De baksels van Patrick

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Gebruikersavatar
PatrickD
Opboller
Berichten: 182
Lid geworden op: wo 25 mar 2015, 01:54
Locatie: Arnhem

De baksels van Patrick

Bericht door PatrickD » di 13 okt 2015, 15:49

Zoals meerdere heb ik ook maar m'n eigen baksel post aangemaakt, ook omdat ik denk dat ik dan wat vaker een foto erop zet!

Ik heb enkele weken geleden een 2 daagse broodbak cursus gevolgd bij Edwin Klaasen, erg leuk en leerzaam!

We kregen het boek van hem erbij "ik bak geweldig jij trouwens ook"
Gelijk een brood geprobeerd!

De "paulusbol" in een batard

Afbeelding

Vandaag heb ik een recept van forumlid CJ-Petra geprobeerd, heb het iets aangepast naar m'n eigen wensen.
Het roggedesem Speltbrood
Goed gelukt al zeg ik zelf!

Afbeelding

Ik heb de batard ingesneden en de boule heb ik niet ingesneden.
Ik maak wekelijks een broodje dus zal proberen elke week een broodje te plaatsen!
Laatst gewijzigd door Ballie op wo 14 okt 2015, 21:57, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Foto's aangepast...

Gebruikersavatar
PatrickD
Opboller
Berichten: 182
Lid geworden op: wo 25 mar 2015, 01:54
Locatie: Arnhem

Re: De baksels van Patrick

Bericht door PatrickD » di 13 okt 2015, 16:28

Nog een fotootje Afbeelding
Laatst gewijzigd door Ballie op wo 14 okt 2015, 21:58, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Formaat foto gewijzigd...

Gebruikersavatar
CJ-Petra
Meesterbakker
Berichten: 1246
Lid geworden op: za 17 dec 2011, 11:22
Locatie: Bommelerwaard

Re: De baksels van Patrick

Bericht door CJ-Petra » di 13 okt 2015, 17:57

Patrick, je broden zien er mooi en lekker uit! :2th:
Grtzz Petra

Rofco B20 | Smegg SNL91MFX6 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 4561
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: De baksels van Patrick

Bericht door Levinebaktbrood » di 13 okt 2015, 20:17

Top Patrick :2th:
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Gebruikersavatar
PatrickD
Opboller
Berichten: 182
Lid geworden op: wo 25 mar 2015, 01:54
Locatie: Arnhem

Re: De baksels van Patrick

Bericht door PatrickD » di 13 okt 2015, 21:27

Bedankt Petra & Levine!

Gebruikersavatar
Soepkipje
Moderator
Berichten: 775
Lid geworden op: zo 04 dec 2011, 11:59
Contacteer:

Re: De baksels van Patrick

Bericht door Soepkipje » di 13 okt 2015, 21:44

Ja mooie broden Patrick! Ook mooi om te zien dat je ook echt goede bakresultaten hebt nav broodbakcursus bij Edwin Klaasen :2th:
(Maar kun je misschien (in vervolg) foto's ook in wat kleiner formaat hier plaatsen? Zou voor mij in ieder geval dan wat beter zichtbaar zijn :)
Eschenfelder graanvlokker (hout), Hawos graanmolen Easy, Panasonic SD-253 en SD-255, 1x Smeg, 1x Siemens en 2x Boschovens
FOTO'S

Gebruikersavatar
PatrickD
Opboller
Berichten: 182
Lid geworden op: wo 25 mar 2015, 01:54
Locatie: Arnhem

Re: De baksels van Patrick

Bericht door PatrickD » di 13 okt 2015, 22:07

Thanks soepkipje!
Ja t is een zeer informatieve cursus! Aanrader!

Oee ik zal eens even kijken, ik merk het zelf niet omdat ik via tapatalk (via de smartphone) mijn foto's post, ik ga erop letten!

Gebruikersavatar
Soepkipje
Moderator
Berichten: 775
Lid geworden op: zo 04 dec 2011, 11:59
Contacteer:

Re: De baksels van Patrick

Bericht door Soepkipje » di 13 okt 2015, 22:25

Zie net via mijn smartphone de foto's en die zien er dan ook prima uit! :2th: , (maar via mijn laptop :? toch even aandachtspuntje wmb)
Eschenfelder graanvlokker (hout), Hawos graanmolen Easy, Panasonic SD-253 en SD-255, 1x Smeg, 1x Siemens en 2x Boschovens
FOTO'S

Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2188
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: De baksels van Patrick

Bericht door Melinda » wo 14 okt 2015, 13:01

Mooie resultaten, Patrick. Leuk hè, die cursus. :G
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's

Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3206
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: De baksels van Patrick

Bericht door bakplaat » wo 14 okt 2015, 15:45

Prachtige broden Patrick...Je hebt vast geen cursus meer nodig. :2th:
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.

De BAKPLAATJES van BAKPLAAT- Bakker Cor :roll:

Gebruikersavatar
PatrickD
Opboller
Berichten: 182
Lid geworden op: wo 25 mar 2015, 01:54
Locatie: Arnhem

Re: De baksels van Patrick

Bericht door PatrickD » wo 14 okt 2015, 17:01

Kennis kan je nooit genoeg van hebben ben pas 10 maanden aan t bakken.. Dus nog veel te leren

Gebruikersavatar
PatrickD
Opboller
Berichten: 182
Lid geworden op: wo 25 mar 2015, 01:54
Locatie: Arnhem

Re: De baksels van Patrick

Bericht door PatrickD » di 16 feb 2016, 16:10

Na een 1 maand niet gebakken te hebben, weer eens gebakken.
Voor t eerst in de nieuwe oven.

Bierbostelbrood volgens t recept van Levine.

Goed gelukt al zeg ik t zelf, en wat een geweldige smaak!

Afbeelding

Gebruikersavatar
Rob van Rotterdam
Deegkneder
Berichten: 120
Lid geworden op: wo 25 apr 2012, 14:40

Re: De baksels van Patrick

Bericht door Rob van Rotterdam » di 16 feb 2016, 18:04

Ja, Edwin Klaasen, daar ben ik jaren geleden ook eens voor een cursus geweest. Niet alleen toonde hij veel kennis, maar ook veel enthousiasme, kan ik me herinneren.
Leuk hoor.
rob
graanmolen, mechanisch weegschaaltje, kneden met de hand, gewoon oventje.

Gebruikersavatar
Marstomp
Stofhapper
Berichten: 2
Lid geworden op: ma 15 feb 2016, 21:56

Re: De baksels van Patrick

Bericht door Marstomp » di 16 feb 2016, 18:19

Wat prachtig, die broden! Ik heb net het boek van Edwin Klaassen aangeschaft. Ik vroeg me even af hoe het zit met het timen en verversen van het desem. Klopt het dat je de desem na het voeden weer in de koelkast moet zetten, en daarna de portie desem die je nodig hebt 1 dag voor het bakken uit de koelkast moet halen zonder opnieuw te voeden? Ik ben gewend om de desem uit de koelkast te halen, op kamertemperatuur te voeden, en dan na een paar uur direct te gebruiken. De methoden van Edwin lijkt anders te zijn...

Gebruikersavatar
PatrickD
Opboller
Berichten: 182
Lid geworden op: wo 25 mar 2015, 01:54
Locatie: Arnhem

Re: De baksels van Patrick

Bericht door PatrickD » di 16 feb 2016, 18:55

Marstomp schreef:Wat prachtig, die broden! Ik heb net het boek van Edwin Klaassen aangeschaft. Ik vroeg me even af hoe het zit met het timen en verversen van het desem. Klopt het dat je de desem na het voeden weer in de koelkast moet zetten, en daarna de portie desem die je nodig hebt 1 dag voor het bakken uit de koelkast moet halen zonder opnieuw te voeden? Ik ben gewend om de desem uit de koelkast te halen, op kamertemperatuur te voeden, en dan na een paar uur direct te gebruiken. De methoden van Edwin lijkt anders te zijn...
Wat Edwin in zijn boek heeft geschreven kan inderdaad ook.
Ik doe het op de zelfde manier als jij het doet, alleen ververs ik hem in de avond en gebruik het in de ochtend.

Soms haal ik het in de Avond direct uit de koelkast en maak er een levain mee.

Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2188
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: De baksels van Patrick

Bericht door Melinda » di 16 feb 2016, 20:33

PatrickD schreef:Bierbostelbrood volgens t recept van Levine.
Goed gelukt al zeg ik t zelf, en wat een geweldige smaak!
Je maakt me nieuwsgierig.
Ze zien er in elk geval erg mooi uit. :G
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's

Gebruikersavatar
brood daar zit wat in
Meesterbakker
Berichten: 1834
Lid geworden op: do 21 jun 2012, 21:35
Locatie: Regio Utrecht

Re: De baksels van Patrick

Bericht door brood daar zit wat in » di 16 feb 2016, 21:06

Wauw prachtige broden!! Je hebt het in elk geval niet verleerd na een maand niet bakken :2th:
Groet, Marja
_________________________________________________________________________________________________________
Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer

Gebruikersavatar
miesje1959
Meesterbakker
Berichten: 1523
Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
Locatie: kop van Noord-Holland

Re: De baksels van Patrick

Bericht door miesje1959 » wo 17 feb 2016, 13:08

Mooie broden. :2th:

Tja, bierbostel, ik heb er al eens naar gekeken hoe ik dat kan bemachtigen, maar ja, in grote ladingen te koop als veevoer.
Zelf bierbrouwen doen wij niet, dus dat gaat niet lukken.
Jammer, had er graag eens mee willen bakken.
Astrid

Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -

Gebruikersavatar
PatrickD
Opboller
Berichten: 182
Lid geworden op: wo 25 mar 2015, 01:54
Locatie: Arnhem

Re: De baksels van Patrick

Bericht door PatrickD » wo 17 feb 2016, 13:27

Ik heb het van een microbrouwer uit t dorp, zit er vast ook 1 bij jou in de buurt. Gewoon eens Googlen!
Heerlijk qua smaak is het brood

Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2188
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: De baksels van Patrick

Bericht door Melinda » wo 17 feb 2016, 13:40

miesje1959 schreef:Mooie broden. :2th:

Tja, bierbostel, ik heb er al eens naar gekeken hoe ik dat kan bemachtigen, maar ja, in grote ladingen te koop als veevoer.
Zelf bierbrouwen doen wij niet, dus dat gaat niet lukken.
Jammer, had er graag eens mee willen bakken.
Dat is nou precies mijn idee. ;B
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's

Gebruikersavatar
PatrickD
Opboller
Berichten: 182
Lid geworden op: wo 25 mar 2015, 01:54
Locatie: Arnhem

Re: De baksels van Patrick

Bericht door PatrickD » wo 17 feb 2016, 18:02

Jullie mogen wat komen ophalen bij mij evt, of ik kan het opsturen als jullie de verzendkosten betalen.
Ikzelf hoef er natuurlijk niks voor.
Ik woon in eerbeek in gld

Gebruikersavatar
PatrickD
Opboller
Berichten: 182
Lid geworden op: wo 25 mar 2015, 01:54
Locatie: Arnhem

De baksels van Patrick

Bericht door PatrickD » di 01 mar 2016, 14:54

Dit keer een Speltbrood gebakken zonder desem met gist.

50% speltmeel
50% speltbloem
65% water
1.8% zout
0.8% gist

Probeerde hem eens meerdere malen in te snijden, ik vermoed iets te groen geschoten

Afbeelding

Gebruikersavatar
miesje1959
Meesterbakker
Berichten: 1523
Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
Locatie: kop van Noord-Holland

Re: De baksels van Patrick

Bericht door miesje1959 » di 01 mar 2016, 15:33

Heel mooi brood Patrick, een plaatje :2th:
Astrid

Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -

Gebruikersavatar
brood daar zit wat in
Meesterbakker
Berichten: 1834
Lid geworden op: do 21 jun 2012, 21:35
Locatie: Regio Utrecht

Re: De baksels van Patrick

Bericht door brood daar zit wat in » di 01 mar 2016, 16:53

Daar is maar 1 woord voor WAUW :2th: :2th:
Groet, Marja
_________________________________________________________________________________________________________
Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer

Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2188
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: De baksels van Patrick

Bericht door Melinda » di 01 mar 2016, 17:22

Sluit mij aan bij de complimenten. Mooi gebakken hoor. :2th:
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's

Gebruikersavatar
PatrickD
Opboller
Berichten: 182
Lid geworden op: wo 25 mar 2015, 01:54
Locatie: Arnhem

Re: De baksels van Patrick

Bericht door PatrickD » di 01 mar 2016, 17:26

Dank u allen!

Gebruikersavatar
jasmon
Deegroller
Berichten: 299
Lid geworden op: ma 02 nov 2015, 20:51
Locatie: Regio Utrecht

Re: De baksels van Patrick

Bericht door jasmon » di 01 mar 2016, 18:26

Mooi broodje
Jan

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 4561
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: De baksels van Patrick

Bericht door Levinebaktbrood » di 01 mar 2016, 19:59

Mooi Patrick :2th:
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3206
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: De baksels van Patrick

Bericht door bakplaat » di 01 mar 2016, 23:03

Mooi brood Partrick, goed recept, netjes ingesneden en dat 'groen geschoten' valt op de foto nauwelijks op. :2th:
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.

De BAKPLAATJES van BAKPLAAT- Bakker Cor :roll:

Gebruikersavatar
MarijnEmmen
Chef stoffer en blik
Berichten: 17
Lid geworden op: za 27 feb 2016, 13:49

Re: De baksels van Patrick

Bericht door MarijnEmmen » wo 02 mar 2016, 00:20

Wow heel mooi brood!

Gebruikersavatar
PatrickD
Opboller
Berichten: 182
Lid geworden op: wo 25 mar 2015, 01:54
Locatie: Arnhem

Re: De baksels van Patrick

Bericht door PatrickD » wo 02 mar 2016, 19:31

Vandaag nog een nutella sterbrood gemaakt. Leuk en makkelijk brood!

Afbeelding
Afbeelding

Gebruikersavatar
brood daar zit wat in
Meesterbakker
Berichten: 1834
Lid geworden op: do 21 jun 2012, 21:35
Locatie: Regio Utrecht

Re: De baksels van Patrick

Bericht door brood daar zit wat in » wo 02 mar 2016, 21:09

Nog een keer WAUW!!!
Groet, Marja
_________________________________________________________________________________________________________
Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer

Gebruikersavatar
CJ-Petra
Meesterbakker
Berichten: 1246
Lid geworden op: za 17 dec 2011, 11:22
Locatie: Bommelerwaard

Re: De baksels van Patrick

Bericht door CJ-Petra » do 03 mar 2016, 09:22

Het speltbrood en het nutella-brood zijn beide prachtig! :2th:
Grtzz Petra

Rofco B20 | Smegg SNL91MFX6 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560

Gebruikersavatar
lekkermelig
Meesterbakker
Berichten: 3078
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: De baksels van Patrick

Bericht door lekkermelig » do 03 mar 2016, 10:52

Ik ben zelf niet zo'n fan van hele zoete broden, maar hetzelfde truukje kan je natuurlijk ook doen met pesto, gemalen gedroogde tomaten of elk ander te pureren beleg met een kleurtje. Vorig jaar op een buurtfeest heb ik zo'n ding gemaakt, ze durfden hem bijna niet aan te snijden omdat het er zo mooi uit zag. :lol:

Maar makkelijk of niet, deze ziet er echt fantastisch uit!

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
Alexander
Jongste bediende
Berichten: 43
Lid geworden op: di 18 aug 2015, 20:15

Re: De baksels van Patrick

Bericht door Alexander » vr 11 mar 2016, 23:18

Zo zou ik er ook graag bakken !
wil u graag het recept delen? Van je laatste 2broden.

Groetjes Alexander

Gebruikersavatar
PatrickD
Opboller
Berichten: 182
Lid geworden op: wo 25 mar 2015, 01:54
Locatie: Arnhem

Re: De baksels van Patrick

Bericht door PatrickD » vr 11 mar 2016, 23:49

Bij het Speltbrood staat het recept erbij.

En het nutella brood heb ik Volgens dit filmpje gedaan
http://youtu.be/HwvYmBo_bN4
Laatst gewijzigd door Ballie op ma 14 mar 2016, 21:52, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Overbodige quote verwijderd. Het is niet nodig om het direct voorgaande bericht (volledig) te quoten...

Gebruikersavatar
Alexander
Jongste bediende
Berichten: 43
Lid geworden op: di 18 aug 2015, 20:15

Re: De baksels van Patrick

Bericht door Alexander » za 12 mar 2016, 13:46

Vindt het niet, ik bedoel het recept van CJ-Petra roggedesem speltbrood

Gebruikersavatar
PatrickD
Opboller
Berichten: 182
Lid geworden op: wo 25 mar 2015, 01:54
Locatie: Arnhem

Re: De baksels van Patrick

Bericht door PatrickD » za 12 mar 2016, 16:27

Die staat hier op het forum. Eventjes zoeken!
Laatst gewijzigd door Ballie op ma 14 mar 2016, 21:53, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Overbodige quote verwijderd. Het is niet nodig om het direct voorgaande bericht (volledig) te quoten...

Gebruikersavatar
PatrickD
Opboller
Berichten: 182
Lid geworden op: wo 25 mar 2015, 01:54
Locatie: Arnhem

Re: De baksels van Patrick

Bericht door PatrickD » di 31 mei 2016, 21:49

Afbeelding
Afbeelding

Eerste broodje met mijn nieuwe kitchenaid artisan met spiraalhaak en 1.3pk! Super blij mee!

Hybride broodje van de WKB

Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2188
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: De baksels van Patrick

Bericht door Melinda » di 31 mei 2016, 22:18

Prachtig! :2th:
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's

Gebruikersavatar
CJ-Petra
Meesterbakker
Berichten: 1246
Lid geworden op: za 17 dec 2011, 11:22
Locatie: Bommelerwaard

Re: De baksels van Patrick

Bericht door CJ-Petra » wo 01 jun 2016, 07:25

Heel mooi! :2th:
Grtzz Petra

Rofco B20 | Smegg SNL91MFX6 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560

Gebruikersavatar
miesje1959
Meesterbakker
Berichten: 1523
Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
Locatie: kop van Noord-Holland

Re: De baksels van Patrick

Bericht door miesje1959 » wo 01 jun 2016, 09:29

Heel mooi brood, Patrick :2th:
Astrid

Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -

Gebruikersavatar
Anna
Warme bakker
Berichten: 784
Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29

Re: De baksels van Patrick

Bericht door Anna » wo 01 jun 2016, 22:38

Prachtig brood :2th:

Gebruikersavatar
brood daar zit wat in
Meesterbakker
Berichten: 1834
Lid geworden op: do 21 jun 2012, 21:35
Locatie: Regio Utrecht

Re: De baksels van Patrick

Bericht door brood daar zit wat in » vr 03 jun 2016, 20:02

Wauw, dat is genieten hè als er zo'n prachtig brood uit de oven komt :2th:
Groet, Marja
_________________________________________________________________________________________________________
Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer

Gebruikersavatar
PatrickD
Opboller
Berichten: 182
Lid geworden op: wo 25 mar 2015, 01:54
Locatie: Arnhem

Re: De baksels van Patrick

Bericht door PatrickD » vr 24 mar 2017, 10:41

Lang niks gepost en ook niet gebakken..
druk met het switchen van werk en verhuizen!
Sinds 2 weken weer aan de bak en relatief normale en mooie broden gebakken.
Ik wou graag eens 2 fase brood bakken en heb mij daar al eens eerder in verdiept maar nooit het resultaat gekregen zoals ik wou.
De ovenrijs valt mij altijd tegen
Dit keer weer..


Afbeelding

Ik had wat daslook geplukt in t bos en erdoor heen gedaan en boven op ook.
Daslook smaakt naar knoflook/bieslook

Iemand ervaring met de tweede rijs in de koelkast en die dit probleem niet heeft?

Wat ik heb gedaan:

20% volkoren tarwe
80% tarwebloem
20% tarwedesem
2% zout
65% water
3 blaadjes daslook en 2 erboven op

30min autolyse
Kneden
45 min rijzen
Stretch and fold
45 min rijzen
Stretch and fold
30 min rijzen
Preshape
15 min rust
Opmaken

10-16 uur in de koelkast op 6 graden

Altijd is dit het resultaat zo ongeveer
Ik heb ook geprobeerd om 0,2% gistkorrels toe toevoegen en kreeg nagenoeg t zelfde probleem
Ook wel eens 0,3 gistkorrels en toen was die te ver gerezen

Hopelijk kan iemand mij vertellen wat ik fout doe

Gebruikersavatar
lekkermelig
Meesterbakker
Berichten: 3078
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: De baksels van Patrick

Bericht door lekkermelig » vr 24 mar 2017, 12:11

Ik ben ook niet zo happig op rijzen in de koelkast, vooral niet van reeds gevormd desembrood. Het is wel handig als je het druk hebt, maar de resultaten zijn vaak wat minder. Maar schuif je ze direct uit de koelkast de oven in?
Ik haal ze meestal uit de koelkast, laat dan het geheel nog 1 a 2 uur staan. Dan wordt je gist/desem nog wat wakker en krijg je nog wat rijs. Maar zeker met houtpulp mandjes zie je de activiteit vooral onderin je brood, oftewel bovenin je rijsmandje. Die mandjes isoleren waarschijnlijk zo goed dat het heel lang duurt voor je deeg weer enigszins op temperatuur is.

Ik schuif ook wel eens poolish of gewoon deeg de koelkast in, maar dan vorm ik vaak na de bulkrijs pas op dag 2. Werkt trouwens veel beter voor broodjes, die zijn kleiner, zitten niet in mandjes en warmen sneller op.

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
PatrickD
Opboller
Berichten: 182
Lid geworden op: wo 25 mar 2015, 01:54
Locatie: Arnhem

Re: De baksels van Patrick

Bericht door PatrickD » vr 24 mar 2017, 12:41

Ja ik schuif ze direct in een hete gietijzeren pan.

Maar t gekke vind ik. Veel bakkers doen dit, waarom lukt t thuis niet?

Ik heb wel eens wat vitamine c in gegooid 0,04%
En dan rijst t brood t rijsmandje uit!
Maar nagenoeg alle desem bakkers vertellen dat ik er niks in t bloem enof meel zit.
Doen ze t dan stiekem toch?

Gebruikersavatar
lekkermelig
Meesterbakker
Berichten: 3078
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: De baksels van Patrick

Bericht door lekkermelig » vr 24 mar 2017, 14:31

Ik weet niet wat er stiekem is aan een paar toevoegingen aan brood. Als het maar op de beschrijving staat. Als je bijvoorbeeld bij de Zuidmolen kijkt zie je heel veel meelsoorten waar vitamine C, moutmeel en/of enzymen aan toegevoegd worden.

Moet je vooral eens bij de groot verpakkingen kijken. Ongeveer alles van Meneba, Krijger Molenaars en Dossche mills heeft dit soort toevoegingen. Ik weet niet waar de bakkers waar jij het over hebt hun meel vandaan halen, maar als het niet biologisch is vermoed ik dat het er al in zit als ze hun meelzakken leegschudden.

Wist je trouwens dat daslook een beschermde plant is? Niet dat je het bos leeg plukt, maar officieel mag het dus niet....

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
PatrickD
Opboller
Berichten: 182
Lid geworden op: wo 25 mar 2015, 01:54
Locatie: Arnhem

Re: De baksels van Patrick

Bericht door PatrickD » vr 24 mar 2017, 14:40

lekkermelig schreef:Ik weet niet wat er stiekem is aan een paar toevoegingen aan brood. Als het maar op de beschrijving staat. Als je bijvoorbeeld bij de Zuidmolen kijkt zie je heel veel meelsoorten waar vitamine C, moutmeel en/of enzymen aan toegevoegd worden.

Moet je vooral eens bij de groot verpakkingen kijken. Ongeveer alles van Meneba, Krijger Molenaars en Dossche mills heeft dit soort toevoegingen. Ik weet niet waar de bakkers waar jij het over hebt hun meel vandaan halen, maar als het niet biologisch is vermoed ik dat het er al in zit als ze hun meelzakken leegschudden.

Wist je trouwens dat daslook een beschermde plant is? Niet dat je het bos leeg plukt, maar officieel mag het dus niet....

Wil
Aha dat zou kunnen dus.

Nee wist ik niet! Thanks voor de tip.
Dat zou wel mee vallen met 8 blaadjes haha

Gebruikersavatar
PatrickD
Opboller
Berichten: 182
Lid geworden op: wo 25 mar 2015, 01:54
Locatie: Arnhem

Re: De baksels van Patrick

Bericht door PatrickD » di 11 apr 2017, 15:42

Broodje met Mn nieuwe spiraalmixer

60% volkoren tarwe
40% tarwebloem
30% zaden 30% water
2% zout
20% desem
0,04% vitamine c
54% water

Wel aardig gelukt vind ik zelf!

Afbeelding
Afbeelding

Plaats reactie