Pagina 1 van 9

Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: zo 21 jun 2015, 15:48
door lekkermelig
Op dit moment staan er nog zeven desembroden te wachten die de oven nog in moeten, maar die hebben jullie al zo vaak gezien. Maar deze nog niet, zien er wel erg grappig uit. Je ziet het niet zo goed aan de foto's, maar het zijn hele kleine broodjes, zo'n 50 gram per stuk. Het idee komt van een van mijn favoriete blogs, een apart receptje, en redelijk wat gefröbel om ze netjes te krijgen. Echt een mooi recept waar nog eens wat aan geoefend kan worden, al staan ze wel heel schattig in een mooi gevulde broodmand.
AfbeeldingDwerg 2 by Lekker Melig, on Flickr
AfbeeldingDwergen by Lekker Melig, on Flickr

En dan nu: op verzoek van mijn proefpanel het minst gezonde brood wat er hier in tijden gebakken is :rofl2:. Daarom is het natuurlijk ook zo lekker: Vetebröd: met cardomon, suiker, boter.... ik moet maar eens gaan hardlopen :D,
AfbeeldingVetebrod by Lekker Melig, on Flickr

Wil

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: zo 21 jun 2015, 19:07
door Levinebaktbrood
Lekker allemaal Wil! Welk recept heb je gebruikt voor die kleine schattige broodjes?

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: zo 21 jun 2015, 19:18
door miesje1959
Wat een leuke broden.
Je ziet niet dat de bovenste broodjes zo klein zijn, maar 50 gram is echt klein!

Het onderste brood ziet er mooi uit en kardemom lijkt me erg lekker in brood.
Heb geen idee hoeveel je dan in een brood moet gebruiken om het ook te proeven, dus een recept is welkom.

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: zo 21 jun 2015, 20:27
door lekkermelig
@Levine
http://www.homebaking.at/butterzwerge/
Een beetje dezelfde stijl als Pain de Dieppe, dus ei, insnijden en niet afdekken. Rijstijden staan er niet echt bij, ik heb ze na het vormen zo'n anderhalf uur laten rijzen (en na een half uur ingesneden). Ze hadden nog wel wat schuiner en dieper gemogen, maar dat is best lastig, want ze zijn plakkerig van het ei. daar wil je niet met je vingers opzitten.

@Astrid
Vetebröd komt uit een geweldig leuk boekje wat mij ooit geïnspireerd heeft om vaker te gaan bakken: Bijzonder brood van Linda Collister. Niet perse geweldige recepten, iets te vaak vereenvoudigd naar mijn smaak, maar toch leuk! Het recept kan je letterlijk hier vinden (zonder bronvermelding, dat dan wel ;B , maar in de eerdere versie staat het er wel bij.
http://www.sabinakookt.nl/stap-voor-sta ... -vetebrod/
http://www.sabinakookt.nl/zweeds-vetebrod/

Ik doe het allemaal net ff anders, heb er ook foto's van gemaakt, dus binnenkort schrijf ik er een blogje van met het aangepaste recept.

Wil

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: zo 21 jun 2015, 22:08
door 24zeven
Ziet er erg mooi uit! :2th:

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: zo 21 jun 2015, 23:13
door miesje1959
Nou, dan wacht ik je blogje maar af. Ondertussen ga ik wel even onderzoek doen naar de boeken van Linda Collester :G

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: zo 21 jun 2015, 23:33
door lekkermelig
miesje1959 schreef:Nou, dan wacht ik je blogje maar af. Ondertussen ga ik wel even onderzoek doen naar de boeken van Linda Collester :G
Ach, zo anders dan in het linkje is mijn werkwijze niet hoor. Wat kleinigheden met gist en melkpoeder, en dat soort zaken. Vind het gewoon leuk om dit ook eens op te schrijven, zweedse broodjes zijn toch wel uuuh apart. En het boek van Linda Collister wordt niet meer gedrukt, dus.. andere broodboeken van haar ook niet geloof ik. De variatie is vooral leuk in dit boek, er worden heel wat continenten bezocht.

Wil

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: ma 22 jun 2015, 10:50
door CJ-Petra
Wat een schattige dwergjes! Ook het vetebrood klinkt erg lekker.

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: ma 22 jun 2015, 12:30
door brood daar zit wat in
Leuk en lekker Wil :2th:

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: ma 22 jun 2015, 14:47
door Melinda
Inderdaad schattige broodjes, Wil. En dan je Vetebröd, met cardamom, suiker en boter.... klinkt goed en ziet er ook zo uit. :kwijl: Daar zal jij je proefpanel zeker blij mee gemaakt hebben. En dat op Vaderdag! Je zal zo'n vader hebben. ^)^

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: ma 22 jun 2015, 14:52
door allema
Broodjes en Vetebröd zien er goed uit :2th:
Bedankt voor het linkje van het Vetebröd

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: ma 22 jun 2015, 20:30
door Alexandra
Zo dan...dat ziet er lekker uit!!!
:2th: :kwijl:

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: di 23 jun 2015, 00:30
door lekkermelig
Melinda schreef:Inderdaad schattige broodjes, Wil. En dan je Vetebröd, met cardamom, suiker en boter.... klinkt goed en ziet er ook zo uit. :kwijl: Daar zal jij je proefpanel zeker blij mee gemaakt hebben. En dat op Vaderdag! Je zal zo'n vader hebben. ^)^
Ja jammer he. Die Vaderdag snappen ze nog niet zo goed, dat zij dan eigenlijk iets heerlijks moeten bakken.,... :rofl2:

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: di 23 jun 2015, 10:46
door 1md65
Heel knappe broodjes. proficiat.
Maar ik heb enekele vragen ivm het recept voor de kleine broodjes, (ik ken jammergenoeg geen duits) :
ze vermelden dat je meel 700 moet gebruiken maar welke soort is dit voor België ?
Wat betekenen volgende afkortingen TT en MZ ?
Ik veronderstel dat in het recept droge gist gebruikt word.
Alvast bedankt

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: di 23 jun 2015, 11:11
door 1md65
Worden de broodjes afgebakken met stoom ?
alvast bedankt

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: di 23 jun 2015, 12:01
door lekkermelig
1md65 schreef:Worden de broodjes afgebakken met stoom ?
alvast bedankt
Ik heb ze niet met stoom gebakken. Twijfelde ik ook over, het stond niet in het recept,maar op dit blog zetten ze het er ook niet zo snel bij omdat ie het bijna vanzelfsprekend vind dat je dat soort dingen weet. Maar het is deeg met veel boter, en de korst is min of meer afgelakt met eidooier, dus ik denk dat het minder mooi wordt met veel stoom. Als ik ze nog eens bak kan ik het wel eens proberen, bv de helft met en de helft zonder stoom.
Ik heb gewone biologische bloem gebruikt, denk dat elke fatsoenlijk bloem met een redelijk eiwitgehalte wel voldoet. Oostenrijks meel 700 is vergelijkbaar met Duits 550 of Frans T55 denk ik.
TT staat waarschijnlijk voor Teig Temperatur, oftewel deegtemperatuur. MZ weet ik niet maar de Z zal wel voor Tijd staan, mengtijden of iets dergelijks. Voor de gist ben ik uitgegaan van droge gist, maar ik heb maar iets meer dan een derde gebruikt van de hoeveelheden in het recept omdat ik ook niet wist of het droge of verse gist was. Het ging behoorlijk langzaam, dat is niet erg, houd je broodjes beter handelbaar, maar ik moet het nog eens goed nazoeken voor een volgende keer.
Kortom, niet het allersimpelste recept, goed lezen en zoeken....

Wil

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: zo 06 sep 2015, 15:15
door lekkermelig
Dat is al weer even geleden, dat ik mijn stapeltje brood boeken bij elkaar gezocht heb om eens wat lekkers te bakken. Vandaag werd het Tjechisch Landbrood, Walnoot abrikozenbrood met roggedesem, mijn standaard Veluws desem en een foccacia voor bij het avondeten.

AfbeeldingTsjechisch landbrood by Lekker Melig, on Flickr
AfbeeldingTsl landbrood by Lekker Melig, on Flickr
Het recept komt uit Local Breads, en het schijnt dat dit soort brood zo ongeveer bij elke maaltijd gegeten wordt. Er zit een behoorlijke hoeveelheid roggemeel in, het wordt gemaakt met desem en gist. De broden zijn niet ingesneden, maar onder handen genomen met mijn martelwerktuigje, ook wel korstprikker genoemd.
AfbeeldingKorstprikker by Lekker Melig, on Flickr

Het tweede recept is een variatie op een recept van Hamelman. Heel veel roggedesem, abrikozen, walnoten en wat rozijnen. Is altijd erg lastig in de vriezer te krijgen :rofl2: , het verdampt nogal snel.
AfbeeldingAbrikoos walnoot by Lekker Melig, on Flickr
AfbeeldingAbrikozen noten by Lekker Melig, on Flickr

De foccacia staat nog te bubbelen, evenals het Veluws desem.

Wil

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: zo 06 sep 2015, 17:54
door miesje1959
Wat een activiteit . :G
Hoe kom je nu op het idee om je martelwerktuig te gebruiken bij broden welke je anders zou insnijden?

Overigens erg leuke broden met erg veel variatie. Leuk!

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: zo 06 sep 2015, 19:53
door lekkermelig
Op vakantie in Oostenrijk hadden ze ook redelijk wat broden met rogge, en daar zag ik ook ingeprikte broden in de schappen liggen, vooral bij allerlei Mischbrote.
Ik wilde zelf ook eens met wat meer rogge bakken dus belandde ik bij Hamelman en Leader. In het recept voor Tsjechisch landbrood stond ook dat ze dat normaal inprikten, dus als je zo'n ding hebt, waarom niet dan? Vind persoonlijk de ingesneden broodjes mooier, maar er is/was helemaal niets mis met de smaak!
Ik heb nog even verder zitten zoeken, en voor brood met weinig gluten, zoals met veel rogge schijnt gaten prikken beter voor de structuur te zijn dan insnijden. Nou heeft mijn brood helemaal niet zo heel weinig gluten (er is manitoba tarwe gebruikt) maar ik snap dat dit voor roggebroden ook een nuttige methode is.

Wil

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: zo 06 sep 2015, 20:02
door brood daar zit wat in
Erg mooie broden Wil! Complimenten.

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: zo 06 sep 2015, 20:18
door miesje1959
lekkermelig schreef: Ik heb nog even verder zitten zoeken, en voor brood met weinig gluten, zoals met veel rogge schijnt gaten prikken beter voor de structuur te zijn dan insnijden. Nou heeft mijn brood helemaal niet zo heel weinig gluten (er is manitoba tarwe gebruikt) maar ik snap dat dit voor roggebroden ook een nuttige methode is.
Kijk, zo kom je nog eens iets aan de weet. Leuk om te weten.

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: zo 06 sep 2015, 22:28
door Ballie
Grappig, dat ingeprikte brood. Al vind ik het jammer dat je er eigenlijk niet zo heel veel van ziet bij het afgebakken brood. Had het wel leuk gevonden als dat nog wat werking had gegeven in de oven. Maar goed, je kunt niet alles hebben.

Overigens (misschien ten overvloede) wel weer mooie broden Wil :2th:

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: zo 06 sep 2015, 22:42
door lekkermelig
De bedoeling van dat inprikken is nou juist dat je deeg niet scheurt, door de vele gaatjes zet het vrij gelijkmatig uit. Bij brood met wat minder gluten schijnt er vooral ingeprikt te worden om te voorkomen dat je onder de korst grote gasbellen krijgt.
Dat snap ik nou trouwens wel, want om de een of andere manier rijst brood met redelijk wat rogge behoorlijk wat fanatieker. In het verleden heb ik me daar wel eens door laten verrassen, dat het veel te snel ging, maar vandaag toch de wekkertjes maar na 40 minuten al gezet ipv na een uur om te checken of het al voldoende gerezen was. Blijft wonderlijk spul dat rogge...
Het was echt supermooi gerezen, en ook na het bakken zie je de gaatjes nog prima, mocht je dat mooi vinden :)

Wil

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: zo 06 sep 2015, 22:44
door Melinda
lekkermelig schreef:Heel veel roggedesem, abrikozen, walnoten en wat rozijnen. Is altijd erg lastig in de vriezer te krijgen , het verdampt nogal snel.
En jij vindt dat gek? :rofl2:
Beter dan dat het oud ligt te worden hè.
Mooie broden weer, Wil. :2th:

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: zo 06 sep 2015, 23:02
door lekkermelig
Melinda schreef:
lekkermelig schreef:Heel veel roggedesem, abrikozen, walnoten en wat rozijnen. Is altijd erg lastig in de vriezer te krijgen , het verdampt nogal snel.
En jij vindt dat gek? :rofl2:
Schrokoppen, dieven, dat zijn het :D, Maar je krijgt het van alles voor terug.. een gelukkig proefpanel, een doos eieren, buitengewoon blije buren..
altijd weer leuk om de helft weg te geven :grin:

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: zo 06 sep 2015, 23:09
door bakplaat
Mooi en lekker bakwerk Wil :2th: En Ballie ik zie duidelijk de prikgaatjes hoor ;B . Ook bij sommige (licht)zurige Duitse broden,waarin een flink aandeel Rogge verwerkt is, zie je vaak dat deze voor het afbakken ingeprikt zijn.

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: za 12 sep 2015, 22:44
door lekkermelig
Vandaag een stapel brood gebakken voor het buurtfeest.

Een stapel flatbreads, een zon van bolletjes, en een bloem met hartige vulling. Die laatste had ik nog nooit gemaak, wel aardig om eens uit te proberen.

AfbeeldingFlatbread by Lekker Melig, on Flickr
AfbeeldingZonnetje by Lekker Melig, on Flickr
AfbeeldingBloem by Lekker Melig, on Flickr

Wil

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: za 12 sep 2015, 23:47
door Melinda
Je hebt weer goed je best gedaan, Wil. Ziet er allemaal prachtig uit. Mooie bijdrage voor je buurtfeest.
Ben benieuwd hoe die hartige bolletjes smaken. :2th:

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: zo 13 sep 2015, 10:00
door miesje1959
Dat zijn weer prachtige broden, Wil. De zon van bolletjes vind ik er heel mooi uitzien

Wat voor vulling heb je gebruikt in het onderste brood? Zo'n brood wil ik ook altijd nog eens maken, maar dan wel voor een feestje of zo....

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: zo 13 sep 2015, 10:23
door allema
De brooden zien er prachtig en vooral heerlijk uit Wil :2th:

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: zo 13 sep 2015, 10:59
door lekkermelig
miesje1959 schreef: Wat voor vulling heb je gebruikt in het onderste brood? Zo'n brood wil ik ook altijd nog eens maken, maar dan wel voor een feestje of zo....
Inderdaad mooi voor een feestje.
Ik had er pesto tussen gesmeerd en verder wat pijnboompitten, gedroogde tomaten en fijngesneden olijven. Het zag er mooi uit, zo mooi zelfs dat ze het brood nauwelijks durfden aan te breken :) maar ik vond zelf de flatbreads eigenlijk veel lekkerder.. Maar je kan er werkelijk elke vulling tussen stoppen die je leuk vindt, van nutella tot gehaktsaus.
Hier vind je wel wat suggesties en een van de vele linkjes hoe je zoiets kan maken.
https://lovelydelightbite.wordpress.com ... rty-bread/
https://www.youtube.com/watch?v=JPfynIBvOLY

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: zo 13 sep 2015, 18:43
door miesje1959
Dank je wel, Wil. Dat ga ik eens op mijn gemak bekijken.

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: zo 20 sep 2015, 19:24
door lekkermelig
Vandaag een apart receptje gemaakt, met kastanjepuree, sinaasappelschil en behoorlijk veel walnoten. Erg lekker, en de kastanjepuree geeft het geheel wel een typisch tintje. Maar of je die kastanjes nou echt goed proeft? Ik ga dit ook nog eens met pompoen proberen, dat lijkt me ook wel aardig.
http://www.homebaking.at/pane-alle-noci/
AfbeeldingPane alle noci by Lekker Melig, on Flickr

En verder heb ik wat lopen stoeien met mijn standaard veluws desem. Iets anders gevormd, en het andere setje veel meer water toegevoegd, van 63 naar 65 procent. Vond het wel aardig om het verschil in deeg te zien (veel soepeler), maar er kan nog veel meer bij zonder dat het een plakzooi wordt. In de bakresultaten zag ik niet zoveel verschil.
Nou waren ze vandaag ook wel erg mooi gelukt, al zeg ik het zelf :D,
AfbeeldingVd3 by Lekker Melig, on Flickr
AfbeeldingVd2 by Lekker Melig, on Flickr

Wil

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: zo 20 sep 2015, 21:41
door miesje1959
Nou Wil , ze zien er mooi uit. Een mooie ovenrijs.
Maar...., er kan nog meer vocht bij. Ga eens tot het randje en erna net overheen, zodat het echt stoeien wordt.

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: zo 20 sep 2015, 22:32
door lekkermelig
miesje1959 schreef:Maar...., er kan nog meer vocht bij. Ga eens tot het randje en erna net overheen, zodat het echt stoeien wordt.
Haha, ja er kan nog meer vocht bij, ik vind dit nog prima werkbaar. Het is niet de bedoeling om het mezelf zo moeilijk mogelijk te maken, zeker niet als je twaalf broodjes op een dag tegelijkertijd bakt, maar ik ben inderdaad wel nieuwsgierig. Ik heb ooit het water in het originele amerikaanse recept wat geminderd omdat dit biobloem is met niet zo heel veel eiwit (11%), maar had al een hele tijd het idee dat er best een slokje water meer in mocht. In het begin lijkt het nog een plakzooi, maar na een half uurtje autolyse en dan kneden is het een heel mooi soepel deeg bij 65%. Dus volgende keer gooi ik er nog wel een schepje bovenop bij een van de setjes brood. Het moet natuurlijk wel tot luchtigere broden leiden, maar altijd leuk om eens te zien wat de grenzen zijn :-)

Wil

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: ma 21 sep 2015, 11:19
door miesje1959
Op het moment is dit een soort 'projectje'. De grens opzoeken hoeveel water het meel aankan. Eigenlijk om ook te leren wat het met het deeg doet en wat het eind resultaat is.
Spelt kan natuurlijk minder water aan en juist die grens wil ik opzoeken. Voor mij is het een enorme uitdaging. Vooral nu het bij mij eigenlijk mis ging en er uiteindelijk toch een mooi brood uit te krijgen.

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: di 22 sep 2015, 13:35
door Anna
Ziet er goed uit!
Gebruik je ook de biobloem van de Zuidmolen? Bij de meeste recepten van Levine gebruik ik gewoon de hoeveelheid water die ze aangeeft, maar soms krijg ik toch een redelijke plakbende. Ben benieuwd tot hoe ver je komt met het waterpercentage.
Bakte laatste het volkorenbrood met sesamzaad van Levine en deed daar 14% roggemeel in. Dat deeg was veel natter dan wanneer ik 100% volkoren gebruik, terwijl ik het water niet had aangepast. Neemt rogge dan minder water op? Heb je daar iets van gemerkt bij je laatste roggemeelbroden?

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: di 22 sep 2015, 13:57
door Melinda
Stoere en mooie baksels, Wil. Knap dat je van alles uitprobeert en tot het uiterste gaat. Ben hier allang blij als ik een mooi brood gebakken heb zodat ik niet naar de winkel hoef. Maar het is ook wel leuk om wat anders te proberen. Vanwege de tijd hou ik het maar even op veilig. ;B
:2th: voor jou! :G

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: di 22 sep 2015, 20:10
door CJ-Petra
Wil, je broden zien er heerlijk uit. Ze zijn prachtig open gesprongen!

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: wo 23 sep 2015, 11:19
door lekkermelig
Anna schreef:Ziet er goed uit!
Gebruik je ook de biobloem van de Zuidmolen? Bij de meeste recepten van Levine gebruik ik gewoon de hoeveelheid water die ze aangeeft, maar soms krijg ik toch een redelijke plakbende. Ben benieuwd tot hoe ver je komt met het waterpercentage.
Bakte laatste het volkorenbrood met sesamzaad van Levine en deed daar 14% roggemeel in. Dat deeg was veel natter dan wanneer ik 100% volkoren gebruik, terwijl ik het water niet had aangepast. Neemt rogge dan minder water op? Heb je daar iets van gemerkt bij je laatste roggemeelbroden?
Dit was mijn standaard veluws desem recept, wat ook ergens op het forum rondslingert, daar zit inderdaad biobloem van de zuidmolen in. Vochtgehalte is wat opgekrikt naar 65% en dat ging (tot mijn eigen verbazing) nog prima. Als je redelijk wat rogge in een brood stopt wordt het wat kleveriger, dat komt door de pentosanen, het is niet voor niets dat rogge vroeger ook als behangplak gebruikt werd. Mijn ervaring is dat je met veel rogge wat korter kan kneden, en aan het deeg is het wat lastiger te zien of het goed is, want het plakt wat meer. En het lijkt allemaal veel sneller te rijzen, misschien zitten er in rogge wel wat meer stofjes die sneller beschikbaar zijn voor de gisten.

Wil

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: za 03 okt 2015, 22:04
door lekkermelig
Het was vandaag eigenlijk veel te mooi om te bakken, maar ik heb de keuken toch wel aardig opgewarmd...

Als eerste een experimentje. Op ploetzblog.de zag ik een recept voor schweizer burli, een soort broodjes, net als kaiserbroodjes, maar dan lekkerder :-)Ik vond ze er mooi uitzien, en omdat ik nogal een tik heb voor zwitserland en zwitserse broodjes dacht ik: ook maar eens maken. Stiekem ook nog wat andere recepten bekeken, en waar leek het op: het is nog vreselijk makkelijk ook. 's avonds deeg maken en 's morgens hop de oven in, zonder enig serieus vormen, de ideale broodjes dus. Het ploetzblog recept is een stuk ingewikkelder en duurt zo vier uur, dat is dan wel weer een showstopper voor het ontbijt :-( . Dus zelf maar wat geprobeerd, met de ingrediënten van Lutz, maar dan wel alles 's avonds de koelkast in.
AfbeeldingIMG_3689 by Lekker Melig, on Flickr
Conclusie: lekker, maar nog niet helemaal. Daar moet nog wat verder geexperimenteerd worden.

De volgende is een blijvertje: abrikoos walnoot brood met roggedesem.
AfbeeldingAbrikoos noot by Lekker Melig, on Flickr
AfbeeldingAbrikoos noot by Lekker Melig, on Flickr

Vandaag ook nog wat verder aan het prutsen met veluws desem. Vorige keer 65% water er in gestopt, en deze keer nog 2% extra. Dat ging zo soepel, dat ik me serieus afvraag of ik er geen rekenfout gemaakt heb...
AfbeeldingVeluws desem by Lekker Melig, on Flickr

En omdat ik het niet kon laten :DB2: toch even lopen knutselen met een ster baguette. Ik heb nog steed nergens op internet een ster baguette gevonden, dus een echte klassieker voor een technische opdracht is het nou ook weer niet.. Hetgene wat er het meest op lijkt is dit.
http://saveursetexperiences.blogspot.nl ... e-ble.html
maar eigenlijk is dat meer een mislukte egel ^)^
Dit is mijn versie, ik heb hem ook in een ander berichtje gepost en op mijn blog gezet met wat meer details
AfbeeldingSter 2 by Lekker Melig, on Flickr

Wil

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: za 03 okt 2015, 22:32
door miesje1959
Je bent nogal creatief bezig geweest. Leuk!
Het veluwsdesem ziet er ook prachtig uit. Interressant om te zien hoe brood veranderd wanneer er meer vocht is gebruikt in het deeg.

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: za 03 okt 2015, 22:47
door lekkermelig
miesje1959 schreef:Je bent nogal creatief bezig geweest. Leuk!
Het veluwsdesem ziet er ook prachtig uit. Interressant om te zien hoe brood veranderd wanneer er meer vocht is gebruikt in het deeg.
Ja, ik had er echt schik in vandaag :grin: Bij mijn veluwsdesem broodjes ben ik ook nog wat aan het rommelen met de vorm, dus dat het er wat anders uitziet, ja.. komt niet alleen door het vocht dus, maar het is nog steeds prima te vormen en het heeft een prima ovenrijs.
Die ster baquette werd ik echt wel happy van, vooral ook nadat ik het vergelijkingsmateriaal gezien had. Het was eigenlijk meer een tussendoortje omdat ik zoveel gedoe las over die receptuur bij HHB, maar met ander deeg, andere manier van kneden en me niets aangetrokken van de officiele rijstijden vond ik het erg leuk om zoiets te maken. De fun is dan om er een eigen stempel op te kunnen drukken. Tikje eigenwijs ja :D, Ik had trouwens ook nog bloem gebruikt wat ik niet eerder in mijn handen gehad had, Camp Remy, maar dat pakte hier juist goed uit, omdat het deeg wat steviger aanvoelde. Het verraste me wel dat het eigenlijk niets uitmaakte of de laatste rijs nu 10 of 35 minuten was..

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: zo 04 okt 2015, 10:58
door allema
Mooie broden en broodjes en die ster is prachtig gelukt :2th:

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: zo 04 okt 2015, 11:14
door miesje1959
De broden die ik bak hebben maar een korte narijs . De reden is dat ik met spelt bak, dat heeft, buiten het korte kneden, ook een kortere rijsduur. De bulkrijs is ongeveer gelijk aan dat van tarwe, maar de narijs is aanzienlijk korter. Meestal gaat het na 10 minuten de oven in, behalve de zwaardere degen met veel vulling. Misschien dat het met andere meelsoorten ook zo is.

Je veluwsdesem heb je anders gevormd. dat zag ik natuurlijk ook wel :D, . Dat deeg met meer vocht een flinke ovenrijs heeft heb ik ook ontdekt, mooi om te zien.
Nogmaals, je broden zijn echt heel mooi, Toch maar eens naar HHB kijken....

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: zo 13 dec 2015, 16:44
door lekkermelig
Het bakken staat wat op een laag pitje, zo eens in de twee a drie weken een oven vol, het is zelfs zo droevig dat we ons dit najaar al twee keer hebben moeten behelpen met brood uit de winkel. Getver, het maakt toch echt wel verschil :yugh:

Maar vandaag dan toch weer eens wat nieuws gebakken.
AfbeeldingHelles landbrot by Lekker Melig, on Flickr

Dit gezellige trio is helles Landbrot van het Oostenrijkse blog homebaking.at. Voor degenen die een beetje duits bakkersjargon begrijpen een aanrader, het staat altijd vol met info. Deze broden zitten bomvol roggedesem, roggepoolish, tarwe en een beetje gist. Dat is toch echt heel Duits/Oostenrijks, waarbij het desem meer als smaakmaker dan als rijsmiddel gebruikt wordt. Grappig aan deze drie broden is dat ze allemaal weer net wat anders ingesneden zijn, en dat merk je wel bijvoorbeeld aan de verschillende ovenrijs. Krijg nu al zin om ze op te eten...

WIl

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: zo 13 dec 2015, 18:08
door Ballie
lekkermelig schreef:het is zelfs zo droevig dat we ons dit najaar al twee keer hebben moeten behelpen met brood uit de winkel.
Ai, da's 't begin van 't einde. Maar je hebt het je gelukkig bijtijds gerealiseerd en je hebt een paar prachtige broden gebakken.

Brrr... winkelbrood... Je moet er toch niet aan denken :crazy:

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: zo 13 dec 2015, 19:38
door bakplaat
lekkermelig schreef:Het bakken staat wat op een laag pitje, zo eens in de twee a drie weken een oven vol, het is zelfs zo droevig dat we ons dit najaar al twee keer hebben moeten behelpen met brood uit de winkel. Getver, het maakt toch echt wel verschil :yugh:
WIl
Weer heel mooie broden gebakken Wil :2th: _______________________________________________________________________________________

door Ballie » 13 dec 2015 17:08
lekkermelig schreef:
het is zelfs zo droevig dat we ons dit najaar al twee keer hebben moeten behelpen met brood uit de winkel.

Ai, da's 't begin van 't einde. Maar je hebt het je gelukkig bijtijds gerealiseerd en je hebt een paar prachtige broden gebakken.

Brrr... winkelbrood... Je moet er toch niet aan denken :crazy:
______________________________________________________________________________________

Ben dan wel nooit zelfstandig Bakker/ondernemer geweest...maar ik heb beroepsmatig wel meegewerkt aan het door jullie zo verfoeide '' WINKELBROOD'' Nooit spijt van gehad en ik heb er ook nog altijd aardig de kost mee kunnen verdienen. :G :D,

Gelukkig dat er nog ambachtelijke Bakkers bestaan...lang niet iedereen voelt zich geroepen, of heeft daar tijd/zin voor, om als hobby of uit pure noodzaak zijn/haar eigen brood te bakken. ;B

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: zo 13 dec 2015, 20:56
door miesje1959
Oh, mooie broden, beter dan een winkelbrood natuurlijk.
Hoe is de smaak?

Re: De baksels van Lekker melig

Geplaatst: ma 14 dec 2015, 10:06
door lekkermelig
miesje1959 schreef:Oh, mooie broden, beter dan een winkelbrood natuurlijk.
Hoe is de smaak?
Het is een mooi luchtig brood met heel veel smaak, en het is nog vrij snel klaar ook op bakdag. Er zit redelijk wat rogge in, dus het rijst best snel. Van alle Duitse mengbroden die ik gebakken heb, is dit wel een van de betere.

Mijn proefpanel houdt meer van ons standaardbrood natuurlijk :G

Wil