Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#45654
Dames en heren leden, ik ga het voortaan net als Lekkermelig doen. Ik open niet meer voor ieder baksel dat uit mijn oven komt rollen een nieuw topic. Ik zet al mijn baksels voortaan in dit 'draadje' (De baksels van Levine). Misschien ook een idee voor anderen.

Vandaag heb ik dus dit brood gebakken. Niet in de Rofco, maar thuis in mijn gewone inbouwoven, op een pizzasteen. Gistbrood met zaadjes ^)^.

AfbeeldingDriezadenvloerbrood by Levine, on Flickr
Gebruikersavatar
Door miesje1959
#45655
Goed idee, :2th: daar heb ik ook al eens aan gedacht en ga dat vanaf nu ook zo doen. :D

Mooi broodje, uit je gewone oven
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#45661
Nou Levine,, het was oorspronkelijk een ideetje van ons forumlid Anna. Het is een beetje gebaseerd op het moestuinforum waar ze een topic "Het seizoen van..."hebben. Leuk om zop die manier eens te zien waar iemand mee bezig is. Op dat forum is het commentaar wat minder prominent aanwezig dan hier, maar het geeft nog steeds een aardig idee wat je zoal probeert. Ik had besloten om het eens te proberen, kunnen mensen eens zien wat je zoals inspireert.
Ik ga overigens in 2016 wel een nieuw topic starten, om er niet helemaal een eindeloos verhaal van te maken.

En voor iedereen: laat je baksels gewoon zien zoals je het zelf leuk vind! Mag in één draadje, maar als je het liever los ziet: ik vind het best, het was maar een probeersel!

Groeten, Wil
Gebruikersavatar
Door Melinda
#45663
Goed idee, Levine. En trouwens een mooi gistbrood met zaadjes.
Sinds de aanwezigheid van de Rofco heb ik niet meer in de gewone oven brood gebakken. Misschien toch eens proberen. Maar die Rofco bakt zo lekker. ^)^
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#45665
De Rofco bakt inderdaad lekker :G :G , maar ja, die heb ik niet thuis ....
Gebruikersavatar
Door Anna
#45700
Ziet er prachtig uit Levine!
Heb een vraag. Ik kan zelf alleen met hete lucht bakken als ik mijn steen wil gebruiken (de boven-onderwarmte oven is te laag), maar mijn broden barsten nooit zo mooi open en ik heb ook het idee dat mijn steen er niet heet genoeg door wordt. Heb je weleens met hete lucht en steen gebakken? Zo niet, zou je dat eens willen uitproberen als dat kan tenminste?
lekkermelig schreef: Ik had besloten om het eens te proberen, kunnen mensen eens zien wat je zoals inspireert.
Ik ga overigens in 2016 wel een nieuw topic starten, om er niet helemaal een eindeloos verhaal van te maken.
Voor dat laatste zou je het format dat het moestuinforum gebruikt misschien ook over kunnen nemen? Duidelijk verschil tussen posts en reacties en je kan per maand (met jaar erbij) je posts op een overzichtelijke manier terugvinden.
Edit (ha wat fijn dat dat nu kan): De nieuwste posts staan dan ook steeds bovenaan, ook wel handig.
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#45704
In mijn gewone oven kan ik ook met hete lucht bakken, maar dat doe ik nooit omdat ik dat niet mooi vind bakken. De bruining is dramatisch op de hete lucht stand. Maar ik zal het toch nog eens proberen voor je.

Dat openbarsten heeft met een aantal factoren te maken. Het ligt ook aan het deeg en hoe lang je het deeg laat rijzen. Hoe langer je het laat rijzen hoe minder het open barst en het ligt ook aan de manier van insnijden. Bij sommige broden (vooral waar veel volkoren in zit) en broden met een lager vochtgehalte gaan ze bij mij ook niet mooi open tijdens het bakken.
Gebruikersavatar
Door Anna
#45746
Fijn! Heb je dan superhetelucht o.i.d.? Ik geloof dat ik geen dramatische bruining krijg, zelfs niet op 210C. Tenminste als mijn oven die temperatuur bereikt. Heb zo'n oventhermometer van de Blokker, maar het temperatuurplaatje stond al heel snel scheef ;K Als ik de oven met steen zo'n uur tot anderhalf uur laat voorverwarmen, krijg ik (bus)broden met een lichtere onderkant dan alle andere kanten van het brood. Bij busbroden lijkt het altijd nog wat erger..
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#45947
Vandaag wederom in mijn oven thuis (en met boven- en onderwarmte en op een steen) een broodje gebakken. Het ruikt heerlijk :G.

AfbeeldingBrood met quinoa by Levine, on Flickr
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#45948
Hij ziet er prachtig uit! Ben benieuwd of je nog wat van de quinoa proeft. Ik gebruik ook wel eens gierst, maar dat klinkt lang niet zo hip, ook al is het allebei ook heerlijk voor de vogeltjes ^)^

Wil
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#45962
PatrickD schreef:Mooi broodje Levine, gebruik jij roggebloem in je rijsmandjes?
Yep :G.
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#45964
lekkermelig schreef: Ik gebruik ook wel eens gierst, maar dat klinkt lang niet zo hip, ook al is het allebei ook heerlijk voor de vogeltjes ^)^
Haha :DB2:
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#46094
Vorige week bakte ik dit desembrood met chocolade en abrikozen. Erg lekker! Recept staat op mijn blog.

AfbeeldingDesembrood met chocolade en abrikozen by Levine, on Flickr
Gebruikersavatar
Door miesje1959
#46095
Lijkt me erg lekker, bedankt voor het recept :G
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#46230
Verschillende recepten en technieken voor ciabatta aan het testen.

Deze is alvast geslaagd. Met desem, klein beetje gist (0,4%) en 78,2% hydratatie.

AfbeeldingCiabatta by Levine, on Flickr
Gebruikersavatar
Door brood daar zit wat in
#46235
Mooi Levine!!
Ben mn desem aan het klaarstomen voor het brood met de chocolade, ben heeeeeel benieuwd!
Gebruikersavatar
Door Molenbroodje
#46371
Mijn roggebloem blijft nooit zo mooi wit. Toch eerder temperatuur temperen?
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#47058
De kerststollen tijd komt er weer aan, eergisteren de eerste gebakken en er volgen er de komende weken nog veel meer ^)^.

Ik heb er dit keer een theelepel van deze Panettone oil in gedaan, erg lekker :G.

Afbeelding
Gebruikersavatar
Door Molenbroodje
#47063
Ziet er uit om te :kwijl: !
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#47119
Vandaag gefröbeld ....

Verschillende vlechtbroden gemaakt: 6-vlecht, 5-vlecht en rond vlechtbrood.

Afbeelding

Afbeelding

Ook nog een aantal kerststollen. Eerder deze week had ik flinke ruzie met mijn Rofco en kerststollen. 4 stollen moeten weggooien, is me nog niet eerder gebeurd. Verbrand en niet gaar. Vandaag de temperatuur flink naar beneden gezet (140 C) en eerst een omgekeerde bakplaat op de stenen gelegd en daarop de bakplaten met de stollen erop. Dat ging beter :G. Temperatuur van de stenen was trouwens niet 140 C toen de stollen de oven ingingen, maar ergens tussen de 170 en 180 C.
Passion for Italy liked this
Gebruikersavatar
Door miesje1959
#47122
Mooie broden, Levine en wat jammer van de stollen.

Vorig jaar zijn er bij mij ook zoveel verbrand. Dit jaar een nieuwe kans, maar de moed zakt me wel in de schoenen als ik dit lees.
Gebruikersavatar
Door Melinda
#47124
Prachtige vlechtbroden, Levine. De 5-vlecht lijkt mij best ingewikkeld. Maar hij (of is het een zij?) ziet er echt mooi uit. :2th:
Levinebaktbrood schreef:Ook nog een aantal kerststollen. Eerder deze week had ik flinke ruzie met mijn Rofco en kerststollen. 4 stollen moeten weggooien, is me nog niet eerder gebeurd. Verbrand en niet gaar. Vandaag de temperatuur flink naar beneden gezet (140 C) en eerst een omgekeerde bakplaat op de stenen gelegd en daarop de bakplaten met de stollen erop. Dat ging beter . Temperatuur van de stenen was trouwens niet 140 C toen de stollen de oven ingingen, maar ergens tussen de 170 en 180 C.
Hoe lang heb je de stollen gebakken op 140 C (dus 170-180C)?
Maakte het echt uit door eerst een omgekeerde bakplaat op de stenen te doen?
Ik vind het bakken van stollen ook best een klus, maar wil het toch proberen. ;)
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#47127
Ik heb ze 45 minuten gebakken. De onderkant was nu prima. In de ene Rofco had ik die omgekeerde bakplaat gebruikt en in de andere niet. Het scheelde wel qua kleur, maar ook met deze lage temp waren de stollen uit de oven zonder de omgekeerde bakplaat wel goed, ietsje donkerder dan de stollen uit de andere oven.
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#47128
Levine, het verbaast me dat je zoveel problemen had met die stollen.
In eerste instantie vroeg ik me af of je in de Rofco wel goeie stollen kon bakken, omdat de bodem wel redelijk heet is. Op jouw aanraden op het forum heb ik ze destijds gewoon op 180 C gebakken, en tot nu toe levert dat altijd prima stollen op. Ik zit me net af te vragen of ik nu een of meer planken gebruikte, ik bak er vaak wel een stuk of zes.

Wil
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#47131
Het verbaasde mij ook Wil, dat ze niet goed waren. Ik heb hetzelfde recept gebruikt als andere jaren en op dat recept staat hoe ik het vorige jaren heb gedaan in de Rofco. Die vlieger ging nu niet op. Raar maar waar. Ik heb de laatste tijd wel vaker het idee dat er iets niet helemaal klopt. Er zit soms wel 30 - 40 graden verschil in temperatuur tussen de bovenste en onderste steen. Dat los ik nu op door de linkerknop 20 C lager te zetten dan de rechterknop (200 C links en 220 C rechts). Als ik een lagere temperatuur instel is er weer geen noemenswaardig verschil in temperatuur tussen de drie bakvlakken.
Gebruikersavatar
Door Melinda
#47135
Ballie schreef:Is de thermostaat nog wel goed?
Dat vraag ik mij ook af. Maar dat zal Levine wel in de gaten houden.
Ik weet nog mijn ervaring met de kapotte thermostaat van mijn B30, maar toen brandden mijn krentenbollen met 5 minuten al aan. Is toen goed opgelost.
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#47139
Ik heb geen flauw idee of er iets met de thermostaat aan de hand is. Verder mislukt er niks hoor en heb ik het onder controle :G. Blijf het wel in de gaten houden. Ook wat vaker de temp van de stenen meten. Gaat razendsnel met een infrarood thermometer. :2th:
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#47234
Naast een aantal kerststollen kwamen er drie van deze broodjes uit mijn oven rollen. Nieuw recept, uiterlijk is goed maar nog geen idee hoe ze smaken. Desembrood met vanwege de tijd een ietsiepietsie droge gist.

In het deeg heb in plaats van donker moutmeel nu eens Red malt flour gebruikt. Geeft weer een heel andere kleur aan het deeg. Daarnaast malted wheat flakes in plaats van havervlokken. Ben benieuwd naar de smaak :G.

Afbeelding
Gebruikersavatar
Door Melinda
#47236
Mooi brood, Levine, als altijd.
Ben benieuwd hoe de kerststollen gegaan zijn. Geen problemen met het bakproces?
Gebruikersavatar
Door miesje1959
#47237
Klinkt goed, Levine. :2th:
Het recept blijft vast nog een verrassing ^)^
Gebruikersavatar
Door brood daar zit wat in
#47243
Mooi brood, heb je ondertussen al geproefd??
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#47246
Mooi brood Levine, ik hou van deze vorm.
En qua smaak zal het ook vast wel goed zitten!

Wil
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#47298
De smaak was bijzonder goed. Die malted wheat flakes geven er een lekkere smaak aan.

Hier nog een foto van de binnenkant
Afbeelding
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#47482
Naast 'gewone' oliebollen heb ik dit jaar ook oliebollen met desem gebakken, geen gist toegevoegd. Ik ben heel blij met het resultaat :G.

Afbeelding
De 'gewone' bollen, recept op mijn blog.

Afbeelding
De desemoliebollen

Prettige jaarwisseling :B:!
Gebruikersavatar
Door brood daar zit wat in
#47483
Zien er allebei zeer goed uit!
Geniet ervan! En nogmaals fijne jaarwisseling.
Gebruikersavatar
Door bakplaat
#47486
Ook mooie Bollen gebakken, Levine :2th: ...En ook een gezellige Jaarwisseling. :B:
Gebruikersavatar
Door Melinda
#47490
Prachtige oliebollen, Levine. Die desembollen zien er heel mooi uit. Zijn ze nog lekkerder dan de "gewone"?
Fijne en gezellige jaarwisseling! :G
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#47498
Ze zijn allebei lekker Melinda ^)^ . In de desembollen had ik een iets andere vulling gedaan, dus de smaak is ook door die vulling iets anders.
Gebruikersavatar
Door miesje1959
#47502
Mooie bollen en desembollen, Levine en de allerbeste wensen voor het komende jaar.
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#47628
Net uit de oven: desem, tarwebloem, beetje roggemeel, zout en water. Mooie ovenrijs en een knisperknasper korst. Ik word er vrolijk van :G.

Deeg gekneed in de Espressions Mixmaster en afgebakken op een steen in mijn gewone oven thuis.

Afbeelding
Gebruikersavatar
Door miesje1959
#47630
Levine, hij is weer prachtig en vast ook erg lekker :2th:
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#47631
Nou, hier wordt ik ook vrolijk van :) Ik denk dat deze de strenge testen van mijn proefpanel zelfs doorstaat, en dan heb je echt een heeeeeeeeeeeeeeeel lekker brood gebakken :rofl2:

Wil
Gebruikersavatar
Door Molenbroodje
#47638
Prachtig!! Dit geeft hoop voor mijn brood in mijn gewone oven :G
El cheapo ovenvloer

Ik ben gek op dit soort el cheapo oplossingen. Gel[…]

Brood van Gerrit

Een goed begin van een lekker weekend. [emoji106][[…]

Tom's pogingen

Geen tips voor de korst van de kaiserbroodjes? […]

Bakken in een houtoven

Als ik je brood zie dan zie ik vlekken op de korst[…]