Jaren geleden was ik fan van Tibetaans gerstbrood. Kochten we in de Natuurwinkel in Amsterdam of Hilversum. En toen verhuisden we naar Borger. De Tibetaan was hier alleen op bestelling te verkrijgen. Hij raakte in het 'vergeten hoekje'.
Tot we van de week de kriebels weer kregen. We gaan het zelf proberen te bakken! Op zoek naar een recept werd dit gevonden: http://eerdergebakken.wiebaktmee.nl/tib ... brood.html
Ik ben met recept 2 aan de slag gegaan en zie hier het resultaat.
Het mengen deed ik in een pan die de nacht heeft doorgebracht in de hooimadam.
De smaak is prima, het is stevig met een goede bite (hoe schrijf je dat?), niet klef en de korst is niet te hard. Gaan we vaker doen.
Dirkjanl bakt zo af en toe wat.
- dirkjanl
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 67
- Lid geworden op: ma 25 nov 2019, 19:50
- Locatie: Borger
Dirkjanl bakt zo af en toe wat.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Herstartende hobbyist die graag iets nieuws uitprobeert.
Werkt met Bakkerijwereld oven BW Home 2,2kW en een oude Bosch Mum 6 keukenmachine.
Werkt met Bakkerijwereld oven BW Home 2,2kW en een oude Bosch Mum 6 keukenmachine.
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 3968
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Dirkjanl bakt zo af en toe wat.
Leuk hoor! Maar ik moet zeggen dat mijn oog toch eerst getrokken werd door de fraaie kleurtjes
Wil

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- dirkjanl
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 67
- Lid geworden op: ma 25 nov 2019, 19:50
- Locatie: Borger
Re: Dirkjanl bakt zo af en toe wat.
Pizza bakken
Je hebt een oven of niet; jazeker, ik heb een oven van Bakkerijwereld, dat is voor een pizzaoven een hoge oven: 22cm en bakplaat 40 x 40 cm. De temperatuur kan tot 500 graden ingesteld worden.
Maar zo'n hoge temp. durfde ik vandaag niet aan bij mijn allereerste pizzabodem in mijn leven die ik maak.
Wel natuurlijk een aangepast recept:
250 gram mix volkorenmeel van tarwe en spelt
5 gram zout
10 gram baksoda
180 ml karnemelk
5 gram olijfolie.
Oven voorverwarmen tot 300 graden.
Bakplaat insmeren met olie.
Meel mengen met zout, dan de baksoda en dan de olie en karnemelk in de kom en mengen. Totdat het een hanteerbare bal is. Dan de bal op de plaat en met bloem bestrooien. Uitrollen met deegroller. Omdat het vandaag om de bodem ging heb ik maar een beperkte topping: tomatensaus, pesto en reepjes paprika in de olie. Dit toegevoegd en 10 minuten in de oven.
Nou die stond na die 10 minuten te stomen! Plaat eruit en snijden die bodem.
De bodem was goed gerezen en smaakte prima. Eigenlijk had ik dit succes nog niet verwacht, want wie bakt er nu pizzabodem met baksoda!
Je hebt een oven of niet; jazeker, ik heb een oven van Bakkerijwereld, dat is voor een pizzaoven een hoge oven: 22cm en bakplaat 40 x 40 cm. De temperatuur kan tot 500 graden ingesteld worden.
Maar zo'n hoge temp. durfde ik vandaag niet aan bij mijn allereerste pizzabodem in mijn leven die ik maak.
Wel natuurlijk een aangepast recept:
250 gram mix volkorenmeel van tarwe en spelt
5 gram zout
10 gram baksoda
180 ml karnemelk
5 gram olijfolie.
Oven voorverwarmen tot 300 graden.
Bakplaat insmeren met olie.
Meel mengen met zout, dan de baksoda en dan de olie en karnemelk in de kom en mengen. Totdat het een hanteerbare bal is. Dan de bal op de plaat en met bloem bestrooien. Uitrollen met deegroller. Omdat het vandaag om de bodem ging heb ik maar een beperkte topping: tomatensaus, pesto en reepjes paprika in de olie. Dit toegevoegd en 10 minuten in de oven.
Nou die stond na die 10 minuten te stomen! Plaat eruit en snijden die bodem.
De bodem was goed gerezen en smaakte prima. Eigenlijk had ik dit succes nog niet verwacht, want wie bakt er nu pizzabodem met baksoda!
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Herstartende hobbyist die graag iets nieuws uitprobeert.
Werkt met Bakkerijwereld oven BW Home 2,2kW en een oude Bosch Mum 6 keukenmachine.
Werkt met Bakkerijwereld oven BW Home 2,2kW en een oude Bosch Mum 6 keukenmachine.
- De Broodvirtuoos
- Opboller
- Berichten: 235
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
Re: Dirkjanl bakt zo af en toe wat.
Het is inderdaad een heel andere pizzabodem dan de "traditionele". Lekker bezig met je nieuwe oven Dirkjanl.
Gerezen brood is geprezen brood.
Oven: Rofco-B-40
Rijskast: Rofco-RK-48
Spiraalkneder: SM-15
Dough sheeter: TYD-330B
Oven: Rofco-B-40
Rijskast: Rofco-RK-48
Spiraalkneder: SM-15
Dough sheeter: TYD-330B