Baksels van Nico
- Nico
- Jongste bediende
- Berichten: 40
- Lid geworden op: wo 30 mar 2022, 10:25
- Contacteer:
Baksels van Nico
Ik heb mij vandaag voor het eerst gewaagd aan sandwichen bakken.
Ik ben zeer tevreden van het resultaat. En ze smaken bovendien super lekker!
Ik ben zeer tevreden van het resultaat. En ze smaken bovendien super lekker!
- Sylvana
- Jongste bediende
- Berichten: 38
- Lid geworden op: do 31 mar 2022, 12:35
Re: Baksels van Nico
ziet er lekker uit
- 1md65
- Deegroller
- Berichten: 275
- Lid geworden op: do 05 sep 2013, 18:34
- Locatie: België
Re: Baksels van Nico
Inderdaad geslaagde sandwiches
- Nico
- Jongste bediende
- Berichten: 40
- Lid geworden op: wo 30 mar 2022, 10:25
- Contacteer:
Re: Baksels van Nico
Hey allemaal,
Sinds een tijdje terug aan het bakken. Maar wat ik ondervind is als er wat tijd tussen zit, tussen wanneer je je hobby nog eens hebt uitgevoerd, je heel wat technieken verleerd...
Gisteren dit "campagne" broodje (naam die ik ze zelf aan geef hoor) gebakken. Het bestaat uit 400gram tarwe bloem en 200gram op molensteen gemalen tarwebloem van de Hostens molen in het voor mij nabijgelegen Ruiselede.
Nu blijkt voor mij het werken met bloem en meel dat verwerkt is door een traditionele molen toch moeilijker dan het bloem en meel die je koopt in de handel.
Geen krokante korst, het zakt een beetje in bij het insnijden. Blijven oefenen... :-)
Op de achtergrond zie je trouwens mijn zuurdesem starter.... Waar ik ook nog een vraagje over heb, maar dat is voor in een ander topic :-)
Sinds een tijdje terug aan het bakken. Maar wat ik ondervind is als er wat tijd tussen zit, tussen wanneer je je hobby nog eens hebt uitgevoerd, je heel wat technieken verleerd...
Gisteren dit "campagne" broodje (naam die ik ze zelf aan geef hoor) gebakken. Het bestaat uit 400gram tarwe bloem en 200gram op molensteen gemalen tarwebloem van de Hostens molen in het voor mij nabijgelegen Ruiselede.
Nu blijkt voor mij het werken met bloem en meel dat verwerkt is door een traditionele molen toch moeilijker dan het bloem en meel die je koopt in de handel.
Geen krokante korst, het zakt een beetje in bij het insnijden. Blijven oefenen... :-)
Op de achtergrond zie je trouwens mijn zuurdesem starter.... Waar ik ook nog een vraagje over heb, maar dat is voor in een ander topic :-)
- Nico
- Jongste bediende
- Berichten: 40
- Lid geworden op: wo 30 mar 2022, 10:25
- Contacteer:
Re: Baksels van Nico
Deze week lekker aan het bakken geweest. Tweede helft van de week kon ik eindelijk starten met mijn zuurdesem. Mijn allereerste zuurdesembrood ik keek er heel erg naar uit...
Maar de week ben ik gestart met wat ik ook nog nooit gedaan had... Een brood bakken in een "cocotte" of "dutch oven"
Het resultaat was een heerlijk knapperig brood. Zeer tevreden met het resultaat. Ik kon er ook uit leren dat ik veel meer stoom moest gebruiken in mijn oven.
Paar dagen later kon ik eindelijk aan de slag met mijn zuurdesem...
Pain traditionel - de batard vorm kon evenwel iets beter :-)
Voor dit brood gebruikte ik t65 bloem uit de supermarkt. (Delhaize voor de Belgen hier). Het brood was heerlijk van smaak en super knapperig.
En dag later terug aan de slag met de zuurdesem. Deegje nachtje de koelkast in. De volgende dag nadat het deeg 3 uur uit de koelkast was voorvormen, 10 minuten rust en dan vormen tot een boule.
45 minuten rust, oven ondertussen voorverwarmen en dan bakken maar.
Dit was het resultaat na 45 minuten in een oven van 250 zakkend naar 200. Ik was tevreden alleen de insnijding kon beter. Enkel de kleur verwonderde mij een beetje. Vrij bleek voor zo een hete oven...
En jawel hoor bij het proeven had ik het meteen door. Ik was het zout vergeten
Anyway, uit je fouten leer je!
Een dag later een nieuwe poging, zelfde procedure, zelfde bloem (Tarwebloem van de Hostens molen in mijn streek)
Super tevreden van het resultaat! En vooral de smaak is helemaal top!
Maar de week ben ik gestart met wat ik ook nog nooit gedaan had... Een brood bakken in een "cocotte" of "dutch oven"
Het resultaat was een heerlijk knapperig brood. Zeer tevreden met het resultaat. Ik kon er ook uit leren dat ik veel meer stoom moest gebruiken in mijn oven.
Paar dagen later kon ik eindelijk aan de slag met mijn zuurdesem...
Pain traditionel - de batard vorm kon evenwel iets beter :-)
Voor dit brood gebruikte ik t65 bloem uit de supermarkt. (Delhaize voor de Belgen hier). Het brood was heerlijk van smaak en super knapperig.
En dag later terug aan de slag met de zuurdesem. Deegje nachtje de koelkast in. De volgende dag nadat het deeg 3 uur uit de koelkast was voorvormen, 10 minuten rust en dan vormen tot een boule.
45 minuten rust, oven ondertussen voorverwarmen en dan bakken maar.
Dit was het resultaat na 45 minuten in een oven van 250 zakkend naar 200. Ik was tevreden alleen de insnijding kon beter. Enkel de kleur verwonderde mij een beetje. Vrij bleek voor zo een hete oven...
En jawel hoor bij het proeven had ik het meteen door. Ik was het zout vergeten
Anyway, uit je fouten leer je!
Een dag later een nieuwe poging, zelfde procedure, zelfde bloem (Tarwebloem van de Hostens molen in mijn streek)
Super tevreden van het resultaat! En vooral de smaak is helemaal top!
Kneder: HCB - Spiraalkneder - 7 liter
Oven: Unox Bakerlux Arianna LED
Meel: Dossche Mils - Molens Nova
Blog: De Thuisbakker
Trotse bakkerszoon
Oven: Unox Bakerlux Arianna LED
Meel: Dossche Mils - Molens Nova
Blog: De Thuisbakker
Trotse bakkerszoon
- Houtvogel
- Opboller
- Berichten: 175
- Lid geworden op: di 27 jul 2021, 09:21
- Nico
- Jongste bediende
- Berichten: 40
- Lid geworden op: wo 30 mar 2022, 10:25
- Contacteer:
Re: Baksels van Nico
Vandaag voor het eerst een zuurdesem gebakken in mijn nieuwe Unox.
De desem heb ik een weekje geleden opgestart mijn voorgaande desem ben ik deze zomer verloren. Dus ik moest van 0 beginnen.
Onderstaand vind je een timelaps van het bakproces. Ik was aangenaam verast hoe goed het gegaan is voor een eerste poging om een zuurdesembrood te bakken in deze oven. Alles ging precies zoals ik het wou.
Timelaps van het bakken van een zuurdesem brood
Zoals gezegd in het onderwerp oven mijn oven heb ik wel al gewone gistbroden gebakken. In het begin met wisselend succes. Je moet je oven immers leren kennen.
Rozijnenbrood en chocolade brood:
Chocolade en rozijnenbrood
Chocolade en rozijnenbrood
Pistolets:
Pistolets, krokante bollen voor wie het niet zou kennen. Ze zijn net iets te hard
En een bruin brood "batard"
Bruin brood
De desem heb ik een weekje geleden opgestart mijn voorgaande desem ben ik deze zomer verloren. Dus ik moest van 0 beginnen.
Onderstaand vind je een timelaps van het bakproces. Ik was aangenaam verast hoe goed het gegaan is voor een eerste poging om een zuurdesembrood te bakken in deze oven. Alles ging precies zoals ik het wou.
Timelaps van het bakken van een zuurdesem brood
Zoals gezegd in het onderwerp oven mijn oven heb ik wel al gewone gistbroden gebakken. In het begin met wisselend succes. Je moet je oven immers leren kennen.
Rozijnenbrood en chocolade brood:
Chocolade en rozijnenbrood
Chocolade en rozijnenbrood
Pistolets:
Pistolets, krokante bollen voor wie het niet zou kennen. Ze zijn net iets te hard
En een bruin brood "batard"
Bruin brood
Kneder: HCB - Spiraalkneder - 7 liter
Oven: Unox Bakerlux Arianna LED
Meel: Dossche Mils - Molens Nova
Blog: De Thuisbakker
Trotse bakkerszoon
Oven: Unox Bakerlux Arianna LED
Meel: Dossche Mils - Molens Nova
Blog: De Thuisbakker
Trotse bakkerszoon
- Nico
- Jongste bediende
- Berichten: 40
- Lid geworden op: wo 30 mar 2022, 10:25
- Contacteer:
Re: Baksels van Nico
Ik heb vandaag Baguette Tradition gebakken. 100% op zuurdesem. De eerste maal in mijn Unox oven en ik ben er héél erg blij mee :-)
Voor wie graag de timelaps ziet van het bakken:
Klik hier voor het filmpje
Het kruim:
Alleen het oor kan precies nog wat beter, iemand een idee waarom er scheuren tussen de oren komen van het stokbrood?
Voor wie graag de timelaps ziet van het bakken:
Klik hier voor het filmpje
Het kruim:
Alleen het oor kan precies nog wat beter, iemand een idee waarom er scheuren tussen de oren komen van het stokbrood?
Kneder: HCB - Spiraalkneder - 7 liter
Oven: Unox Bakerlux Arianna LED
Meel: Dossche Mils - Molens Nova
Blog: De Thuisbakker
Trotse bakkerszoon
Oven: Unox Bakerlux Arianna LED
Meel: Dossche Mils - Molens Nova
Blog: De Thuisbakker
Trotse bakkerszoon
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4041
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Baksels van Nico
Ze zien er mooi uit, en zo'n filmpje is natuurlijk altijd mooi.
Wat betreft dat scheuren: ik vind het niet enorm storend hoor, maar je zou kunnen proberen je broden iets later in te schieten zodat er net iets minder spanning op het deeg komt. Andere optie, misschien wel beter: iets anders insnijden, en misschien iets dieper.
Karl de Smedt van Puratos heeft er wel een mooi filmpje van gemaakt. Belangrijk is dat je niet te ver langs de randen snijdt, en ook niet te dicht bij elkaar. Met baguettes van deze lengte zou ik me idd tot drie beperken.
https://www.youtube.com/watch?v=uZzF18tjxno
Wat betreft dat scheuren: ik vind het niet enorm storend hoor, maar je zou kunnen proberen je broden iets later in te schieten zodat er net iets minder spanning op het deeg komt. Andere optie, misschien wel beter: iets anders insnijden, en misschien iets dieper.
Karl de Smedt van Puratos heeft er wel een mooi filmpje van gemaakt. Belangrijk is dat je niet te ver langs de randen snijdt, en ook niet te dicht bij elkaar. Met baguettes van deze lengte zou ik me idd tot drie beperken.
https://www.youtube.com/watch?v=uZzF18tjxno
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Nico
- Jongste bediende
- Berichten: 40
- Lid geworden op: wo 30 mar 2022, 10:25
- Contacteer:
Re: Baksels van Nico
Dank je wel voor je antwoord Wil. Interessant filmpje ook.
De scheuren storen me niet zo hoor. Maar bon je probeert als thuisbakker toch zo goed mogelijk professionele kwaliteit te benaderen.
Elke baksessie is een les.
De scheuren storen me niet zo hoor. Maar bon je probeert als thuisbakker toch zo goed mogelijk professionele kwaliteit te benaderen.
Elke baksessie is een les.
Kneder: HCB - Spiraalkneder - 7 liter
Oven: Unox Bakerlux Arianna LED
Meel: Dossche Mils - Molens Nova
Blog: De Thuisbakker
Trotse bakkerszoon
Oven: Unox Bakerlux Arianna LED
Meel: Dossche Mils - Molens Nova
Blog: De Thuisbakker
Trotse bakkerszoon