Uit de oven van Lekker melig
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Uit de oven van Lekker melig
Op dit moment staan er nog zeven desembroden te wachten die de oven nog in moeten, maar die hebben jullie al zo vaak gezien. Maar deze nog niet, zien er wel erg grappig uit. Je ziet het niet zo goed aan de foto's, maar het zijn hele kleine broodjes, zo'n 50 gram per stuk. Het idee komt van een van mijn favoriete blogs, een apart receptje, en redelijk wat gefröbel om ze netjes te krijgen. Echt een mooi recept waar nog eens wat aan geoefend kan worden, al staan ze wel heel schattig in een mooi gevulde broodmand.
Dwerg 2 by Lekker Melig, on Flickr
Dwergen by Lekker Melig, on Flickr
En dan nu: op verzoek van mijn proefpanel het minst gezonde brood wat er hier in tijden gebakken is :rofl2:. Daarom is het natuurlijk ook zo lekker: Vetebröd: met cardomon, suiker, boter.... ik moet maar eens gaan hardlopen :D,
Vetebrod by Lekker Melig, on Flickr
Wil
Dwerg 2 by Lekker Melig, on Flickr
Dwergen by Lekker Melig, on Flickr
En dan nu: op verzoek van mijn proefpanel het minst gezonde brood wat er hier in tijden gebakken is :rofl2:. Daarom is het natuurlijk ook zo lekker: Vetebröd: met cardomon, suiker, boter.... ik moet maar eens gaan hardlopen :D,
Vetebrod by Lekker Melig, on Flickr
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: De baksels van Lekker melig
Lekker allemaal Wil! Welk recept heb je gebruikt voor die kleine schattige broodjes?
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- miesje1959
- Meesterbakker
- Berichten: 1524
- Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
- Locatie: kop van Noord-Holland
Re: De baksels van Lekker melig
Wat een leuke broden.
Je ziet niet dat de bovenste broodjes zo klein zijn, maar 50 gram is echt klein!
Het onderste brood ziet er mooi uit en kardemom lijkt me erg lekker in brood.
Heb geen idee hoeveel je dan in een brood moet gebruiken om het ook te proeven, dus een recept is welkom.
Je ziet niet dat de bovenste broodjes zo klein zijn, maar 50 gram is echt klein!
Het onderste brood ziet er mooi uit en kardemom lijkt me erg lekker in brood.
Heb geen idee hoeveel je dan in een brood moet gebruiken om het ook te proeven, dus een recept is welkom.
Astrid
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: De baksels van Lekker melig
@Levine
http://www.homebaking.at/butterzwerge/
Een beetje dezelfde stijl als Pain de Dieppe, dus ei, insnijden en niet afdekken. Rijstijden staan er niet echt bij, ik heb ze na het vormen zo'n anderhalf uur laten rijzen (en na een half uur ingesneden). Ze hadden nog wel wat schuiner en dieper gemogen, maar dat is best lastig, want ze zijn plakkerig van het ei. daar wil je niet met je vingers opzitten.
@Astrid
Vetebröd komt uit een geweldig leuk boekje wat mij ooit geïnspireerd heeft om vaker te gaan bakken: Bijzonder brood van Linda Collister. Niet perse geweldige recepten, iets te vaak vereenvoudigd naar mijn smaak, maar toch leuk! Het recept kan je letterlijk hier vinden (zonder bronvermelding, dat dan wel ;B , maar in de eerdere versie staat het er wel bij.
http://www.sabinakookt.nl/stap-voor-sta ... -vetebrod/
http://www.sabinakookt.nl/zweeds-vetebrod/
Ik doe het allemaal net ff anders, heb er ook foto's van gemaakt, dus binnenkort schrijf ik er een blogje van met het aangepaste recept.
Wil
http://www.homebaking.at/butterzwerge/
Een beetje dezelfde stijl als Pain de Dieppe, dus ei, insnijden en niet afdekken. Rijstijden staan er niet echt bij, ik heb ze na het vormen zo'n anderhalf uur laten rijzen (en na een half uur ingesneden). Ze hadden nog wel wat schuiner en dieper gemogen, maar dat is best lastig, want ze zijn plakkerig van het ei. daar wil je niet met je vingers opzitten.
@Astrid
Vetebröd komt uit een geweldig leuk boekje wat mij ooit geïnspireerd heeft om vaker te gaan bakken: Bijzonder brood van Linda Collister. Niet perse geweldige recepten, iets te vaak vereenvoudigd naar mijn smaak, maar toch leuk! Het recept kan je letterlijk hier vinden (zonder bronvermelding, dat dan wel ;B , maar in de eerdere versie staat het er wel bij.
http://www.sabinakookt.nl/stap-voor-sta ... -vetebrod/
http://www.sabinakookt.nl/zweeds-vetebrod/
Ik doe het allemaal net ff anders, heb er ook foto's van gemaakt, dus binnenkort schrijf ik er een blogje van met het aangepaste recept.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- 24zeven
- Deegkneder
- Berichten: 109
- Lid geworden op: wo 04 mar 2015, 22:22
Re: De baksels van Lekker melig
Ziet er erg mooi uit! :2th:
- miesje1959
- Meesterbakker
- Berichten: 1524
- Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
- Locatie: kop van Noord-Holland
Re: De baksels van Lekker melig
Nou, dan wacht ik je blogje maar af. Ondertussen ga ik wel even onderzoek doen naar de boeken van Linda Collester :G
Astrid
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: De baksels van Lekker melig
Ach, zo anders dan in het linkje is mijn werkwijze niet hoor. Wat kleinigheden met gist en melkpoeder, en dat soort zaken. Vind het gewoon leuk om dit ook eens op te schrijven, zweedse broodjes zijn toch wel uuuh apart. En het boek van Linda Collister wordt niet meer gedrukt, dus.. andere broodboeken van haar ook niet geloof ik. De variatie is vooral leuk in dit boek, er worden heel wat continenten bezocht.miesje1959 schreef:Nou, dan wacht ik je blogje maar af. Ondertussen ga ik wel even onderzoek doen naar de boeken van Linda Collester :G
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- CJ-Petra
- Meesterbakker
- Berichten: 1250
- Lid geworden op: za 17 dec 2011, 11:22
- Locatie: Bommelerwaard
Re: De baksels van Lekker melig
Wat een schattige dwergjes! Ook het vetebrood klinkt erg lekker.
Grtzz Petra
Rofco B20 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560
Rofco B20 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560
- brood daar zit wat in
- Meesterbakker
- Berichten: 1855
- Lid geworden op: do 21 jun 2012, 21:35
- Locatie: Regio Utrecht
Re: De baksels van Lekker melig
Leuk en lekker Wil :2th:
Groet, Marja
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
- Melinda
- Meesterbakker
- Berichten: 2269
- Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
- Locatie: Soest
Re: De baksels van Lekker melig
Inderdaad schattige broodjes, Wil. En dan je Vetebröd, met cardamom, suiker en boter.... klinkt goed en ziet er ook zo uit. :kwijl: Daar zal jij je proefpanel zeker blij mee gemaakt hebben. En dat op Vaderdag! Je zal zo'n vader hebben. ^)^
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
:-) Mijn foto's
- allema
- Warme bakker
- Berichten: 539
- Lid geworden op: ma 26 aug 2013, 19:37
Re: De baksels van Lekker melig
Broodjes en Vetebröd zien er goed uit :2th:
Bedankt voor het linkje van het Vetebröd
Bedankt voor het linkje van het Vetebröd
Huishoud-oven, Broodbakmachine Panasonic SD-R 2530 KXE
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: De baksels van Lekker melig
Ja jammer he. Die Vaderdag snappen ze nog niet zo goed, dat zij dan eigenlijk iets heerlijks moeten bakken.,... :rofl2:Melinda schreef:Inderdaad schattige broodjes, Wil. En dan je Vetebröd, met cardamom, suiker en boter.... klinkt goed en ziet er ook zo uit. :kwijl: Daar zal jij je proefpanel zeker blij mee gemaakt hebben. En dat op Vaderdag! Je zal zo'n vader hebben. ^)^
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- 1md65
- Deegroller
- Berichten: 274
- Lid geworden op: do 05 sep 2013, 18:34
- Locatie: België
Re: De baksels van Lekker melig
Heel knappe broodjes. proficiat.
Maar ik heb enekele vragen ivm het recept voor de kleine broodjes, (ik ken jammergenoeg geen duits) :
ze vermelden dat je meel 700 moet gebruiken maar welke soort is dit voor België ?
Wat betekenen volgende afkortingen TT en MZ ?
Ik veronderstel dat in het recept droge gist gebruikt word.
Alvast bedankt
Maar ik heb enekele vragen ivm het recept voor de kleine broodjes, (ik ken jammergenoeg geen duits) :
ze vermelden dat je meel 700 moet gebruiken maar welke soort is dit voor België ?
Wat betekenen volgende afkortingen TT en MZ ?
Ik veronderstel dat in het recept droge gist gebruikt word.
Alvast bedankt
- 1md65
- Deegroller
- Berichten: 274
- Lid geworden op: do 05 sep 2013, 18:34
- Locatie: België
Re: De baksels van Lekker melig
Worden de broodjes afgebakken met stoom ?
alvast bedankt
alvast bedankt
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: De baksels van Lekker melig
Ik heb ze niet met stoom gebakken. Twijfelde ik ook over, het stond niet in het recept,maar op dit blog zetten ze het er ook niet zo snel bij omdat ie het bijna vanzelfsprekend vind dat je dat soort dingen weet. Maar het is deeg met veel boter, en de korst is min of meer afgelakt met eidooier, dus ik denk dat het minder mooi wordt met veel stoom. Als ik ze nog eens bak kan ik het wel eens proberen, bv de helft met en de helft zonder stoom.1md65 schreef:Worden de broodjes afgebakken met stoom ?
alvast bedankt
Ik heb gewone biologische bloem gebruikt, denk dat elke fatsoenlijk bloem met een redelijk eiwitgehalte wel voldoet. Oostenrijks meel 700 is vergelijkbaar met Duits 550 of Frans T55 denk ik.
TT staat waarschijnlijk voor Teig Temperatur, oftewel deegtemperatuur. MZ weet ik niet maar de Z zal wel voor Tijd staan, mengtijden of iets dergelijks. Voor de gist ben ik uitgegaan van droge gist, maar ik heb maar iets meer dan een derde gebruikt van de hoeveelheden in het recept omdat ik ook niet wist of het droge of verse gist was. Het ging behoorlijk langzaam, dat is niet erg, houd je broodjes beter handelbaar, maar ik moet het nog eens goed nazoeken voor een volgende keer.
Kortom, niet het allersimpelste recept, goed lezen en zoeken....
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: De baksels van Lekker melig
Dat is al weer even geleden, dat ik mijn stapeltje brood boeken bij elkaar gezocht heb om eens wat lekkers te bakken. Vandaag werd het Tjechisch Landbrood, Walnoot abrikozenbrood met roggedesem, mijn standaard Veluws desem en een foccacia voor bij het avondeten.
Tsjechisch landbrood by Lekker Melig, on Flickr
Tsl landbrood by Lekker Melig, on Flickr
Het recept komt uit Local Breads, en het schijnt dat dit soort brood zo ongeveer bij elke maaltijd gegeten wordt. Er zit een behoorlijke hoeveelheid roggemeel in, het wordt gemaakt met desem en gist. De broden zijn niet ingesneden, maar onder handen genomen met mijn martelwerktuigje, ook wel korstprikker genoemd.
Korstprikker by Lekker Melig, on Flickr
Het tweede recept is een variatie op een recept van Hamelman. Heel veel roggedesem, abrikozen, walnoten en wat rozijnen. Is altijd erg lastig in de vriezer te krijgen :rofl2: , het verdampt nogal snel.
Abrikoos walnoot by Lekker Melig, on Flickr
Abrikozen noten by Lekker Melig, on Flickr
De foccacia staat nog te bubbelen, evenals het Veluws desem.
Wil
Tsjechisch landbrood by Lekker Melig, on Flickr
Tsl landbrood by Lekker Melig, on Flickr
Het recept komt uit Local Breads, en het schijnt dat dit soort brood zo ongeveer bij elke maaltijd gegeten wordt. Er zit een behoorlijke hoeveelheid roggemeel in, het wordt gemaakt met desem en gist. De broden zijn niet ingesneden, maar onder handen genomen met mijn martelwerktuigje, ook wel korstprikker genoemd.
Korstprikker by Lekker Melig, on Flickr
Het tweede recept is een variatie op een recept van Hamelman. Heel veel roggedesem, abrikozen, walnoten en wat rozijnen. Is altijd erg lastig in de vriezer te krijgen :rofl2: , het verdampt nogal snel.
Abrikoos walnoot by Lekker Melig, on Flickr
Abrikozen noten by Lekker Melig, on Flickr
De foccacia staat nog te bubbelen, evenals het Veluws desem.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- miesje1959
- Meesterbakker
- Berichten: 1524
- Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
- Locatie: kop van Noord-Holland
Re: De baksels van Lekker melig
Wat een activiteit . :G
Hoe kom je nu op het idee om je martelwerktuig te gebruiken bij broden welke je anders zou insnijden?
Overigens erg leuke broden met erg veel variatie. Leuk!
Hoe kom je nu op het idee om je martelwerktuig te gebruiken bij broden welke je anders zou insnijden?
Overigens erg leuke broden met erg veel variatie. Leuk!
Astrid
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: De baksels van Lekker melig
Op vakantie in Oostenrijk hadden ze ook redelijk wat broden met rogge, en daar zag ik ook ingeprikte broden in de schappen liggen, vooral bij allerlei Mischbrote.
Ik wilde zelf ook eens met wat meer rogge bakken dus belandde ik bij Hamelman en Leader. In het recept voor Tsjechisch landbrood stond ook dat ze dat normaal inprikten, dus als je zo'n ding hebt, waarom niet dan? Vind persoonlijk de ingesneden broodjes mooier, maar er is/was helemaal niets mis met de smaak!
Ik heb nog even verder zitten zoeken, en voor brood met weinig gluten, zoals met veel rogge schijnt gaten prikken beter voor de structuur te zijn dan insnijden. Nou heeft mijn brood helemaal niet zo heel weinig gluten (er is manitoba tarwe gebruikt) maar ik snap dat dit voor roggebroden ook een nuttige methode is.
Wil
Ik wilde zelf ook eens met wat meer rogge bakken dus belandde ik bij Hamelman en Leader. In het recept voor Tsjechisch landbrood stond ook dat ze dat normaal inprikten, dus als je zo'n ding hebt, waarom niet dan? Vind persoonlijk de ingesneden broodjes mooier, maar er is/was helemaal niets mis met de smaak!
Ik heb nog even verder zitten zoeken, en voor brood met weinig gluten, zoals met veel rogge schijnt gaten prikken beter voor de structuur te zijn dan insnijden. Nou heeft mijn brood helemaal niet zo heel weinig gluten (er is manitoba tarwe gebruikt) maar ik snap dat dit voor roggebroden ook een nuttige methode is.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- brood daar zit wat in
- Meesterbakker
- Berichten: 1855
- Lid geworden op: do 21 jun 2012, 21:35
- Locatie: Regio Utrecht
Re: De baksels van Lekker melig
Erg mooie broden Wil! Complimenten.
Groet, Marja
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
- miesje1959
- Meesterbakker
- Berichten: 1524
- Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
- Locatie: kop van Noord-Holland
Re: De baksels van Lekker melig
Kijk, zo kom je nog eens iets aan de weet. Leuk om te weten.lekkermelig schreef: Ik heb nog even verder zitten zoeken, en voor brood met weinig gluten, zoals met veel rogge schijnt gaten prikken beter voor de structuur te zijn dan insnijden. Nou heeft mijn brood helemaal niet zo heel weinig gluten (er is manitoba tarwe gebruikt) maar ik snap dat dit voor roggebroden ook een nuttige methode is.
Astrid
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
- Ballie
- Meesterbakker
- Berichten: 2837
- Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
- Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
- Contacteer:
Re: De baksels van Lekker melig
Grappig, dat ingeprikte brood. Al vind ik het jammer dat je er eigenlijk niet zo heel veel van ziet bij het afgebakken brood. Had het wel leuk gevonden als dat nog wat werking had gegeven in de oven. Maar goed, je kunt niet alles hebben.
Overigens (misschien ten overvloede) wel weer mooie broden Wil :2th:
Overigens (misschien ten overvloede) wel weer mooie broden Wil :2th:
Het leven is goed, in het Brabantse land...
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: De baksels van Lekker melig
De bedoeling van dat inprikken is nou juist dat je deeg niet scheurt, door de vele gaatjes zet het vrij gelijkmatig uit. Bij brood met wat minder gluten schijnt er vooral ingeprikt te worden om te voorkomen dat je onder de korst grote gasbellen krijgt.
Dat snap ik nou trouwens wel, want om de een of andere manier rijst brood met redelijk wat rogge behoorlijk wat fanatieker. In het verleden heb ik me daar wel eens door laten verrassen, dat het veel te snel ging, maar vandaag toch de wekkertjes maar na 40 minuten al gezet ipv na een uur om te checken of het al voldoende gerezen was. Blijft wonderlijk spul dat rogge...
Het was echt supermooi gerezen, en ook na het bakken zie je de gaatjes nog prima, mocht je dat mooi vinden
Wil
Dat snap ik nou trouwens wel, want om de een of andere manier rijst brood met redelijk wat rogge behoorlijk wat fanatieker. In het verleden heb ik me daar wel eens door laten verrassen, dat het veel te snel ging, maar vandaag toch de wekkertjes maar na 40 minuten al gezet ipv na een uur om te checken of het al voldoende gerezen was. Blijft wonderlijk spul dat rogge...
Het was echt supermooi gerezen, en ook na het bakken zie je de gaatjes nog prima, mocht je dat mooi vinden
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Melinda
- Meesterbakker
- Berichten: 2269
- Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
- Locatie: Soest
Re: De baksels van Lekker melig
En jij vindt dat gek? :rofl2:lekkermelig schreef:Heel veel roggedesem, abrikozen, walnoten en wat rozijnen. Is altijd erg lastig in de vriezer te krijgen , het verdampt nogal snel.
Beter dan dat het oud ligt te worden hè.
Mooie broden weer, Wil. :2th:
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
:-) Mijn foto's
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: De baksels van Lekker melig
Schrokoppen, dieven, dat zijn het :D, Maar je krijgt het van alles voor terug.. een gelukkig proefpanel, een doos eieren, buitengewoon blije buren..Melinda schreef:En jij vindt dat gek? :rofl2:lekkermelig schreef:Heel veel roggedesem, abrikozen, walnoten en wat rozijnen. Is altijd erg lastig in de vriezer te krijgen , het verdampt nogal snel.
altijd weer leuk om de helft weg te geven :grin:
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: De baksels van Lekker melig
Mooi en lekker bakwerk Wil :2th: En Ballie ik zie duidelijk de prikgaatjes hoor ;B . Ook bij sommige (licht)zurige Duitse broden,waarin een flink aandeel Rogge verwerkt is, zie je vaak dat deze voor het afbakken ingeprikt zijn.
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: De baksels van Lekker melig
Vandaag een stapel brood gebakken voor het buurtfeest.
Een stapel flatbreads, een zon van bolletjes, en een bloem met hartige vulling. Die laatste had ik nog nooit gemaak, wel aardig om eens uit te proberen.
Flatbread by Lekker Melig, on Flickr
Zonnetje by Lekker Melig, on Flickr
Bloem by Lekker Melig, on Flickr
Wil
Een stapel flatbreads, een zon van bolletjes, en een bloem met hartige vulling. Die laatste had ik nog nooit gemaak, wel aardig om eens uit te proberen.
Flatbread by Lekker Melig, on Flickr
Zonnetje by Lekker Melig, on Flickr
Bloem by Lekker Melig, on Flickr
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Melinda
- Meesterbakker
- Berichten: 2269
- Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
- Locatie: Soest
Re: De baksels van Lekker melig
Je hebt weer goed je best gedaan, Wil. Ziet er allemaal prachtig uit. Mooie bijdrage voor je buurtfeest.
Ben benieuwd hoe die hartige bolletjes smaken. :2th:
Ben benieuwd hoe die hartige bolletjes smaken. :2th:
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
:-) Mijn foto's
- miesje1959
- Meesterbakker
- Berichten: 1524
- Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
- Locatie: kop van Noord-Holland
Re: De baksels van Lekker melig
Dat zijn weer prachtige broden, Wil. De zon van bolletjes vind ik er heel mooi uitzien
Wat voor vulling heb je gebruikt in het onderste brood? Zo'n brood wil ik ook altijd nog eens maken, maar dan wel voor een feestje of zo....
Wat voor vulling heb je gebruikt in het onderste brood? Zo'n brood wil ik ook altijd nog eens maken, maar dan wel voor een feestje of zo....
Astrid
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
- allema
- Warme bakker
- Berichten: 539
- Lid geworden op: ma 26 aug 2013, 19:37
Re: De baksels van Lekker melig
De brooden zien er prachtig en vooral heerlijk uit Wil :2th:
Huishoud-oven, Broodbakmachine Panasonic SD-R 2530 KXE
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: De baksels van Lekker melig
Inderdaad mooi voor een feestje.miesje1959 schreef: Wat voor vulling heb je gebruikt in het onderste brood? Zo'n brood wil ik ook altijd nog eens maken, maar dan wel voor een feestje of zo....
Ik had er pesto tussen gesmeerd en verder wat pijnboompitten, gedroogde tomaten en fijngesneden olijven. Het zag er mooi uit, zo mooi zelfs dat ze het brood nauwelijks durfden aan te breken maar ik vond zelf de flatbreads eigenlijk veel lekkerder.. Maar je kan er werkelijk elke vulling tussen stoppen die je leuk vindt, van nutella tot gehaktsaus.
Hier vind je wel wat suggesties en een van de vele linkjes hoe je zoiets kan maken.
https://lovelydelightbite.wordpress.com ... rty-bread/
https://www.youtube.com/watch?v=JPfynIBvOLY
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- miesje1959
- Meesterbakker
- Berichten: 1524
- Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
- Locatie: kop van Noord-Holland
Re: De baksels van Lekker melig
Dank je wel, Wil. Dat ga ik eens op mijn gemak bekijken.
Astrid
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: De baksels van Lekker melig
Vandaag een apart receptje gemaakt, met kastanjepuree, sinaasappelschil en behoorlijk veel walnoten. Erg lekker, en de kastanjepuree geeft het geheel wel een typisch tintje. Maar of je die kastanjes nou echt goed proeft? Ik ga dit ook nog eens met pompoen proberen, dat lijkt me ook wel aardig.
http://www.homebaking.at/pane-alle-noci/
Pane alle noci by Lekker Melig, on Flickr
En verder heb ik wat lopen stoeien met mijn standaard veluws desem. Iets anders gevormd, en het andere setje veel meer water toegevoegd, van 63 naar 65 procent. Vond het wel aardig om het verschil in deeg te zien (veel soepeler), maar er kan nog veel meer bij zonder dat het een plakzooi wordt. In de bakresultaten zag ik niet zoveel verschil.
Nou waren ze vandaag ook wel erg mooi gelukt, al zeg ik het zelf :D,
Vd3 by Lekker Melig, on Flickr
Vd2 by Lekker Melig, on Flickr
Wil
http://www.homebaking.at/pane-alle-noci/
Pane alle noci by Lekker Melig, on Flickr
En verder heb ik wat lopen stoeien met mijn standaard veluws desem. Iets anders gevormd, en het andere setje veel meer water toegevoegd, van 63 naar 65 procent. Vond het wel aardig om het verschil in deeg te zien (veel soepeler), maar er kan nog veel meer bij zonder dat het een plakzooi wordt. In de bakresultaten zag ik niet zoveel verschil.
Nou waren ze vandaag ook wel erg mooi gelukt, al zeg ik het zelf :D,
Vd3 by Lekker Melig, on Flickr
Vd2 by Lekker Melig, on Flickr
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- miesje1959
- Meesterbakker
- Berichten: 1524
- Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
- Locatie: kop van Noord-Holland
Re: De baksels van Lekker melig
Nou Wil , ze zien er mooi uit. Een mooie ovenrijs.
Maar...., er kan nog meer vocht bij. Ga eens tot het randje en erna net overheen, zodat het echt stoeien wordt.
Maar...., er kan nog meer vocht bij. Ga eens tot het randje en erna net overheen, zodat het echt stoeien wordt.
Astrid
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: De baksels van Lekker melig
Haha, ja er kan nog meer vocht bij, ik vind dit nog prima werkbaar. Het is niet de bedoeling om het mezelf zo moeilijk mogelijk te maken, zeker niet als je twaalf broodjes op een dag tegelijkertijd bakt, maar ik ben inderdaad wel nieuwsgierig. Ik heb ooit het water in het originele amerikaanse recept wat geminderd omdat dit biobloem is met niet zo heel veel eiwit (11%), maar had al een hele tijd het idee dat er best een slokje water meer in mocht. In het begin lijkt het nog een plakzooi, maar na een half uurtje autolyse en dan kneden is het een heel mooi soepel deeg bij 65%. Dus volgende keer gooi ik er nog wel een schepje bovenop bij een van de setjes brood. Het moet natuurlijk wel tot luchtigere broden leiden, maar altijd leuk om eens te zien wat de grenzen zijn :-)miesje1959 schreef:Maar...., er kan nog meer vocht bij. Ga eens tot het randje en erna net overheen, zodat het echt stoeien wordt.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- miesje1959
- Meesterbakker
- Berichten: 1524
- Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
- Locatie: kop van Noord-Holland
Re: De baksels van Lekker melig
Op het moment is dit een soort 'projectje'. De grens opzoeken hoeveel water het meel aankan. Eigenlijk om ook te leren wat het met het deeg doet en wat het eind resultaat is.
Spelt kan natuurlijk minder water aan en juist die grens wil ik opzoeken. Voor mij is het een enorme uitdaging. Vooral nu het bij mij eigenlijk mis ging en er uiteindelijk toch een mooi brood uit te krijgen.
Spelt kan natuurlijk minder water aan en juist die grens wil ik opzoeken. Voor mij is het een enorme uitdaging. Vooral nu het bij mij eigenlijk mis ging en er uiteindelijk toch een mooi brood uit te krijgen.
Astrid
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
- Anna
- Warme bakker
- Berichten: 955
- Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29
Re: De baksels van Lekker melig
Ziet er goed uit!
Gebruik je ook de biobloem van de Zuidmolen? Bij de meeste recepten van Levine gebruik ik gewoon de hoeveelheid water die ze aangeeft, maar soms krijg ik toch een redelijke plakbende. Ben benieuwd tot hoe ver je komt met het waterpercentage.
Bakte laatste het volkorenbrood met sesamzaad van Levine en deed daar 14% roggemeel in. Dat deeg was veel natter dan wanneer ik 100% volkoren gebruik, terwijl ik het water niet had aangepast. Neemt rogge dan minder water op? Heb je daar iets van gemerkt bij je laatste roggemeelbroden?
Gebruik je ook de biobloem van de Zuidmolen? Bij de meeste recepten van Levine gebruik ik gewoon de hoeveelheid water die ze aangeeft, maar soms krijg ik toch een redelijke plakbende. Ben benieuwd tot hoe ver je komt met het waterpercentage.
Bakte laatste het volkorenbrood met sesamzaad van Levine en deed daar 14% roggemeel in. Dat deeg was veel natter dan wanneer ik 100% volkoren gebruik, terwijl ik het water niet had aangepast. Neemt rogge dan minder water op? Heb je daar iets van gemerkt bij je laatste roggemeelbroden?
- Melinda
- Meesterbakker
- Berichten: 2269
- Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
- Locatie: Soest
Re: De baksels van Lekker melig
Stoere en mooie baksels, Wil. Knap dat je van alles uitprobeert en tot het uiterste gaat. Ben hier allang blij als ik een mooi brood gebakken heb zodat ik niet naar de winkel hoef. Maar het is ook wel leuk om wat anders te proberen. Vanwege de tijd hou ik het maar even op veilig. ;B
:2th: voor jou! :G
:2th: voor jou! :G
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
:-) Mijn foto's
- CJ-Petra
- Meesterbakker
- Berichten: 1250
- Lid geworden op: za 17 dec 2011, 11:22
- Locatie: Bommelerwaard
Re: De baksels van Lekker melig
Wil, je broden zien er heerlijk uit. Ze zijn prachtig open gesprongen!
Grtzz Petra
Rofco B20 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560
Rofco B20 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: De baksels van Lekker melig
Dit was mijn standaard veluws desem recept, wat ook ergens op het forum rondslingert, daar zit inderdaad biobloem van de zuidmolen in. Vochtgehalte is wat opgekrikt naar 65% en dat ging (tot mijn eigen verbazing) nog prima. Als je redelijk wat rogge in een brood stopt wordt het wat kleveriger, dat komt door de pentosanen, het is niet voor niets dat rogge vroeger ook als behangplak gebruikt werd. Mijn ervaring is dat je met veel rogge wat korter kan kneden, en aan het deeg is het wat lastiger te zien of het goed is, want het plakt wat meer. En het lijkt allemaal veel sneller te rijzen, misschien zitten er in rogge wel wat meer stofjes die sneller beschikbaar zijn voor de gisten.Anna schreef:Ziet er goed uit!
Gebruik je ook de biobloem van de Zuidmolen? Bij de meeste recepten van Levine gebruik ik gewoon de hoeveelheid water die ze aangeeft, maar soms krijg ik toch een redelijke plakbende. Ben benieuwd tot hoe ver je komt met het waterpercentage.
Bakte laatste het volkorenbrood met sesamzaad van Levine en deed daar 14% roggemeel in. Dat deeg was veel natter dan wanneer ik 100% volkoren gebruik, terwijl ik het water niet had aangepast. Neemt rogge dan minder water op? Heb je daar iets van gemerkt bij je laatste roggemeelbroden?
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: De baksels van Lekker melig
Het was vandaag eigenlijk veel te mooi om te bakken, maar ik heb de keuken toch wel aardig opgewarmd...
Als eerste een experimentje. Op ploetzblog.de zag ik een recept voor schweizer burli, een soort broodjes, net als kaiserbroodjes, maar dan lekkerder :-)Ik vond ze er mooi uitzien, en omdat ik nogal een tik heb voor zwitserland en zwitserse broodjes dacht ik: ook maar eens maken. Stiekem ook nog wat andere recepten bekeken, en waar leek het op: het is nog vreselijk makkelijk ook. 's avonds deeg maken en 's morgens hop de oven in, zonder enig serieus vormen, de ideale broodjes dus. Het ploetzblog recept is een stuk ingewikkelder en duurt zo vier uur, dat is dan wel weer een showstopper voor het ontbijt :-( . Dus zelf maar wat geprobeerd, met de ingrediënten van Lutz, maar dan wel alles 's avonds de koelkast in.
IMG_3689 by Lekker Melig, on Flickr
Conclusie: lekker, maar nog niet helemaal. Daar moet nog wat verder geexperimenteerd worden.
De volgende is een blijvertje: abrikoos walnoot brood met roggedesem.
Abrikoos noot by Lekker Melig, on Flickr
Abrikoos noot by Lekker Melig, on Flickr
Vandaag ook nog wat verder aan het prutsen met veluws desem. Vorige keer 65% water er in gestopt, en deze keer nog 2% extra. Dat ging zo soepel, dat ik me serieus afvraag of ik er geen rekenfout gemaakt heb...
Veluws desem by Lekker Melig, on Flickr
En omdat ik het niet kon laten :DB2: toch even lopen knutselen met een ster baguette. Ik heb nog steed nergens op internet een ster baguette gevonden, dus een echte klassieker voor een technische opdracht is het nou ook weer niet.. Hetgene wat er het meest op lijkt is dit.
http://saveursetexperiences.blogspot.nl ... e-ble.html
maar eigenlijk is dat meer een mislukte egel ^)^
Dit is mijn versie, ik heb hem ook in een ander berichtje gepost en op mijn blog gezet met wat meer details
Ster 2 by Lekker Melig, on Flickr
Wil
Als eerste een experimentje. Op ploetzblog.de zag ik een recept voor schweizer burli, een soort broodjes, net als kaiserbroodjes, maar dan lekkerder :-)Ik vond ze er mooi uitzien, en omdat ik nogal een tik heb voor zwitserland en zwitserse broodjes dacht ik: ook maar eens maken. Stiekem ook nog wat andere recepten bekeken, en waar leek het op: het is nog vreselijk makkelijk ook. 's avonds deeg maken en 's morgens hop de oven in, zonder enig serieus vormen, de ideale broodjes dus. Het ploetzblog recept is een stuk ingewikkelder en duurt zo vier uur, dat is dan wel weer een showstopper voor het ontbijt :-( . Dus zelf maar wat geprobeerd, met de ingrediënten van Lutz, maar dan wel alles 's avonds de koelkast in.
IMG_3689 by Lekker Melig, on Flickr
Conclusie: lekker, maar nog niet helemaal. Daar moet nog wat verder geexperimenteerd worden.
De volgende is een blijvertje: abrikoos walnoot brood met roggedesem.
Abrikoos noot by Lekker Melig, on Flickr
Abrikoos noot by Lekker Melig, on Flickr
Vandaag ook nog wat verder aan het prutsen met veluws desem. Vorige keer 65% water er in gestopt, en deze keer nog 2% extra. Dat ging zo soepel, dat ik me serieus afvraag of ik er geen rekenfout gemaakt heb...
Veluws desem by Lekker Melig, on Flickr
En omdat ik het niet kon laten :DB2: toch even lopen knutselen met een ster baguette. Ik heb nog steed nergens op internet een ster baguette gevonden, dus een echte klassieker voor een technische opdracht is het nou ook weer niet.. Hetgene wat er het meest op lijkt is dit.
http://saveursetexperiences.blogspot.nl ... e-ble.html
maar eigenlijk is dat meer een mislukte egel ^)^
Dit is mijn versie, ik heb hem ook in een ander berichtje gepost en op mijn blog gezet met wat meer details
Ster 2 by Lekker Melig, on Flickr
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- miesje1959
- Meesterbakker
- Berichten: 1524
- Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
- Locatie: kop van Noord-Holland
Re: De baksels van Lekker melig
Je bent nogal creatief bezig geweest. Leuk!
Het veluwsdesem ziet er ook prachtig uit. Interressant om te zien hoe brood veranderd wanneer er meer vocht is gebruikt in het deeg.
Het veluwsdesem ziet er ook prachtig uit. Interressant om te zien hoe brood veranderd wanneer er meer vocht is gebruikt in het deeg.
Astrid
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: De baksels van Lekker melig
Ja, ik had er echt schik in vandaag :grin: Bij mijn veluwsdesem broodjes ben ik ook nog wat aan het rommelen met de vorm, dus dat het er wat anders uitziet, ja.. komt niet alleen door het vocht dus, maar het is nog steeds prima te vormen en het heeft een prima ovenrijs.miesje1959 schreef:Je bent nogal creatief bezig geweest. Leuk!
Het veluwsdesem ziet er ook prachtig uit. Interressant om te zien hoe brood veranderd wanneer er meer vocht is gebruikt in het deeg.
Die ster baquette werd ik echt wel happy van, vooral ook nadat ik het vergelijkingsmateriaal gezien had. Het was eigenlijk meer een tussendoortje omdat ik zoveel gedoe las over die receptuur bij HHB, maar met ander deeg, andere manier van kneden en me niets aangetrokken van de officiele rijstijden vond ik het erg leuk om zoiets te maken. De fun is dan om er een eigen stempel op te kunnen drukken. Tikje eigenwijs ja :D, Ik had trouwens ook nog bloem gebruikt wat ik niet eerder in mijn handen gehad had, Camp Remy, maar dat pakte hier juist goed uit, omdat het deeg wat steviger aanvoelde. Het verraste me wel dat het eigenlijk niets uitmaakte of de laatste rijs nu 10 of 35 minuten was..
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- allema
- Warme bakker
- Berichten: 539
- Lid geworden op: ma 26 aug 2013, 19:37
Re: De baksels van Lekker melig
Mooie broden en broodjes en die ster is prachtig gelukt :2th:
Huishoud-oven, Broodbakmachine Panasonic SD-R 2530 KXE
- miesje1959
- Meesterbakker
- Berichten: 1524
- Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
- Locatie: kop van Noord-Holland
Re: De baksels van Lekker melig
De broden die ik bak hebben maar een korte narijs . De reden is dat ik met spelt bak, dat heeft, buiten het korte kneden, ook een kortere rijsduur. De bulkrijs is ongeveer gelijk aan dat van tarwe, maar de narijs is aanzienlijk korter. Meestal gaat het na 10 minuten de oven in, behalve de zwaardere degen met veel vulling. Misschien dat het met andere meelsoorten ook zo is.
Je veluwsdesem heb je anders gevormd. dat zag ik natuurlijk ook wel :D, . Dat deeg met meer vocht een flinke ovenrijs heeft heb ik ook ontdekt, mooi om te zien.
Nogmaals, je broden zijn echt heel mooi, Toch maar eens naar HHB kijken....
Je veluwsdesem heb je anders gevormd. dat zag ik natuurlijk ook wel :D, . Dat deeg met meer vocht een flinke ovenrijs heeft heb ik ook ontdekt, mooi om te zien.
Nogmaals, je broden zijn echt heel mooi, Toch maar eens naar HHB kijken....
Astrid
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: De baksels van Lekker melig
Het bakken staat wat op een laag pitje, zo eens in de twee a drie weken een oven vol, het is zelfs zo droevig dat we ons dit najaar al twee keer hebben moeten behelpen met brood uit de winkel. Getver, het maakt toch echt wel verschil :yugh:
Maar vandaag dan toch weer eens wat nieuws gebakken.
Helles landbrot by Lekker Melig, on Flickr
Dit gezellige trio is helles Landbrot van het Oostenrijkse blog homebaking.at. Voor degenen die een beetje duits bakkersjargon begrijpen een aanrader, het staat altijd vol met info. Deze broden zitten bomvol roggedesem, roggepoolish, tarwe en een beetje gist. Dat is toch echt heel Duits/Oostenrijks, waarbij het desem meer als smaakmaker dan als rijsmiddel gebruikt wordt. Grappig aan deze drie broden is dat ze allemaal weer net wat anders ingesneden zijn, en dat merk je wel bijvoorbeeld aan de verschillende ovenrijs. Krijg nu al zin om ze op te eten...
WIl
Maar vandaag dan toch weer eens wat nieuws gebakken.
Helles landbrot by Lekker Melig, on Flickr
Dit gezellige trio is helles Landbrot van het Oostenrijkse blog homebaking.at. Voor degenen die een beetje duits bakkersjargon begrijpen een aanrader, het staat altijd vol met info. Deze broden zitten bomvol roggedesem, roggepoolish, tarwe en een beetje gist. Dat is toch echt heel Duits/Oostenrijks, waarbij het desem meer als smaakmaker dan als rijsmiddel gebruikt wordt. Grappig aan deze drie broden is dat ze allemaal weer net wat anders ingesneden zijn, en dat merk je wel bijvoorbeeld aan de verschillende ovenrijs. Krijg nu al zin om ze op te eten...
WIl
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Ballie
- Meesterbakker
- Berichten: 2837
- Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
- Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
- Contacteer:
Re: De baksels van Lekker melig
Ai, da's 't begin van 't einde. Maar je hebt het je gelukkig bijtijds gerealiseerd en je hebt een paar prachtige broden gebakken.lekkermelig schreef:het is zelfs zo droevig dat we ons dit najaar al twee keer hebben moeten behelpen met brood uit de winkel.
Brrr... winkelbrood... Je moet er toch niet aan denken
Het leven is goed, in het Brabantse land...
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: De baksels van Lekker melig
Weer heel mooie broden gebakken Wil :2th: _______________________________________________________________________________________lekkermelig schreef:Het bakken staat wat op een laag pitje, zo eens in de twee a drie weken een oven vol, het is zelfs zo droevig dat we ons dit najaar al twee keer hebben moeten behelpen met brood uit de winkel. Getver, het maakt toch echt wel verschil :yugh:
WIl
door Ballie » 13 dec 2015 17:08
lekkermelig schreef:
het is zelfs zo droevig dat we ons dit najaar al twee keer hebben moeten behelpen met brood uit de winkel.
Ai, da's 't begin van 't einde. Maar je hebt het je gelukkig bijtijds gerealiseerd en je hebt een paar prachtige broden gebakken.
Brrr... winkelbrood... Je moet er toch niet aan denken
______________________________________________________________________________________
Ben dan wel nooit zelfstandig Bakker/ondernemer geweest...maar ik heb beroepsmatig wel meegewerkt aan het door jullie zo verfoeide '' WINKELBROOD'' Nooit spijt van gehad en ik heb er ook nog altijd aardig de kost mee kunnen verdienen. :G :D,
Gelukkig dat er nog ambachtelijke Bakkers bestaan...lang niet iedereen voelt zich geroepen, of heeft daar tijd/zin voor, om als hobby of uit pure noodzaak zijn/haar eigen brood te bakken. ;B
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- miesje1959
- Meesterbakker
- Berichten: 1524
- Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
- Locatie: kop van Noord-Holland
Re: De baksels van Lekker melig
Oh, mooie broden, beter dan een winkelbrood natuurlijk.
Hoe is de smaak?
Hoe is de smaak?
Astrid
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: De baksels van Lekker melig
Het is een mooi luchtig brood met heel veel smaak, en het is nog vrij snel klaar ook op bakdag. Er zit redelijk wat rogge in, dus het rijst best snel. Van alle Duitse mengbroden die ik gebakken heb, is dit wel een van de betere.miesje1959 schreef:Oh, mooie broden, beter dan een winkelbrood natuurlijk.
Hoe is de smaak?
Mijn proefpanel houdt meer van ons standaardbrood natuurlijk :G
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl