Baksels van Hamit.

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Hamit
Gaat de goede kant op
Berichten: 53
Lid geworden op: zo 27 nov 2016, 13:18

Baksels van Hamit.

Bericht door Hamit »

"Rustiek Frans zuurdesembrood". Een recept uit het boek Verrot Lekker van Christian Weij. Gekregen tijdens de feestdagen. Verhoudingen in het recept heb ik wat aangepast.

Levain: 20% desem mengen met 80 gram tarwebloem en 80 gram water. Afgedekt 10 uur laten staan.
Deeg: 275 gram van de levain, tarwebloem (52%), volkoren roggemeel (48%), water (54% van meel + bloem) zout 13,7 gram.

Resultaat: heerlijk brood, al zeg ik het zelf.
Moet nog een handigheidje krijgen in vormen en insnijden ;)
AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Gebruikersavatar
Bioloogje
Warme bakker
Berichten: 659
Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25

Baksels van Hamit.

Bericht door Bioloogje »

Bedoel je 20% desem van het totaal gehalte meel? Dat zou dan 575 gram meel in totaal zijn? En 310 gr water?
Het brood ziet er qua structuur wat vast uit. Misschien het vochtpercentage wat verhogen?


Groetjes, Annelies

De beste geur is die van brood, de beste smaak is die van zout en de beste liefde is die van kinderen. (Graham Greene)
Groetjes, Annelies
Gebruikersavatar
Hamit
Gaat de goede kant op
Berichten: 53
Lid geworden op: zo 27 nov 2016, 13:18

Re: Baksels van Hamit.

Bericht door Hamit »

Oeps, desem is 160 gram (gelijk aan water + bloem in levain).


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Gebruikersavatar
Hamit
Gaat de goede kant op
Berichten: 53
Lid geworden op: zo 27 nov 2016, 13:18

Re: Baksels van Hamit.

Bericht door Hamit »

We zijn sinds 2 weken (eindelijk) in het bezit van een kneder wat het maken van broden toch een stuk makkelijker maakt. De kwaliteit van mijn deeg is er in ieder geval een stuk beter op geworden. Al zeg ik het zelf. Zie hier mijn versie van desembrood met krenten, rozijnen en amandelen. Heerlijk!AfbeeldingAfbeelding


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Baksels van Hamit.

Bericht door bakplaat »

Mooi Brood gebakken Hamit :2th:...De foto's zijn zeker duidelijk en GROOT genoeg. :G

Heb je de amandelen rauw door het deeg gedaan ? Als je ze vooraf even lichtbruin roostert,
worden ze lekker krokant en geven ze ook nog wat extra smaak af aan je brood.

Welke 'kneder' heb je sinds kort aangeschaft ?
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
Hamit
Gaat de goede kant op
Berichten: 53
Lid geworden op: zo 27 nov 2016, 13:18

Re: Baksels van Hamit.

Bericht door Hamit »

Bedankt voor de tip. Het is een Kitchenaid geworden (5KSM7580XEER). Hoewel de meningen verschillen heb ik geen klagen over spiraalhaak. Alle hulpstukken zijn overigens van roestvrij staal.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2269
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: Baksels van Hamit.

Bericht door Melinda »

Dat is de grote KitchenAid, met inderdaad een goede spiraalhaak. En RVS hulpstukken. Hele mooie machine, Hamit. En daar kun je goed mee kneden. Helemaal geen reden tot klagen, integendeel. Gefeliciteerd en heel veel plezier ermee. :2th:
Heb hem zelf en ben er heel blij mee.
AfbeeldingIMG_5991 by M.J. Noorman, on Flickr
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
Gebruikersavatar
Hamit
Gaat de goede kant op
Berichten: 53
Lid geworden op: zo 27 nov 2016, 13:18

Re: Baksels van Hamit.

Bericht door Hamit »

Dank je! Is inderdaad dezelfde.
Voor de zondagochtend: heerlijke kaiserbroodjes. Afbeelding


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Gebruikersavatar
Bioloogje
Warme bakker
Berichten: 659
Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25

Re: Baksels van Hamit.

Bericht door Bioloogje »

Heerlijk!


Groetjes, Annelies

De beste geur is die van brood, de beste smaak is die van zout en de beste liefde is die van kinderen. (Graham Greene)
Groetjes, Annelies
Gebruikersavatar
Hamit
Gaat de goede kant op
Berichten: 53
Lid geworden op: zo 27 nov 2016, 13:18

Re: Baksels van Hamit.

Bericht door Hamit »

Variatie op de Vermont Sourdough o.b.v. roggedesem (100%). Levain 12 uur van te voren gemaakt waarbij ik mijn desem een dag van te voren had ververst. Einddeeg had een hydratie van 62,5% en dat mag de volgende keer wel hoger. Tijdens bulkrijs van 3 uur en 2x s&f voelde het deeg vrij stug. Gevormd en 2e rijs van 7,5 uur in de koelkast. Uit de koelkast gehaald 3 uur op kamertemperatuur laten staan om vervolgens af te bakken. Voor herhaling vatbaar! Tips? AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Baksels van Hamit.

Bericht door Levinebaktbrood »

Broden zien er mooi uit. Ook mooi open kruim en dat met een hydratatie van 62,5%!
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Hamit
Gaat de goede kant op
Berichten: 53
Lid geworden op: zo 27 nov 2016, 13:18

Baksels van Hamit.

Bericht door Hamit »

Vandaag een brood gebakken waarmee ik met de voorbereiding ervan afgelopen zaterdag mee was begonnen....Zaterdagochtend mijn tarwedesem (100% hydr.) ververst. Diezelfde avond een voordeeg van totaal 350 gram gemaakt in de verhouding 1:3:5 (desem:water:tarwebloem). Dit voordeeg 12 uur laten staan en op zondagochtend het deeg gemaakt met 300 gram van dit voordeeg. De overige ingrediënten van het hoofddeeg: 700 gram tarwebloem, 200 gram volkorenmeel, 100 gram rogge, 720 gram water en 19 gram zout. Na het kneden laten rusten en na een half uur vervolgens gedurende 2 uur, ieder half uur een stretch & fold. Vervolgens het deeg goed afgedekt en hup de koelkast in voor 15 uur. Vanochtend deeg weer uit de koelkast gehaald, op temperatuur laten komen, verdeeld en losjes opgebold. Na 2 uur brood gevormd en in de rijsmandjes gedaan. Na een laatste rijs van zo'n 2 uur was het eindelijk klaar om afgebakken te worden.

Alhoewel het brood prima smaakt denk ik dat ik het aandeel rogge de volgende keer iets verhoog. Het heeft een lekkere krokante korst en de kruim is verbazingwekkend zacht en luchtig. Insnijden blijft een dingetje. Al met al zeer tevreden.
AfbeeldingAfbeelding


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Gebruikersavatar
Bioloogje
Warme bakker
Berichten: 659
Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25

Re: Baksels van Hamit.

Bericht door Bioloogje »

Ziet er erg lekker uit! Ga ik ook eens maken.


Groetjes, Annelies
Groetjes, Annelies
Gebruikersavatar
Hamit
Gaat de goede kant op
Berichten: 53
Lid geworden op: zo 27 nov 2016, 13:18

Re: Baksels van Hamit.

Bericht door Hamit »

Hou ons op de hoogte Annelies!


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Baksels van Hamit.

Bericht door bakplaat »

Prachtig brood Hamit :2th: en dat insnijden, zal je ongetwijfeld steeds beter afgaan. :G
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
Hamit
Gaat de goede kant op
Berichten: 53
Lid geworden op: zo 27 nov 2016, 13:18

Re: Baksels van Hamit.

Bericht door Hamit »

Desembrood op basis van volkoren tarwe. In het deeg zit lijnzaad geweekt in kokend water, geroosterde zonnebloempitten en geplette rogge. Blij met het resultaat.AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
Gebruikersavatar
Hamit
Gaat de goede kant op
Berichten: 53
Lid geworden op: zo 27 nov 2016, 13:18

Re: Baksels van Hamit.

Bericht door Hamit »

Afbeelding
Gebruikersavatar
Bioloogje
Warme bakker
Berichten: 659
Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25

Re: Baksels van Hamit.

Bericht door Bioloogje »

Mooi brood! Insnijden gaat nu goed, toch?


Groetjes, Annelies
Groetjes, Annelies
Gebruikersavatar
Hamit
Gaat de goede kant op
Berichten: 53
Lid geworden op: zo 27 nov 2016, 13:18

Re: Baksels van Hamit.

Bericht door Hamit »

Dank je wel. Gaat steeds beter!
Gebruikersavatar
Hamit
Gaat de goede kant op
Berichten: 53
Lid geworden op: zo 27 nov 2016, 13:18

Re: Baksels van Hamit.

Bericht door Hamit »

Volkoren tarwe, rogge, lijnzaad, sesam, nigella zaad, zonnebloem pitjes en heel veel liefde.AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
Gebruikersavatar
Bioloogje
Warme bakker
Berichten: 659
Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25

Re: Baksels van Hamit.

Bericht door Bioloogje »

Heurluk! En mooi[emoji106]
Groetjes, Annelies
Plaats reactie