Baksels van Hans

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 741
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

Dankje :)

Heb het een keer wat te bont gemaakt wat betreft het verschil, toen zat 1 brood tegen het verwarmingselement in mijn oven aan. Dus let tegenwoordig wel wat meer op het gewicht dat het niet al te veel is.
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 741
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

Deze keer een Spelt / Eenkoorn brood gebakken.

20% Eenkoornmeel, 20% Spelt Volkoren, 60% Spelt T630. Daarnaast 5% spelt korrels, 1% gist, 1.65% zout, 5% zonnebloemolie en een kookstuk van 100g spelt T630 en 300g water waarvan uiteindelijk 50g water verdampt was toen ik het ging gebruiken. Totale hydratatie is 75%.

Deeg was behoorlijk plakkerig en daardoor wat lastig te vormen. Desondanks een mooi een mooi luchtig brood.

Afbeelding

Afbeelding
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
Victory
Deegroller
Berichten: 432
Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42

Re: Baksels van Hans

Bericht door Victory »

Ziet er mooi uit Hans.

Merk je nou veel smaak verschil als je eenkoorn toevoegt?
Groetjes Victory

Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven

Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
Ik bak ook FODmap spelt desem, KHA desem/gist.
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 741
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

Dankje :)

Merk wel iets smaakverschil en mijn vrouw vind het iets lekkerder als ik eenkoorn of emmer toevoeg. Is echter wel relatief duur meel, wil dus niet in te grote hoeveelheden toevoegen aan het brood.
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 741
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

Naast het gebruikelijke busbrood deze keer ook weer eens een zuurdesembrood gebakken met deze keer als variatie wat gebroken lijnzaad en zonnebloem pitten:
Tarwe T6550%
Tarwe Volkoren38%
Roggemeel12%
Zonnebloem pitten5%
Gebroken lijnzaad5%
Zout2%
Water80%
Afbeelding

Afbeelding
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3812
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Baksels van Hans

Bericht door lekkermelig »

Die zien er smakelijk uit Hans!

Wil
Kneder: Bear Varimixer Teddy
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5530
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Baksels van Hans

Bericht door Levinebaktbrood »

:thumbup: :thumbup:
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 741
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

Dankje :)
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
Houtvogel
Deegkneder
Berichten: 127
Lid geworden op: di 27 jul 2021, 09:21

Re: Baksels van Hans

Bericht door Houtvogel »

Na mijn 'recht-toe-recht-aan' zuurdesembroden wil ik wel eens iets anders proberen. Ik denk dat dit het wordt. Bedankt voor het recept. :)
Alles met de hand.
Pegrim-oven.
Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1836
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Baksels van Hans

Bericht door papagena »

Mooi hoor. Nog steeds met de hand gekneed?
Niet bij brood alleen....
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 741
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

Dankje :)

Nog altijd geen machine om te kneden, dus naast veel slap en fold ook een paar keer stretch en fold tijdens de bulkrijs. Zodra ik plek heb voor een spiraalkneder komt er vast ooit nog wel een keer eentje. Tot die tijd nog lekker met de hand kneden :)
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1836
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Baksels van Hans

Bericht door papagena »

Je kunt ook een oude broodbakmachine in de kringloop scoren en die het kneedwerk laten doen he, maar een echte kneder kopen is natuurlijk ook fijn.
Niet bij brood alleen....
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 741
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

Broodbakmachine heeft onvoldoende capaciteit, als ik 3 busbroden met ieder rond de 625 g meel tegelijk bak dan past dat niet. Daarnaast neemt een broodbakmachine ook veel ruimte in beslag in de keuken. Kom geregeld boven of rond de 3.5 kg deeg uit wat gekneed moet worden :)
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
Broodmeneer
Chef stoffer en blik
Berichten: 12
Lid geworden op: ma 22 nov 2021, 14:40

Re: Baksels van Hans

Bericht door Broodmeneer »

Die desembroden zien er lekker uit Hans. Dikkie Dik kijkt er ook tevreden naar.
Hoeveel desem heb je gebruikt?
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 741
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

Dankje :)

75g roggedesem met 100% hydratatie in het voordeeg, aangevuld met 75g roggemeel en 150g Tarwe volkorenmeel en 213g water.

Totaal hoeveelheid meel in recept is 622g Tarwe T65, 472g tarwe volkoren en 150g roggemeel. Verder in totaal 995g water in het recept.
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
Vitamine C
Warme bakker
Berichten: 637
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Re: Baksels van Hans

Bericht door Vitamine C »

een voordeeg met desem, maak je dan effectief niet gewoon meer desem? (hoe lang heb je het laten staan?)
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 741
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

Het klopt idd dat je op deze manier wat meer desem maakt en je zo 's ochtends wat meer actief desem hebt wat al wat 'gewend' is aan het tarwemeel. Laat het meestal zo'n 10 tot 12 uur staan, dus 's avonds rond 7 a 8 uur even mengen en dan 's ochtends rond een uurtje of 7 of 8 het deeg kneden waarbij ik het zout pas toevoeg na een paar minuten kneden van het deeg. Tijdens het kneden vooral slap en fold toepassen en tijdens de bulkrijs stretch en fold zodat de gluten zich goed ontwikkelen.

Door maar een klein beetje desem gelijk vanuit de koelkast te gebruiken hoef ik geen grote voorraad aan te houden en kan ik wegkomen met eens in de 2 a 3 weken bakken met desem en dus ook verversen. Op deze manier hoef ik geen desem weg te gooien en heb ik toch een actief desem/voordeeg op de bakdag :)
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
Broodmeneer
Chef stoffer en blik
Berichten: 12
Lid geworden op: ma 22 nov 2021, 14:40

Re: Baksels van Hans

Bericht door Broodmeneer »

Handige techniek, bedankt. Dat ga ik ook proberen.
Gebruikersavatar
Vitamine C
Warme bakker
Berichten: 637
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Re: Baksels van Hans

Bericht door Vitamine C »

Duidelijk :)
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3812
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Baksels van Hans

Bericht door lekkermelig »

Zo werk ik ook meestal
- Een of meer keer mijn desem verversen
- vrijdagavond voordeeg maken zo'n 40 gram desem met 200 gram bloem en 260 g water. Laten rijzen
- zaterdagmorgen deze 500 gram toevoegen aan de rest van het meel en water, dat levert meestal zo'n 2,5 kilo deeg op.
- 2,5 uur bulkrijs
- vormen en nog 2,5 uur rijzen.

Pas geleden hier wat op gevarieerd en halverwege de laatste stap mijn broden de koelkast in geschoven, zodat ik 's morgens direct kon bakken. Dat levert iets zuurdere broden, maar ze waren prachtig gerezen.

En nog een andere variant
- 's morgens je desem verversen
- 's avonds een voordeeg maken, dat 2,5 uur laten rijzen, en daarna direct de koelkast in.
- 's morgens je bulk maken met het voordeeg uit de koelkast. Er wordt ook nog gebruik gemaakt van een autolysedeeg en vrij heet water om het geheel op de juiste deegtemperatuur te krijgen. Uiteindelijk alles 2,5 uur laten rijzen, dan vormen en dan binnen een uur backen.
Dit laatste recept had ik met 100% volkoren gemaakt, kwam uit BrotBackBuch nr 4, en leverde een verrassend luchtig, mild smakend brood op.

Deze methode was redelijk bewerkelijk, maar met prima resultaat! Wat ik maar zeggen wil: er zijn zoveel manieren om desembrood te maken, allemaal met verschillend resultaat. De manier van behandelen kan heel bepalend voor de smaak zijn.

Je hoeft inderdaad niet veel desem te bewaren, ik heb meestal iets van 100 a 150 gram in de koelkast staan.

Wil
Kneder: Bear Varimixer Teddy
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 741
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

Na een tijdje wat minder gepost te hebben maar weer eens een post met een baksel van mijn kant. Naast het standaard brood niet al te veel nieuwe dingen gebakken dus maar weer eens een post van mijn Achterhoeks desem waarbij ik er nu vooral tegenaan loop dat mijn oven de beperkende factor is daar de korstvorming erg snel plaats vind door de hete lucht functie. Je ziet dat het brood eigenlijk nog veel meer kan rijzen en soms ook op een niet ingesneden kant (onderkant waar de lucht niet goed komt) alsnog open knapt en in ieder geval vaak een beetje bol komt te staan.

Heeft iemand nog goede tips voor een fijne oven welke bovenal goed geschikt moet zijn voor het bakken van brood? :)

Afbeelding

Afbeelding
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5530
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Baksels van Hans

Bericht door Levinebaktbrood »

Heb je al eens geprobeerd in een pan (in de oven) te bakken? Verbluffende resultaten, meestel mooie ovenrijs. Je creëert dan een oventje in een oven, de perfecte omgeving om brood in te bakken. Het maakt dan niet uit dat je met hete lucht bakt.
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 741
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

In een pan nog nooit in de oven geprobeerd, wel eens op een houtvuurtje. Nadeel van een pan lijkt mij dat ik dan in twee keer moet bakken om 2 broden te produceren daar er geen 2 pannen in de oven kunnen. Zal het een keer proberen om te zien of ik er uit kom met de rijstijden.

Wat betreft een upgrade van de oven. Wat is dan wat betreft bakkwaliteiten beter? Rofco of bijvoorbeeld een oven van Bakkerijwereld of een willekeurige consumentenoven met boven en onderwarmte?. In de Rofco B20 bijvoorbeeld kan lekker veel brood tegelijk wat wel weer praktisch is daar ik dan minder vaak hoef te bakken.
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1836
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Baksels van Hans

Bericht door papagena »

Hans,
Ik zet gewoon 2 pannen in de oven. Kan best. Even uitproberen.
Niet bij brood alleen....
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3812
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Baksels van Hans

Bericht door lekkermelig »

In een B20 kan je zes broden tegelijk kwijt, en moet je met dalende warmte bakken. Dus 10 minuten op 230 en dan terugdraaien naar 50. De spiralen staan heel dicht op de broden, dus als je niet met dalende warmte bakt verbrandt het nogal snel. Eerlijk gezegd vind ik die B20 zijn geld niet waard.
Ik heb hier een B40 staan, die zijn nog groter maar veel handiger en bakken ook veel beter. Kosten alleen ook een stuk meer, en eerlijk gezegd vind ik die capaciteit prachtig voor feestjes en weeshuizen, maar verder behoorlijk overbodige luxe. Het is ook net hoeveel je bakt.
Als je naar de ovens van Bakkerijwereld kijkt: Ik heb er zelf nooit mee gebakken (omdat ik al ovens zat heb) maar ik zou ze best wel eens willen uitproberen. Ik vermoed dat ze prima bakken gezien de specificaties, en ik heb er weinig tot geen klachten over gehoord.
Voor het geld van 1 B 20 stapel je twee ovens van Bakkerijwereld op elkaar.
Als je toch aan een nieuwe oven moet in je keuken: ook met een inbouw oven kan je prima bakken. je moet dan wel zorgen dat er een steen in je oven kan en dat je stoom kan maken. hoef je ook niet veel geld aan een nieuwe oven uit te geven.

Als ik van nul af aan zou moeten beginnen in een niet zo ruim huis zou ik gewoon een grote standaardoven kopen, een goede pizza steen en een degelijke stoombak. Dat neemt een stuk minder plek in.
Als je nu twee pannen (of van die langwerpige bakcloches) in je oven kan schuiven zou ik dat eerst maar eens proberen. Dat levert meestal hele mooie resultaten.

Wil
Kneder: Bear Varimixer Teddy
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Houtvogel
Deegkneder
Berichten: 127
Lid geworden op: di 27 jul 2021, 09:21

Re: Baksels van Hans

Bericht door Houtvogel »

Duidelijke informatie! - Ik heb een standaard inbouwoven. Om te stomen gebruik ik een hittebestendig schaaltje. Verder gebruik ik een bakplaat, bussen en vlaaiplaten voor het bakken van mijn broden. Dat is alles wat ik nodig heb, denk ik🤔? - Wat is het voordeel van een een steen in de oven?
Alles met de hand.
Pegrim-oven.
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 741
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

Bedankt voor jullie reacties, ga ik eens kijken of er 2 pannen in de oven passen.

Er komt met een paar maanden een ruimte vrij in huis waar ik een extra keukenblok wil plaatsen. Een inbouwoven zou dan ook kunnen. (Een met goede specificaties)
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3812
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Baksels van Hans

Bericht door lekkermelig »

@houtvogel
Het voordeel van een steen is dat ie heel veel warmte opslaat ( een heatsink ) dus als je je oven even opent om broden erin te schuiven blijft ie veel beter op temperatuur. Dat merk je zeker aan je oven rijs. Broden hebben vooral in het begin heel veel hitte nodig, dus het zou een stuk mooiere resultaten op kunnen leveren

@hjeverts
Ik wil mensen niet perse afhouden van een losse broodoven hoor, zeker niet als je veel bakt (en blijft bakken). Maar bezint eer gij begint zeggen ze wel eens. Mijn Rofco wordt na bijna 10 jaar nog steeds intensief gebruikt en voor pizza en feestjes ben ik er nog steeds erg blij mee. Ik moet er wel bij zeggen dat ik een ontzettend kleine brakke hetelucht inbouw oven had (en nog steeds heb ). Omdat ie zo klein is vond ik het nauwelijks de moeite waard om hem te vervangen door een ander te klein exemplaar. Een tijdje geleden kon ik ook een stokoude Manz op de kop tikken, en dan of de Rofco of de Manz naar de garage wilde verbannen voor als ik incidenteel eens een cursus wilde geven, maar ze staan nog steeds gezellig op elkaar gestapeld lelijk te wezen in onze keuken. Zowel de Manz als de Rofco worden veel gebruikt, en die Manz werkt veel beter als gewone oven dan dat inbouwkreng. Alleen heeft die dan weer een magnetron...
Realiseer je bij Rofco ook goed dat ze een enorme levertijd hebben op dit moment, een half jaar of zo.

Wil
Kneder: Bear Varimixer Teddy
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 741
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

Uiteindelijk gekozen voor een grote inbouwoven met naast hete lucht ook gewoon onder en bovenwarmte. Kan daar waarschijnlijk wel goed mee voorruit. Mijn huidige combioven (te klein voor 2 pannen) houd ik dan als magnetron of voor als het niet erg is om met hete lucht te bakken.

De nieuwe oven kan ik nog wel in een kastje kwijt naast een stopcontact welke op een apparte groep zit zonder nog iets er op op dit moment. :)

Bedankt voor de reacties om mij te behoeden voor een speciale oven. Mijn vrouw is jullie ook dankbaar omdat de gekozen oplossing wat goedkoper was dan een Rofco :P
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
Jos bakt
Deegkneder
Berichten: 121
Lid geworden op: vr 28 aug 2020, 08:09
Locatie: Berghem

Re: Baksels van Hans

Bericht door Jos bakt »

Welke oven heb je gekozen Hans?
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 741
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

AEG BPS33102ZM

Leek mij een prima oven welke heet genoeg kan en lekker ruim is.
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
Houtvogel
Deegkneder
Berichten: 127
Lid geworden op: di 27 jul 2021, 09:21

Re: Baksels van Hans

Bericht door Houtvogel »

@lekkermelig bedankt voor de reactie. Ik ga me verder oriënteren.
Alles met de hand.
Pegrim-oven.
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 741
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

Als test maar eens een van de standaard broden gebakken in de nieuwe oven:

Spelt / Eenkoornbrood met gebroken lijnzaad, zonnebloempitten en sesamzaad.

Resultaat valt mij niet tegen voor een eerste probeersel waarbij het mij gelijk opviel dat er meer ovenrijs was dan in de oude oven en dat de korst veel knapperiger is. :)

Afbeelding

Afbeelding
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3812
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Baksels van Hans

Bericht door lekkermelig »

En heb je deze met onder en bovenwarmte gebakken ipv met hetelucht?
Ze zien er in ieder geval mooi uit!

Wil
Kneder: Bear Varimixer Teddy
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 741
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

Boven en onderwarmte idd :)

Voorverwarmd op 250 °C met een 3cm dikke steen op het rooster.
Na inschieten temperatuur verlaagd naar 220 °C en 15 minuten later naar 180 °C.
Totale baktijd 45 minuten.

Merk dat de oven veel heter is dan de oude en dat de ovenrijs ook veel beter is. Net te laat vandaag mijn Desh stoombakje binnengekregen om dat ook nog te testen.

Ben benieuwd hoe het de volgende baksessie gaat met het zuurdesembrood :)
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
Clarissa
Gaat de goede kant op
Berichten: 69
Lid geworden op: di 08 feb 2022, 09:56

Re: Baksels van Hans

Bericht door Clarissa »

Ik vermoed dat de nieuwe ovens ook veel beter isoleren. Als ik zie hoe lang die van mij nog warm is. Goed mijn ouwe gaf dat nooit aan maar dan nog. Het is merkbaar. Ook de opwarm tijd is sneller.

Een nieuwe oven kan echt weer nieuw leven in je kook kunsten blazen.

Zo heb ik het iig ervaren ☺️
bloem: Amerikaans patent
Starter: Jip gemaakt van volkorenmeel
Oven: Aeg met stoomfunctie
Mixer: komt voor brood niet uit de kast
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 741
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

Naast het bakken van het gebruikelijk spelt en tarwe zuurdesembrood de laatste tijd ook wat aan het experimenteren met hybride broden (0.3 % gist) met de vormrijs in de koelkast zodat er tijdens de lunch vers brood op tafel staat.

Afbeelding
Links Spelt met roggedesem, rechts tarwe volkoren met tarwedesem.

Afbeelding
Spelt doorsnede

Afbeelding
Volkoren tarwebrood doorsnede

Afbeelding
Links Tarwebrood; Rechts Speltbrood met klein deel roggemeel paar minuten in de oven.

Afbeelding
Links Tarwebrood; Rechts Speltbrood

Afbeelding
Doorsnede speltbrood

Afbeelding
Doorsnede tarwebrood
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Plaats reactie