baguette, lekker krokant, maar wel voor de eerste keer geluk

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Lezertje
Chef stoffer en blik
Berichten: 17
Lid geworden op: za 25 okt 2014, 18:39
Locatie: Belgie

baguette, lekker krokant, maar wel voor de eerste keer geluk

Bericht door Lezertje »

Dank zij jullie raadgevingen hier mijn eerste goed gelukt frans brood (baguette)
IMG_1115.jpg
totaal deeg :
300 gr witte bloem, 180 gr water, theelepel droge gist, zout, scheutje olie.

Vanmorgen (10 u ?) 100 gr bloem en 100 gr water gebruikt voor een poolish.
Rond 16.00 deeg gemaakt en laten rijzen, bij dubbele omvang stretch en fold (bestaat daar een uitdrukking of afkorting voor ?) en dit nogmaals herhaald.

Oven op 250° verwarmd en gebakken met stoom, 7' daarna uitgeschakeld, dampgaten geopend en nog 12' (of 13' ?) laten verder bakken op de steen.

Mijn eerste "mooie" insnijding, ook wel mooie kleur en lekker krokant, ook heel luchtig.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: baguette, lekker krokant, maar wel voor de eerste keer g

Bericht door Levinebaktbrood »

Mooi broodje! Maarre als ik dat toch even mag zeuren ^)^, in een baguette hoort geen olie....

Ik mis een beetje gist in de poolish. Dat hoort er wel in thuis, anders is het geen poolish.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Lezertje
Chef stoffer en blik
Berichten: 17
Lid geworden op: za 25 okt 2014, 18:39
Locatie: Belgie

Re: baguette, lekker krokant, maar wel voor de eerste keer g

Bericht door Lezertje »

Levinebaktbrood schreef: in een baguette hoort geen olie.
zal ik volgende keer uitproberen, maar droogt het brood dan niet vlugger uit ?

In de poolish had ik idd een ¼ theelepel droge gist toegevoegd. en op kamer temperatuur laten staan,
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: baguette, lekker krokant, maar wel voor de eerste keer g

Bericht door Levinebaktbrood »

Een echte Franse baguette blijft ook nooit lang vers :D,. Volgens de Franse wet mag een baguette uit alleen bloem, water, gist en zout bestaan. Franse bakkers bakken ook meerdere malen per dag stokbrood.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Lezertje
Chef stoffer en blik
Berichten: 17
Lid geworden op: za 25 okt 2014, 18:39
Locatie: Belgie

Re: baguette, lekker krokant, maar wel voor de eerste keer g

Bericht door Lezertje »

Hi,


vorige keer uitgeprobeerd zonder olie, smaak was prima.

Maar kan het kwaad dat ik in het deeg olie toevoeg, en het dan een andere naam geef ? stokbrood bvb ?


bak ze.
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: baguette, lekker krokant, maar wel voor de eerste keer g

Bericht door bakplaat »

De keuze is aan jou hoor...doe gerust wat olie in het deeg en dan mag je ze voor mij ook nog wel Baguettes noemen. :2th:
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Plaats reactie