Misschien wat laat maar wel mooi en erg lekker: Christopsomo (Grieks kerstbrood)

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
MouneBolebakker
Jongste bediende
Berichten: 35
Lid geworden op: ma 26 dec 2016, 17:38

Misschien wat laat maar wel mooi en erg lekker: Christopsomo (Grieks kerstbrood)

Bericht door MouneBolebakker »

Christopsomo Grieks kerstbrood (Large).JPG
Smaakt uitstekend bij Grieks eten
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Gebruikersavatar
Bioloogje
Warme bakker
Berichten: 659
Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25

Re: Misschien wat laat maar wel mooi en erg lekker: Christopsomo (Grieks kerstbrood)

Bericht door Bioloogje »

Prachtig brood! [emoji106]


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Groetjes, Annelies
Gebruikersavatar
miesje1959
Meesterbakker
Berichten: 1524
Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
Locatie: kop van Noord-Holland

Re: Misschien wat laat maar wel mooi en erg lekker: Christopsomo (Grieks kerstbrood)

Bericht door miesje1959 »

Apart broodje, :2th:

Wat zit er in het brood en waarschijnlijk heb je ook wel een recept
Astrid

Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4005
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Misschien wat laat maar wel mooi en erg lekker: Christopsomo (Grieks kerstbrood)

Bericht door lekkermelig »

Peter Reinhart heeft in the BBA ook een recept hiervoor staan.
Aangepaste online versie vind je bijvoorbeeld hier
http://www.browneyedbaker.com/bba-greek ... stopsomos/

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
miesje1959
Meesterbakker
Berichten: 1524
Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
Locatie: kop van Noord-Holland

Re: Misschien wat laat maar wel mooi en erg lekker: Christopsomo (Grieks kerstbrood)

Bericht door miesje1959 »

Dank je Wil
Ik kijk even in het boek :G
Astrid

Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Gebruikersavatar
MouneBolebakker
Jongste bediende
Berichten: 35
Lid geworden op: ma 26 dec 2016, 17:38

Re: Misschien wat laat maar wel mooi en erg lekker: Christopsomo (Grieks kerstbrood)

Bericht door MouneBolebakker »

miesje1959 schreef:Apart broodje, :2th:

Wat zit er in het brood en waarschijnlijk heb je ook wel een recept
Hierbij het recept:

Ingrediënten:

• 15 gr. Gist
• 1,4 dl. Lauwe melk
• 450 gr. Bloem
• 2 Eieren
• 75 gr. fijne Kristalsuiker
• ½ thl. Zout
• 75 gr. zachte Boter

Vulling Broodbol:

• Geraspte schil van ½ sinaasappel
• 1 thl. Kaneelpoeder
• ¼ tl. Kruidnagelpoeder

Vulling deeg Byzantijns kruis:

• Snufje gemalen anijszaad
• 8 halve walnoten

Afwerking:

• Losgeklopt ei

Bereiding:

• Meng de gist en de lauwe melk in een grote kom tot de gist opgelost is
• Roer er 115 gr. meel door tot er een dun beslag ontstaat
• Dek het af met plasticfolie en laat het op een warme plek 30 minuten rijzen
• Klop de eieren en suiker licht en schuimig; klop ze daarna door het gistmengsel
• Voege geleidelijk de rest van het meel en het zout toe
• Klop de boter er door en kneed het tot een soepel en zacht, niet plakkerig, deeg
• Leg het deeg in de kom en dek het af met plasticfolie
• Laat het 1,5 uur op een warme plaats rijzen tot het verdubbeld is
• Druk het deeg op het werkvlak voorzichtig wat platter en snijd er ongeveer 50 gram vanaf; dek dit af en leg even apart
• Kneed nu voorzichtig (liefst met een "knippende" handbeweging) de sinaasappelschil, kaneel en kruidnagel door het grote stuk deeg en vorm er een bol van (opbolbeweging) en leg het op een ingevette bakplaat
• Kneed nu het anijszaad door het kleine stukje deeg
• Deel dit in 2 gelijke stukken en rol er +/- 30 cm lange rollen van
• Snijd de uiteinden ongeveer 6 à 7 cm in en vorm er op de deegbol een kruis van
• Krul de ingesneden stukken om en druk in de ontstane rondjes een halve walnoot
• Strijk het brood met het losgeklopte ei in en laat het 45 minuten op een warme plaats rijzen
• Verwarm de oven tijdig voor op 190 graden
• Strijk het brood nogmaals in met het ei en bak het in 40 - 45 minuten goudbruin en gaar
• Laat afkoelen op een rooster
Plaats reactie