Matthijs' weekendbaksels

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Matthijs1988
Chef stoffer en blik
Berichten: 15
Lid geworden op: zo 10 mar 2019, 12:48

Matthijs' weekendbaksels

Bericht door Matthijs1988 » di 12 mar 2019, 00:06

Van het weekend een heerlijk zuurdezembroodje gebakken:
- 200 gram bloem
- 200 gram water
- 100 gram volkoren roggemeel
- 100 gram zuurdesem (100% hydratatie)
Niet kneden, maar een dagje rijzen + een paar keer vouwen en een nachtje in de koelkast. Dan de oven in, rechtstreeks uit de koelkast in de ovenschaal.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 4547
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Matthijs' weekendbaksels

Bericht door Levinebaktbrood » di 12 mar 2019, 10:47

Mooi brood :2th:
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Warme bakker
Berichten: 658
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem

Re: Matthijs' weekendbaksels

Bericht door BakkerGerrit » di 12 mar 2019, 11:16

Prachtig brood Matthijs!
Groet, Gerrit

Gebruikersavatar
Bakker Henk
Deegkneder
Berichten: 173
Lid geworden op: zo 11 aug 2013, 01:11

Re: Matthijs' weekendbaksels

Bericht door Bakker Henk » di 12 mar 2019, 17:56

Mooi brood, Matthijs.
De ovenschaal als Dutch oven gebruikt? Dus voorverwarmde schaal met deksel?

Gebruikersavatar
Matthijs1988
Chef stoffer en blik
Berichten: 15
Lid geworden op: zo 10 mar 2019, 12:48

Re: Matthijs' weekendbaksels

Bericht door Matthijs1988 » di 12 mar 2019, 19:00

Dank Levine, Gerrit en Henk!

De ovenschaal is inderdaad als dutch oven gebruikt (dus met deksel erop in de oven) alleen met dat verschil dat ik hem niet voorverwarmd heb (de oven wel, maar de schaal niet). Lijkt me wel aardig om een keer als experiment te proberen: Twee identieke deegjes, waarvan eentje bakken in een voorverwarmde ovenschaal en de ander niet. Of zijn er kenners die dit al eens uitgetest hebben?

Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3199
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Matthijs' weekendbaksels

Bericht door bakplaat » wo 13 mar 2019, 12:52

Prachtig brood Matthijs :2th: Wel erg grote foto's :D,
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.

De BAKPLAATJES van BAKPLAAT- Bakker Cor :roll:

Gebruikersavatar
pinocio
Chef stoffer en blik
Berichten: 23
Lid geworden op: zo 10 jun 2018, 21:17

Re: Matthijs' weekendbaksels

Bericht door pinocio » wo 13 mar 2019, 14:54

Beste Matthijs,
Mag ik je vragen wat een Duch Oven is?
Ik begrijp dat dit mooie brood uit een omgekeerde ovenschaal met deksel komt.
Zo te zien heb je het gebakken in de deksel.
Heb je tijdens de ovenrijs de ovenschaal erop gelaten?

Gebruikersavatar
Eef
Jongste bediende
Berichten: 27
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 12:22

Re: Matthijs' weekendbaksels

Bericht door Eef » wo 13 mar 2019, 19:37

Ik had daar ook al vragen over, is toch gewoon een gietijzeren braadpan net als van Creuset of Staub? Wat voegt het afbakken in zo’n pan toe? Eerst dachtik alleen voor no knead brood, maar zag toch dat de pan ook voor “gewoon” brood gebruikt wordt.

En nu ik toch aan het vragen ben, mijn zoon heeft bij ah een pak semola meegenomen, maar had semolina moeten zijn, ik heb bij recepten van Levine gekeken, maar ze noemt beide in het recept, maakt het niet uit welke het is ?want wat ik begreep is semola fijnere semolina. Verwarrend hoor (voor mij tenminste).

Gebruikersavatar
Matthijs1988
Chef stoffer en blik
Berichten: 15
Lid geworden op: zo 10 mar 2019, 12:48

Re: Matthijs' weekendbaksels

Bericht door Matthijs1988 » wo 13 mar 2019, 19:48

Beste Pinocio,

Ik heb even moeten Googlen, want eigenlijk ken ik de term "Dutch Oven" ook alleen maar uit youtube filmpjes waar dan doorgaans een gietijzeren pan in voorkomt. Een Dutch oven wordt traditioneel gebruikt om voedsel buiten te bereiden op een vuurtje, en eventueel ook wat gloeiende kooltjes op de pan zodat deze om en om verhit wordt. Zo kan de pan als een soort van oven gebruikt worden.

Zo'n pan kun je ook heel goed gebruiken in je oven. Met de deksel erop creeër je heel gemakkelijke een klein stoomoventje in je huis-tuin-en-keuken-oven, omdat het verdampte vocht uit het deeg in de pan blijft. Op die manier heb je een goede ovenrijs. Het is een alternatieve manier om stoom te maken in de oven t.o.v. bijv. een braadslee met water/ijsblokjes. Ik heb geen dutch oven, maar een ovenschaal met deksel werkt ook prima. Ik gebruik hem wel ondersteboven, maar dat is puur uit gemak, want dat werkt toch makkelijker met het deeg erin doen en insnijden. Als de ovenrijs is geweest (na zo'n 25 minuutjes bij mijn oven op 250 graden) gaat de bodem eraf zodat de korst lekker kan bruinen.
Laatst gewijzigd door Matthijs1988 op wo 13 mar 2019, 19:56, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Matthijs1988
Chef stoffer en blik
Berichten: 15
Lid geworden op: zo 10 mar 2019, 12:48

Re: Matthijs' weekendbaksels

Bericht door Matthijs1988 » wo 13 mar 2019, 19:52

Eef schreef:
wo 13 mar 2019, 19:37
En nu ik toch aan het vragen ben, mijn zoon heeft bij ah een pak semola meegenomen, maar had semolina moeten zijn, ik heb bij recepten van Levine gekeken, maar ze noemt beide in het recept, maakt het niet uit welke het is ?want wat ik begreep is semola fijnere semolina. Verwarrend hoor (voor mij tenminste).
Semola is hetzelfde alleen dan in het Italiaans. Dus beiden griesmeel uit Durumtarwe. Griesmeel neemt makkelijk vocht op, dus is uitstekend geschikt om je deegje een hogere hydratatie te geven.

Gebruikersavatar
Matthijs1988
Chef stoffer en blik
Berichten: 15
Lid geworden op: zo 10 mar 2019, 12:48

Re: Matthijs' weekendbaksels

Bericht door Matthijs1988 » wo 13 mar 2019, 19:59

bakplaat schreef:
wo 13 mar 2019, 12:52
Prachtig brood Matthijs :2th: Wel erg grote foto's :D,
Danku, haha ik kan mijn bericht volgens mij niet meer wijzigen, maar begrijp wat je bedoelt, zal ze de volgende keer iets kleiner houden :D,

Gebruikersavatar
Matthijs1988
Chef stoffer en blik
Berichten: 15
Lid geworden op: zo 10 mar 2019, 12:48

half volkoren met sesamzaadjes

Bericht door Matthijs1988 » ma 18 mar 2019, 21:04

Van 't weekend een heerlijk zuurdesembroodje gebakken:
200g volkorenmeel
200g water
100g bloem
100g zuurdesem (100%)
10g zout

Had het nog niet eerder geprobeerd, sesamzaadjes erop, maar had niet verwacht dat dat zo lekker zou zijn! Volgende keer maanzaadjes proberen. Als iemand een goede tip heeft om die zaadjes op het brood te doen hoor ik het graag. Ik vond dat nog een aardig lastig klusje. Wat ik had gedaan was: Opgebolde deeg ietwat vochtig gemaakt, zaadjes erop strooien, en dan ondersteboven in het deegmandje.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

En ook dit baksel mag niet ontbreken (met een restant zuurdesem erin verwerkt):
Afbeelding

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 4547
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Matthijs' weekendbaksels

Bericht door Levinebaktbrood » di 19 mar 2019, 00:28

:2th: :2th:
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Gebruikersavatar
Matthijs1988
Chef stoffer en blik
Berichten: 15
Lid geworden op: zo 10 mar 2019, 12:48

Re: Matthijs' weekendbaksels

Bericht door Matthijs1988 » ma 20 mei 2019, 21:50

Een paar lekkere zuurdesembroodjes van de laatste tijd.
300g meel (mix van bloem met rogge of tarwe-volkorenmeel of beiden).
180g - 200g water (afhankelijk van type bloem) (60-66%)
100g zuurdesem (100% hydratatie)
7g zout (2%)


Laatst ook ontdekt dat het brood malser/snijbaarder wordt bij het gebruik van reuzel. Het lijkt ook ietsjes langer vers te blijven. Smaak / geur veranderen er wel echt door, en daar moet je van houden.


Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

In het volgende brood is een eetlepel reuzel toegevoegd. De kruim wordt er zijdezacht van, en ook de korst is niet meer taai (nog wel knapperig)
Snijden lukt zelfs met een bot mes.
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Een nieuw langwerpig deegmandje. Iets teveel vocht gebruikt, het lijkt meer op een ciabatta.
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding


Brood rijk gevuld met zonnebloempitjes. Erg lekker, maar toch wat vaster uitgevallen dan gehoopt.
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding


Aiai, oven perongeluk op hetelucht gezet. Net een tikje verbrand. Ondanks dat (en het gedoe van verbrande stukjes wegsnijden), toch wel een van de lekkerste broodjes die ik gemaakt heb.
Afbeelding

Afbeelding

Gebruikersavatar
Anna
Warme bakker
Berichten: 779
Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29

Re: Matthijs' weekendbaksels

Bericht door Anna » do 13 jun 2019, 08:45

Prachtige broden!
Reuzel heeft inderdaad een typisch smaakje, je kan ook olie of boter toevoegen om dezelfde voordelen te krijgen.

Plaats reactie