Dirkjanl bakt zo af en toe wat.

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
dirkjanl
Gaat de goede kant op
Berichten: 67
Lid geworden op: ma 25 nov 2019, 19:50
Locatie: Borger

Dirkjanl bakt zo af en toe wat.

Bericht door dirkjanl »

Jaren geleden was ik fan van Tibetaans gerstbrood. Kochten we in de Natuurwinkel in Amsterdam of Hilversum. En toen verhuisden we naar Borger. De Tibetaan was hier alleen op bestelling te verkrijgen. Hij raakte in het 'vergeten hoekje'.
Tot we van de week de kriebels weer kregen. We gaan het zelf proberen te bakken! Op zoek naar een recept werd dit gevonden: http://eerdergebakken.wiebaktmee.nl/tib ... brood.html
Ik ben met recept 2 aan de slag gegaan en zie hier het resultaat.
Het mengen deed ik in een pan die de nacht heeft doorgebracht in de hooimadam.
Ae_20230901_111551.jpg
Ae_20230901_111603.jpg
De smaak is prima, het is stevig met een goede bite (hoe schrijf je dat?), niet klef en de korst is niet te hard. Gaan we vaker doen.
Ae_20230901_103020.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Herstartende hobbyist die graag iets nieuws uitprobeert.
Werkt met Bakkerijwereld oven BW Home 2,2kW en een oude Bosch Mum 6 keukenmachine.
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3968
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Dirkjanl bakt zo af en toe wat.

Bericht door lekkermelig »

Leuk hoor! Maar ik moet zeggen dat mijn oog toch eerst getrokken werd door de fraaie kleurtjes :D

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
dirkjanl
Gaat de goede kant op
Berichten: 67
Lid geworden op: ma 25 nov 2019, 19:50
Locatie: Borger

Re: Dirkjanl bakt zo af en toe wat.

Bericht door dirkjanl »

Pizza bakken
Je hebt een oven of niet; jazeker, ik heb een oven van Bakkerijwereld, dat is voor een pizzaoven een hoge oven: 22cm en bakplaat 40 x 40 cm. De temperatuur kan tot 500 graden ingesteld worden.
Maar zo'n hoge temp. durfde ik vandaag niet aan bij mijn allereerste pizzabodem in mijn leven die ik maak.

Wel natuurlijk een aangepast recept:
250 gram mix volkorenmeel van tarwe en spelt
5 gram zout
10 gram baksoda
180 ml karnemelk
5 gram olijfolie.

Oven voorverwarmen tot 300 graden.

Bakplaat insmeren met olie.
Meel mengen met zout, dan de baksoda en dan de olie en karnemelk in de kom en mengen. Totdat het een hanteerbare bal is. Dan de bal op de plaat en met bloem bestrooien. Uitrollen met deegroller. Omdat het vandaag om de bodem ging heb ik maar een beperkte topping: tomatensaus, pesto en reepjes paprika in de olie. Dit toegevoegd
BW8.jpg
en 10 minuten in de oven.
Nou die stond na die 10 minuten te stomen!
Ae_20231202_172839.jpg
Plaat eruit en snijden die bodem.

De bodem was goed gerezen en smaakte prima. Eigenlijk had ik dit succes nog niet verwacht, want wie bakt er nu pizzabodem met baksoda!
BW9.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Herstartende hobbyist die graag iets nieuws uitprobeert.
Werkt met Bakkerijwereld oven BW Home 2,2kW en een oude Bosch Mum 6 keukenmachine.
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Opboller
Berichten: 235
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33

Re: Dirkjanl bakt zo af en toe wat.

Bericht door De Broodvirtuoos »

Het is inderdaad een heel andere pizzabodem dan de "traditionele". Lekker bezig met je nieuwe oven Dirkjanl.
Gerezen brood is geprezen brood.

Oven: Rofco-B-40
Rijskast: Rofco-RK-48
Spiraalkneder: SM-15
Dough sheeter: TYD-330B
Plaats reactie