Jim bakt brood.
- Jim
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 78
- Lid geworden op: ma 17 okt 2016, 16:54
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Jim bakt brood.
Mooi :2th: !
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- Dion
- Jongste bediende
- Berichten: 37
- Lid geworden op: do 20 okt 2016, 13:21
- Locatie: Waddeneiland
Re: Jim bakt brood.
Wow!!
Wat een plaatje!
Het boek van Levine heb ik inmiddels ook :grin:
Wat een plaatje!
Het boek van Levine heb ik inmiddels ook :grin:
- Melinda
- Meesterbakker
- Berichten: 2269
- Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
- Locatie: Soest
Re: Jim bakt brood.
Prachtig! 't Is etenstijd, ik zit te :kwijl: .
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
:-) Mijn foto's
- Jim
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 78
- Lid geworden op: ma 17 okt 2016, 16:54
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Jim bakt brood.
Slechts een woord: Mooi!
:2th: :2th:
Wil
:2th: :2th:
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
- Jim
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 78
- Lid geworden op: ma 17 okt 2016, 16:54
Re: Jim bakt brood.
Vandaag voor de eerste maal een zuurdesem roggebroodje met karwijzaad gebakken.
En een cranberry-hazelnoot zuurdesembrood van Levine.
Deze keer op de pizzasteen gebakken in plaats van in de gietijzeren pot en dat geeft toch een mindere ovenrijs in de heteluchtoven
Maar toch weer lekker gesmuld!
En een cranberry-hazelnoot zuurdesembrood van Levine.
Deze keer op de pizzasteen gebakken in plaats van in de gietijzeren pot en dat geeft toch een mindere ovenrijs in de heteluchtoven
Maar toch weer lekker gesmuld!
Kneder: Linkerhand en/of rechterhand | Ovens: Siemens inbouwoven - Mavhek houtoven
- brood daar zit wat in
- Meesterbakker
- Berichten: 1855
- Lid geworden op: do 21 jun 2012, 21:35
- Locatie: Regio Utrecht
Re: Jim bakt brood.
Wauw, wat een mooie broden bak je Jim! :2th:
Groet, Marja
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
- Dion
- Jongste bediende
- Berichten: 37
- Lid geworden op: do 20 okt 2016, 13:21
- Locatie: Waddeneiland
Re: Jim bakt brood.
Prachtig! Om jaloers op te worden
Tot nu toe lukt het me niet om een mooi gescheurde ( of oren) bovenkant te krijgen.
Waar ligt dat aan?
Tot nu toe lukt het me niet om een mooi gescheurde ( of oren) bovenkant te krijgen.
Waar ligt dat aan?
greetings Dion
- stillekracht
- Deegroller
- Berichten: 467
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 19:42
Re: Jim bakt brood.
Dan is je deeg stuk te ver doorgerezen voordat het de oven in gaat. Het heeft dan niet voldoende kracht meer voor een mooie ovenrijs. Je deeg moet je dus korter laten rijzen.
Verstuurd vanaf mijn SM-T800 met Tapatalk
Verstuurd vanaf mijn SM-T800 met Tapatalk
- Dion
- Jongste bediende
- Berichten: 37
- Lid geworden op: do 20 okt 2016, 13:21
- Locatie: Waddeneiland
Re: Jim bakt brood.
Dan zou dat miss in de eerste rijs al gebeurd kunnen zijn??? toen bleef "het gat" direct goed zitten al na 40 min.
Het deeg was wel 30 gr, ondanks dat ik met het rekensommetje 2x26-22-12 = 18 graden water, had toegepast. Kwestie van nog eerder checken dus ;B
Bij de tweede rijs, dacht ik goed opgelet te hebben. Maar achteraf is het toen idd niet goed gerezen.
Blij met de feedback hier
Het deeg was wel 30 gr, ondanks dat ik met het rekensommetje 2x26-22-12 = 18 graden water, had toegepast. Kwestie van nog eerder checken dus ;B
Bij de tweede rijs, dacht ik goed opgelet te hebben. Maar achteraf is het toen idd niet goed gerezen.
Blij met de feedback hier
greetings Dion
- stillekracht
- Deegroller
- Berichten: 467
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 19:42
Re: Jim bakt brood.
Deeg temperatuur is wel erg hoog. Dan gaat het allemaal wel heel snel.
Ik ben meer van de koude, trage degen.
Ik ben meer van de koude, trage degen.
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Jim bakt brood.
Ik snap je rekensom niet precies. Wat zijn de getallen?
Er zijn verschillende manieren om de deegtemperatuur te meten, oa afhankelijk of je de omgevingstemperatuur wel of niet meerekent. En je moet de wrijvingswarmte van je mix proces niet vergeten, anders zit je heel snel te hoog.
30 C is veel te hoog voor een gistdeeg. Optimale temperatuur daar is 27 C.
http://www.bakkerswereld.nl/dossiers/ar ... r-10118473
Wil
Er zijn verschillende manieren om de deegtemperatuur te meten, oa afhankelijk of je de omgevingstemperatuur wel of niet meerekent. En je moet de wrijvingswarmte van je mix proces niet vergeten, anders zit je heel snel te hoog.
30 C is veel te hoog voor een gistdeeg. Optimale temperatuur daar is 27 C.
http://www.bakkerswereld.nl/dossiers/ar ... r-10118473
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Ballie
- Meesterbakker
- Berichten: 2837
- Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
- Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
- Contacteer:
Re: Jim bakt brood.
Ik snap wel wat Dion heeft proberen te doen met zijn rekensom, maar hij heeft denk ik wat zaken verkeerd begrepen. Ten eerste is het niet 2 maal- maar 3 maal de gewenste deeg temperatuur. Van de volgende getallen in zijn berekening begrijp ik niet goed waar hij deze vandaan heeft.
Ik zou denken dat 22 de omgevingstemperatuur is, maar waar komt die 12 vandaan? is dat de meeltemperatuur, of de wrijvingsfactor? In elk geval mis je nog 1 van deze twee getallen. De juiste manier om op de gewenste temperatuur uit te komen is:
3 maal de gewenste deegtemperatuur
min de omgevingstemperatuur
min de meeltemperatuur
min de wrijvingsfactor
De uitkomst hiervan is de gewenste watertemperatuur.
Bijv.:
Gewenst: 26
Omgeving: 21
Meel: 20
Wrijvingsfactor: 4
3 maal 26 = 78
78 min 21 = 57
57 min 20 = 37
37 min 4 = 33
Gewenste watertemperatuur is dus 33 graden.
Het moet wel heel vreemd lopen wanneer je dan nog verkeerd uitkomt. Alleen wanneer je beduidend langer kneedt dan normaal zou je nog te hoog uit kunnen komen.
Weet je de wrijvingsfactor niet? Bereken hem dan eerst een keer met een wrijvingsfactor van 10 (beter te hoog dan te laag). De graden die je dan boven of onder de gewenste temperatuur uit komt corrigeer je een volgende keer op de wrijvingsfactor.
Is je deeg uiteindelijk kouder dan verwacht dan verlaag je de wrijvingsfactor met het aantal graden dat je te laag uit komt. Is je deeg warmer dan verwacht, dan verhoog je de wrijvingsfactor met het verschil. Let wel, je kunt beter te laag uitkomen met je deegtemperatuur dan te hoog. Het rijsproces duurt dan weliswaar langer, maar je hebt minder snel last van overrijs, wat 1 van de gevaren is van een te warm deeg.
Een ander gevaar van een te warm deeg is dat je je rijsproces compleet de nek omdraait. Al moet je het daarvoor wel erg bont maken en boven de 40 graden uitkomen. Maar hoe verder je daar vandaan blijft hoe beter voor je rijsproces. 26 á 27 graden is daarom voor een gistdeeg een hele mooie middenweg. Het rijsproces verloopt dan niet te snel, maar ook weer niet irritant traag. Al is dat ook weer afhankelijk van de hoeveelheid gist die je aan je deeg hebt toegevoegd.
Ik zou denken dat 22 de omgevingstemperatuur is, maar waar komt die 12 vandaan? is dat de meeltemperatuur, of de wrijvingsfactor? In elk geval mis je nog 1 van deze twee getallen. De juiste manier om op de gewenste temperatuur uit te komen is:
3 maal de gewenste deegtemperatuur
min de omgevingstemperatuur
min de meeltemperatuur
min de wrijvingsfactor
De uitkomst hiervan is de gewenste watertemperatuur.
Bijv.:
Gewenst: 26
Omgeving: 21
Meel: 20
Wrijvingsfactor: 4
3 maal 26 = 78
78 min 21 = 57
57 min 20 = 37
37 min 4 = 33
Gewenste watertemperatuur is dus 33 graden.
Het moet wel heel vreemd lopen wanneer je dan nog verkeerd uitkomt. Alleen wanneer je beduidend langer kneedt dan normaal zou je nog te hoog uit kunnen komen.
Weet je de wrijvingsfactor niet? Bereken hem dan eerst een keer met een wrijvingsfactor van 10 (beter te hoog dan te laag). De graden die je dan boven of onder de gewenste temperatuur uit komt corrigeer je een volgende keer op de wrijvingsfactor.
Is je deeg uiteindelijk kouder dan verwacht dan verlaag je de wrijvingsfactor met het aantal graden dat je te laag uit komt. Is je deeg warmer dan verwacht, dan verhoog je de wrijvingsfactor met het verschil. Let wel, je kunt beter te laag uitkomen met je deegtemperatuur dan te hoog. Het rijsproces duurt dan weliswaar langer, maar je hebt minder snel last van overrijs, wat 1 van de gevaren is van een te warm deeg.
Een ander gevaar van een te warm deeg is dat je je rijsproces compleet de nek omdraait. Al moet je het daarvoor wel erg bont maken en boven de 40 graden uitkomen. Maar hoe verder je daar vandaan blijft hoe beter voor je rijsproces. 26 á 27 graden is daarom voor een gistdeeg een hele mooie middenweg. Het rijsproces verloopt dan niet te snel, maar ook weer niet irritant traag. Al is dat ook weer afhankelijk van de hoeveelheid gist die je aan je deeg hebt toegevoegd.
Het leven is goed, in het Brabantse land...
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Jim bakt brood.
Voor gist gaat het vooral te snel als je temperatuur te hoog wordt. Voor desem treedt er nog wat anders op, dan raakt het evenwicht tussen gist en melkzuurbacteriën zoek. Boven de 27 C wordt je deeg een eind zuurder, omdat melkzuurbacteriën dan harder groeien. Broden met veel rogge doen het beter bij 29 C, en broden met spelt ongeveer 25 C.
Ik zat nog even te kijken, maar volgens mij kloppen er in de link naar bakkerswereld een paar dingen niet.
Dit
http://www.wildyeastblog.com/water/
geeft wel een gangbare manier om temperatuur te berekenen, zowel met als zonder voordeeg. Het maakt niet uit of het in Fahrenheit of Celsius is, de formule blijft hetzelfde.
Je 'friction factor' dus wrijvingswarmte van je machine is per machine anders, en ook nog eens per hoeveelheid deeg en snelheid van de mixer. Je kan het gewoon eens meten voor mengen en erna. Bij een Bear kom ik ik zelden boven de 5 C opwarming uit, dat is dan zo'n 0,5 C per minuut.
Wil
Ik zat nog even te kijken, maar volgens mij kloppen er in de link naar bakkerswereld een paar dingen niet.
Dit
http://www.wildyeastblog.com/water/
geeft wel een gangbare manier om temperatuur te berekenen, zowel met als zonder voordeeg. Het maakt niet uit of het in Fahrenheit of Celsius is, de formule blijft hetzelfde.
Je 'friction factor' dus wrijvingswarmte van je machine is per machine anders, en ook nog eens per hoeveelheid deeg en snelheid van de mixer. Je kan het gewoon eens meten voor mengen en erna. Bij een Bear kom ik ik zelden boven de 5 C opwarming uit, dat is dan zo'n 0,5 C per minuut.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Dion
- Jongste bediende
- Berichten: 37
- Lid geworden op: do 20 okt 2016, 13:21
- Locatie: Waddeneiland
Re: Jim bakt brood.
Ik had de formule uit het boek van Levine.
Gewenste deegtempertuur is 26 C, meel/bloem temperatuur was 22 C, kneedminuten was 12.
Bij machinaal kneden moest je 1C per geknede minuut aftrekken ( wrijvingsfactor)
2x gewenste deegtempertuur -bloemtemperatuur- 1C machinaal per geknede minuut.
Dus vandaar 2x26-22-12 is 18 graden vocht.
De omgevingstemperatuur van de rijs momenten was 20 graden.
Het bereiden van het deeg was wel in een warme keuken, daar staat een houtkachel die ook de CV verwarmt (omgevingstemperatuur 24/25 graden) Maar zodra het deeg klaar was weer zo spoedig mogelijk naar het 20 graden kamertje :grin:
Vandaar dat het me verstandig leek om het deegtemparatuur in de gaten te houden.
Sorry Jim, dat ik jou draadje gebruikt heb voor mijn vraag ;S
Gewenste deegtempertuur is 26 C, meel/bloem temperatuur was 22 C, kneedminuten was 12.
Bij machinaal kneden moest je 1C per geknede minuut aftrekken ( wrijvingsfactor)
2x gewenste deegtempertuur -bloemtemperatuur- 1C machinaal per geknede minuut.
Dus vandaar 2x26-22-12 is 18 graden vocht.
De omgevingstemperatuur van de rijs momenten was 20 graden.
Het bereiden van het deeg was wel in een warme keuken, daar staat een houtkachel die ook de CV verwarmt (omgevingstemperatuur 24/25 graden) Maar zodra het deeg klaar was weer zo spoedig mogelijk naar het 20 graden kamertje :grin:
Vandaar dat het me verstandig leek om het deegtemparatuur in de gaten te houden.
Sorry Jim, dat ik jou draadje gebruikt heb voor mijn vraag ;S
greetings Dion
- Jim
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 78
- Lid geworden op: ma 17 okt 2016, 16:54
Re: Jim bakt brood.
Is niet erg, heb ik ook weer wat bijgeleerd!Dion schreef: Sorry Jim, dat ik jou draadje gebruikt heb voor mijn vraag ;S
Kneder: Linkerhand en/of rechterhand | Ovens: Siemens inbouwoven - Mavhek houtoven
- Jim
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 78
- Lid geworden op: ma 17 okt 2016, 16:54
Re: Jim bakt brood.
Kneder: Linkerhand en/of rechterhand | Ovens: Siemens inbouwoven - Mavhek houtoven
- brood daar zit wat in
- Meesterbakker
- Berichten: 1855
- Lid geworden op: do 21 jun 2012, 21:35
- Locatie: Regio Utrecht
Re: Jim bakt brood.
Mooi gebakken hoor!
Groet, Marja
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
- Dion
- Jongste bediende
- Berichten: 37
- Lid geworden op: do 20 okt 2016, 13:21
- Locatie: Waddeneiland
- miesje1959
- Meesterbakker
- Berichten: 1524
- Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
- Locatie: kop van Noord-Holland
Re: Jim bakt brood.
Mooi brood, Jim :2th:
Vooral het afbreekbrood ziet er heel aantrekkelijk uit :kwijl:
Vooral het afbreekbrood ziet er heel aantrekkelijk uit :kwijl:
Astrid
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
- Jim
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 78
- Lid geworden op: ma 17 okt 2016, 16:54
Re: Jim bakt brood.
Dank je, het is ook zeer lekker. Vooral met laagje Nutella!
Laatst gewijzigd door Ballie op zo 13 nov 2016, 00:01, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Overbodige quote verwijderd. Het is niet nodig het direct voorgaande bericht (volledig) te quoten...
Reden: Overbodige quote verwijderd. Het is niet nodig het direct voorgaande bericht (volledig) te quoten...
Kneder: Linkerhand en/of rechterhand | Ovens: Siemens inbouwoven - Mavhek houtoven
- Jim
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 78
- Lid geworden op: ma 17 okt 2016, 16:54
Re: Jim bakt brood.
Vandaag weer twee nieuwe dingen geprobeerd:
-Zuurdesembrood met cheddar, chilipeper en koriander (links).
-Zuurdesembrood met polenta (rechts).
-Zuurdesembrood met cheddar, chilipeper en koriander (links).
-Zuurdesembrood met polenta (rechts).
Kneder: Linkerhand en/of rechterhand | Ovens: Siemens inbouwoven - Mavhek houtoven
- Bioloogje
- Warme bakker
- Berichten: 659
- Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25
Re: Jim bakt brood.
Wowie, mooi hoor! En ik ben benieuwd naar de smaak van het cheddar brood!
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Groetjes, Annelies
- Jim
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 78
- Lid geworden op: ma 17 okt 2016, 16:54
Re: Jim bakt brood.
De cheddar smaakt mooi door met een licht pikante toets van de chilipeper.
De koriander komt niet echt door.
De koriander komt niet echt door.
Laatst gewijzigd door Ballie op ma 05 dec 2016, 21:29, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Overbodige quote verwijderd. Het is niet nodig het direct voorgaande bericht (volledig) te quoten...
Reden: Overbodige quote verwijderd. Het is niet nodig het direct voorgaande bericht (volledig) te quoten...
Kneder: Linkerhand en/of rechterhand | Ovens: Siemens inbouwoven - Mavhek houtoven
- Bioloogje
- Warme bakker
- Berichten: 659
- Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25
Re: Jim bakt brood.
Nou, klinkt goed genoeg om toch eens te proberen. [emoji106]
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Groetjes, Annelies
- Jim
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 78
- Lid geworden op: ma 17 okt 2016, 16:54
Re: Jim bakt brood.
Zo'n kerststol, dat moet ik natuurlijk ook eens proberen!
Ziehier mijn allereerste zeer lekkere stol:
Ziehier mijn allereerste zeer lekkere stol:
Kneder: Linkerhand en/of rechterhand | Ovens: Siemens inbouwoven - Mavhek houtoven
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Jim bakt brood.
Eet smakelijk :kwijl: :kwijl:
Wil
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Jim bakt brood.
Je Stol ziet er best wel goed gebakken uit Jim, met een mooie rol amandelspijs. :2th:
Alleen had er voor mij wat meer vulling, zoals krenten rozijnen etc. in gemogen.
Maar ja wie ben ik en het is maar waar je zelf voor kiest...Fijne Kerstdagen.
Alleen had er voor mij wat meer vulling, zoals krenten rozijnen etc. in gemogen.
Maar ja wie ben ik en het is maar waar je zelf voor kiest...Fijne Kerstdagen.
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- jammiejanne
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 15
- Lid geworden op: do 15 dec 2016, 19:09
Re: Jim bakt brood.
Jim, ik ben eigenlijk wel heel benieuwd naar het recept van het zuurdesembrood met polenta. Kun je mij vertellen waar je dat vandaan hebt?Jim schreef:Vandaag weer twee nieuwe dingen geprobeerd:
-Zuurdesembrood met cheddar, chilipeper en koriander (links).
-Zuurdesembrood met polenta (rechts).
Groetjes, Janne
Ps. Je baksels zien er allemaal heerlijk uit!
Enthousiaste beginnende broodbakster
Foto's
Foto's
- Jim
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 78
- Lid geworden op: ma 17 okt 2016, 16:54
Re: Jim bakt brood.
Ja, vind ik eigenlijk ook, maar het is de eerste keer dus heb ik netjes het recept gevolgd.bakplaat schreef:Je Stol ziet er best wel goed gebakken uit Jim, met een mooie rol amandelspijs. :2th:
Alleen had er voor mij wat meer vulling, zoals krenten rozijnen etc. in gemogen.
Er zitten nu amandelschilfers, sukade en cranberries in. Alleen is het niet zo goed zichtbaar op de foto.
Maar volgende keer zeker meer vulling!
Kneder: Linkerhand en/of rechterhand | Ovens: Siemens inbouwoven - Mavhek houtoven
- Jim
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 78
- Lid geworden op: ma 17 okt 2016, 16:54
Re: Jim bakt brood.
Dank je wel!jammiejanne schreef:Jim, ik ben eigenlijk wel heel benieuwd naar het recept van het zuurdesembrood met polenta. Kun je mij vertellen waar je dat vandaan hebt?
Groetjes, Janne
Ps. Je baksels zien er allemaal heerlijk uit!
De recepten komen uit 'Hoe bak ik brood' van Emmanuel Hadjiandreou.
Kneder: Linkerhand en/of rechterhand | Ovens: Siemens inbouwoven - Mavhek houtoven
- Jim
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 78
- Lid geworden op: ma 17 okt 2016, 16:54
Re: Jim bakt brood.
Kneder: Linkerhand en/of rechterhand | Ovens: Siemens inbouwoven - Mavhek houtoven
- Troela
- Deegkneder
- Berichten: 102
- Lid geworden op: wo 02 nov 2016, 20:55
- Locatie: Amsterdam
Re: Jim bakt brood.
Ik dacht dat ik hier al gereageerd had maar blijkbaar niet
Hij prachtig
Hij prachtig
Bear Teddy en gewone oven
Te Amsterdam
Te Amsterdam
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Jim bakt brood.
Mooi gelukt Jim :2th:
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- Melinda
- Meesterbakker
- Berichten: 2269
- Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
- Locatie: Soest
Re: Jim bakt brood.
Prachtige 'Pain Cordon'! :2th:
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
:-) Mijn foto's
- Jim
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 78
- Lid geworden op: ma 17 okt 2016, 16:54
Re: Jim bakt brood.
Levinebaktbrood schreef:Mooi gelukt Jim :2th:
Dankuwel dames!Melinda schreef:Prachtige 'Pain Cordon'! :2th:
Kneder: Linkerhand en/of rechterhand | Ovens: Siemens inbouwoven - Mavhek houtoven
- Jim
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 78
- Lid geworden op: ma 17 okt 2016, 16:54
Re: Jim bakt brood.
Vandaag een recept geprobeerd uit m'n kerstkado 'Brotbackbuch nr.1' : 'Rundbrot'.
Een combinatie van roggezuurdesem, spelt voordeeg en tarwemeel.
Wel serieus vals gespeeld daar ik geen Duits meel in huis heb.
Zelf maar wat volkoren tarwe en spelt gezeefd en gemengd met bloem om iets als '1050 Dinkelmehl' en '1050 Weizenmehl' te verkrijgen. Mijn mengeling is volgens mij wel wat donkerder uitgevallen maar het resultaat is een toch zeer smakelijk broodje.
Een combinatie van roggezuurdesem, spelt voordeeg en tarwemeel.
Wel serieus vals gespeeld daar ik geen Duits meel in huis heb.
Zelf maar wat volkoren tarwe en spelt gezeefd en gemengd met bloem om iets als '1050 Dinkelmehl' en '1050 Weizenmehl' te verkrijgen. Mijn mengeling is volgens mij wel wat donkerder uitgevallen maar het resultaat is een toch zeer smakelijk broodje.
Kneder: Linkerhand en/of rechterhand | Ovens: Siemens inbouwoven - Mavhek houtoven
- Jim
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 78
- Lid geworden op: ma 17 okt 2016, 16:54
Re: Jim bakt brood.
Kneder: Linkerhand en/of rechterhand | Ovens: Siemens inbouwoven - Mavhek houtoven
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Jim bakt brood.
Mooi gebakken :2th:
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- Melinda
- Meesterbakker
- Berichten: 2269
- Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
- Locatie: Soest
Re: Jim bakt brood.
Heel mooi Jim. :2th:
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
:-) Mijn foto's
- Jim
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 78
- Lid geworden op: ma 17 okt 2016, 16:54
Re: Jim bakt brood.
'Weizenmischbrot' uit het 'Brotbachbuch 1' maar bij gebrek aan Duitse melen is het meer een volkorenbrood (tarwe en rogge) geworden.
Toch heel lekker en tevens de eerste maal gebruik gemaakt van de 'Covered Clay Baker' die gisteren is aangekomen met de post.
Toch heel lekker en tevens de eerste maal gebruik gemaakt van de 'Covered Clay Baker' die gisteren is aangekomen met de post.
Kneder: Linkerhand en/of rechterhand | Ovens: Siemens inbouwoven - Mavhek houtoven
- Troela
- Deegkneder
- Berichten: 102
- Lid geworden op: wo 02 nov 2016, 20:55
- Locatie: Amsterdam
Re: Jim bakt brood.
Ga ik zo even op googelen, ik gok dat het alternatief is voor gietijzeren braadpan.
Bericht aangepast: het is niet nodig om het voorgaande bericht te quoten.
Nou, ik vond het dus wel nodig
Bericht aangepast: het is niet nodig om het voorgaande bericht te quoten.
Nou, ik vond het dus wel nodig
Laatst gewijzigd door Troela op zo 12 feb 2017, 22:54, 1 keer totaal gewijzigd.
Bear Teddy en gewone oven
Te Amsterdam
Te Amsterdam
- Jim
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 78
- Lid geworden op: ma 17 okt 2016, 16:54
Re: Jim bakt brood.
Ja, is een prima alternatief voor de gietijzeren pan maar in dit geval dan voor lange broden.
Voor ronde broodjes heb ik 2 kleinere gietijzeren potten.
Van de clay baker krijg ik er ook twee in m'n oven. Ik heb ze gekocht op Amazon.de voor €19 per stuk wat vrij goedkoop is.
Voor ronde broodjes heb ik 2 kleinere gietijzeren potten.
Van de clay baker krijg ik er ook twee in m'n oven. Ik heb ze gekocht op Amazon.de voor €19 per stuk wat vrij goedkoop is.
Kneder: Linkerhand en/of rechterhand | Ovens: Siemens inbouwoven - Mavhek houtoven
- Jim
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 78
- Lid geworden op: ma 17 okt 2016, 16:54
Re: Jim bakt brood.
Pompoensoepje? Daar horen pompoenbroodjes bij! Recept van 'The weekend bakery' (lekker in metrische maten ipv cups & teaspoons en al die andere onduidelijke onzin :G :G :G )
Kneder: Linkerhand en/of rechterhand | Ovens: Siemens inbouwoven - Mavhek houtoven
- Melinda
- Meesterbakker
- Berichten: 2269
- Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
- Locatie: Soest
Re: Jim bakt brood.
Wat een prachtige pompoenbroodjes. Ze zien er echt perfect uit. :2th:
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
:-) Mijn foto's
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Jim bakt brood.
Ze zien er prachtig uit.
Ik heb ze zelf lang geleden ook wel eens gemaakt. Ik ben meestal echt fan van de recepten van weekendbakery, maar denk dat ze uiteindelijk ook wat inspiratie opgedaan hebben hier
http://www.beyondkimchee.com/pumpkin-dinner-rolls/
Wil
Ik heb ze zelf lang geleden ook wel eens gemaakt. Ik ben meestal echt fan van de recepten van weekendbakery, maar denk dat ze uiteindelijk ook wat inspiratie opgedaan hebben hier
http://www.beyondkimchee.com/pumpkin-dinner-rolls/
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Jim bakt brood.
Mooi :2th:
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- Anna
- Warme bakker
- Berichten: 955
- Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29
Re: Jim bakt brood.
Wat een leuke broodjes! :2th: