Berliner bollen
- Dalanjo
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 74
- Lid geworden op: di 12 jan 2016, 20:37
- Contacteer:
Berliner bollen
Ik kwam een recept tegen in een kookboek behorend bij mijn oude keukenmachine (1974)
En aangezien ik toch net de olie voor de oliebollen in huis had, en de frituurpan schoon, moesten er dus even berlinerbollen gemaakt worden met een vulling van bramen-aardbeien jam
En wat waren ze lekker.... ik heb er 17 gebakken, 1 opengesneden om te kijken of hij gaar was, 4 naar de buurvrouw als dank voor haar restje bramenjam. De rest hebben zelf soldaat gemaakt.
Dit recept houden we erin.
En aangezien ik toch net de olie voor de oliebollen in huis had, en de frituurpan schoon, moesten er dus even berlinerbollen gemaakt worden met een vulling van bramen-aardbeien jam
En wat waren ze lekker.... ik heb er 17 gebakken, 1 opengesneden om te kijken of hij gaar was, 4 naar de buurvrouw als dank voor haar restje bramenjam. De rest hebben zelf soldaat gemaakt.
Dit recept houden we erin.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
- Melinda
- Meesterbakker
- Berichten: 2269
- Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
- Locatie: Soest
Re: Berliner bollen
Prachtige Berliner bollen. Ik zit hier te :kwijl: :kwijl: :kwijl:
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
:-) Mijn foto's
- Dalanjo
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 74
- Lid geworden op: di 12 jan 2016, 20:37
- Contacteer:
Re: Berliner bollen
Dank je! En het is zooooo simpel :-)Melinda schreef:Prachtige Berliner bollen. Ik zit hier te :kwijl: :kwijl: :kwijl:
Deegje, rijzen, doorslaan, afwegen en bolletjes van maken, rijzen, afbakken in frituur, door de suiker, en vullen met jam.
Ik zou bijna zeggen, een kind kan de was doen :-)
- ghost
- Opboller
- Berichten: 195
- Lid geworden op: do 07 nov 2013, 13:01
- Locatie: belgië
Re: Berliner bollen
Kunt je dit kindje hier dan een recept doorgeven en de werkwijze , plus welke olie gebruikt je om te bakken?
- Dalanjo
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 74
- Lid geworden op: di 12 jan 2016, 20:37
- Contacteer:
Re: Berliner bollen
Ingrediënten:ghost schreef:Kunt je dit kindje hier dan een recept doorgeven en de werkwijze , plus welke olie gebruikt je om te bakken?
Deeg:
3 dl. Melk,
7 gr. Gist,
40 gr. Boter
40 gr. Suiker
1 ei
1 theelepel (afgestreken) zout
1 eetlepel citroensuiker
500 gr. Bloem
2 eetlepels rum.
Maak van de ingredienten een deeg, laat deze 45 minuten rijzen. Hierna het deeg doorslaan, (wegen om te bepalen hoe zwaar het is, zodat je kunt berekenen hoeveel bolletjes je ervan kunt maken)
De deegballetjes opbollen, en weer laten rijzen totdat ze zijn verdubbeld qua omvang.
Tijdens het rijzen de frituurpan vullen met frituur olie (ik heb de 3 liter flessen frituurolie van de Lidl gebruikt hiervoor) en op ongv. 170 graden zetten.
De bolletjes vervolgens afbakken in de olie, netzoals oliebollen. (Je zult ze dus zelf halverwege moeten keren.)
als ze uit de olie komen, meteen door de fijne kristalsuiker rollen.
Met een grote spuit (ik heb een grote plastic spuit van 100 ml. ) een gaatje in de zijkant maken en daar de jam in spuiten.
PS: ik vond het deeg er slap, en heb een paar eetlepels extra bloem toegevoegd.
- ghost
- Opboller
- Berichten: 195
- Lid geworden op: do 07 nov 2013, 13:01
- Locatie: belgië
Re: Berliner bollen
Ah dank voor het recept , eens zien als ik het deze week nog kan maken :2th:
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Berliner bollen
Prachtige Berliner bollen met een lekkere vulling :2th: gebruik ook eens Frambozenjam.
Een andere en ook veel gebruikte vulling is een niet al te stijve Banketbakkersroom.
Als ik je recept zie (60% melk, 1 ei en 40 gram boter) kan ik me bijna niet voorstellen dat dit een erg slap deeg geeft. ;B
Heb je het wel lang genoeg gekneed ?
En wat bedoel je met citroensuiker... misschien citroenrasp ?
Een andere en ook veel gebruikte vulling is een niet al te stijve Banketbakkersroom.
Als ik je recept zie (60% melk, 1 ei en 40 gram boter) kan ik me bijna niet voorstellen dat dit een erg slap deeg geeft. ;B
Heb je het wel lang genoeg gekneed ?
En wat bedoel je met citroensuiker... misschien citroenrasp ?
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- Ballie
- Meesterbakker
- Berichten: 2837
- Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
- Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
- Contacteer:
Re: Berliner bollen
Wat ik er zover over heb kunnen vinden is citroensuiker hetzelfde als citroenrasp. Alleen is citroensuiker droger.
>>KLIK HIER<<
>>KLIK HIER<<
Het leven is goed, in het Brabantse land...
- Dalanjo
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 74
- Lid geworden op: di 12 jan 2016, 20:37
- Contacteer:
Re: Berliner bollen
De bedoeling was ook dat ik ze met frambozenjam zou maken, maar dat had ik niet in huis (dit soort dingen moeten altijd 's avonds uitgeprobeerd worden ) en de buurvrouw had alleen nog maar een restje bramenjam :-)bakplaat schreef:Prachtige Berliner bollen met een lekkere vulling :2th: gebruik ook eens Frambozenjam.
Een andere en ook veel gebruikte vulling is een niet al te stijve Banketbakkersroom.
Als ik je recept zie (60% melk, 1 ei en 40 gram boter) kan ik me bijna niet voorstellen dat dit een erg slap deeg geeft. ;B
Heb je het wel lang genoeg gekneed ?
En wat bedoel je met citroensuiker... misschien citroenrasp ?
Toen ik het recept las had ik ook niet het gevoel dat het zo dun zou worden, ik denk alleen dat ik mijn weegschaal niet goed op nul gezet heb, waardoor er toch meer melk in kwam als verwacht. Tenminste, dat is de enige verklaring die ik kan geven voor het dunne deeg. Een weegfout dus. De kneedtijd was lang genoeg.
Straks wil ik donuts gaan maken, eens kijken hoe dat gaat :-)
- brood daar zit wat in
- Meesterbakker
- Berichten: 1855
- Lid geworden op: do 21 jun 2012, 21:35
- Locatie: Regio Utrecht
Re: Berliner bollen
Lekker en ze zien er mooi uit.
Heb ze ook eens zelf gemaakt, vind ik het toch altijd beter smaken dan van zo'n kraam.
Maar brrrr die stinkende olie heeft me doen besluiten dat ik dit jaar niks zelf bak.
Heb ze ook eens zelf gemaakt, vind ik het toch altijd beter smaken dan van zo'n kraam.
Maar brrrr die stinkende olie heeft me doen besluiten dat ik dit jaar niks zelf bak.
Groet, Marja
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Berliner bollen
Dat zou jammer zijn Marja...Hier staat de frituur het hele jaar door in het schuurtje aan ons huis, dus geen last van stinkende olie in huis en worden er zaterdag ook weer volop Oliebollen gebakken.
Als je ook zo'n schuurtje of andere aparte ruimte hebt, zou je het toch nog eens kunnen overwegen om wat Oliebollen te bakken...Succes.
Als je ook zo'n schuurtje of andere aparte ruimte hebt, zou je het toch nog eens kunnen overwegen om wat Oliebollen te bakken...Succes.
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- Dalanjo
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 74
- Lid geworden op: di 12 jan 2016, 20:37
- Contacteer:
Re: Berliner bollen
Wat mij opviel was dat de olie praktisch niet bruiste, en dat er ook praktisch geen walm of geur vanaf kwam. Patat bakken stinkt meer :-)brood daar zit wat in schreef:Lekker en ze zien er mooi uit.
Heb ze ook eens zelf gemaakt, vind ik het toch altijd beter smaken dan van zo'n kraam.
Maar brrrr die stinkende olie heeft me doen besluiten dat ik dit jaar niks zelf bak.
- Br00dd00s
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 79
- Lid geworden op: zo 04 okt 2015, 23:35
- Locatie: Berlijn
Re: Berliner bollen
Ik sta altijd in weer en wind op ons balkon om oliebollen te bakken...
Gesendet von meinem GT-I9295 mit Tapatalk
Gesendet von meinem GT-I9295 mit Tapatalk
Pluk de dag ...
- Ballie
- Meesterbakker
- Berichten: 2837
- Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
- Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
- Contacteer:
Re: Berliner bollen
Dat zal komen door de lage temperatuur van de olie. Friet wordt normaal op 190 graden gefrituurd. Je gaf zelf (in je recept) al aan dat de frituur op 170 graden wordt gezet. Dat scheelt enorm in walm en gespetter. Alleen wanneer het vet te koud zou zijn, zuigen de bollen zich vol met vet. Het is dus zaak om niet teveel tegelijk en niet te snel achter elkaar te bakken. Daardoor zakt de olietemperatuur. Het zou ook zeker geen slecht idee zijn om een kernthermometer in de olie te hangen wanneer je berliner- of oliebollen (of doughnuts) bakt.Dalanjo schreef:Wat mij opviel was dat de olie praktisch niet bruiste, en dat er ook praktisch geen walm of geur vanaf kwam. Patat bakken stinkt meer :-)
Het leven is goed, in het Brabantse land...
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Berliner bollen
Omdat de friteuse toch in gebruik was voor de Oliebollen heb ik vandaag ook weer eens Berliner Bollen gebakken.
Let er wel op dat de BB room volkomen glad is...dat het spuitje niet verstopt raakt door klontjes in de room. ;B
Voor nog meer foto's zie het Fotoalbum
Wens iedereen gezellige jaarwisseling en gelukkig Nieuwjaar 2017 :2th:
Heb de bollen dan ook gevuld met Banketbakkersroom, hiervoor gebruik ik een plastic (mini) trechtertje wat in mijn spuitzak past en waarmee ik ook kleine Slagroomsoesjes vul:bakplaat schreef:Een andere en ook veel gebruikte vulling is een niet al te stijve Banketbanketbakkersroom
Let er wel op dat de BB room volkomen glad is...dat het spuitje niet verstopt raakt door klontjes in de room. ;B
Voor nog meer foto's zie het Fotoalbum
Wens iedereen gezellige jaarwisseling en gelukkig Nieuwjaar 2017 :2th:
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- Redikim
- Deegkneder
- Berichten: 117
- Lid geworden op: za 07 mar 2015, 15:26
- Locatie: Roosendaal
Re: Berliner bollen
Ze zien er wel heel erg mooi uit hoor.
Daar ga ik toch ook eens mee aan de slag.
En dat recept staat nu meteen in mijn favorieten.
Superbedankt. :2th:
Daar ga ik toch ook eens mee aan de slag.
En dat recept staat nu meteen in mijn favorieten.
Superbedankt. :2th:
Eigen brood bovenal
MAXIMA PLANETARY MIXER MPM 7 BLUE
Siemens MS65500N Snijmachine
Indesit I5TMH2AGWNL B.jaar 2015
De Zuidmolen
Meesterlijk Brood van Robèrt van Beckhoven
MAXIMA PLANETARY MIXER MPM 7 BLUE
Siemens MS65500N Snijmachine
Indesit I5TMH2AGWNL B.jaar 2015
De Zuidmolen
Meesterlijk Brood van Robèrt van Beckhoven