Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Hoi,
Tsja.... gebak... kan dat hier in dit topic of moet daar een apart koek, cake, taart topic voor worden aangemaakt?
Ik bak niet meer zo vaak zoetigheden dus zal jullie er niet mee lastig vallen!
Ik heb een "rare gewoonte" namelijk dat als de jongens van "m'n" voetbalteam winnen wil ik nog wel eens op zelf gebakken taart of koekjes trakteren. Dat is begonnen in een jaar dat de mannekes (9-11jr) het wat minder goed deden.
Het volgende seizoen deden ze het stukken beter dus was er bijna elke week taart. En het leuke was dat de ouders spontaan mee deden, dan bakte de een wat, dan de ander... :G
Was een erg leuke en gezellige periode voor jeugd en ouders!
Ondertussen is het een team JO-13 (jongeren onder 13) geworden, vroeger heette dat de D-tjes.
Dit jaar doen ze het redelijk goed dus had ik ze weer eens taart beloofd.
Vandaag een oreotaart en een stroopwafeltaart gemaakt, alles zonder te bakken :G
Oreotaart
Stroopwafeltaart
De oreotaart is een klassieker hier in huis, die vind iedereen lekker... :2th: :kwijl:
De stroopwafeltaart is nieuw dus kan niet zeggen of die in de smaak gaat vallen.
Zelf heb ik natuurlijk geproefd door af en toe te proeven tijdens het maken.
Tsja.... dat belooft een succes te worden, al zeg ik het zelf... :kwijl:
Tsja.... gebak... kan dat hier in dit topic of moet daar een apart koek, cake, taart topic voor worden aangemaakt?
Ik bak niet meer zo vaak zoetigheden dus zal jullie er niet mee lastig vallen!
Ik heb een "rare gewoonte" namelijk dat als de jongens van "m'n" voetbalteam winnen wil ik nog wel eens op zelf gebakken taart of koekjes trakteren. Dat is begonnen in een jaar dat de mannekes (9-11jr) het wat minder goed deden.
Het volgende seizoen deden ze het stukken beter dus was er bijna elke week taart. En het leuke was dat de ouders spontaan mee deden, dan bakte de een wat, dan de ander... :G
Was een erg leuke en gezellige periode voor jeugd en ouders!
Ondertussen is het een team JO-13 (jongeren onder 13) geworden, vroeger heette dat de D-tjes.
Dit jaar doen ze het redelijk goed dus had ik ze weer eens taart beloofd.
Vandaag een oreotaart en een stroopwafeltaart gemaakt, alles zonder te bakken :G
Oreotaart
Stroopwafeltaart
De oreotaart is een klassieker hier in huis, die vind iedereen lekker... :2th: :kwijl:
De stroopwafeltaart is nieuw dus kan niet zeggen of die in de smaak gaat vallen.
Zelf heb ik natuurlijk geproefd door af en toe te proeven tijdens het maken.
Tsja.... dat belooft een succes te worden, al zeg ik het zelf... :kwijl:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- Anna
- Warme bakker
- Berichten: 955
- Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Oh dat zie er lekker uit! Past wel goed bij mij kopje thee dat nu voor m'n neus staat
Al je baksels - dus ook zoet - mogen in 1 topic. Goed gegokt dus
Al je baksels - dus ook zoet - mogen in 1 topic. Goed gegokt dus
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Op eerste Paasdag een Levientje met spijs gebakken.
Het was lekker :G
Het was lekker :G
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Ik ken dit brood niet Han, maar 't ziet er mooi en lekker uit. :2th: :G
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Dankjewel Cor, HIER vind je het recept.bakplaat schreef:Ik ken dit brood niet Han, maar 't ziet er mooi en lekker uit. :2th: :G
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Jaaaa... sind lange tijd weer eens gebakken.
Gisteren een poolish gemaakt van tarwe, water, (oude) gist en een theelepeltje suiker.
Vanmorgen afgemaakt met tarwebloem, zout, citroensap en een beetje olijfolie.
Resultaat is lekker
Net uit de oven
Even proeven nadat het afgekoeld is
Gisteren een poolish gemaakt van tarwe, water, (oude) gist en een theelepeltje suiker.
Vanmorgen afgemaakt met tarwebloem, zout, citroensap en een beetje olijfolie.
Resultaat is lekker
Net uit de oven
Even proeven nadat het afgekoeld is
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- Melinda
- Meesterbakker
- Berichten: 2269
- Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
- Locatie: Soest
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Ha Han, geweldig. Je hebt het nog steeds in de vingers. Mooi hoor. :2th: :G
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
:-) Mijn foto's
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Prachtig Han :2th: ...Een verloren gewaand baktalent is herrezen. :G
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Prachtig
Verloren gewaand "baktalent"
Bedankt voor de complimenten. Brood bakken is nog steeds leuk om te doen :G :G
Verloren gewaand "baktalent"
Bedankt voor de complimenten. Brood bakken is nog steeds leuk om te doen :G :G
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- CJ-Petra
- Meesterbakker
- Berichten: 1250
- Lid geworden op: za 17 dec 2011, 11:22
- Locatie: Bommelerwaard
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Han, leuk dat je weer eens gebakken hebt en ze zien er prima uit!
Grtzz Petra
Rofco B20 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560
Rofco B20 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560
- BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1400
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
- Contacteer:
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Ziet er lekker “ambachtelijk” uit! Mooi!
Groet, Gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Bedankt Petra en Gerrit
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Jaaa... weer twee broden gebakken. Zelfde recept als vorige week omdat het makkelijk en lekker is
Ben blij met het resultaat want ik had even niet goed opgelet met de rijsmandjes.
Dat zijn mandjes van geperst papier welke bevochtigt moeten worden voordat ze met bloem worden bestrooid.
Dus netjes bevochtigd maar (achteraf) te weinig bebloemd waardoor de degen vast bleven zitten toen ik ze op het bakblik wilde storten. M.a.w. de hele opmaak was voor niets...
Heb het deeg er uit moeten trekken, opnieuw gevormd en meteen op de bakplaat gelegd en ingesneden.
In eerste instantie zakte het wat uit en verwachte ik dat het platte broden zouden worden...
Gelukkig heeft de ovenrijs veel goed gemaakt :G
Net uit de oven afkoelen...
Nog een klein beetje warm met de lunch
Ben blij met het resultaat want ik had even niet goed opgelet met de rijsmandjes.
Dat zijn mandjes van geperst papier welke bevochtigt moeten worden voordat ze met bloem worden bestrooid.
Dus netjes bevochtigd maar (achteraf) te weinig bebloemd waardoor de degen vast bleven zitten toen ik ze op het bakblik wilde storten. M.a.w. de hele opmaak was voor niets...
Heb het deeg er uit moeten trekken, opnieuw gevormd en meteen op de bakplaat gelegd en ingesneden.
In eerste instantie zakte het wat uit en verwachte ik dat het platte broden zouden worden...
Gelukkig heeft de ovenrijs veel goed gemaakt :G
Net uit de oven afkoelen...
Nog een klein beetje warm met de lunch
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- Miepj
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 17
- Lid geworden op: di 12 feb 2019, 21:03
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Ziet er lekker uit! Goed om te horen dat pech met zo’n rijsmandje vanzelf wordt opgelost in de oven :2th:
- BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1400
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
- Contacteer:
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Je hoeft de mandjes toch niet vochtig te maken voor elk gebruik? (Ik heb mijn rieten mandjes alleen de eerste keer bevochtigd en ruim ingebloemd. Daarna alleen (weinig) bloem (of meel). Is dit voor de geperste papieren mandjes anders?TigerManZ schreef: ↑zo 24 mar 2019, 21:28 ............. Dat zijn mandjes van geperst papier welke bevochtigt moeten worden voordat ze met bloem worden bestrooid. Dus netjes bevochtigd maar (achteraf) te weinig bebloemd waardoor de degen vast bleven zitten toen ik ze op het bakblik wilde storten.......
Groet, Gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Gerrit,
Ik dacht ooit in de gebruiksaanwijzing gelezen te hebben dat bevochtigen elke keer nodig is bij dit soort rijsmandjes.
Als het anders is lees ik het graag :G
Ik dacht ooit in de gebruiksaanwijzing gelezen te hebben dat bevochtigen elke keer nodig is bij dit soort rijsmandjes.
Als het anders is lees ik het graag :G
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Ik heb mijn rijsmandjes nog nooit vochtig gemaakt. Zeker bij de mandjes van houtvezel moet je dat niet doen. Dan blijft het deeg nog sneller plakken.
Als je je mandjes met rijstebloem bestrooid voordat het deeg erin gaat blijft het zeker niet plakken. Je kunt ook half rijstebloem/half roggebloem gebruiken.
Als je je mandjes met rijstebloem bestrooid voordat het deeg erin gaat blijft het zeker niet plakken. Je kunt ook half rijstebloem/half roggebloem gebruiken.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Ik gebruik deze mandjes altijd en bestrooi ze vrijwel altijd met Roggebloem of Rogge 1150. Ook hier nooit problemen gehad.
Wil
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Bedankt Levine :2th:Levinebaktbrood schreef: ↑di 26 mar 2019, 18:53 Ik heb mijn rijsmandjes nog nooit vochtig gemaakt. Zeker bij de mandjes van houtvezel moet je dat niet doen. Dan blijft het deeg nog sneller plakken.
Als je je mandjes met rijstebloem bestrooid voordat het deeg erin gaat blijft het zeker niet plakken. Je kunt ook half rijstebloem/half roggebloem gebruiken.
Zal ze niet meer bevochtigen.
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
lRe: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Het allereerste dat ik met een Dutch Oven buiten probeerde te bereiden was een brood en dat ging helemaal mis, totaal verbrand...
Ondertussen het nodige met de DO gekookt zodat ik er iets meer gevoel voor ontwikkeld heb
Gistermorgen was het dan zover en heb ik opnieuw een brood gebakken met de DO, ging in het begin nog even iets te hard maar had dat door zodat de schade beperkt bleef tot een wat donkere bovenkant.
Paar briketten eronder, iets teveel er bovenop... Bovenop een aantal verwijderd en stukje alu folie over het deeg.
Wat me wel opviel was dat het brood er top uitzag toen het heet uit de DO kwam en bij het afkoelen een beetje "verschrompelde"
Het brood stond buiten op tafel, in de zon en een beetje wind, heb het toch maar naar binnen gebracht om af te koelen.
Misschien lag dat "verschrompelen" aan het kant en klare "Abdij-mix donker" van de AH dat ik deze keer gebruikt heb?
Ja sorry... niet zelf gemengd, alles kant en klaar alleen water toevoegen en had iets meer(300gr water ipv 290gr op de 500gr meelmix met zaden) toegevoegd omdat ik het deeg wat droog vond, voelde niet als het plakrandje van een geel post-it blaadje...
Daarna met de DO een stuk procureur langzaam gegaard zodat we 's avonds pulled pork met zelf gebakken brood aten.
Het was heerlijk!
Voor de volgende keer weet ik dat ik wat minder briketten op de deksel kan leggen
Ondertussen het nodige met de DO gekookt zodat ik er iets meer gevoel voor ontwikkeld heb
Gistermorgen was het dan zover en heb ik opnieuw een brood gebakken met de DO, ging in het begin nog even iets te hard maar had dat door zodat de schade beperkt bleef tot een wat donkere bovenkant.
Paar briketten eronder, iets teveel er bovenop... Bovenop een aantal verwijderd en stukje alu folie over het deeg.
Wat me wel opviel was dat het brood er top uitzag toen het heet uit de DO kwam en bij het afkoelen een beetje "verschrompelde"
Het brood stond buiten op tafel, in de zon en een beetje wind, heb het toch maar naar binnen gebracht om af te koelen.
Misschien lag dat "verschrompelen" aan het kant en klare "Abdij-mix donker" van de AH dat ik deze keer gebruikt heb?
Ja sorry... niet zelf gemengd, alles kant en klaar alleen water toevoegen en had iets meer(300gr water ipv 290gr op de 500gr meelmix met zaden) toegevoegd omdat ik het deeg wat droog vond, voelde niet als het plakrandje van een geel post-it blaadje...
Daarna met de DO een stuk procureur langzaam gegaard zodat we 's avonds pulled pork met zelf gebakken brood aten.
Het was heerlijk!
Voor de volgende keer weet ik dat ik wat minder briketten op de deksel kan leggen
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- CJ-Petra
- Meesterbakker
- Berichten: 1250
- Lid geworden op: za 17 dec 2011, 11:22
- Locatie: Bommelerwaard
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Het ziet er allemaal heeeerlijk uit!!
Wist je dat er “Dutch Oven Helper” appjes voor op je telefoon zijn, waarin wordt aangegeven hoeveel briquetten boven en onder gaan om een bepaalde temperatuur te krijgen. Ik vind dat een handig hulpmiddel.
Wist je dat er “Dutch Oven Helper” appjes voor op je telefoon zijn, waarin wordt aangegeven hoeveel briquetten boven en onder gaan om een bepaalde temperatuur te krijgen. Ik vind dat een handig hulpmiddel.
Grtzz Petra
Rofco B20 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560
Rofco B20 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Kijk, daar heb je nog zo'n woeste buitenkampeerder
Je moet tenslotte ook in de bush je eigen brood kunenn bakken.
Wil
Je moet tenslotte ook in de bush je eigen brood kunenn bakken.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Melinda
- Meesterbakker
- Berichten: 2269
- Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
- Locatie: Soest
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Knap werk, Han.
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
:-) Mijn foto's
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Hallo Petra,
Ja klopt, die ken ik wel maar gebruik ik niet. Heb een lijstje geplastificeerd maar had niet helemaal goed opgelet.
Recept gaf aan met 240° starten en na 10 minuten terug naar 220°
Nu weet ik het voor een volgende keer, hoop ik
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Haha Wil, laat dat woeste er maar aflekkermelig schreef: ↑wo 18 sep 2019, 19:55 Kijk, daar heb je nog zo'n woeste buitenkampeerder
Je moet tenslotte ook in de bush je eigen brood kunenn bakken.
Wil
Ik vind het leuk om met een DO te koken en bakken.
Gisteren het zoontje van een kameraad enthousiast gemaakt en hem (onder m'n begeleiding) een stoofschotel laten koken.
Hij heeft tijdens het eten wel 5x gezegd dat hij het erg lekker vond
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Bedankt Linda
Is de Rofco nog veel in gebruik?
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- Melinda
- Meesterbakker
- Berichten: 2269
- Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
- Locatie: Soest
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Op dit moment niet, Han. Wij hebben een hectische tijd, met een verhuizing in het vooruitzicht. Ik hoop het weer op te pakken als het weer wat rustiger is. Mis het wel.
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
:-) Mijn foto's
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Alles op z'n tijd Melinda
Suc6 met de verhuizing en ik hoop voor je dat je na alle perikelen die met een verhuizing te maken hebben je weer rust en tijd krijgt om je hobby op te pakken
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Biergist...
Heb biergist in huis omdat o.a. brouwen een hobby van me is. Vandaag geprobeerd daarmee brood te bakken.
Gisteravond een poolish gemaakt van 250gr. Kamutmeel, 350gr. water en 1gr. biergist.
Vanmorgen aangevuld tot 700gr kamutmeel, 430gr water, zout, beetje suiker, olie en beetje gist.
Rijzen gaat minder goed, het is wat vaster brood geworden. De smaak is prima maar wat vlak...
Voor herhaling vatbaar? Als er geen bakkersgist in huis is misschien.
Heb biergist in huis omdat o.a. brouwen een hobby van me is. Vandaag geprobeerd daarmee brood te bakken.
Gisteravond een poolish gemaakt van 250gr. Kamutmeel, 350gr. water en 1gr. biergist.
Vanmorgen aangevuld tot 700gr kamutmeel, 430gr water, zout, beetje suiker, olie en beetje gist.
Rijzen gaat minder goed, het is wat vaster brood geworden. De smaak is prima maar wat vlak...
Voor herhaling vatbaar? Als er geen bakkersgist in huis is misschien.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Bakkersgist is geoptimaliseerd voor CO2 productie en weinig alcohol, biergist levert ook wel wat CO2 maar vooral alcohol. En allerlei mooie fruitige smaakjes door de productie van allerlei esters.
Bovendien is biergist veel duurder... dus ik zou het wel weten. Vooral voor bier gebruiken en alleen voor brood als je echt helemaal niets beters in huis hebt. En dat kan ik me nauwelijks voorstellen met die goedkope gistpakjes die heel lang goed blijven.
Wil
Bovendien is biergist veel duurder... dus ik zou het wel weten. Vooral voor bier gebruiken en alleen voor brood als je echt helemaal niets beters in huis hebt. En dat kan ik me nauwelijks voorstellen met die goedkope gistpakjes die heel lang goed blijven.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Hoi Wil,
Tsja.... duurder... dit was over en heeft waarschijnlijk z’n kracht verloren als ik weer een keer brouw...
Vandaar het “ experiment”
Toch bedankt voor de uitleg!!! Nu begrijp ik beter waarom
Gr. Han.
Tsja.... duurder... dit was over en heeft waarschijnlijk z’n kracht verloren als ik weer een keer brouw...
Vandaar het “ experiment”
Toch bedankt voor de uitleg!!! Nu begrijp ik beter waarom
Gr. Han.
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Hallo Allemaal,
Hopelijk iedereen nog gezond!
Heb al even niets meer van me laten "horen" al neus ik hier zo nu en dan nog wel rond...
Vandaag vroeg wakker, slecht weer... ik dacht bij mezelf laat ik fijn een brood gaan bakken.
Niks zo lakker als een heerlijke baklucht uit de keuken en vers knapperig brood bij de lunch!
Hier mijn creatie van een Kamut-Speltbloem brood van 700gr bloem.
Hopelijk iedereen nog gezond!
Heb al even niets meer van me laten "horen" al neus ik hier zo nu en dan nog wel rond...
Vandaag vroeg wakker, slecht weer... ik dacht bij mezelf laat ik fijn een brood gaan bakken.
Niks zo lakker als een heerlijke baklucht uit de keuken en vers knapperig brood bij de lunch!
Hier mijn creatie van een Kamut-Speltbloem brood van 700gr bloem.
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- Melinda
- Meesterbakker
- Berichten: 2269
- Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
- Locatie: Soest
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Leuk om weer eens wat (moois) van jou te zien.
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
:-) Mijn foto's
- Kneedhaak 2.0
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 98
- Lid geworden op: do 23 apr 2020, 12:38
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Mooi gebakken Han, nog niet verleerd......
- Anke
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 69
- Lid geworden op: wo 19 aug 2020, 09:52
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Het brood ziet er mooi uit!
- Anna
- Warme bakker
- Berichten: 955
- Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Er komen nog een boel slechtweerdagen aan, ook weer meer broden van Han?
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Bedankt voor jullie leuke reacties en of er binnenkort meer broden volgen? Wie weet, de tijd zal het leren...
Ik heb gewoon teveel leuke bezigheden maar wel m'n slaap nodig dus de dagen zijn nog al eens te kort
Maar ik zal het zeker niet laten om het hier te laten zien, net als gisteren
Ik heb gewoon teveel leuke bezigheden maar wel m'n slaap nodig dus de dagen zijn nog al eens te kort
Maar ik zal het zeker niet laten om het hier te laten zien, net als gisteren
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- brood daar zit wat in
- Meesterbakker
- Berichten: 1855
- Lid geworden op: do 21 jun 2012, 21:35
- Locatie: Regio Utrecht
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Mooi broodje Han. Hier ook maar weinig (soms lange tijd niet) op het forum. Maar bakken doen we nog regelmatig.
Groet, Marja
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Mooi gebakken Han , je bent het idd. nog niet verleerd. Zo ben ik momenteel zelf ook niet zo actief hier op het forum. Maar ik kijk nog regelmatig mee hoor.
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Het brood bakken van vorige week smaakte naar meer dus dit weekend weer een brood gebakken. (Ook omdat voor vandaag regen werd voorspelt )
Helaas vergeten foto's te maken van het proces... sorry. Deze keer had ik een Dutch Oven (zware gietijzeren pan) opgewarmd in de oven en daar het brood in gebakken. Zaterdagavond eerst een poolish gemaakt. Dat vind ik een fijne methode, ook omdat ik hier wat oudere gist heb staan. En op deze manier heeft het gist tijd om actief te worden dus voor mij lijkt dat prima te werken, zeker als ik er een theelepel suiker aan toevoeg.
De poolish was een mix van water, half theelepeltje (ca. 1 gr) gist, speltbloem, roggebloem en tl suiker.
Vandaag aangevuld met nog roggebloem, speltbloem, tarwebloem, water (ca. 55 à 60%), zout en wat olijfolie
Tarwebloem om iets meer gluten in het deeg te kunnen kneden.
De ovenrijs ging verrassend goed! Toen ik na 20 minuten de deksel van de pan haalde bleek het deels tegen de deksel aan gerezen te zijn!
Daarna nog 20 minuten zonde deksel gebakken voor een mooie bruine kleur.
Omdat anderen in het gezin voor de lunch zorgden stond het brood al snel aangesneden op tafel samen met beleg en een zelf gemaakte pan preisoep...
Helaas vergeten foto's te maken van het proces... sorry. Deze keer had ik een Dutch Oven (zware gietijzeren pan) opgewarmd in de oven en daar het brood in gebakken. Zaterdagavond eerst een poolish gemaakt. Dat vind ik een fijne methode, ook omdat ik hier wat oudere gist heb staan. En op deze manier heeft het gist tijd om actief te worden dus voor mij lijkt dat prima te werken, zeker als ik er een theelepel suiker aan toevoeg.
De poolish was een mix van water, half theelepeltje (ca. 1 gr) gist, speltbloem, roggebloem en tl suiker.
Vandaag aangevuld met nog roggebloem, speltbloem, tarwebloem, water (ca. 55 à 60%), zout en wat olijfolie
Tarwebloem om iets meer gluten in het deeg te kunnen kneden.
De ovenrijs ging verrassend goed! Toen ik na 20 minuten de deksel van de pan haalde bleek het deels tegen de deksel aan gerezen te zijn!
Daarna nog 20 minuten zonde deksel gebakken voor een mooie bruine kleur.
Omdat anderen in het gezin voor de lunch zorgden stond het brood al snel aangesneden op tafel samen met beleg en een zelf gemaakte pan preisoep...
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- brood daar zit wat in
- Meesterbakker
- Berichten: 1855
- Lid geworden op: do 21 jun 2012, 21:35
- Locatie: Regio Utrecht
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Mooi dat het bakken van vorige week naar meer smaakte. Hier ook haha.
Ik wil ook nog eens in de pan gaan bakken, vind het alleen jammer dat ik dan maar 1 broodje kan bakken. Maar wie weet een leuk idee voor een brood met desem.
Ik wil ook nog eens in de pan gaan bakken, vind het alleen jammer dat ik dan maar 1 broodje kan bakken. Maar wie weet een leuk idee voor een brood met desem.
Groet, Marja
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
- Bantam
- Deegroller
- Berichten: 270
- Lid geworden op: zo 18 okt 2020, 20:24
- Contacteer:
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Dat ziet er heel lekker uit.
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Prachtig brood Han.
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- RedYssel
- Deegroller
- Berichten: 352
- Lid geworden op: do 27 feb 2020, 18:34
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
In een pan bakken geeft wel echt een mooie bakaard vind ik!. Heb ik hel lang gedaan bij gebrek aan een betere oven!. Het maar een brood per keer kunnen bakken is wel grote domper ..brood daar zit wat in schreef: ↑zo 01 nov 2020, 20:17 Mooi dat het bakken van vorige week naar meer smaakte. Hier ook haha.
Ik wil ook nog eens in de pan gaan bakken, vind het alleen jammer dat ik dan maar 1 broodje kan bakken. Maar wie weet een leuk idee voor een brood met desem.
Passie voor de ambacht!.
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Een overnacht brood gebakken maar ik heb ergens een reken fout gemaakt.
Na een nacht in de koelkast leek het deeg meer op een plakkerig beslag dan op een deeg.
Toen ik het uit de kom op het aanrecht stortte zakte het uit naar een dikke platte pannekoek
Duaarna heb ik op gevoel tarwebloem toegevoegd en met een deegschraper de bloem in het deeg gevouwen.
Pfff wat een plakkerige kledderboel was dat zeg, echt lastig! Maar na een aantal keren vouwen en bloem toevoegen begon het enigszins op deeg te lijken. Enigszins "opbollen" met Stretch & Fold leek te lukken maar na 20-30 minuten rust was het weer uitgezakt als een (iets) dikke(re) pannekoek...
Toch een tijd in een rijsmand laten rijzen en na 2½ uur rees het over de rand van 't mandje heen. Maar ook daar zakte het naar beneden. Geen stevig deeg dus. Uiteindelijk besloten het op de bakplaat te storten en af te bakken. Daar rees het nog wel wat maar het bleef een enorm plat brood. Hier staat het af te koelen op een rekje.
Ik schat zo'n 8 à 9 cm hoog, of beter gezegd laag
Het is wel een brood met redelijk grote gaten geworden.
De smaak was echt prima! Dat kreeg ik dan ook enkele malen te horen aan tafel. Haha... en daar doe je het toch voor. Zo fijn als anderen genieten van iets lekkers dat je zelf gemaakt hebt!
Het recept was een mengelmoes van bloem omdat ik wat restjes opgemaakt heb, bestaande uit spelt, rogge en veel tarwe.
Vrijdagavond gestart met een poolish van 150gr spelt, 150gr koud water, 0,8gr gist en een theelepeltje suiker. Dat heeft in de bijkeuken gestaan en was zaterdagmorgen actief maar niet verdubbeld in volume.
Zaterdagmorgen het deeg gekneed met; 80gr roggebloem, 120gr speltbloem, 420gr tarwebloem, 14,4gr zout en 540gr water.
En daar ging het waarschijnlijk mis... in totaal 770gr bloem gebruikt maal 70% is 540gr. Ik heb daar vergeten de 150gr van de poolish in mindering te brengen. Volgens mij heb ik hierdoor een deeg gemaakt met 89% hydratatie
Omdat ik niet weet hoeveel tarwebloem ik uiteindelijk toegevoegd heb kan ik niet zeggen wat het uiteindelijk is geworden... Maar ik vermoed dat het totaalgewicht in de buurt van een (kleine) kilo kwam.
Ik heb in ieder geval geleerd dat werken met een poolish en een overnachtdeeg voor mij niet de meest ideale manier van werken is. Volgende keer een keuze maken maar dat overnachtdeeg smaakt wel naar meer. En eerlijk gezegd een vrij nat deeg ook want het is wel duidelijk dat water een enorm goede broodverbeteraar is. Dat lees je vaak maar om dat zelf te ervaren is leuk!
Na een nacht in de koelkast leek het deeg meer op een plakkerig beslag dan op een deeg.
Toen ik het uit de kom op het aanrecht stortte zakte het uit naar een dikke platte pannekoek
Duaarna heb ik op gevoel tarwebloem toegevoegd en met een deegschraper de bloem in het deeg gevouwen.
Pfff wat een plakkerige kledderboel was dat zeg, echt lastig! Maar na een aantal keren vouwen en bloem toevoegen begon het enigszins op deeg te lijken. Enigszins "opbollen" met Stretch & Fold leek te lukken maar na 20-30 minuten rust was het weer uitgezakt als een (iets) dikke(re) pannekoek...
Toch een tijd in een rijsmand laten rijzen en na 2½ uur rees het over de rand van 't mandje heen. Maar ook daar zakte het naar beneden. Geen stevig deeg dus. Uiteindelijk besloten het op de bakplaat te storten en af te bakken. Daar rees het nog wel wat maar het bleef een enorm plat brood. Hier staat het af te koelen op een rekje.
Ik schat zo'n 8 à 9 cm hoog, of beter gezegd laag
Het is wel een brood met redelijk grote gaten geworden.
De smaak was echt prima! Dat kreeg ik dan ook enkele malen te horen aan tafel. Haha... en daar doe je het toch voor. Zo fijn als anderen genieten van iets lekkers dat je zelf gemaakt hebt!
Het recept was een mengelmoes van bloem omdat ik wat restjes opgemaakt heb, bestaande uit spelt, rogge en veel tarwe.
Vrijdagavond gestart met een poolish van 150gr spelt, 150gr koud water, 0,8gr gist en een theelepeltje suiker. Dat heeft in de bijkeuken gestaan en was zaterdagmorgen actief maar niet verdubbeld in volume.
Zaterdagmorgen het deeg gekneed met; 80gr roggebloem, 120gr speltbloem, 420gr tarwebloem, 14,4gr zout en 540gr water.
En daar ging het waarschijnlijk mis... in totaal 770gr bloem gebruikt maal 70% is 540gr. Ik heb daar vergeten de 150gr van de poolish in mindering te brengen. Volgens mij heb ik hierdoor een deeg gemaakt met 89% hydratatie
Omdat ik niet weet hoeveel tarwebloem ik uiteindelijk toegevoegd heb kan ik niet zeggen wat het uiteindelijk is geworden... Maar ik vermoed dat het totaalgewicht in de buurt van een (kleine) kilo kwam.
Ik heb in ieder geval geleerd dat werken met een poolish en een overnachtdeeg voor mij niet de meest ideale manier van werken is. Volgende keer een keuze maken maar dat overnachtdeeg smaakt wel naar meer. En eerlijk gezegd een vrij nat deeg ook want het is wel duidelijk dat water een enorm goede broodverbeteraar is. Dat lees je vaak maar om dat zelf te ervaren is leuk!
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Vanmorgen een tarwebrood gebakken en geprobeerd er een grote driehoek van te maken.
Het deeg was redelijk nat met 67% hydratatie en ik moet duidelijk meer oefenen met natte plakkerige degen...
Maar ondanks dat vormen wat minder ging was het er niet minder lekker om.
[youtube]
[/youtube]
Het deeg was redelijk nat met 67% hydratatie en ik moet duidelijk meer oefenen met natte plakkerige degen...
Maar ondanks dat vormen wat minder ging was het er niet minder lekker om.
[youtube]
[/youtube]
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1400
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
- Contacteer:
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Prima driehoek Han!
Groet, Gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
- Bantam
- Deegroller
- Berichten: 270
- Lid geworden op: zo 18 okt 2020, 20:24
- Contacteer:
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Dat brood ziet er goed uit.
Onbewust doet de insnijding van jouw brood me aan een automerk denken.
Dat is wel leuk.
Onbewust doet de insnijding van jouw brood me aan een automerk denken.
Dat is wel leuk.
""" WATER + DESEM + BLOEM + TIJD + BROODBAKFORUM """
- Kneedhaak 2.0
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 98
- Lid geworden op: do 23 apr 2020, 12:38
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Voor je het weet, bak je de sterren van de hemel
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: Eindelijk... hier is'tie dan... een baksel van Han
Dit weekend een brood gebakken met noten en koffie als vloeistof. Het is een lekker en wat donker brood geworden met hazel- en walnoten die een nacht geweekt hebben in koffie. Haha... ik kon niet van de noten afblijven die in de koffie hadden gelegen klaar om in het deeg te worden verwerkt... lekker hoor!!
In de oven scheurde het brood jammer genoeg flink open ondanks dat ik er een "mooie tekening" met een scheermesje (lame) op gemaakt had.
De smaak is heerlijk, de koffie zorgt voor een vleugje mokka wat goed past bij de noten. Met wat roomboter een plak belegen kaas is het genieten van dit brood!
In de oven scheurde het brood jammer genoeg flink open ondanks dat ik er een "mooie tekening" met een scheermesje (lame) op gemaakt had.
De smaak is heerlijk, de koffie zorgt voor een vleugje mokka wat goed past bij de noten. Met wat roomboter een plak belegen kaas is het genieten van dit brood!
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...