Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#53608
Een nieuw jaar dus maar eens een nieuw topic aangemaakt voor mijn baksels. Vandaag heb ik de easy baguettes van de weekendbakery gebakken met T55 bloem van De Zuidmolen. Ik moet ze helaas wat klein vormen en ik maakte een fout met het overhevelen van het deeg naar de baksteen, waardoor het toch wat plakkende deeg wat krom trok. Ik denk dat dat de scheur aan de zijkant van het linker exemplaar Afbeeldingverklaart. Het insnijden heb ik iets te voorzichtig gedaan.
Tegelijkertijd heb ik ook een 'no knead bread' gebakken : dwars tegen alle regels in gewoon met Amerikaanse volume maten 'cups'. Juist nu fijn omdat het voor mij bij het gemak hoort dat het brood geeft. 1,5 cups water, 3,25 cups meergranenmeel van 't Roode Hert in Alkmaar. 1 thl. Zout, 1thl. Gist. AfbeeldingAfbeelding


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Gebruikersavatar
Door papagena
#53618
Hoe was de kruim van dat no knead? Ik heb het vaak geprobeerd maar eindigde regelmatig met een enigszins plakkerige kruim.
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#53620
IMG_1785.JPG
I was inderdaad wat plakkerig. Vreemd, want van de week bij hogere hydratatie had ik wel een prima broodje. Het werd toen alleen een wat platte pannenkoek. Ik probeer het volgende keer weer eens gewoon in de DO.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#53794
Even een update. Inmiddels het restant van de no knead in de DO (eigenlijk braadpan) gebakken. Was een kleine hoeveelheid dus weer plat. Maar nu beduidend beter. Toch maak ik het niet snel weer. Smaak is ok maar niet meer dan dat. Het bakpapier maakt gekke vouwen in het deeg. Daarom ziet het er een beetje uit als een cirkelrok. Afbeelding


Groetjes, Annelies

De beste geur is die van brood, de beste smaak is die van zout en de beste liefde is die van kinderen. (Graham Greene)
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#53802
Ik had al tijden een waldkorn mix in de kast liggen. Hoe of wat weet ik niet; ik heb het via iemand anders gekregen. Gebakken met 70% hydratatie. Afbeelding

Verder een poging gewaagd met worstenbroodjes. Niet slim als je zwaar verkouden bent. De hoeveelheid werk viel me dus tegen en het vormen ging slecht. Een paar zijn dan ook opengebarsten. Smaak is goed. Brood naar recept zachte witte bolletjes van Levine. Gehakt standaard aangemaakt. AfbeeldingAfbeelding


Groetjes, Annelies

De beste geur is die van brood, de beste smaak is die van zout en de beste liefde is die van kinderen. (Graham Greene)
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#53844
Dank je Bakker Jan. Ik sleutel nog even aan de vulling en zal binnenkort weer een nieuwe poging wagen.


Groetjes, Annelies

De beste geur is die van brood, de beste smaak is die van zout en de beste liefde is die van kinderen. (Graham Greene)
Gebruikersavatar
Door bakplaat
#53845
Ondanks de wat ongelijke modellering zien je Worstebroodjes er goed gebakken uit Annelies :2th:
Ook het Waldkornbrood mag gerust gezien worden. :2th:
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#53982
Er waren klachten. Het bruine busbrood met gist ging te hard in smaak achteruit. Hoe lekker ook wanneer net uit de oven geserveerd, de volgende dag waren de sneetjes in het lunchtrommeltje een beetje 'niksig', zo luidde het oordeel.
Tja, dat kon ik natuurlijk niet op me laten zitten. Dus vandaag een desembrood met zaadjes gebakken. Kijken of die het beter houdt in het lunchpakket. Volgens het recept had dit brood een vrij lange bulkrijs. Maar daarna zag het er veelbelovend uit. Ik rolde het uit om te vormen en dat bleek niet simpel. Het deeg stribbelde flink tegen en ik heb het dan ook enkele keren even met rust moeten.laten voordat het zich eindelijk naar mijn wil leek te schikken en zich tot een busbrood liet vormen.
In tweede instantie rees het brood nauwelijks. Ik had er dus een hard hoofd in toen ik het uiteindelijk in de oven schoof. Toen zag het er zó uit:Afbeelding
Maar het wondertje van de ovenrijs maakte er tot mijn opluchting toch een keurig broodje van.
Ook vers uit de oven: twee (deels spelt) desembroodjes met dadels en abrikozen, gemaakt met behulp van een vrij nat deeg. Afbeelding
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#54059
Vandaag ciabatta gebakken. Naar een recept van Levine maar met desem ( had ik over)en een beetje gist (ivm tijd). AfbeeldingAfbeelding


Groetjes, Annelies

De beste geur is die van brood, de beste smaak is die van zout en de beste liefde is die van kinderen. (Graham Greene)
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#54341
Afbeelding
Desem Bruinbrood met Vijfgranenvlokken. Half tarwebloem ; half tarwe volkoren. Hydratatie 66 procent. Heerlijke smaak. De batard versie aan zoonlief en zijn twee medestudenten gegeven. Daar was vanochtend nog maar weinig van over Afbeelding. Ik denk trouwens dat ik volgende keer het percentage vocht verhoog naar 69 of 70.


Groetjes, Annelies
Gebruikersavatar
Door bakplaat
#54351
Erg mooie broden Annelies :2th:
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#54393
Dank. Het basisrecept 'wit desembrood' komt uit Levine's eerste broodboek. De Vijfgranenvlokken geven er een heerlijke touch aan.


Groetjes, Annelies
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#54397
Haha, dat is inderdaad vaak het geval. Maar meestal hou ik dan wat voor mezelf achter of ik eet gezellig mee. Ik vind het een heerlijke hobby maar kan daar in mijn eentje niet tegenop eten. Daarom vind ik het leuk om het als cadeautje te geven. Ipv een bloemetje ofzo


Groetjes, Annelies
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#54404
Donderdag op de kleinkinderen passen. Meestal eten we daarna iets eenvoudigs doch voedzaams. Dit keer huisgemaakte hamburgers (made by schoonzoon) met huisgemaakte hamburgerbroodjes (made by oma). Afbeelding


Groetjes, Annelies
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#54606
Lidl had biologische melen in de aanbieding en die kon ik natuurlijk niet weerstaan Afbeelding. Dus heb ik het recept van Levine's witbrood (met karnemelk) gebruikt als basis voor lichtbruine broodjes van dat meel. Ik verving een deel van de bloem en alle roggemeel door volkoren. Goed gelukt en lekker. Afbeelding


Groetjes, Annelies
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#54794
Lichtbruin desembrood; gebakken in een slof-vorm. Lijkt het gesneden een beetje op een échte boterhamAfbeelding. Mijn échte broodvorm had zich verstopt. AfbeeldingAfbeelding


Groetjes, Annelies
Laatst gewijzigd door Bioloogje op za 11 feb 2017, 21:45, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Door bakplaat
#54796
Mooi brood Annelies, goed idee het in een slofvorm te bakken, toen je broodbus vermist bleek. :2th:
Is de bus inmiddels weer terecht :?:
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#54797
Nee, maar ik heb wel een vermoeden hoor. Stoute kinderen hebben ook zo hun gewoontes.... Hem opzoeken vergt nogal wat capriolen van mijn kant. En aangezien ik wat grieperig ben, stel ik dat nog even uit.


Groetjes, Annelies
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#55271
Afbeelding

Briochebloem, naar een recept van de Weekendbakery: http://www.weekendbakery.com/posts/brio ... at-result/
Gekneed met de AFK BBM en -ongeduldig, ik weet het - 2e rijs in de oven op rijs programma (40 gr.) Normaal gesproken is dat niet goed voor de smaakontwikkeling en gaat het me ook iets te snel maar met dit deeg durfde ik dat wel aan. Ging dus prima!


Groetjes, AnneliesAfbeelding
Gebruikersavatar
Door bakplaat
#55291
Heel mooi...Annelies. :2th:
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#55325
Dank je wel, Cor!

Vandaag bakte ik op bestelling Afbeelding voor zoonlief's verjaardag twee desembroden met vijfgranenvlokken (naar een recept van Levine) 26% 'super' Tarwemeel (biologisch meel van molen 't Roode Hert in Alkmaar) 74% Amerikaanse patent van De Zuidmolen, hydratatie 72,9%. AfbeeldingAfbeelding
Sorry voor de slechte belichting van de kruim; het feest was op dat moment al in volle gang.
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#55339
Berliner Knuppel hoewel je in mijn geval beter van Berliner knoeiboel kan spreken Afbeelding. Afbeelding
Ik dacht de rommelige onderkant van de bolletjes naar binnen te vouwen zodat de korst niet rommelig zou worden. Daardoor maakte ik het probleem echter alleen maar erger. Korst is als beloofd door Levine in het recept op haar Blog: licht knapperig. Smaak is prima.
De onderkant van mijn broodjes is echter wat zacht. Dat gebeurt ook wel bij mijn grotere broden, ondanks het gebruik van een steen. Weet iemand een oplossing? Kan het zijn dat de steen dan niet heet genoeg is?


Groetjes, Annelies
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#55341
Knoeiboel of niet: ze zien er best heel smakelijk uit!

Wil
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#55346
Hoe lang warm je de steen op?

Ik warm de oven met daarin de steen (3 cm dik) minstens 1 uur voor op 230/240 C.
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#55348
Ja, ik ook. En mijn steen is hooguit 1,5 cm. Eigenlijk een pizzasteen. Ik schaf binnenkort een chamottesteen aan. Ik vermoed dat die de warmte beter kan vasthouden.
Kan je ook teveel stoom gebruiken?


Groetjes, Annelies
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#55350
Ondertussen heb ik op basis van het hamburgerbroodjesrecept hotdogbroodjes gebakken. Ook een beetje rommelig nog. Maar goed. Je moet ergens beginnen. Het idee is dat de broodjes, met worstje en al, nog even onder de grill gaan. Afbeelding


Groetjes, Annelies
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#55352
Echt mislukt vind ik ze ook niet; de broodjes zelf zijn goed. Maar het oog wil ook wat dus ik ga er wel op oefenen


Groetjes, Annelies
Gebruikersavatar
Door john-b-bak
#55358
Je steen van 3 cm vormt een forse massa die tot in de kern heet moet zijn.De lucht heeft natuurlijk veel minder massa en deze is dus veel sneller opgewarmd.Wanneer je ruimtetemperatuur de ingestelde waarde heeft bereikt valt de "brander" uit tot die weer het sein verwarmen krijgt.Deels wordt die warmte geabsorbeerd door de steen en deels zorgt de afkoeling van de oven zelf daarvoor.Je moet dus uitproberen hoeveel tijd je oven erover doet om de steen op een goede temperatuur te krijgen.Wanneer de vloer van het brood te licht is zul je dus zeker langer moeten verwarmen.In dit verband heb ik overigens bij het vergeten de oven op tijd in te stellen de steen uit de oven gehaald en deze op mijn wokbrander gezet zodat de opwarming versneld plaats vondt.De ovenwanten hadden bij het terugzetten overigens behoorlijk geleden.
bak ze John
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#55362
Aha! Mijn simpele alpha ziel had eigenlijk bedacht dat mijn dunne steen snel warm wordt maar de warmte ook niet lang kan vasthouden. Uitkomst is hetzelfde, haha.
Vandaar mijn voornemen een nieuwe chamottesteen te kopen


Groetjes, Annelies
Gebruikersavatar
Door TigerManZ
#55364
Haha... die Berliner "Knoeiboel" ziet er er lekker uit hoor!

Wat betreft de worstenbroodjes, hadden die niet iets verder uit elkaar moeten liggen?
Smakelijk :2th:
Gebruikersavatar
Door john-b-bak
#55368
Kijk voor een steen op internet eens bij bouwmaterialen en Heusden .Die firma heeft goedkope chamotte steen.
Op maat zagen kan met een slijpschijf,zo gedaan door een behulpzame klusser.
bak ze John
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#55369
Ha Han, dat lijkt wel hè. Maar hier is over nagedacht. De broodjes bleven op deze manier wat 'rechthoekig' en rezen door ruimtegebrek wat in de hoogte. Je 'scheurt ze dan uit elkaar, snijdt de ruimte voor de worst wat verder open en legt ze dan voor serveren nog even onder de grill. De broodjes worden dan ook op het scheurvlak nog wat knapperig. Helaas heb ik daar in de hectiek geen foto van gemaakt. Maar dit resultaat was het doel (dat gaat ook nog wel een keer lukken): Afbeelding
Ik had ze alleen wat gladder moeten vormen dan was het helemaal àf geweest.
Dank voor de tip John, ik ga kijken!


Groetjes, Annelies
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#55378
Opnieuw mijn dank, John. Ik zal dat een volgende keer zeker doen. De broodjes waren kwalitatief erg goed, lekker 'vlokkig'. Wat iedereen opviel: deze voeden je beter dan de broodjes uit de winkel. Zelfs de grootste liefhebber kreeg er met moeite twee weg.


Groetjes, Annelies
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#55388
Een Kamut-tarwedesembrood met havervlokken. 43% kamut volkoren meel 57% tarwebloem, 50 gram havervlokken, 66% hydratatie. Heerlijke smaak! Afbeelding


Groetjes, Annelies
Liter deeg

Huh.. gelukkig Gerrit is weer terug... kan ik ru[…]

oke'dan,.. maar,.. op dit forum is er een topic &q[…]

Erg ingewikkeld. Misschien hebben sommige mensen […]

Voorstellen uit Drenthe

Gebruik een eigen geschreven excel programma […]