Brood van Asja
- Isjenljaart
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 17
- Lid geworden op: zo 27 nov 2016, 23:25
Brood van Asja
Hallo allemaal,
Ik ben nog niet zo heel lang bezig met bakken en lijkt me leuk mijn vooruitgang hier wat bij te houden.
Het resultaat wisselt nog wel, de ene keer ben ik erg tevreden de andere keer is het alleen redelijk eetbaar. Dit laatste had ook vooral te maken met de aanschaf van een nieuwe kneder (maxima msm10) die ik eerst 'moest leren kennen'. Het deeg is snel overkneed, vooral als je gelijk al het vocht toevoegt. Dit had ik eerst niet door waardoor de broden weinig rezen en erg klef waren. Nu gaat het beter maar ik ben nog steeds lerende.
Ik bak in een gewone aeg oven en in een zelf gemaakte steenoven, dat laatste is erg leuk en er passen ook wel 10 broden tegelijkertijd in. Alleen is het lastig qua temperatuur verschillen (komt ook omdat we eerst pizza bakken) in de oven, en ik denk dat mijn vader de koepel wat te hoog heeft gemaakt waardoor de broden van de bovenkant niet echt voldoende kleur krijgen.
Vandaag gebakken, brood met een koordje van levine (gewone oven)
Ik had er 2 gemaakt maar deze kwam er behoorlijk beter uit dan de andere, terwijl ik die precies dezelfde behandeling heb gegeven.. Kan er niet zo goed tegen als ik dan niet snap waar het aan ligt :G
Laatste steenoven baksels, tarwe volkoren desem van the weekend bakery & een eigen bedacht recept met bloem, Rogge, volkoren en lijnzaad
Ze hebben een goeie ovenrijs in de steenoven en de smaak is heerlijk, alleen vind ik het gebrek aan kleur een minpuntje.
Binnenkant van de volkoren (hij was nog warm)
Ik heb de neiging om van de 'misbaksels' geen foto's te maken
Maar ga ik toch ook maar doen zodat jullie kunnen meekijken en tips kunnen geven.
Binnenkort meer :2th:
Ik ben nog niet zo heel lang bezig met bakken en lijkt me leuk mijn vooruitgang hier wat bij te houden.
Het resultaat wisselt nog wel, de ene keer ben ik erg tevreden de andere keer is het alleen redelijk eetbaar. Dit laatste had ook vooral te maken met de aanschaf van een nieuwe kneder (maxima msm10) die ik eerst 'moest leren kennen'. Het deeg is snel overkneed, vooral als je gelijk al het vocht toevoegt. Dit had ik eerst niet door waardoor de broden weinig rezen en erg klef waren. Nu gaat het beter maar ik ben nog steeds lerende.
Ik bak in een gewone aeg oven en in een zelf gemaakte steenoven, dat laatste is erg leuk en er passen ook wel 10 broden tegelijkertijd in. Alleen is het lastig qua temperatuur verschillen (komt ook omdat we eerst pizza bakken) in de oven, en ik denk dat mijn vader de koepel wat te hoog heeft gemaakt waardoor de broden van de bovenkant niet echt voldoende kleur krijgen.
Vandaag gebakken, brood met een koordje van levine (gewone oven)
Ik had er 2 gemaakt maar deze kwam er behoorlijk beter uit dan de andere, terwijl ik die precies dezelfde behandeling heb gegeven.. Kan er niet zo goed tegen als ik dan niet snap waar het aan ligt :G
Laatste steenoven baksels, tarwe volkoren desem van the weekend bakery & een eigen bedacht recept met bloem, Rogge, volkoren en lijnzaad
Ze hebben een goeie ovenrijs in de steenoven en de smaak is heerlijk, alleen vind ik het gebrek aan kleur een minpuntje.
Binnenkant van de volkoren (hij was nog warm)
Ik heb de neiging om van de 'misbaksels' geen foto's te maken
Maar ga ik toch ook maar doen zodat jullie kunnen meekijken en tips kunnen geven.
Binnenkort meer :2th:
- Jeannettef
- Stofhapper
- Berichten: 2
- Lid geworden op: vr 06 jan 2017, 15:36
Re: Brood van Asja
Wat zien die broden er héérlijk uit!!!
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Brood van Asja
Mooie broden Asja :2th:.
Verzoekje: zou je de foto's willen verkleinen voordat je ze op het forum zet?
Verzoekje: zou je de foto's willen verkleinen voordat je ze op het forum zet?
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- Isjenljaart
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 17
- Lid geworden op: zo 27 nov 2016, 23:25
Re: Brood van Asja
Dinsdag 100% semolina brood gemaakt:
En vandaag Duitse broden met roggemeel, in een giet ijzeren pan gebakken:
Allebei nog niet eerder gemaakt maar zijn heerlijk, dus ga ze zeker vaker maken.
Zo beter qua grootte?
En vandaag Duitse broden met roggemeel, in een giet ijzeren pan gebakken:
Allebei nog niet eerder gemaakt maar zijn heerlijk, dus ga ze zeker vaker maken.
Zo beter qua grootte?
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: Brood van Asja
Prachtig hoor, dit ziet er niet als mislukkingen uit...
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Brood van Asja
Ja prima zo Asja (formaat foto's).
Mooie broden :2th: :2th:
Mooie broden :2th: :2th:
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- Isjenljaart
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 17
- Lid geworden op: zo 27 nov 2016, 23:25
Re: Brood van Asja
Levinebaktbrood schreef:Ja prima zo Asja (formaat foto's).
Mooie broden :2th: :2th:
Dankje, nee deze zijn gelukkig goed gelukt! :GTigerManZ schreef:Prachtig hoor, dit ziet er niet als mislukkingen uit...
- Melinda
- Meesterbakker
- Berichten: 2269
- Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
- Locatie: Soest
Re: Brood van Asja
Gefeliciteerd met je prachtige resultaten. :G
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
:-) Mijn foto's
- CarlaB
- Deegkneder
- Berichten: 168
- Lid geworden op: ma 27 okt 2014, 21:08
- Locatie: Aan de Zeeuwse kust
Re: Brood van Asja
En jij bent nog niet zo lang bezig met broodbakken zeg je? Dat zou je aan de hand van je resultaten niet zeggen hoor want die vind ik echt super.
Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
Aga Cooker - Ankarsrum Assistent
- Bioloogje
- Warme bakker
- Berichten: 659
- Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25
- Isjenljaart
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 17
- Lid geworden op: zo 27 nov 2016, 23:25
Re: Brood van Asja
Melinda schreef:Gefeliciteerd met je prachtige resultaten. :G
CarlaB schreef:En jij bent nog niet zo lang bezig met broodbakken zeg je? Dat zou je aan de hand van je resultaten niet zeggen hoor want die vind ik echt super.
Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
Thanks! :2th: Half jaar bezig nu ongeveerBioloogje schreef:Zien er erg mooi uit! [emoji68][emoji505]
Groetjes, Annelies
- Bioloogje
- Warme bakker
- Berichten: 659
- Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25
- Isjenljaart
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 17
- Lid geworden op: zo 27 nov 2016, 23:25
Re: Brood van Asja
Ja ook, voornamelijk als ik in de steenoven bak omdat het dan minder nauw komt met rijstijden. Maar het Duitse brood is bijv een combinatie van desem en gist.Bioloogje schreef:Bak je met desem?
Groetjes, Annelies
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Brood van Asja
Nou Asja,
Mijn complimenten hoor, je broden zien er prachtig uit. Je maakt het jezelf niet echt makkelijk door vooral in de steenoven te bakken, want dat is gewoon een heel eind moeilijker dan in een gewone oven. En dan ook nog duitse broden bakken, zien we hier eigenlijk veel te weinig haha :-). In ieder geval heel slim om in de steenoven vooral desem te bakken, dat is qua rijzen inderdaad een stuk minder kritisch dan een gistbroodje. Ik las dat je wat moeite had met de kleur aan de bovenkant. Dat kan natuurlijk met de constructie te maken hebben (hoogte, verhouding tussen opening en bovenkant) maar ik sprak een tijdje geleden ook wat houtstokers die van Haussler de tip gehad hadden om juist bepaalde soorten te gebruiken. Sommige soorten branden langzaam zodat de onderkant heter wordt, anderen juist sneller zodat de koepel eerder heet wordt. Of precies andersom, maar ik check het wel even bij ze na. Het schijnt echt uit te maken :-)
Ik heb zelf een houtoven van klei / leem staan, maar na een half jaartje elke week in de houtoven bakken komt daar tegenwoordig vooral pizza uit. Maar het is natuurlijk geweldig gaaf om met een houtoven te bakken!
Veel bakplezier!
Wil
Mijn complimenten hoor, je broden zien er prachtig uit. Je maakt het jezelf niet echt makkelijk door vooral in de steenoven te bakken, want dat is gewoon een heel eind moeilijker dan in een gewone oven. En dan ook nog duitse broden bakken, zien we hier eigenlijk veel te weinig haha :-). In ieder geval heel slim om in de steenoven vooral desem te bakken, dat is qua rijzen inderdaad een stuk minder kritisch dan een gistbroodje. Ik las dat je wat moeite had met de kleur aan de bovenkant. Dat kan natuurlijk met de constructie te maken hebben (hoogte, verhouding tussen opening en bovenkant) maar ik sprak een tijdje geleden ook wat houtstokers die van Haussler de tip gehad hadden om juist bepaalde soorten te gebruiken. Sommige soorten branden langzaam zodat de onderkant heter wordt, anderen juist sneller zodat de koepel eerder heet wordt. Of precies andersom, maar ik check het wel even bij ze na. Het schijnt echt uit te maken :-)
Ik heb zelf een houtoven van klei / leem staan, maar na een half jaartje elke week in de houtoven bakken komt daar tegenwoordig vooral pizza uit. Maar het is natuurlijk geweldig gaaf om met een houtoven te bakken!
Veel bakplezier!
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Isjenljaart
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 17
- Lid geworden op: zo 27 nov 2016, 23:25
Re: Brood van Asja
Bedankt voor het compliment!lekkermelig schreef:Nou Asja,
Mijn complimenten hoor, je broden zien er prachtig uit. Je maakt het jezelf niet echt makkelijk door vooral in de steenoven te bakken, want dat is gewoon een heel eind moeilijker dan in een gewone oven. En dan ook nog duitse broden bakken, zien we hier eigenlijk veel te weinig haha :-). In ieder geval heel slim om in de steenoven vooral desem te bakken, dat is qua rijzen inderdaad een stuk minder kritisch dan een gistbroodje. Ik las dat je wat moeite had met de kleur aan de bovenkant. Dat kan natuurlijk met de constructie te maken hebben (hoogte, verhouding tussen opening en bovenkant) maar ik sprak een tijdje geleden ook wat houtstokers die van Haussler de tip gehad hadden om juist bepaalde soorten te gebruiken. Sommige soorten branden langzaam zodat de onderkant heter wordt, anderen juist sneller zodat de koepel eerder heet wordt. Of precies andersom, maar ik check het wel even bij ze na. Het schijnt echt uit te maken :-)
Ik heb zelf een houtoven van klei / leem staan, maar na een half jaartje elke week in de houtoven bakken komt daar tegenwoordig vooral pizza uit. Maar het is natuurlijk geweldig gaaf om met een houtoven te bakken!
Veel bakplezier!
Wil
We gebruiken els, beuk en eik met het opstoken. Maar je zou zeggen dat als het roet is weggebrand het heet genoeg is, ongeacht de soorten hout die je gebruikt. Maar ik ben wel benieuwd welke soorten het beste werken :G Waarom bak je niet zoveel brood meer in je klei oven?
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Brood van Asja
Ik heb het nog even voor je nagevraagd over die houtsoorten, bij een duits bakclubje waar ik me ook wel eens mee bemoei. Deze meneer heeft een complete bakhuis van Haussler in de tuin en bakt heel veel. Er waren in dit groepje meer mensen met een houtoven die wel eens problemen hadden met broden die vanonder zwart en van boven licht bleven, vandaar dat dit langs kwam. Ik heb begrepen dat de adviezen om ander hout te gebruiken echt werkten. Ik vind het wonderlijk, maar zeker bij Haussler zijn het echt specialisten.
--
Das beste Holz für den Holzofen ist Lärche. Du kannst aber auch Fichte oder Tanne nehmen. Und Buche wenn Du mehr Unterhitze haben möchtest. Aber bloß niemals Eiche wegen der Gerbsäure. Und auch keine Birke wegen der ätherischen Öle.
--
Oftewel Lariks, den of spar zijn heel goed. Allemaal hout wat je NIET in een openhaard zou stoken, maar dus wel in een houtoven. Beuken zou meer onderwarmte opleveren. en eiken en berken zijn om andere redenen juist niet zo geschikt.
Al dat naaldhout knettert natuurlijk enorm, geeft wat minder warmte af per kilo en brand snel op, dus je moet er meer opgooien. Maar blijkbaar stook je er de koepel heter mee vergeleken met de vloer.
Nogmaals, ik heb het zelf nooit uitgeprobeerd, dus alles op eigen verantwoording, maar deze mensen zijn er erg tevreden mee en zeggen dat het echt helpt.
Ik bak minder brood in de houtoven vanwege een paar dingen. Ik heb tegenwoordig een Rofco B40 in de keuken staan en die laat zich wat beter sturen, het is minder werk en ik kan meerdere broodsoorten achter elkaar bakken (soms wel vijf op een dag...). De timing van de houtoven is wat lastiger, en het proces veel minder betrouwbaar. Op een vochtig dagje gedraagt je houtoven zich plotseling heel anders. Ik hoef mijn bakdag niet te verschuiven als het een dag regent. En onze achterburen zijn wel blij dat ze niet elke zaterdag de ramen dicht moeten doen.
Natuurlijk is een houtoven wel veel leuker, het geeft wel veel voldoening. Ik heb wel staan bakken met nog een decimeter sneeuw op het dakje van mijn oven, dat is toch wel erg grappig :-) Het is echt onthaasten.
Maar voor pizza wordt de oven toch wel regelmatig aangezwengeld.
Wil
--
Das beste Holz für den Holzofen ist Lärche. Du kannst aber auch Fichte oder Tanne nehmen. Und Buche wenn Du mehr Unterhitze haben möchtest. Aber bloß niemals Eiche wegen der Gerbsäure. Und auch keine Birke wegen der ätherischen Öle.
--
Oftewel Lariks, den of spar zijn heel goed. Allemaal hout wat je NIET in een openhaard zou stoken, maar dus wel in een houtoven. Beuken zou meer onderwarmte opleveren. en eiken en berken zijn om andere redenen juist niet zo geschikt.
Al dat naaldhout knettert natuurlijk enorm, geeft wat minder warmte af per kilo en brand snel op, dus je moet er meer opgooien. Maar blijkbaar stook je er de koepel heter mee vergeleken met de vloer.
Nogmaals, ik heb het zelf nooit uitgeprobeerd, dus alles op eigen verantwoording, maar deze mensen zijn er erg tevreden mee en zeggen dat het echt helpt.
Ik bak minder brood in de houtoven vanwege een paar dingen. Ik heb tegenwoordig een Rofco B40 in de keuken staan en die laat zich wat beter sturen, het is minder werk en ik kan meerdere broodsoorten achter elkaar bakken (soms wel vijf op een dag...). De timing van de houtoven is wat lastiger, en het proces veel minder betrouwbaar. Op een vochtig dagje gedraagt je houtoven zich plotseling heel anders. Ik hoef mijn bakdag niet te verschuiven als het een dag regent. En onze achterburen zijn wel blij dat ze niet elke zaterdag de ramen dicht moeten doen.
Natuurlijk is een houtoven wel veel leuker, het geeft wel veel voldoening. Ik heb wel staan bakken met nog een decimeter sneeuw op het dakje van mijn oven, dat is toch wel erg grappig :-) Het is echt onthaasten.
Maar voor pizza wordt de oven toch wel regelmatig aangezwengeld.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Isjenljaart
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 17
- Lid geworden op: zo 27 nov 2016, 23:25
Re: Brood van Asja
Ik ga proberen om na het pizza bakken de oven nog eens op te stoken met deze hout soorten en dan kijken hoe het gaat. Ik laat nog weten hoe dit is gegaan, bedankt voor de uitgebreide info :2th:
- Isjenljaart
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 17
- Lid geworden op: zo 27 nov 2016, 23:25
Re: Brood van Asja
Zondag 3 stokbroden gemaakt met desem en gist
Smaak was goed, alleen na het afkoelen waren ze wat taai. Heb ik te lang gekneed? T65 bloem gebruikt.
En vandaag 3 volkoren busbroden, mochten van mij nog wel iets hoger
Smaak was goed, alleen na het afkoelen waren ze wat taai. Heb ik te lang gekneed? T65 bloem gebruikt.
En vandaag 3 volkoren busbroden, mochten van mij nog wel iets hoger
- Melinda
- Meesterbakker
- Berichten: 2269
- Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
- Locatie: Soest
Re: Brood van Asja
Nou Asja, jij hebt daar toch prachtige broden gebakken. Mooi hoor. :2th:
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
:-) Mijn foto's
- Bioloogje
- Warme bakker
- Berichten: 659
- Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25
Re: Brood van Asja
Ja zeg, ik wilde dat ik ook zulke mooie busbroden kon bakken!
Groetjes, Annelies
Groetjes, Annelies
Groetjes, Annelies
- Isjenljaart
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 17
- Lid geworden op: zo 27 nov 2016, 23:25
Re: Brood van Asja
Weer wat baksels van de afgelopen tijd ^)^
Eindelijk een busbrood waar ik echt tevreden over ben! 100% volkoren
XL hotdog broodjes voor een Duitse worst, pasten ook wel 2 op
Met zuurkool, mosterd en augurk
Nog een semolina brood, dit keer geprobeerd de broden omgekeerd in de mandjes te doen dus met de naad naar boven, wel mooi gelukt
En vandaag een ander recept voor zuurdesembrood getest. Deeg kneden 20 min rusten, vormen en daarna ongeveer 12 uur laten rijzen. Een makkelijk recept waar je goed mee vooruit kan werken, gemaakt van bloem en volkorenmeel
Zag laatst op het forum dat er mensen waren die een zachter kruim wilden met zuurdesem, dan is dit een goed recept!
Komt van: https://youtu.be/zDbaVTAzu4A
Eindelijk een busbrood waar ik echt tevreden over ben! 100% volkoren
XL hotdog broodjes voor een Duitse worst, pasten ook wel 2 op
Met zuurkool, mosterd en augurk
Nog een semolina brood, dit keer geprobeerd de broden omgekeerd in de mandjes te doen dus met de naad naar boven, wel mooi gelukt
En vandaag een ander recept voor zuurdesembrood getest. Deeg kneden 20 min rusten, vormen en daarna ongeveer 12 uur laten rijzen. Een makkelijk recept waar je goed mee vooruit kan werken, gemaakt van bloem en volkorenmeel
Zag laatst op het forum dat er mensen waren die een zachter kruim wilden met zuurdesem, dan is dit een goed recept!
Komt van: https://youtu.be/zDbaVTAzu4A
Laatst gewijzigd door Isjenljaart op wo 05 apr 2017, 23:02, 1 keer totaal gewijzigd.
- Bioloogje
- Warme bakker
- Berichten: 659
- Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25