De baksels van Melinda

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2256
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Melinda » za 27 feb 2021, 18:33

Vandaag had ik zin om een "gouwe ouwe" te bakken. En wel Frans Landbrood, recept van Levine. Staat in boek 1, Brood uit eigen oven. Ook op de blog van Levine staat het recept.
Heerlijk om te bakken en voor de verandering 4 vloerbroden. Ik heb 15 gram water toegevoegd, want ik houd wel van een beetje soepel deeg. :D
Afbeelding
Frans Landbrood by M.J. Noorman, on Flickr
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's

Gebruikersavatar
brood daar zit wat in
Meesterbakker
Berichten: 1855
Lid geworden op: do 21 jun 2012, 21:35
Locatie: Regio Utrecht

Re: De baksels van Melinda

Bericht door brood daar zit wat in » za 27 feb 2021, 20:32

Heerlijk Melinda! Ze zien er weer prachtig uit 😍
Groet, Marja
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer

Gebruikersavatar
hjeverts
Deegroller
Berichten: 300
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: De baksels van Melinda

Bericht door hjeverts » za 27 feb 2021, 21:20

Mooie broden Melinda! :)
Groeten Hans,

Kneden met de hand en een zeer matige inbouw oven

Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 289
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: De baksels van Melinda

Bericht door oudbakken » ma 01 mar 2021, 01:23

mm, lekker al die broden. het zal je smaken :thumbup:
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen

Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1982
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: De baksels van Melinda

Bericht door TigerManZ » di 02 mar 2021, 21:55

Prachtig Melinda :thumbup:
Groet, Han. :)

...levensgenieter...

Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2256
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Melinda » za 13 mar 2021, 21:09

Al een paar dagen had ik zo'n zin om iets met desem te doen en vandaag kon het eindelijk. Ik heb toch maar weer het vertrouwde recept gemaakt, maar wel met de helft volkorenmeel omwille van de vezels. Het is het beproefde recept van Levine, driegranen desem, en dan de hybride vorm, dus met een pietsie desem.
Altijd weer leuk om te maken en heerlijk.
Afbeelding

Op de blog van "Mariëlle in de Keuken" was ik al vaker het recept van Surinaamse puntjes tegengekomen. Voor mij nostalgisch, dus ik moest het wel een keer proberen. Ik heb er een bruine variant van gemaakt door een deel van de Amerikaanse patent te vervangen door volkoren natuur. En ik heb wat extra water toegevoegd, want vond het deeg een beetje stug.
Wat het Surinaams maakt zou ik eerlijk gezegd niet weten. Misschien doordat het deeg door de semolina gaat en de naad in het midden. Geen idee. Die kenmerkende naad was bij mijn broodje nagenoeg niet te zien, maar de smaak was prima.
Van buiten knapperig en van binnen zacht.

Belegd met bakkeljauw en wat komkommer, dat was echt lekker. 😋 Ik werd daar wel enthousiast van, lang leve de nostalgie.
En voor wie niet weet wat bakkeljauw is, even Googlen.

Afbeelding
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5289
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Levinebaktbrood » zo 14 mar 2021, 03:48

Ziet er allemaal weer heerlijk uit Melinda :thumbup: :thumbup:
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Gebruikersavatar
hjeverts
Deegroller
Berichten: 300
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: De baksels van Melinda

Bericht door hjeverts » zo 14 mar 2021, 09:29

De broden zien er weer erg goed gelukt uit Melinda! :)
Groeten Hans,

Kneden met de hand en een zeer matige inbouw oven

Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2256
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Melinda » do 01 apr 2021, 09:37

Levine had op FB zo'n mooi recept gepost van lichtbruin vloerbrood met zaadjes dat ik het wel moest proberen.
Leuk om te bakken met een wat hogere hydratatie.
Alleen die ovenrijs had ik wat enthousiaster gewild. Misschien het deeg net iets eerder in de oven doen. Iets voor de volgende keer.
Ik vind het best nog spannend om de balans te vinden tussen goed gerezen, ovenrijs en overrijs.
Maar desondanks ben ik best tevreden.
Afbeelding
Lichtbruin vloerbrood met zaadjes
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's

Gebruikersavatar
hjeverts
Deegroller
Berichten: 300
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: De baksels van Melinda

Bericht door hjeverts » do 01 apr 2021, 10:23

Mooie broden Melinda!

Zag ze ook op het blog van levine voorbij komen. Misschien lekker om voor het weekend te maken naast de paasstol :)
Groeten Hans,

Kneden met de hand en een zeer matige inbouw oven

Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3600
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: De baksels van Melinda

Bericht door lekkermelig » do 01 apr 2021, 11:41

Nou, mooie broodjes hoor Melinda! Het is ook wel een aardig recept. Ik ben zelf de laatste tijd juist ook vaker wat met pitten aan heb bakken, al is het maar om die anderhalve kilo zonnepitten in mijn voorraad weg te werken voordat de meelmotten weer zomer gaan vieren :-)

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2256
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Melinda » do 01 apr 2021, 11:48

Dankjewel, Wil.
Net geluncht met 2 sneetjes. Verrassende smaak, heerlijk met die karwijzaadjes.
Beslist voor herhaling vatbaar.
Ook mijn proefpanel was positief. (Ja Wil, ook ik heb zo af en toe een proefpanel 🤣)
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's

Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2256
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Melinda » do 08 apr 2021, 14:24

In de herkansing, de lichtbruine vloerbroden met zaadjes van Levine.
Ik heb nu de hoeveelheden bloem en volkorenmeel omgedraaid, dus iets bruiner dan lichtbruin. ;)
Een iets kortere narijs gegeven in de hoop op meer ovenrijs. Toch nog niet gelukt. Ik wil zo graag dat ze in de oven enthousiast open springen van vreugde. Geen idee hoe ik dat voor mekaar krijg. Ze zijn wel aardig gerezen, maar niet genoeg naar mijn zin.
@Levine: volgende keer nog iets meer vocht toevoegen omdat ik meer volkorenmeel gebruikt heb?
Vind het overigens een heerlijk brood.

Afbeelding
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's

Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1285
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: De baksels van Melinda

Bericht door BakkerGerrit » do 08 apr 2021, 16:06

Melinda schreef:
do 08 apr 2021, 14:24
Een iets kortere narijs gegeven in de hoop op meer ovenrijs. Toch nog niet gelukt. Ik wil zo graag dat ze in de oven enthousiast open springen van vreugde. Geen idee hoe ik dat voor mekaar krijg. Ze zijn wel aardig gerezen, maar niet genoeg naar mijn zin.
Toch nog korter laten rijzen, dus sneller de HETE oven in.....

Gebruikersavatar
hjeverts
Deegroller
Berichten: 300
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: De baksels van Melinda

Bericht door hjeverts » do 08 apr 2021, 16:22

Vind het er niet verkeerd uitzien Melinda! :) :thumbup:
Groeten Hans,

Kneden met de hand en een zeer matige inbouw oven

Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3600
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: De baksels van Melinda

Bericht door lekkermelig » do 08 apr 2021, 18:17

Ik vind het best mooie broodjes Melinda. Maar ik snap wat je bedoelt. Ik krijg het met gistbrood ook niet zo snel voor elkaar en al helemaal niet als ik er veel zaden of pitten in stop.
Maar net als Gerrit denk ik dat je moet proberen een nog kortere vormrijs te doen. Met desembroden vind ik het makkelijker. Vaak denk ik dan dat ze nog wat langer zouden kunnen rijzen en scheuren ze in de oven heel mooi open.

En @Gerrit, zo'n Rofco is echt wel heet genoeg, en bakt heel fel vergeleken met sommige andere ovens.

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2256
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Melinda » do 08 apr 2021, 20:31

De Rofco had ik op 240 graden staan, dus daar kan het niet aan liggen. De stoombakken geven ook behoorlijk wat stoom.
De rijstijd had ik al iets korter aangehouden, nl. 55 min.
@Wil, dat zou inderdaad ook wel kunnen dat het met gistbroden minder lukt. Met desembroden heb ik wel vaker een mooiere ovenrijs gehad. Had ik niet aan gedacht.
Ik vind dit recept wel makkelijk om in een spontane bui te maken. Met desembroden moet je eerst plannen.
Ze waren ondanks de kortere rijstijd toch mooi van binnen (helaas geen foto van).
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's

Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3600
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: De baksels van Melinda

Bericht door lekkermelig » do 08 apr 2021, 20:58

Ja, ik maak ook wat vaker gist broden. Vooral met de Manz, die hoef ik ook niet lang van te voren aan te zetten, ook 's morgens ideaal als je deeg recht uit de koelkast wil bakken. Maar ik had zaterdag de Rofco even aangezwengeld, en qua brood beviel het me wel beter. Lekker knapperig brood, mooie korst.

Als je echt wil oefenen op mooiere oortjes op je gistbroden zou ik ze gewoon nog iets korter laten rijzen, gewoon uitproberen. Of je verlaagt de temperatuur van je deeg een of twee graden.

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Plaats reactie