, dat is 150g op jouw recept van 2 kg meel.
Gebruikersavatar
Door Koos de bakker
#63917
Een mooie produktie hoor. De broden zien er fantastisch uit. :2th:
Gebruikersavatar
Door Anna
#63927
Prachtig! :2th: Ik zou ook wat meer zonnebloempitten gebruiken, ik gebruik 160g (of meer als ik uitschiet :grin: ) op 1kg bloem/meel voor brood met zonnebloempitten.
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#63930
Mooi hoor :2th: En inderdaad, meer pitten!
Gebruikersavatar
Door BrodyBrotz
#63931
Dank jullie allemaal voor de complimenten en getoonde interesse. En ik zal idd méér zonnebloempitten gaan gebruiken, thanks! Ik had/heb nog meer foto's van afgelopen 2 maanden, tzt. zal ik e.e.a. plaatsen. Vanavond zet ik een poollish in de koelkast zodat ik morgen na m'n werk lekkere ciabatta kan maken. Recept en werkwijze van John Kirkwood 8-) .
Gebruikersavatar
Door BrodyBrotz
#63950
I told you: Ciabatta's! 550 gr. Tarwebloem (10,6% eiwit), 1 eetlepel roggebloem, 440 gr. Water (koud), 8 gr. Jozo zout, 1 gr. Instant gist en een paar druppels zonnebloemolie om de schaal mee in te vetten.
Avond van tevoren een poolish (ca 200 gr. bloem met 200 gr. Water en het zout) aangemaakt, laten overnachten in de koelkast en volgende dag rest van de ingrediënten toegevoegd. Stevig geroerd (mixer was stuk) en 3 hr. weggezet en laten rusten. Daarna in 3 trajecten van 45 minuten het (zeer) slappe deeg 6x opgevouwen en weer weggezet. Na de laatste keer op een rijkelijk bebloemd werkblad het deeg uit de schaal uitgestort en eveneens rijkelijk bestrooid met bloem. Met schraper doormidden gedeeld en de twee stukken op een wederom rijkelijk bebloemde theedoek (i.e. rijsdoek) gelegd en opgezet (net zoals je dat bij stokbroden doet) voor de laatste rijs (35 minuten). Op de twee stenen van de voorverwarmde (230 graden) Rofco B10 beide stukken op bakpapier ingeschoten. Flink wat water toegevoegd in de verdampers, dampsleutel na 18 minuten open en in totaal in 25 minuten afgebakken.
AfbeeldingCiabatte IMG_7637 by Brody Brotz, on Flickr

Mooi 'geëxplodeerd :)
AfbeeldingCiabatte IMG_7640 by Brody Brotz, on Flickr

Met een goed glas wijn en fijn kaasje.
AfbeeldingCiabatte IMG_7642 by Brody Brotz, on Flickr

Aansluitend nog 4 standaardbroden voor vrienden gebakken (onder: 2 e rijs).
AfbeeldingTarweRogge volkoren IMG_7638 by Brody Brotz, on Flickr

Op advies van jullie meer zonnebloempitten.
AfbeeldingTarweRogge volkoren IMG_7639 by Brody Brotz, on Flickr

Concurrent van de (supermarkt)bakker :D,
AfbeeldingTarweRogge volkoren 19EBFD7E-C025-4AD8-88FA-0133CF47B2FA by Brody Brotz, on Flickr
BakkerGerrit, Anna liked this

Ziet er lekker uit! Goed om te horen dat pech met […]

Brood van Miepj

Ik heb dit deeg (allebei hetzelfde) als volgt late[…]

Brood van Gerrit

TARWEBROOD MET MAANZAAD http://a68.tinypic.com[…]

Ik stel me even voor

Ik ben over een aantal weken begonnen aan een reek[…]