Pagina 7 van 9

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: wo 18 mar 2020, 23:22
door brood daar zit wat in
Jammie, ze zien er heerlijk uit Wil! Eet er lekker van 😋

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: wo 18 mar 2020, 23:24
door Melinda
Lekker bezig geweest, Wil.
Gelukkig had ik nog redelijk wat meel in huis.
Inderdaad. Het is nu geen sinecure om aan meel te komen. Heb afgelopen vrijdag een bestelling geplaatst bij De Zuidmolen. Moet nog binnenkomen.
Ondertussen heeft mijn desemstarter honger en mijn tarwebloem is nagenoeg op. :roll: Nergens nog iets te koop.
Maar goed, er zijn op dit moment belangrijker zaken gaande.
Jij hebt je broodvoorraad nu heerlijk aangevuld. Smakelijk! :thumbup:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: do 19 mar 2020, 07:36
door BakkerGerrit
Een heerlijke productie Wil. Brood met een hoofdletter!

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: vr 20 mar 2020, 01:43
door Levinebaktbrood
:thumbup: :thumbup:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: zo 22 mar 2020, 19:40
door RedYssel
Dat ziet er heerlijk uit. Goede insnijding ook!


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: di 07 apr 2020, 11:10
door lekkermelig
Afgelopen weekend weer een stapel brood gebakken.

Voor het eerst in eeuwen weer eens kleinbrood gebakken. Pistolets met zaadjes uit boek 3 van Levine. Wel smakelijk, maar er zijn zo veel broodjes met zaden die ik lekkerder vind :)
AfbeeldingPistolets zaadjes by Lekker Melig, on Flickr

Een stapeltje veluws desem. Nogal bleek en het wilde ook niet echt lekker rijzen. Ben ik niet gewend, ik wil mijn eigen meel terug !
AfbeeldingVeluws desem by Lekker Melig, on Flickr

Brood met zaden, gebroken rogge en haver. Altijd lekker!
AfbeeldingMeergranen brood by Lekker Melig, on Flickr

En mijn tweede setje broden met Vijgen. Ditmaal met hazelnoten, rozemarijn en venkel. Onwijs lekker!
AfbeeldingVijgen hazelnoot brood met venkel en rozemarijn by Lekker Melig, on Flickr

Binnenkort eens bakken met mijn nieuwe meel van de Zandhaas. Ik ben benieuwd of dat nog veel verschil maakt.
Wil

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: di 07 apr 2020, 12:06
door Arie
Wat zien vooral die pistoletjes er lekker uit, Wil!!! :thumbup: Zal je in de super net een voordeelaanbieding pistoletjes om thuis af te bakken hebben gekocht en je ziet dan deze beauties... Ohhh... wat erg :oops:
Ook je andere broden zijn niet te versmaden, ze lijken me allemaal vorstelijk van smaak... :D

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: di 07 apr 2020, 12:58
door Rik59
Brood uit de winkel??? Das lang geleden.... :D :D :D

Zelfs de beloninkjes van onze honden zijn... stukjes oud brood... zijn ze gek op!!

Fraai setje Wil... vriezertje vol... waar Corona al niet goed voor is...

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: di 07 apr 2020, 15:14
door Vitamine C
Welk meel gebruik je anders voor de Veluwe deze.? ( En wat had je nu gebruikt)

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: di 07 apr 2020, 21:09
door Melinda
Ben onder de indruk, Wil. Een lekkere partij mooie broden. Complimenten. :thumbup:
Een stapeltje veluws desem. Nogal bleek en het wilde ook niet echt lekker rijzen. Ben ik niet gewend, ik wil mijn eigen meel terug !
Ik ken dat gevoel. Zal blij zijn als De Zuidmolen weer open is.

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: wo 08 apr 2020, 14:04
door lekkermelig
Vitamine C schreef: di 07 apr 2020, 15:14 Welk meel gebruik je anders voor de Veluwe deze.? ( En wat had je nu gebruikt)
Normaal gesproken gebruik ik bio bloem van de Zuidmolen, maar dat was op. Ik had nog een zak T65 staan die toch eens op moest dus die heb ik nu maar gebruikt. En ik heb bij de Zandhaas 20 kilo bio bloem laten opsturen. In het verleden haalde ik daar mooie resultaten mee, dus ik ga daar nu een tijdje mee bakken. En daarna hoop ik dat de Zuidmolen weer open is, maar in ieder geval kan ik nog wel een flinke tijd vooruit. En ik heb nog een voorraadje 1050 meel en lemaire liggen, dus er valt genoeg te varieren.

Wil

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: do 09 apr 2020, 11:34
door Vitamine C
Hopelijk gaat zuidmolen binnenkort weer open, dacht rond 14 april. Maar beetje variëren is ook leuk, als resultaat ook nog naar wens blijft ;)

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: za 11 apr 2020, 20:09
door lekkermelig
Ondanks het mooie weer vandaag toch de oven maar even aangezet, er moest wat gebakken worden.

Wat hamburgerbroodjes, altijd handig voor de voorraad.
AfbeeldingHamburger broodjes by Lekker Melig, on Flickr

Meestal bak ik paasstollen voor buren en natuurlijk voor onszelf, maar dit jaar had ik een ander project: Tsoureki. Een grieks paasbrood, met drie roodgeverfde eieren erin. Het schijnt dat heel Griekenland die dingen eet, en ik was eigenlijk al jaren van plan om dit eens te bakken. Maar ja, stollen zijn ook lekker, en om het nou allebei te bakken... Ben benieuwd hoe het smaakt, vol met kruiden, rozijnen, abrikozen en natuurlijk een flinke dosis zoetigheid en olie, dus het zal vast wel goed komen :lol: De eieren zijn geverfd met uienschillen.
AfbeeldingTsoureki by Lekker Melig, on Flickr

AfbeeldingTsoureki by Lekker Melig, on Flickr

Prettige paasdagen!

Wil

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: za 11 apr 2020, 21:07
door Rik59
Leuke variant Wil...

Vond het leuk er wat over te lezen... https://en.wikipedia.org/wiki/Tsoureki

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: za 11 apr 2020, 22:56
door Jette
Wat leuk, zo'n brood kende ik niet. Ziet er bijzonder uit.

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: ma 13 apr 2020, 12:28
door lekkermelig
Al dat mooie weer: hoogste tijd om het pizza seizoen te openen. Dus gisteren de houtoven opgestookt, en de eerste 'buiten' pizza's van het jaar verorberd. Ze vielen goed in de smaak.

AfbeeldingPizza by Lekker Melig, on Flickr

AfbeeldingPizza by Lekker Melig, on Flickr

AfbeeldingPizza by Lekker Melig, on Flickr

AfbeeldingPizza by Lekker Melig, on Flickr

AfbeeldingPizza by Lekker Melig, on Flickr

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: ma 13 apr 2020, 16:21
door Rik59
Sadist!!! Zit hier te watertanden...!!! :D :D

Erg fraaie oven Wil...

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: ma 13 apr 2020, 17:17
door Arie
Tsjongejonge!!! Dat ziet er niet alleen smakelijk maar ook heel gezellig uit :thumbup:
Knap hoor :clap:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: di 14 apr 2020, 12:15
door Melinda
lekkermelig schreef: Al dat mooie weer: hoogste tijd om het pizza seizoen te openen. Dus gisteren de houtoven opgestookt, en de eerste 'buiten' pizza's van het jaar verorberd. Ze vielen goed in de smaak.
Dat brengt wel weer sweet memories naar boven.
Ik weet hoe lekker die pizza's van jou zijn, Wil. :thumbup:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: do 16 apr 2020, 10:46
door Anna
Kijk dat zijn de goede plaatjes :thumbup: Wat Melinda zegt kan ik helemaal beamen!
De hamburgerbroodjes heb ik ook als een van de eerste 'thuiswerkbroodjes' gemaakt ;) Tsoureki staat ook al een tijdje op mijn baklijstje, maar het komt er steeds niet van. Hoe smaakte het?

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: do 16 apr 2020, 11:44
door lekkermelig
Ik vond de tsoureki wel erg lekker. Beetje fris citrusachtig. Maar ik vergelijk het met stol. De stollen die wij meestal bakken zitten barstensvol vruchten en amandelen, en natuurlijk spijs. Daar kan het net niet tegen op. Maar het ziet er mooi uit, het smaakt toch echt wel lekker, en je wilt wel eens wat anders dan zo'n stol. Dus ja, bakken maar. Heb wel mijn receptje wat verbouwd. De basis was van Peter reinhard uit BBApprentice, maar er moest natuurlijk wel mahleb door en dat doet hij dan weer niet. En hij gooit er olijfolie in in plaats van boter. Vraag me af wat origineler is, maar die olie snap ik wel. En mijn eitjes zijn echt gekleurd met uienschillen, dat schijnt dan wel weer echt traditioneel te zijn.
Het ding was trouwens zo groot dat ik samen met mijn proefpanel er vier dagen over gedaan heb om hem op te eten. Heel vervelend :-)

Wil

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: ma 27 apr 2020, 21:15
door lekkermelig
Zo vandaag eens lekker lopen hobbyen met wat broodsoorten die ik niet eerder gemaakt heb.

Als eerste een Duits tarwe/rogge brood met de mooie naam Münsterländer Bauernstuten . Het slachtoffer rechts is helaas al bijna opgegeten, maar lekker snel te bakken na het opstaan, en toch roggedesem (met gist). Links ligt een levientje, ook net gebakken, maar die verdampen altijd hier.

Afbeelding van alles wat... en bijna op! by Lekker Melig, on Flickr

Het volgende brood schijnt uit Polen te komen met de prachtige naam Wiejski chleba. Geen flauw idee of het correct geschreven is, maar het is zoiets als een Pain de campagne, maar dan met tarwe en wat meer rogge en volledig gerezen met een roggedesem. Zware jongen van bijna anderhalve kilo. Gelukkig heb ik ook vierkante broodzakken :-)
Afbeelding Wiejski chleba by Lekker Melig, on Flickr

Mijn laatste baksel was mijn standaard brood: veluws desem. Maar dit keer heb ik mijn desem eens wat beter verzorgd (een paar keer ververst na de koelkast), en ik gebruik meel van een andere molen (de Zandhaas). Omdat ik tenslotte ook nog een filmpje gezien had waar ze de batard weer heel anders vormen moest ik dat ook maar eens proberen. Met als resultaat ongeveer het meest luchtige knapperige desembrood wat ik in tijden gebakken heb (en ik bak dit heel veel! ). Dus af en toe wat meer aandacht loont best. (ik was vooral getriggered omdat mijn vorige batch net geen bakstenen waren..... wel twee weken matig brood op zitten kauwen trouwens)
Afbeelding Veluws desem by Lekker Melig, on Flickr

Wil

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: ma 27 apr 2020, 21:45
door WesleyNL
Dat zijn stuk voor stuk prachtige broden geworden.
Die van 1,5 kilo ziet er echt gigantisch uit!
Heb je die veel langer in de oven moeten doen?

Komt het door je desem dat het luchtig en knapperig is of komt dat ook door je andere meel en of werkwijze?

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: ma 27 apr 2020, 21:53
door lekkermelig
Ik denk dat het allemaal uitmaakt.
Vorige keer was mijn desem wat oud, en niet vaak genoeg gevoerd nadat ie uit de koelkast kwam (twee keer is vrijwel altijd genoeg om in mijn voordeeg te stoppen). Dat heb ik nu wat netter gedaan, en dat merkte ik zeker wel, het deeg voelde ook veel beter aan.
Mijn biomeel van de Zuidmolen is helemaal OK, maar ik heb nu meel van de Zandhaas. Dat is nogal een eind uit de buurt, maar ik heb er vroeger wel mee gebakken, en ze konden me daar wel een mooie hoeveelheid leveren. Ben altijd fan geweest van hun meel. Het maakt echt uit, we hebben in ons stadje ook een molen maar dat meel is echt minder fijn om mee te bakken. Je zal er allicht ook goed brood mee kunnen bakken maar het is echt anders.
En wat betreft dat vormen. Tja. Ik vormde de broodjes altijd wel netjes, maar ik zag nu Jeffrey Hamelman en medewerkers dat zo keurig en snel doen dat ik het gewoon eens zo ging doen. Met als resultaat deeg met een mooie spanning erop, waar al een goede desem in zat. Dus dat moest wel goed gaan :D
Dat grote brood heb ik bijna 50 minuten in de oven gehad. Dat is net 10 minuten langer dan mijn gewone broden.

Wil

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: ma 27 apr 2020, 22:06
door WesleyNL
Je moet het doen met de middelen die je kunt krijgen inderdaad en toch leuk om weer eens met een oud vertrouwd product te werken lijkt mij.

Ik ben zelf nog niet begonnen met desem.
Het onderhouden er van is iets wat er bij mij snel bij in zoi schieten. Dat heb ik ook met de vissen en de planten hier in huis 😂

Mag ik vragen wat je voorheen deed en wat hier anders aan is? En uiteraard de hamvraag... blijf je het voortaan zo doen? :)

Ik vind tien minuten langer overigens nog best meevallen.
Gokte je die tijd of meet je dan tussendoor de temperatuur?

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: ma 27 apr 2020, 22:15
door lekkermelig
Nou echt gokken was het ook weer niet. Ik heb wel vaker grote broden gebakken, nog net een slagje groter dan deze en die gingen meestal ongeveer een uur in de oven. dus dit was een beetje een middenweg.

Ik vormde nu volgens dit filmpje (aan het eind)


Hoe ik het normaal doe? Bijna niet uit te leggen. Niet eens heel anders, maar dit geeft net even een strakker deegpakketje.

Wil

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: ma 27 apr 2020, 22:42
door WesleyNL
Ok :-)

Bedankt voor de info en dit boeiende filmpje!

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: di 28 apr 2020, 11:30
door Melinda
Mooie broden weer, Wil. Vooral je Veluws desembroden zien er prachtig uit.
Ook mooi dat met wat extra aandacht aan je desem je betere resultaten krijgt.
Filmpje had ik al eerder gezien, maar toch weer interessant om nog eens te bekijken. Een soort van opfriscursus. :)

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: di 28 apr 2020, 11:56
door Arie
lekkermelig schreef: ma 27 apr 2020, 22:15
Ik vormde nu volgens dit filmpje (aan het eind)
Hoe ik het normaal doe? Bijna niet uit te leggen. Niet eens heel anders, maar dit geeft net even een strakker deegpakketje.

Wil

Chapeau, Wil, je bakt heel mooie broden :thumbup: Dank voor het plaatsen van het filmpje. Het geeft weer zo goed aan dat het deeg veel respect verdient. :clap:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: zo 10 mei 2020, 15:04
door lekkermelig
Vandaag weer eens wat anders geprobeerd. Tartine brood volgens weekend bakery recept. Maar daar ben ik nog lang niet klaar met stretch en fold, stretch en fold, stretch en fold, stretch en fold, stretch en fold, stretch en fold, en dan nog twee uur vormrijs. Langdurig receptje, maar wel vijf kilo meel zonder mixer.
Onderstaande broden (volgens (overdreven?) ingewikkeld recept van Lutz) waren een stuk sneller klaar. Nee, dit zijn geen zachte bolletjes, maar Basler Brot (4 bollen van zo'n 500 gram op de kiek). Je bakt ze twee aan twee, met hele hete oven, want het moet vrij donker zijn met veel meel erop en normaal gesproken met Ruchmeel, een soort halfvolkeren. Dat is hier niet te krijgen, maar met Lemaire kom je een heel eind.
Werd snel goedgekeurd door mijn proefpanel, en met wat meer vezels dan ons Veluws desem.

Afbeelding Basler Brot by Lekker Melig, on Flickr

En verder ben ik nog met een experimentje bezig. Desem stokbroden. Dat lijkt voorlopig nog op meelsoep, misschien promoveer ik ze wel tot ciabatta als er geen vorm in te krijgen is.

Wil

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: zo 10 mei 2020, 17:12
door WesleyNL
Het is dat je het er bij zegt anders zou ik inderdaad denken dat het bolletjes zijn.

Ze zien er mooi uit.
Door het gewicht zou ik denken dat het in zou zakken maar dat is toch niet gebeurd.
Netjes hoor.

Wat is er aan ruchmeel ten opzichte van zelf een halfvolkoren meel maken van meel en bloem?

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: zo 10 mei 2020, 19:11
door lekkermelig
Om eerlijk te zijn weet ik niet precies wat er nu zo anders is aan ruchmeel. Het heeft wat meer vezels denk ik dan een mengsel van tarwe en volkoren. Ik vond het Lemaire meel wel prima, het kan ook redelijk wat vocht aan.

Dat kan ik niet zeggen van mijn desem baguette probeersel. Ik had wel een mooi recept, maar het leek wel meelsoep. Uiteindelijk heb ik er maar ciabatta van gemaakt, ook lekker. Achteraf zat ik even te rekenen en was de hydratatie vrijwel 80%. Dat lukt dus echt niet met dit meel. Kan best met plakkerig deeg omgaan, maar dit was eerder vloeibaar. Met iets minder water denk ik dat ik best leuke desem baguettes kan maken. Volgende keer weer een poging, deze zijn al vrijwel op.
Het langdurige project. met Tartine brood was wel interessant. Qua ingrediënten is het allemaal niet heel anders dan een veluws desem. Maar 5 kilo brood zonder kneden is toch wel grappig om te doen. Heb ik ook wel eerder gedaan en eigenlijk is het ook niet moeilijk, maar je vouwt je helemaal suf elk half uur. In totaal een bulkrijs van 3.5 uur en 2.5 uur vormrijs. Leek me veel te lang want mijn gewone desembroden zijn meestal max vijf uur onderweg. Dat zie je ook wel, het ging nog maar net goed in de oven, en lastig in te snijden. Ze zijn wel mooi luchtig geworden
AfbeeldingTartine by Lekker Melig, on Flickr

Wil

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: zo 10 mei 2020, 22:28
door WesleyNL
Ik vind ze er mooi uit zien hoor 👌🏻

En er is niets mis met ciabatta. Lekker juist :-)

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: zo 07 feb 2021, 20:39
door lekkermelig
Ik zag net dat mijn laatst geplaatste baksel een maand of 9 geleden was, terwijl ik toch echt een paar keer per maand bak. Vandaag dacht ik mijn Manz te gaan testen maar die blijkt een stroom probleempje te hebben. Blijkbaar iets losgetrild toen ik hem opgehaald had.

Maar niet getreurd, de Rofco aangezwengeld en voor het eerst in jaren op verzoek van mijn proefpanel weer bagels gebakken. Recept heb ik hier een jaar of 8 geleden eens als `Broodje van de maand` geplaatst:
viewtopic.php?f=183&t=1072

AfbeeldingBagels by Lekker Melig, on Flickr

Ze smaakten nog net zo lekker als destijds :D

En omdat de oven nu eenmaal toch aanstond meteen nog maar wat pizza gebakken:
AfbeeldingPizza by Lekker Melig, on Flickr

Wil

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: zo 07 feb 2021, 22:00
door brood daar zit wat in
Je Bagels en Pizza zien er heerlijk uit!
Vertel...een Manz? Voor er bij of ipv je Rofco?

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: zo 07 feb 2021, 22:33
door Melinda
Oh, wat ziet dat er heerlijk uit, Wil. 😋

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: ma 08 feb 2021, 00:12
door lekkermelig
@Marja
Die Manz komt bij Astrid vandaan. Voorlopig voor erbij, ik wil ze vergelijken. De manz lijkt in sommige opzichten handiger. Korte opwarmtijd en veel zuiniger. Maar dan moeten niet alle stoppen door, dus dat ga ik van de week eens uitzoeken.
Ik heb vage plannen om af en toe of regelmatig op een andere lokatie te bakken, dan is een tweede oven wel handig. De rofco is niet echt verplaatsbaar, de manz met enige fantasie iets meer. We zullen zien, het is iig een interessant project

Wil

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: ma 08 feb 2021, 00:15
door oudbakken
wauw Wil.
een plaatje op de buis. ziet er mooi en lekker uit.

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: zo 21 feb 2021, 21:41
door lekkermelig
Zo, en na een hele hoop gehannes met die Manz heb ik hem uiteindelijk -volledig onverantwoord - goed droog kunnen stoken en doet hij het nu weer als een zonnetje met alle veiligheid weer geactiveerd. Hij had nogal lang stilgestaan en ik had hem in vochtig weer naar huis vervoerd, maar vandaag kon ik dus eindelijk eens uitproberen.
Foto's zijn niet zo heel mooi, het ging om het bakken :-)
Meeste recepten zijn uit boeken van Levine, en eentje uit het AlmBackbuch.

AfbeeldingHamburger broodjes by Lekker Melig, on Flickr
AfbeeldingBrood met meergranen vlokken by Lekker Melig, on Flickr
AfbeeldingKrentenbrood by Lekker Melig, on Flickr
AfbeeldingMilchhörnchen by Lekker Melig, on Flickr
AfbeeldingEinkorn bolletjes by Lekker Melig, on Flickr
AfbeeldingUntitled by Lekker Melig, on Flickr

Ik had nog nooit eerder met een dergelijke oven gebakken, dus ik was best tevreden met de resultaten. Deze oven bakt echt compleet anders dan de Rofco, een Rofco lijkt veel heter te bakken, de broden bruinen daar in ieder geval veel sneller. In de Manz bakken dingen minder snel te donker, en hij warmt binnen een half uur op, ook erg handig. En je hoeft niet te stomen omdat ie behoorlijk vochtdicht is.
Ik ben erg benieuwd hoe dit bakt als je stokbroden gaat bakken of stevige roggebroden om andere mooi desemspul. Dat wordt een volgende testcase, gewoon eens een setje stokbroden in de Manz, en hetzelfde deeg ook in de Rofco bakken.

Voorlopig ben ik best enthousiast, voor broodjes werkt het echt prima, en lekker snel.

Wil

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: zo 21 feb 2021, 21:51
door brood daar zit wat in
Heel gaaf Wil. Je broden zien er ook weer super gebakken uit en wat een hoeveelheden...knap!
Ik ben bang dat ik binnenkort een nieuwe oven moet. M’n bovenste plaat van de Rofco bakt niet meer bruin :-( spiraal is wel goed heet.
Ik ga eens meer info verzamelen van de BW oven van Jan van Snippenberg.

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: ma 22 feb 2021, 00:05
door Melinda
Heel leuk om de eerste resultaten uit de Manz te zien, Wil.
Je bent heel voortvarend bezig geweest. Leuk om te lezen hoe het gegaan is.
Benieuwd wat het verschil zal zijn van je stokbroden uit de Rofco en de Manz.
Je heerlijke voorraad is weer aangevuld.
Ehm, hamburgerbroodjes? 😉

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: ma 22 feb 2021, 00:44
door lekkermelig
War is er mis met die hamburgerbroodjes?
Mijn kritische proefpanel is laatst een dag bezig geweest met de juiste textuur en smaak voor een vegaburger. Horen natuurlijk ook goede broodjes bij.
Ben wel heel benieuwd naar die stokbroden. Beide ovens bakken zo verschillend. De rofco heeft veel meer stoom geweld, en ik vermoed dAt we dat wel gaan zien en proeven. Vind die korte opwarmtijd wel geniaal, zo bakje nog eens spontaan iets bij het avondeten.

Wil

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: ma 22 feb 2021, 08:01
door hjeverts
Mooie broden Wil!

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: ma 22 feb 2021, 11:24
door Melinda
lekkermelig schreef: ma 22 feb 2021, 00:44 War is er mis met die hamburgerbroodjes?
Mijn kritische proefpanel is laatst een dag bezig geweest met de juiste textuur en smaak voor een vegaburger. Horen natuurlijk ook goede broodjes bij.
Helemaal niets, Wil. Je kunt ze ook prima eten met een vegaburger. Niet aan gedacht. Dom van mij. 😔
Ze zullen vast lekker zijn, jou kennende. 😋

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: ma 22 feb 2021, 13:13
door lekkermelig
Nou, ik vind de vleesvariant af en toe ook wel lekker hoor. Maar daar hoef ik thuis niet mee aan te komen met mijn kieskeurige proefpanel :-) en inderdaad, met wat creativiteit kan je ook prima vegetarisch eten, vooral als je zelf mag koken hahaha. Pre corona heb ik een keer drie dagen lang 20 mensen van vegetarisch ontbijt, lunch en diner mogen voorzien en geen klachten gehad, en dan ben ik zelf niet eens vegetariër. ik vind het echt jammer dat zoiets momenteel niet kan, was namelijk erg leuk om te doen.

Wil

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: do 04 mar 2021, 19:05
door lekkermelig
Vandaag even een baguette testje gedaan met de Manz. Omdat ik dat vanmiddag pas bedacht hebben ze natuurlijk geen twee dagen in de koelkast kunnen rijpen, maar met een beetje desem erdoor kan je ook binnen een paar uur nog heel wat smakelijkers bakken dan dat supermarkt karton.

AfbeeldingManz baguettes by Lekker Melig, on Flickr

Voor een eerste poging wel aardig, en natuurlijk een beetje prutsen met zo'n snel recept. Straks maar eens opeten bij de soep :-)
Het bakt echt compleet anders dan de Rofco. In deze oven krijg je je broden echt niet snel heel donker zelfs niet op 250 °C. Ze zijn niet echt bleek, maar bij de Rofco moet de temperatuur toch wel sneller omlaag, en die genereert een massa stoom.
Ben wel benieuwd naar de smaak straks.

Wil

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: vr 05 mar 2021, 13:49
door hjeverts
Mooie broden Wil! :)

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: vr 05 mar 2021, 18:53
door lekkermelig
Het is makkelijk bakken met de Manz, maar mijn proefpanel is kritisch. Niet dat ze niet lekker zijn, maar uit de Rofco komen veel knapperigere stokbroden. Dat had ik ook wel verwacht omdat het veel meer stoom genereert.
Ik heb ook wat levientjes gebakken, en die komen er wel perfect uit!

Wil

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: di 09 mar 2021, 18:55
door lekkermelig
Vandaag eens ons standaard veluws desem in de Manz gebakken en een nieuw receptje uit Hamelman met iets meer (een kwart) volkorenmeel.

Wat ik vandaag ook anders gedaan heb: bulkrijs in een heel even verwarmde oven. Gaat toch ietsje sneller, en dat merkte ik aan het eind resultaat.
Links mijn standaard brood, rechts het nieuwe probeersel. Zoek de verschillen. Ons veluws desem is lichter maar dat is op de onderste etage gebakken.

AfbeeldingVeluws desem uit de Manz by Lekker Melig, on Flickr

Alles is echt wat minder fel gebakken dan in de Rofco. Dat vind mijn proefpanel niet zo erg, die houden niet van donkere korstjes.

Wil

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: di 09 mar 2021, 20:23
door hjeverts
De broden zien er weer mooi uit Wil! :)

Hoe zien ze er van binnen uit en wat is het recept van de Veluwse desem broden?