Pagina 4 van 4

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: za 27 feb 2021, 18:33
door Melinda
Vandaag had ik zin om een "gouwe ouwe" te bakken. En wel Frans Landbrood, recept van Levine. Staat in boek 1, Brood uit eigen oven. Ook op de blog van Levine staat het recept.
Heerlijk om te bakken en voor de verandering 4 vloerbroden. Ik heb 15 gram water toegevoegd, want ik houd wel van een beetje soepel deeg. :D
Afbeelding
Frans Landbrood by M.J. Noorman, on Flickr

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: za 27 feb 2021, 20:32
door brood daar zit wat in
Heerlijk Melinda! Ze zien er weer prachtig uit 😍

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: za 27 feb 2021, 21:20
door hjeverts
Mooie broden Melinda! :)

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: ma 01 mar 2021, 01:23
door oudbakken
mm, lekker al die broden. het zal je smaken :thumbup:

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: di 02 mar 2021, 21:55
door TigerManZ
Prachtig Melinda :thumbup:

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: za 13 mar 2021, 21:09
door Melinda
Al een paar dagen had ik zo'n zin om iets met desem te doen en vandaag kon het eindelijk. Ik heb toch maar weer het vertrouwde recept gemaakt, maar wel met de helft volkorenmeel omwille van de vezels. Het is het beproefde recept van Levine, driegranen desem, en dan de hybride vorm, dus met een pietsie desem.
Altijd weer leuk om te maken en heerlijk.
Afbeelding

Op de blog van "Mariëlle in de Keuken" was ik al vaker het recept van Surinaamse puntjes tegengekomen. Voor mij nostalgisch, dus ik moest het wel een keer proberen. Ik heb er een bruine variant van gemaakt door een deel van de Amerikaanse patent te vervangen door volkoren natuur. En ik heb wat extra water toegevoegd, want vond het deeg een beetje stug.
Wat het Surinaams maakt zou ik eerlijk gezegd niet weten. Misschien doordat het deeg door de semolina gaat en de naad in het midden. Geen idee. Die kenmerkende naad was bij mijn broodje nagenoeg niet te zien, maar de smaak was prima.
Van buiten knapperig en van binnen zacht.

Belegd met bakkeljauw en wat komkommer, dat was echt lekker. 😋 Ik werd daar wel enthousiast van, lang leve de nostalgie.
En voor wie niet weet wat bakkeljauw is, even Googlen.

Afbeelding

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: zo 14 mar 2021, 03:48
door Levinebaktbrood
Ziet er allemaal weer heerlijk uit Melinda :thumbup: :thumbup:

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: zo 14 mar 2021, 09:29
door hjeverts
De broden zien er weer erg goed gelukt uit Melinda! :)

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: do 01 apr 2021, 09:37
door Melinda
Levine had op FB zo'n mooi recept gepost van lichtbruin vloerbrood met zaadjes dat ik het wel moest proberen.
Leuk om te bakken met een wat hogere hydratatie.
Alleen die ovenrijs had ik wat enthousiaster gewild. Misschien het deeg net iets eerder in de oven doen. Iets voor de volgende keer.
Ik vind het best nog spannend om de balans te vinden tussen goed gerezen, ovenrijs en overrijs.
Maar desondanks ben ik best tevreden.
Afbeelding
Lichtbruin vloerbrood met zaadjes

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: do 01 apr 2021, 10:23
door hjeverts
Mooie broden Melinda!

Zag ze ook op het blog van levine voorbij komen. Misschien lekker om voor het weekend te maken naast de paasstol :)

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: do 01 apr 2021, 11:41
door lekkermelig
Nou, mooie broodjes hoor Melinda! Het is ook wel een aardig recept. Ik ben zelf de laatste tijd juist ook vaker wat met pitten aan heb bakken, al is het maar om die anderhalve kilo zonnepitten in mijn voorraad weg te werken voordat de meelmotten weer zomer gaan vieren :-)

Wil

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: do 01 apr 2021, 11:48
door Melinda
Dankjewel, Wil.
Net geluncht met 2 sneetjes. Verrassende smaak, heerlijk met die karwijzaadjes.
Beslist voor herhaling vatbaar.
Ook mijn proefpanel was positief. (Ja Wil, ook ik heb zo af en toe een proefpanel 🤣)

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: do 08 apr 2021, 14:24
door Melinda
In de herkansing, de lichtbruine vloerbroden met zaadjes van Levine.
Ik heb nu de hoeveelheden bloem en volkorenmeel omgedraaid, dus iets bruiner dan lichtbruin. ;)
Een iets kortere narijs gegeven in de hoop op meer ovenrijs. Toch nog niet gelukt. Ik wil zo graag dat ze in de oven enthousiast open springen van vreugde. Geen idee hoe ik dat voor mekaar krijg. Ze zijn wel aardig gerezen, maar niet genoeg naar mijn zin.
@Levine: volgende keer nog iets meer vocht toevoegen omdat ik meer volkorenmeel gebruikt heb?
Vind het overigens een heerlijk brood.

Afbeelding

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: do 08 apr 2021, 16:06
door BakkerGerrit
Melinda schreef: do 08 apr 2021, 14:24 Een iets kortere narijs gegeven in de hoop op meer ovenrijs. Toch nog niet gelukt. Ik wil zo graag dat ze in de oven enthousiast open springen van vreugde. Geen idee hoe ik dat voor mekaar krijg. Ze zijn wel aardig gerezen, maar niet genoeg naar mijn zin.
Toch nog korter laten rijzen, dus sneller de HETE oven in.....

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: do 08 apr 2021, 16:22
door hjeverts
Vind het er niet verkeerd uitzien Melinda! :) :thumbup:

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: do 08 apr 2021, 18:17
door lekkermelig
Ik vind het best mooie broodjes Melinda. Maar ik snap wat je bedoelt. Ik krijg het met gistbrood ook niet zo snel voor elkaar en al helemaal niet als ik er veel zaden of pitten in stop.
Maar net als Gerrit denk ik dat je moet proberen een nog kortere vormrijs te doen. Met desembroden vind ik het makkelijker. Vaak denk ik dan dat ze nog wat langer zouden kunnen rijzen en scheuren ze in de oven heel mooi open.

En @Gerrit, zo'n Rofco is echt wel heet genoeg, en bakt heel fel vergeleken met sommige andere ovens.

Wil

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: do 08 apr 2021, 20:31
door Melinda
De Rofco had ik op 240 graden staan, dus daar kan het niet aan liggen. De stoombakken geven ook behoorlijk wat stoom.
De rijstijd had ik al iets korter aangehouden, nl. 55 min.
@Wil, dat zou inderdaad ook wel kunnen dat het met gistbroden minder lukt. Met desembroden heb ik wel vaker een mooiere ovenrijs gehad. Had ik niet aan gedacht.
Ik vind dit recept wel makkelijk om in een spontane bui te maken. Met desembroden moet je eerst plannen.
Ze waren ondanks de kortere rijstijd toch mooi van binnen (helaas geen foto van).

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: do 08 apr 2021, 20:58
door lekkermelig
Ja, ik maak ook wat vaker gist broden. Vooral met de Manz, die hoef ik ook niet lang van te voren aan te zetten, ook 's morgens ideaal als je deeg recht uit de koelkast wil bakken. Maar ik had zaterdag de Rofco even aangezwengeld, en qua brood beviel het me wel beter. Lekker knapperig brood, mooie korst.

Als je echt wil oefenen op mooiere oortjes op je gistbroden zou ik ze gewoon nog iets korter laten rijzen, gewoon uitproberen. Of je verlaagt de temperatuur van je deeg een of twee graden.

Wil

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: wo 23 feb 2022, 16:16
door Melinda
Afbeelding

Heel lang heb ik niets gepost, ook meer dan een halfjaar geen brood gebakken en uit noodzaak van de bakker gegeten. ;)
Nu kon het dan eindelijk weer. Voor de veiligheid (om te kijken of het mij nog lukt) een vertrouwd recept gemaakt, afgeleid van het lichtbruin vloerbrood met zaadjes van Levine.
Ik heb een deel volkoren natuur vervangen door grof volkorenmeel. En wat meer water toegevoegd. Voor nu ben ik best tevreden.
Maar vooral blij dat ik weer van mijn eigen brood kan genieten. :D
Wat heerlijk weer, die geur in huis van versgebakken brood.

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: wo 23 feb 2022, 18:06
door lekkermelig
Mooi hoor Melinda, en goed om je hier weer eens te zien!
Je bent het bakken nog niet verleerd!

Groetjes,

Wil

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: do 24 feb 2022, 03:08
door Levinebaktbrood
Ze zijn weer goed gelukt Melinda!

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: do 24 feb 2022, 08:11
door hjeverts
Ze zien er weer erg mooi uit! :)

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: do 06 okt 2022, 22:12
door Melinda
Het is weer een tijd geleden dat ik wat gepost heb. Het brood bakken gaat intussen wel door, gelukkig.
Vandaag weer sinds lange tijd driegranen desembroden gebakken naar het recept van Levine. Deze heb ik al vaker laten zien, maar ach, omdat het zo lang geleden is toch maar weer een keer. Ben heel tevreden met het resultaat. Altijd een succes. :)

Afbeelding

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: vr 07 okt 2022, 09:41
door lekkermelig
Goed zo Melinda, gewoon doorbakken!
Je bent het ook echt nog niet verleerd :-), mooie broden!

Groeten,
Wil

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: ma 10 okt 2022, 10:21
door Vitamine C
Mooie broden :)

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: wo 09 nov 2022, 16:39
door Melinda
Vandaag sinds lang weer mijn favoriete (hybride) stokbroden met zaadjes gebakken. En oh, wat ben ik tevreden. Zo mooi gelukt, daar wordt een mens toch blij van. :D
Afbeelding

We konden niet wachten en hebben de eerste al warm aangesneden. Hemels lekker, gewoon met een beetje roomboter.

Afbeelding

En dan nog even een paar bakacties van de afgelopen weken. Lekker als het er mooi uitziet.
Allemaal recepten van Levine. Alleen de volkoren sesambroden een beetje aangepast met Amerikaanse patent. Mag het natuurlijk niet meer "volkoren" heten, dus "bijna-volkoren". ;)

Afbeelding

En dan natuurlijk de beroemde Levientjes. Echte succesbroden. Desem en een beetje gist, met rozijnen, pecannoten en koekkruiden.

Afbeelding

Afbeelding

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: do 10 nov 2022, 12:40
door lekkermelig
Dat ziet er allemaal weer heel lekker uit Melinda!

Groeten,

Wil

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: do 08 dec 2022, 21:05
door Melinda
De afgelopen week heeft "Roffie" het druk gehad. Lekker bezig geweest voor een lunch en kleine bakgroep.
Broden die ik ooit gebakken had, nu weer eens in de herhaling.
Alle recepten komen uit het arsenaal van Levine, want die kloppen eigenlijk toch altijd.
Als eerste lichtbruine vloerbroden. Gewoon lekker.
Afbeelding

En om in de feeststemming voor Kerst te komen de feestelijke en smaakvolle sterbroodjes. Erg leuk om te bakken. Ik hoop nog eens echt grove suiker te kunnen vinden, want de suiker die ik heb is niet grof genoeg naar mijn zin.
O, en ik dacht even het even te proberen met gekleurde suiker, leek mij leuk. Helaas was dat gelijk al geen succes, want de kleuren liepen erg uit. Dat is dus die ene in het midden. Geen gezicht. ;)
Voor de rest wel blij. Heerlijk met roomboter.

Afbeelding

Vandaag dan de Franse landbroden.
Afbeelding

En als afsluiter worstenbroodjes. Hier heb ik een beetje van Robèrt en een beetje van Levine gecombineerd. Omdat wij geen varkensvlees eten heb ik alleen rundergehakt gebruikt. Dat is wel een uitdaging om toch een smeuïg geheel te krijgen. De smaak is goed, prima eigenlijk. Alleen mag van mij het gehakt een dikkere worst zijn.
Al met al heel tevreden. :)
Afbeelding

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: vr 09 dec 2022, 00:50
door bakplaat
Stuk voor stuk prachtige bakwerkjes Melinda... :thumbup:

En het lijkt me zeker wel een goed idee, voor je worstebroodjes zonder varkensvlees, naast het rundsgehakt, ook eens gehakt van kippenvlees te proberen.

Fijne Kerstdagen toegewenst...

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: za 10 dec 2022, 17:02
door De Broodvirtuoos
Ziet er écht heel erg goed uit! Chapeau!! :clap:

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: ma 12 dec 2022, 20:55
door Anna
Dat ziet er weer prachtig uit Melinda! :thumbup: Die sterbroodjes zijn zo leuk om te maken. Ik gebruik altijd grove rietsuiker, maar greinsuiker is denk ik nog wat grover. Heb je dat al eens geprobeerd?
Al die mooie en lekkere broden, ik moet nodig meel kopen en weer eens wat brood bakken geloof ik :D

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: do 22 dec 2022, 21:33
door TigerManZ
Mooi en lekker Melinda!!
Groet, Han.
Die al lang geen brood meer heeft gebakken...