Pagina 4 van 6

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: vr 09 dec 2016, 10:58
door miesje1959
Van vier stolletjes zijn geen foto's gemaakt, maar vandaag heb ik twee keer het recept gekneed.
Van de ene helft maak ik twee stollen en van de andere helft weer vier kleintjes voor in de vriezer.

Die kleintjes gebruiken we dan voor een plakje bij de koffie.
Verder eten wij niet zoveel stol en we krijgen ook nog wel een aantal stollen van relaties.

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: za 10 dec 2016, 16:10
door Anna
Ik vind ook dat je stollen er prima uitzien Marja. In plakjes zie je van de details toch niks meer en anders gooi je er gewoon een berg poedersuiker over ^)^

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: ma 12 dec 2016, 14:27
door CJ-Petra
Ik vind je stollen ook prima om te zien. Ik krijg er in ieder geval trek in. :kwijl:

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: ma 12 dec 2016, 22:32
door bakplaat
Jouw Stollen zien er op zich echt niet zo slecht uit als je zelf doet vermoeden Marja. Het modelleren is zeker in orde. :2th:
Maar als je na deze proefversie nog eens Stollen bakt, zou ik je adviseren je (amandel)spijs iets slapper aan te houden. Aan de doorsnede van jouw Stol is overduidelijk een holte rondom de spijs te zien. Met een iets slappere spijs...iets meer ei of een scheutje extra water, zul je daar geen last meer van hebben, zoals dat hier bij mijn Stollen goed te zien is.

Afbeelding

Succes ermee. :G

Afbeelding

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: ma 12 dec 2016, 22:54
door TigerManZ
Mooie stollen Marja,

Als ik ze zie begint het wel weer wat te kriebelen dus wie weet.... het is zo kerst :)

Cor, je hebt het over afslappen van spijs met ei of water. Met citroensap kan ook, toch? Geeft een fris tintje...
Laatst zag ik een kok van het programma BinnensteBuiten (Ramon Brugman) gevulde speculaas maken en hij voegde boter toe aan de spijs. Was nieuw voor mij maar lijkt mij wel lekker.
Ik neem aan dat jij dit al kende?
Het lijkt me dat het spijs daarmee wat romiger wordt als goede boter wordt gebruikt.

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: di 13 dec 2016, 00:27
door bakplaat
Hallo Han
Het ei heeft een degelijke functie in de spijs, het zorgt allereerst voor binding, dat de spijspil/rol in zijn vorm blijft, daarnaast geeft het smeuiigheid en er ook nog wat kleur aan. Zou je je spijs met enkel water of zoals jij suggereert met citroensap afslappen, dan zal hij veel wilder bakken, ondanks dat hij in de stol is ingesloten. Dus altijd het meest ei gebruiken en indien nodig wat extra water. Maak bij voorkeur je spijs enkele dagen voor gebruik klaar, zodat ze alles er goed kan opnemen. Goed ingepakt in plastic zak of folie kan het zeker enkele weken bewaard worden in de koelkast.

Wat de smaak betreft ziin er diverse opties, oa. kun je er wat citroensap aan toevoegen, maar de meeste bakkers gebruiken toch liever citroenrasp.
Je zou ipv. water ook nog wat Amaretto/Amandellikeur kunnen gebruiken, ook een scheutje Cointreau of Grand Marnier (Sinaasappellikeuren) zullen zeker niet misstaan.
Het gebruik van (echte) Boter wordt mij zover bekend, niet in stollenspijs gebruikt, maar zoals je zegt kan het wel in gevulde Speculaas, maar met mate...Het hoeft geen Frangipanebeslag te worden.

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: di 13 dec 2016, 11:26
door Bakker Jan
Een klein beetje boter in je amandelspijs kan best, ook voor in de stollen.
Wel wat Cor ook aangeeft, met mate.
Ik vind zelf dat de spijs dan wat prettiger in een pil te rollen is, en wat de smaak betreft, inderdaad iets smeuïger.
Het is natuurlijk ieder zijn smaak en werkwijze.
Maar experimenteren kan natuurlijk nooit geen kwaad.
Succes !

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: di 13 dec 2016, 12:19
door brood daar zit wat in
Dank allemaal!
Ik heb ze zondag weer gebakken en het spijs idd wat smeuïger gemaakt.
Had ze al in de vriezer of uitgedeeld voordat ik een foto kon maken.

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: wo 14 dec 2016, 13:35
door Melinda
:2th: , Marja

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: wo 14 dec 2016, 21:41
door brood daar zit wat in
Uit het eerste boek van Levine. De sterbroodjes die hier erg favoriet zijn :kwijl:

Afbeelding

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: wo 14 dec 2016, 23:08
door lekkermelig
Jaja, snoepgoed ! :2th: :2th:

Wil

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: wo 14 dec 2016, 23:21
door miesje1959
Zien er mooi uit :2th:
Erg lekkere broodjes :G

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: za 17 dec 2016, 01:14
door bakplaat
Hallo Marja...
Deze mooie Sterbroodjes :2th: zouden met een rood lintje je Kerstboom leuk kunnen opsieren :G
Maar daar heb je ze vast niet voor gebakken...Ze zullen al gauw uitgedroogd raken.

Afbeelding

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: za 17 dec 2016, 18:20
door Anna
:2th: Hier zijn ze ook in trek, er zitten er nog maar 2 in de vriezer ;)

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: zo 18 dec 2016, 18:18
door Ronny
Bij het doorbladeren van dat boek viel me die sterren ook meteen op.
Hopelijk komt mijn oven gauw binnen dat ik kan oefenen.
Deze zien er iig erg goed gelukt uit.

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: zo 18 dec 2016, 20:35
door Melinda
Prachtige broodjes, Marja. Leuk om te zien dat je zo heerlijk bezig bent.
Ik word blij van zulke foto's. :G

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: di 20 dec 2016, 20:59
door brood daar zit wat in
Voor het kerstbuffet verzorg ik de stokbroden. Van de week al stokbroden met sesam gebakken (Helaas te laat aan de foto gedacht) en vandaag de stokbroden uit het 2de boek van Levine. Ik heb het recept voor 5 gemaakt en er 4 stokbroden en 2 ronde epi's van gemaakt.
Ik wilde alles tegelijk in de Rofco bakken, maar de epi's waren eerder klaar om te bakken dan de stokbroden, dus behoorlijk ovenrijs gehad...
Afbeelding
Afbeelding

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: di 27 dec 2016, 21:46
door Ronny
Die epi's zien er toch wel erg leuk uit.

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: do 12 jan 2017, 17:40
door brood daar zit wat in
Wij beginnen het nieuwe jaar altijd met de verjaardag van onze jongste dochter! Van de week ging ze op school trakteren en ze wist al heel ver van te voren wat ze wilde.
Broodjes in de vorm van een hond en dan met een knakworst...Hotdogs :G
Dus moeders aan het bakken geslagen, dochterlief super blij en op school iedereen enthousiast, kortom traktatie geslaagd...
Afbeelding
Afbeelding

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: do 12 jan 2017, 18:19
door Melinda
O Marja, wat leuk, die hotdogbroodjes. Kan mij voorstellen dat het een succes is geweest. Kun je trots op zijn.
En nog van harte gefeliciteerd met je dochter hè. :2th:

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: do 12 jan 2017, 18:48
door miesje1959
Gefeliciteerd met je dochter.
Altijd weer leuk die broodjes en ze zien er prachtig uit :2th:

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: do 12 jan 2017, 21:01
door Levinebaktbrood
Leuke broodjes Marja :G en gefeliciteerd met je dochter!

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: do 12 jan 2017, 22:18
door lekkermelig
Grappig hoor, daar steel je natuurlijk wel de show mee op school, met een moeder die dit soort fraaie broodjes bakt :2th: :2th:

Wil

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: do 12 jan 2017, 23:25
door bakplaat
Leuke Hotdogs gebakken Marja :2th:
Zo zou ik ook nog wel eens getrakteerd willen worden. ^)^

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: vr 13 jan 2017, 11:32
door Anna
Gefeliciteerd met je dochter Marja! De broodjes zijn echt superleuk, zou ik ook wel op willen trakteren ^)^ Ook bijzonder dat ze zelf kiest voor een hartige traktatie.

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: do 10 aug 2017, 21:30
door brood daar zit wat in
Lang geleden dat ik actief was op dit forum. Lang geleden ook dat ik brood gebakken heb...
Vorige week haalde ik mn bakje desem uit de koelkast met een groene laag er op (maanden niks mee gedaan). Ik heb de afspraak gemaakt dat als mn desem niet meer actief zou worden, ik misschien wel helemaal zou stoppen met bakken. Binnen 2 dg stond het desem vrolijk te bubbelen. Tja, dan wordt je zelf ook weer actief. Had nog een cadeaubon voor een broodboek, dus eentje van Robert gekocht en gisteren deeg gemaakt en in de koelkast gezet. Vanmorgen gebakken en we zijn weer helemaal om...

Tot snel!

Afbeelding

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: do 10 aug 2017, 22:39
door lekkermelig
Marja!!!! Stoppen met bakken, omdat je je desem laat verslonzen, dat kan natuurlijk niet :rofl2:

Gelukkig is desem heel taai, en als je de boel eenmaal weer gaat voeren zie je pas hoe snel het weer aanslaat en de ongewenste groene bezoekers meteen de deur uitwerkt. Dus gelukkig kan je weer bakken, dat is toch veel te leuk :-) Maar dat wist je zelf natuurlijk ook allang :D,

Nou ja, leuk nieuw boek, nou gaan we natuurlijk allemaal mooie broden zien...ik vind deze overigens ook heel geslaagd.

Wil

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: vr 11 aug 2017, 08:04
door CJ-Petra
Hi Marja,

Je desembroden zien er heelijk uit! :2th:
Fijn hé dat je desem toch nog sterk genoeg is, zodat je niet hoeft te stoppen met bakken.

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: vr 11 aug 2017, 12:22
door Melinda
Hoi Marja, ik ben het helemaal eens met Wil en Petra.
Gewoon lekker doorgaan met broodbakken. Trouwens, mooie exemplaren. Dat is toch heel bemoedigend.
Goed weer iets van jou te zien. :2th:

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: za 12 aug 2017, 00:00
door Levinebaktbrood
Marja, stoppen met bakken is ten strengste verboden hoor. Dat kan echt niet ^)^ .

Fijn te lezen dat de desem dat verhinderd heeft :2th:.

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: za 12 aug 2017, 07:54
door brood daar zit wat in
Dank voor jullie leuke reacties! Nu ik weer begonnen ben, denk ik idd ook "hoe kan je nou stoppen"...

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: za 12 aug 2017, 11:19
door CarlaB
Ach, stoppen bestaat dus helemaal niet, je deed gewoon even wat anders [emoji5]Welkom terug op het forum [emoji3]


Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: za 12 aug 2017, 11:52
door Melinda
Let wel, dit virus is niet uit te roeien, blijft gewoon latent aanwezig. Dus je kan er maar beter aan toegeven. [emoji23]


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: za 12 aug 2017, 12:47
door lekkermelig
Ja, en eigenlijk laten we al die broden natuurlijk veel te weinig zien. Mijn laatste gefotografeerde baksels zijn al weer van april geloof ik ;B terwijl ik toch echt vrijwel elke twee weken wat nieuws bak :oops: Denk dat ik vergeten ben hoe mijn camera werkt ;K


Wil

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: za 12 aug 2017, 19:58
door brood daar zit wat in
Juist al die foto's inspireren mij om te bakken. Zien wat anderen bakken en dat dan ook eens bakken of gewoon alleen maar :kwijl:

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: zo 17 dec 2017, 20:13
door brood daar zit wat in
Af en toe bak ik nog wel een brood en af en toe kom ik op het forum.
De kinderen wilden heel graag een brood zoals ze een paar maanden geleden in een restaurant hadden gegeten met de lunch "brood met kroketten". Ik denk dat het een hele luchtige waldkorn was, dus nu aan het experimenteren. Dit brood is gemaakt van een mix van de molen uit IJsselstein.
Hoop dat ik aan de verwachting van de kids kan voldoen...

Afbeelding

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: zo 17 dec 2017, 22:44
door Melinda
Gaaf om weer wat van je te zien, Marja. :2th:

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: di 19 dec 2017, 00:22
door Levinebaktbrood
Leuk te zien dat je weer aan het bakken bent Marja :2th:

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: di 19 dec 2017, 00:30
door Anna
Jaa, eindelijk weer een baksel van Marja! :2th: Als het goed gelukt is willen je kinderen vast elke dag zo'n brood. ^)^

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: di 19 dec 2017, 17:43
door bakplaat
Fijn weer eens iets van je te zien Marja :2th:
En van zo'n prachtig brood lust ik ook wel graag een sneetje met kroket. :G

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: za 30 dec 2017, 23:30
door brood daar zit wat in
Dinsdag is onze jongste dochter jarig en blijven de nodige gasten eten. Vandaag dit leuke breekbrood gemaakt, in de bolletjes zit een vulling en dinsdag komt er in het midden van het brood een schaaltje met pizzasaus om de broodjes in te dippen.
Erg leuk om te maken, wel een werkje om 40 mini bolletjes te maken en te vullen...

Afbeelding

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: za 30 dec 2017, 23:35
door Bioloogje
Wat een ontzettend leuk brood. Ik snap dat het een werkje is maar lijkt me wel dankbaar. Zit er kaas in de broodjes?

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: za 30 dec 2017, 23:41
door brood daar zit wat in
Dank je wel Annelies. Ja, er zit mozzarella, ham, salami en kruiden in het broodje. Stond ook olijven in het recept, maar daar houden wij niet zo van. De broodjes zijn met knoflook olie bestreken en daarna door de Parmezaanse kaas gerold.

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: zo 31 dec 2017, 00:55
door lekkermelig
Leuk! :2th:

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: zo 31 dec 2017, 08:29
door Melinda
Heel leuk idee, Marja. Zal zo gezellig staan op tafel. Complimenten. En alvast een fijne verjaardag gewenst hoor. :2th: :G :B:

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: zo 31 dec 2017, 17:46
door bakplaat
Mooie breekbroodjes Marja en ook leuk die ruimte in het midden voor het schaaltje dipsaus.
Fijne jaarwisseling en voor dinsdag alvast een gezellige verjaardag.

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: di 02 jan 2018, 14:39
door Anna
Gefeliciteerd Marja! Wat een origineel afbreekbrood, goed gelukt ook! :2th:

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: di 02 jan 2018, 20:11
door TigerManZ
Gefeliciteerd Marja :)
Leuk en lekker breekbrood :2th:

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: di 02 jan 2018, 22:48
door brood daar zit wat in
Dank jullie wel voor de leuke reacties!
Er nog eentje bij gebakken, deze is met witte bolletjes en afgestreken met knoflook boter zoals Levine het ook op haar knoflook broodjes maakt. Ohhh wat is dat toch heerlijk...

Veel complimenten op gekregen, echt een feestje op tafel zo!
Afbeelding
Afbeelding

Re: Marja bakt weer eens...

Geplaatst: wo 03 jan 2018, 00:31
door Melinda
Leuk, Marja, je bent een kei! ^)^ :2th: