Uit de oven van Lekker melig
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Uit de oven van Lekker melig
Mooie broden Wil!
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Afgelopen week hebben we met een aantal Duitse en Oostenrijkse vrienden vier dagen allerlei broden gebakken. We zijn elkaar een jaar of zeven geleden ooit tegen gekomen bij een Almcursus van Lutz Geissler, en elk jaar komen we nu bij elkaar om onze bak kunsten nog wat aan te scherpen. Dat doen we ergens in Zuidduitsland bij een van hen, en zijn daar voorzien van een catering keuken en alle ovens, kneders en werkruimte die we maar nodig hebben. Eten een drinken komen we zeker ook niet te kort, iedereen sleept ook elk jaar van alles en nog wat mee (wijn, jam, ingemaakte zaken). Altijd erg leuk!.
Dit jaar hebben we weer een waanzinnnige hoeveelheid gebakken. Een korte impressie:
Apfel strudel en Topfen strudel volgens Oostenrijks oma recept. Nooit geweten hoe je een strudel moest maken:
Appel strudel by Lekker Melig, on Flickr
Appel strudel by Lekker Melig, on Flickr
Topfen strudel by Lekker Melig, on Flickr
Croissants en o zo lekkere Bear claws (Bärentatzen) volgens recept van de bourke street bakery
Croissant deeg rollen by Lekker Melig, on Flickr
Croissants by Lekker Melig, on Flickr
Bärentatzen by Lekker Melig, on Flickr
Mouna's. Een soort Algerijns broodje met oranjebloesemwater en sinaasappelrasp. Achter de mouna's ligt nog een Borodinsky brood, een russisch heel donker roggebrood
Mouna by Lekker Melig, on Flickr
Spitzkornbroodjes. Met veel rogge en zaden, zeer de moeite waard
Spitzkornlinge by Lekker Melig, on Flickr
Altamura brood, met semolina, en een heel bijzondere vormrijs in theedoeken :-) Op de bijzondere vorm van deze Italiaanse broden moeten we nog een beetje oefenen
Altamura vormrijs by Lekker Melig, on Flickr
Altamura by Lekker Melig, on Flickr
Gierstbroden. Hier thuis en in Duitsland een hit. Veel lekkerder dan we dachten
Gierst by Lekker Melig, on Flickr
Drie verschillende soorten roggebrood.
Roggebroden by Lekker Melig, on Flickr
Miche broden. 2 kilo broden, maar dan meteen 5 tegelijk. Levert een mooie klont deeg op :-)
Miche broden by Lekker Melig, on Flickr
Basler brood, dit jaar wel goed gelukt.
Basler brood by Lekker Melig, on Flickr
En voor de trek tussendoor nog een teiltje pizzadeeg
Teiltje pizzadeeg by Lekker Melig, on Flickr
Niet te verwarren met Miche: dit zijn MISCH Brote
Misch Brote by Lekker Melig, on Flickr
En natuurlijk wat te eten voor op de terugweg, ciabatta en Laugensemml. Die loogbroodjes zie je in NL nou nooit, maar wel erg lekker
Lagensemmeln en ciabatta by Lekker Melig, on Flickr
Zo'n stapel brood bakken vergt nogal wat voorbereiding, maar dan moet je ook eerst de helft wegsturen, anders komt er nooit een bakplan:-)
Lijstje by Lekker Melig, on Flickr
Ook dit jaar weer erg leuk om zo veel verschillende dingen te bakken. Omdat dit clubje uit alle windstreken komt krijg je ook echt een bonte mengeling van smaken. Volop inspiratie om zelf weer te gaan bakken. Ik zou zoiets in NL ook eens moeten organiseren. Ik heb alleen geen horeca keuken
Wil
Dit jaar hebben we weer een waanzinnnige hoeveelheid gebakken. Een korte impressie:
Apfel strudel en Topfen strudel volgens Oostenrijks oma recept. Nooit geweten hoe je een strudel moest maken:
Appel strudel by Lekker Melig, on Flickr
Appel strudel by Lekker Melig, on Flickr
Topfen strudel by Lekker Melig, on Flickr
Croissants en o zo lekkere Bear claws (Bärentatzen) volgens recept van de bourke street bakery
Croissant deeg rollen by Lekker Melig, on Flickr
Croissants by Lekker Melig, on Flickr
Bärentatzen by Lekker Melig, on Flickr
Mouna's. Een soort Algerijns broodje met oranjebloesemwater en sinaasappelrasp. Achter de mouna's ligt nog een Borodinsky brood, een russisch heel donker roggebrood
Mouna by Lekker Melig, on Flickr
Spitzkornbroodjes. Met veel rogge en zaden, zeer de moeite waard
Spitzkornlinge by Lekker Melig, on Flickr
Altamura brood, met semolina, en een heel bijzondere vormrijs in theedoeken :-) Op de bijzondere vorm van deze Italiaanse broden moeten we nog een beetje oefenen
Altamura vormrijs by Lekker Melig, on Flickr
Altamura by Lekker Melig, on Flickr
Gierstbroden. Hier thuis en in Duitsland een hit. Veel lekkerder dan we dachten
Gierst by Lekker Melig, on Flickr
Drie verschillende soorten roggebrood.
Roggebroden by Lekker Melig, on Flickr
Miche broden. 2 kilo broden, maar dan meteen 5 tegelijk. Levert een mooie klont deeg op :-)
Miche broden by Lekker Melig, on Flickr
Basler brood, dit jaar wel goed gelukt.
Basler brood by Lekker Melig, on Flickr
En voor de trek tussendoor nog een teiltje pizzadeeg
Teiltje pizzadeeg by Lekker Melig, on Flickr
Niet te verwarren met Miche: dit zijn MISCH Brote
Misch Brote by Lekker Melig, on Flickr
En natuurlijk wat te eten voor op de terugweg, ciabatta en Laugensemml. Die loogbroodjes zie je in NL nou nooit, maar wel erg lekker
Lagensemmeln en ciabatta by Lekker Melig, on Flickr
Zo'n stapel brood bakken vergt nogal wat voorbereiding, maar dan moet je ook eerst de helft wegsturen, anders komt er nooit een bakplan:-)
Lijstje by Lekker Melig, on Flickr
Ook dit jaar weer erg leuk om zo veel verschillende dingen te bakken. Omdat dit clubje uit alle windstreken komt krijg je ook echt een bonte mengeling van smaken. Volop inspiratie om zelf weer te gaan bakken. Ik zou zoiets in NL ook eens moeten organiseren. Ik heb alleen geen horeca keuken
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Joannes
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 70
- Lid geworden op: wo 25 mar 2020, 00:03
Re: Uit de oven van Lekker melig
Dat ziet er allemaal geweldig uit, maar dat is dan ook bakken op hoog niveau. Al lijkt me de vormrijs in theedoeken wel leuk om eens te doen. Lijkt me gemakkelijk om de ronde bol deeg mooi in een voorverwarmde Dutch oven te krijgen zodat hij, in tegenstelling tot mijn manier niet gelijk inzakt. De ovenrijs maakt weliswaar weer veel goed, maar dat kan beter zonder je handen te verbranden.
Is het voldoende om het deeg in de droge theedoek te plaatsen zonder dat het gaat plakken, of komt er meer bij kijken?
Is het voldoende om het deeg in de droge theedoek te plaatsen zonder dat het gaat plakken, of komt er meer bij kijken?
- De Broodvirtuoos
- Deegroller
- Berichten: 290
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
Re: Uit de oven van Lekker melig
Prachtige lekkernijen en wat een leuk initiatief om dit zo te organiseren. Erg leerzaam ook, wanneer men uit verschillende landen komen!
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
@ johannes
Ik weet niet od die theedoek nou zo effectief is, maar wel traditioneel. Je neemt gewoon je eigen deeg mee naar de dorpsoven denk ik. Een grote rijsmand werkt denk ik ook. Vanuit die doek moet er nog gevormd worden maar in italie zijn ze daar wat losser mee, geen mooie insnijdingen en fancy stoomovens. Wij werkten met ovens met (te) veel hete lucht. Denk dat we met een Rofco oid misschien nog iets mooiere broden kunnen bakken, maar we waren best tevreden.
Het is vooral erg leuk om met zo’n diverse club te bakken,
Wil.
Ik weet niet od die theedoek nou zo effectief is, maar wel traditioneel. Je neemt gewoon je eigen deeg mee naar de dorpsoven denk ik. Een grote rijsmand werkt denk ik ook. Vanuit die doek moet er nog gevormd worden maar in italie zijn ze daar wat losser mee, geen mooie insnijdingen en fancy stoomovens. Wij werkten met ovens met (te) veel hete lucht. Denk dat we met een Rofco oid misschien nog iets mooiere broden kunnen bakken, maar we waren best tevreden.
Het is vooral erg leuk om met zo’n diverse club te bakken,
Wil.
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Anna
- Warme bakker
- Berichten: 955
- Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29
Re: Uit de oven van Lekker melig
Dat was weer een inspirerend bakuitje! Leuke recepten
Lijkt me leuk om ook wat meer met rogge te gaan bakken. Hier in de buurt wordt rogge verbouwd (bio), wat ze graag aan bakkers willen verkopen.
Lijkt me leuk om ook wat meer met rogge te gaan bakken. Hier in de buurt wordt rogge verbouwd (bio), wat ze graag aan bakkers willen verkopen.
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Uit de oven van Lekker melig
ziet er leuk en mooi uit.
- Houtvogel
- Opboller
- Berichten: 175
- Lid geworden op: di 27 jul 2021, 09:21
Re: Uit de oven van Lekker melig
Leuke traditie en mooie, gevarieerde resultaten! (Bestaat er geen emoj voor een jaloers mannetje )
Alles met de hand.
Pegrim-oven.
Pegrim-oven.
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Dit keer eigenlijk geen broden uit de oven van Lekkermelig, maar uit die van het Bakery institute in Zaandam. Ik ben van plan om binnenkort zelf cursussen voor thuisbakkers te gaan geven in Ede of Wageningen, maar ook al bak ik al minstens tien jaar, een beetje meer meters maken en nog meer theorie leek me wel nuttig. Dus ik heb de negen weekse opleiding bij het Bakery institute gedaan, waar je in 9 weken compleet klaargestoomd wordt tot professioneel broodbakker. Vooral leuk voor mensen die van carrière willen switchen en meer met hun handen willen doen. Het is nogal intensief, wel geweldig leuk, en alhoewel ik dacht dat ik toch redelijk veel thuisbak ervaring had heb ik echt waanzinnig veel nieuws geleerd. Daar ga ik nog wel eens een blogje over schrijven op mijn zwaar verwaarloosde blog. Vorige week dinsdag en woensdag hadden we examen en alle acht cursisten waren gelukkig geslaagd.
Dit waren onze examenbaksels, allemaal op woensdag gebakken. (we hebben daar wel redelijk wat ovens :-) ).
Examen bakery institute by Lekker Melig, on Flickr
Op de foto onze opstelling :-)
baguettes, waarvan de helft met sesam, ciabatta met olijven, brioche met rozijnen, tarte de mitron (brioche met room, frambozen en kruimeldeeg), croissants, pain au chocolat, meergranenbrood, haverbrood, boule blanc, witbrood met semolina kookstuk, boekweit brood. Dinsdag alles voorbereid, woensdag alles gebakken, en tot ieders verbazing (inclusief die van onszelf) was alles voor half twee klaar. We waren met zijn achten en hebben gezamenlijk alle degen gedraaid en gebakken, maar we moesten wel alles zelf vormen en insnijden,
Donderdag en vrijdag hebben we met de hele club een stuk of tien bakkerijen bezocht ter inspiratie en donderdag avond in Amsterdam de afronding enthousiast gevierd. Wat vooral opviel bij al die bakkerijen is dat ze niet aan personeel kunnen komen en dat ze daarom veel minder kunnen produceren dan wat de klanten vragen. En verder vielen ze vorig jaar van de ene verbazing in de andere, na alle corona perikelen kregen ze nu gigantische prijsverhogingen in energie en grondstoffen. Toch denken de meeste bakkerijen wel dat ze wel verder kunnen, maar dat de traditionele bakkerijen het veel lastiger gaan krijgen met de concurrentie van de supermarkten. Erg nuttig om te zien hoe deze bakkers hun bedrijf draaien.
Volgende week gaan we nog een weekje verder bakken en wat experimenteren, en vrijdag word ons diploma uitgereikt.
Daarna wordt het tijd om eens wat cursus plannen te maken, en ik wil wat vaker voor de buurt gaan bakken, maar dan moet ik eerst mijn microbakkerij in de garage op gaan tuigen. Toch eerst maar eens wat bijslapen, want ik zat elke ochtend om kwart over zes 's morgens in de auto en elke middag rond 6 pas weer thuis.
Wil
Dit waren onze examenbaksels, allemaal op woensdag gebakken. (we hebben daar wel redelijk wat ovens :-) ).
Examen bakery institute by Lekker Melig, on Flickr
Op de foto onze opstelling :-)
baguettes, waarvan de helft met sesam, ciabatta met olijven, brioche met rozijnen, tarte de mitron (brioche met room, frambozen en kruimeldeeg), croissants, pain au chocolat, meergranenbrood, haverbrood, boule blanc, witbrood met semolina kookstuk, boekweit brood. Dinsdag alles voorbereid, woensdag alles gebakken, en tot ieders verbazing (inclusief die van onszelf) was alles voor half twee klaar. We waren met zijn achten en hebben gezamenlijk alle degen gedraaid en gebakken, maar we moesten wel alles zelf vormen en insnijden,
Donderdag en vrijdag hebben we met de hele club een stuk of tien bakkerijen bezocht ter inspiratie en donderdag avond in Amsterdam de afronding enthousiast gevierd. Wat vooral opviel bij al die bakkerijen is dat ze niet aan personeel kunnen komen en dat ze daarom veel minder kunnen produceren dan wat de klanten vragen. En verder vielen ze vorig jaar van de ene verbazing in de andere, na alle corona perikelen kregen ze nu gigantische prijsverhogingen in energie en grondstoffen. Toch denken de meeste bakkerijen wel dat ze wel verder kunnen, maar dat de traditionele bakkerijen het veel lastiger gaan krijgen met de concurrentie van de supermarkten. Erg nuttig om te zien hoe deze bakkers hun bedrijf draaien.
Volgende week gaan we nog een weekje verder bakken en wat experimenteren, en vrijdag word ons diploma uitgereikt.
Daarna wordt het tijd om eens wat cursus plannen te maken, en ik wil wat vaker voor de buurt gaan bakken, maar dan moet ik eerst mijn microbakkerij in de garage op gaan tuigen. Toch eerst maar eens wat bijslapen, want ik zat elke ochtend om kwart over zes 's morgens in de auto en elke middag rond 6 pas weer thuis.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Victory
- Warme bakker
- Berichten: 578
- Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42
Re: Uit de oven van Lekker melig
Gaaf Wil,
Ik heb die cursus ook ooit eens gezien. Het lijkt mij super gaaf om die eens te doen als ik geld over heb ofzo. Laat staan dat het een pokke eind rijden is
Geweldig mooi eindproduct en tof dat iedereen geslaagd is. Veel plezier nog met de laatste week en de diploma uitreiking.
Ik heb die cursus ook ooit eens gezien. Het lijkt mij super gaaf om die eens te doen als ik geld over heb ofzo. Laat staan dat het een pokke eind rijden is
Geweldig mooi eindproduct en tof dat iedereen geslaagd is. Veel plezier nog met de laatste week en de diploma uitreiking.
Groetjes Victory
Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.
Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven
Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.
Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven
Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Ja, daar noem je wel een paar hindernisjes. Ik zit ook elke dag 3 uur in de auto. Als je veel verplichtingen hebt zoals jonge kinderen of een drukke baan valt het ook niet mee zag ik bij anderen. Weliswaar maar negen weken, maar het is echt heel druk, dus moet je dit wel meer dan ontzettend graag willen. Het was wel heel gaaf, maar je moet toch echt wat professioneels ermee gaan doen
Wil
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Uit de oven van Lekker melig
Super leuk om te lezen Wil.
Succes met de vervolgstappen. (en uitslapen
Succes met de vervolgstappen. (en uitslapen
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Uit de oven van Lekker melig
Mooie productie gedraaid Wil. Als ik dit zo lees was het een mooie intensieve cursus!
Wanneer verwacht je te beginnen met de cursussen?
Wanneer verwacht je te beginnen met de cursussen?
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- Bantam
- Deegroller
- Berichten: 269
- Lid geworden op: zo 18 okt 2020, 20:24
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Fijn dat je die 9 weken volgehouden hebt.
Proficiat met het slagen in je examens.
Proficiat met het slagen in je examens.
""" WATER + DESEM + BLOEM + TIJD + BROODBAKFORUM """
- Anna
- Warme bakker
- Berichten: 955
- Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29
Re: Uit de oven van Lekker melig
Gefeliciteerd Wil! Prachtige examenbaksels
Bakken ze daar nou een beetje 'puur' of gaan er ook poedertjes door?
Bakken ze daar nou een beetje 'puur' of gaan er ook poedertjes door?
- De Broodvirtuoos
- Deegroller
- Berichten: 290
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
Re: Uit de oven van Lekker melig
Gefeliciteerd Wil. Ik zag dat Reindert Hameeteman (de kersverse Meester Boulanger) heeft geëxamineerd!lekkermelig schreef: ↑za 04 feb 2023, 23:05 Ja, daar noem je wel een paar hindernisjes. Ik zit ook elke dag 3 uur in de auto. Als je veel verplichtingen hebt zoals jonge kinderen of een drukke baan valt het ook niet mee zag ik bij anderen. Weliswaar maar negen weken, maar het is echt heel druk, dus moet je dit wel meer dan ontzettend graag willen. Het was wel heel gaaf, maar je moet toch echt wat professioneels ermee gaan doen
Wil
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
@anna Ze zijn daar zeker niet van de toevoegingen, er wordt veel met bio T65 gebakken. Maar het is niet superstrict, het uitgangspunt is bakken zonder allerlei hulpstoffen. Dat is vaak ook helemaal niet nodig.
Wil
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Dat was zeker intensief ja!
Ik ga in maart en april wat proefdraaien met zelf cursus geven in Ede, en daarna hoop ik serieus van start te gaan. Verder heb ik ook nog woeste plannen om de garage wat te verbouwen, zodat ik ook een microbakkerij voor wat mensen uit de buurt kan starten. Maar eerst even uitrusten, en wat degelijkere plannen uitschrijven
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Uit de oven van Lekker melig
Als je een keer een proefkonijn nodig hebt om je cursus op testen, dan volg ik graag een keer een cursus in Ede. Wel de voorkeur voor desem brood
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
- Victory
- Warme bakker
- Berichten: 578
- Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42
Re: Uit de oven van Lekker melig
Haha goed idee, moet ik alleen nog verzinnen hoe ik in Ede kom . Leren we de gezichten achter de namen kennen
Groetjes Victory
Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.
Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven
Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.
Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven
Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Na een zeer inspirerend weekje bij mijn bakvrienden in Duitsland nu thuis eens een serieuze poging tot croissants gedaan. Ik heb ze al eerder gemaakt, maar dat was met profi toerboter, een super makkelijke uitrolmachine, fancy koel en vries mogelijkheden en een ruimte op een keurige temperatuur.
Maar nu dus thuis, met een pakje boter van de Jumbo, een handroller, simpele koelkast en vriezer en dan gelukkig wel in een hele koude garage. Alhoewel het best nog wel beter kan (vooral omdat ik zo dom was om iets te vroeg mijn bakplaten om te wisselen in mijn Manz) ben ik best tevreden en al mijn buren ook. 16 croissants eet je met zijn drieën tenslotte niet allemaal zelf op
Ik verheug me nu al op de volgende poging :-)
croissantdeeg toeren by Lekker Melig, on Flickr
croissants uitrollen by Lekker Melig, on Flickr
croissants by Lekker Melig, on Flickr
croissants by Lekker Melig, on Flickr
croissants by Lekker Melig, on Flickr
Wil
Maar nu dus thuis, met een pakje boter van de Jumbo, een handroller, simpele koelkast en vriezer en dan gelukkig wel in een hele koude garage. Alhoewel het best nog wel beter kan (vooral omdat ik zo dom was om iets te vroeg mijn bakplaten om te wisselen in mijn Manz) ben ik best tevreden en al mijn buren ook. 16 croissants eet je met zijn drieën tenslotte niet allemaal zelf op
Ik verheug me nu al op de volgende poging :-)
croissantdeeg toeren by Lekker Melig, on Flickr
croissants uitrollen by Lekker Melig, on Flickr
croissants by Lekker Melig, on Flickr
croissants by Lekker Melig, on Flickr
croissants by Lekker Melig, on Flickr
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Melinda
- Meesterbakker
- Berichten: 2269
- Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
- Locatie: Soest
Re: Uit de oven van Lekker melig
Wow, Wil, wat knap.
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
:-) Mijn foto's
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Ondanks de bescheiden ingrediënten, zijn het toch prachtige croissants geworden Wil. Als de smaak net zo goed is zoals ze eruit zien, is er niks mis mee.
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- Bantam
- Deegroller
- Berichten: 269
- Lid geworden op: zo 18 okt 2020, 20:24
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Die croissants zien er echt heel lekker uit.
""" WATER + DESEM + BLOEM + TIJD + BROODBAKFORUM """
- Anna
- Warme bakker
- Berichten: 955
- Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29
Re: Uit de oven van Lekker melig
Goed gelukt Een koude garage heeft ook zo z'n voordelen, niks meer aan doen
Zie ik daar nou een deegroller met instelbare hoogte? Werkt dat goed?
Zie ik daar nou een deegroller met instelbare hoogte? Werkt dat goed?
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Haha, scherp opgemerkt. Het is inderdaad een roller met instelbare hoogte. Het heeft net niet de goede hoogtes 4 mm want ik wil die croissants eigenlijk op 3mm hebben. Maar het helpt wel om vrij zorgeloos tot 4 mm uit te rollen, en hij is lekker breed En de laatste mm gebruik ik gewoon een andere roller. Het blijft toch wel een kunst om alle croissants even dik te krijgen, maar na mijn cursussen bij bakers instituut ben ik een croissants pietlut haha.
Stiekem wil ik natuurlijk deze
https://japankneader.com/products/dough-sheeter-rs201
Maar dan moet ik natuurlijk wel wat vaker dit soort dingen maken. Cursusje geven of zo :-)
Stiekem wil ik natuurlijk deze
https://japankneader.com/products/dough-sheeter-rs201
Maar dan moet ik natuurlijk wel wat vaker dit soort dingen maken. Cursusje geven of zo :-)
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- De Broodvirtuoos
- Deegroller
- Berichten: 290
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
Re: Uit de oven van Lekker melig
Het is inderdaad een handige rolstok om overal de gewenste dikte van je deeg te krijgen. Zeker zoals we ons soms moeten "behelpen" met de ingrediënten en materialen t.o.v. de professioneel ingerichte bakkerij.
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- monlouise
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 18
- Lid geworden op: za 25 mar 2017, 21:57
Re: Uit de oven van Lekker melig
Ik heb laatst iemand met een 3d-printer gevraagd of hij een paar andere maten ringen kon maken. En nu heb ik een paar ringen erbij.
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Afgelopen weekend weer een aardige stapel brood gebakken.
Als eerste mijn haverbrood, met geweekte havervlokken, een vaste desem en overnachting in de koelkast. De eerste keer dat ik dit thuis gebakken heb, maar wat een lekker broodje is dit toch.
IMG_4948 by Lekker Melig, on Flickr
Ik heb ook een stapel van mijn Veluws Desem gebakken. Ik noem het wel zo, maar het recept verandert nog wel eens lichtjes. Dit keer met 10% volkoren, 10% rogge volkoren en desem, en dan een nacht in de koelkast. Lekker makkelijk als je 's morgens snel wil bakken!
IMG_4949 by Lekker Melig, on Flickr
IMG_4950 by Lekker Melig, on Flickr
Een stuk of 9 baguettes, met en zonder roggemeel erover en een paar met sesam:
IMG_4956 by Lekker Melig, on Flickr
En een volgende poging met croisssants. Ik was vorige ronde nog niet helemaal tevreden en had dus wat tips opgevolgd uit The Art of Lamination II. Dat leverde eigenlijk minder goede croissants op. Maar ik denk dat het mijn eigen schuld was, het was steenkoud in mijn garage, dus de boter werd veel te hard. Resultaat: brokkelige laagjes, dus minder mooie baksels. Gelukkig nog wel smakelijk, maar het oog wil ook wat, dus over een paar weken weer een nieuwe poging. Er is echt een heleboel wat je kan verknallen aan croissants maar mijn voorproevers eten ze zonder morren op.
IMG_4951 by Lekker Melig, on Flickr
IMG_4957 by Lekker Melig, on Flickr
Groeten, Wil
Als eerste mijn haverbrood, met geweekte havervlokken, een vaste desem en overnachting in de koelkast. De eerste keer dat ik dit thuis gebakken heb, maar wat een lekker broodje is dit toch.
IMG_4948 by Lekker Melig, on Flickr
Ik heb ook een stapel van mijn Veluws Desem gebakken. Ik noem het wel zo, maar het recept verandert nog wel eens lichtjes. Dit keer met 10% volkoren, 10% rogge volkoren en desem, en dan een nacht in de koelkast. Lekker makkelijk als je 's morgens snel wil bakken!
IMG_4949 by Lekker Melig, on Flickr
IMG_4950 by Lekker Melig, on Flickr
Een stuk of 9 baguettes, met en zonder roggemeel erover en een paar met sesam:
IMG_4956 by Lekker Melig, on Flickr
En een volgende poging met croisssants. Ik was vorige ronde nog niet helemaal tevreden en had dus wat tips opgevolgd uit The Art of Lamination II. Dat leverde eigenlijk minder goede croissants op. Maar ik denk dat het mijn eigen schuld was, het was steenkoud in mijn garage, dus de boter werd veel te hard. Resultaat: brokkelige laagjes, dus minder mooie baksels. Gelukkig nog wel smakelijk, maar het oog wil ook wat, dus over een paar weken weer een nieuwe poging. Er is echt een heleboel wat je kan verknallen aan croissants maar mijn voorproevers eten ze zonder morren op.
IMG_4951 by Lekker Melig, on Flickr
IMG_4957 by Lekker Melig, on Flickr
Groeten, Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl