As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Obelix-BBQ
Jongste bediende
Berichten: 28
Lid geworden op: za 25 feb 2017, 22:29

As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ

Bericht door Obelix-BBQ »

Brood uit de as gemaakt. Eerst zorgen voor veel as en kooltjes. Dit krijg je door kleine houtjes te stoken. Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Gebruikersavatar
oceanonix
Chef stoffer en blik
Berichten: 7
Lid geworden op: zo 19 feb 2017, 13:33

Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ

Bericht door oceanonix »

Hoe lang bak je het brood? En hoe weet je dat het brood goed is? De buitentemperatuur zal nogal van invloed zijn, denk ik.
Gebruikersavatar
Obelix-BBQ
Jongste bediende
Berichten: 28
Lid geworden op: za 25 feb 2017, 22:29

Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ

Bericht door Obelix-BBQ »

Het gaat vooral op gevoel. Na 20 a 25 min haal je de bovenste laag kooltjes weg en klop je op het brood. Als het mooi hol klinkt steek ik er een satéstokje in en als dat weer schoon naar buiten komt is het brood klaar. Aan de onderkant is het altijd mooi blank van kleur, de bovenzijde donkerbruin tot zwart. Dat verkoolde haal je weg met een zwaar mes of klein bijltje.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro
Gebruikersavatar
Obelix-BBQ
Jongste bediende
Berichten: 28
Lid geworden op: za 25 feb 2017, 22:29

Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ

Bericht door Obelix-BBQ »

Vloerbrood van tarwebloem op de BQQ. Met zuurdesem gemaakt.

Afbeelding

Met opbollen heb ik nog veel te leren. Met deeg in vorm brengen trouwens ook [emoji1]

Afbeelding

Deeg op de pizzasteen met bakpapier eronder in de BBQ.

Afbeelding

Onderzijde van het brood.

Afbeelding

Brood klaar en kan van de Q. Prikker zit er nog in. Het is moeilijk om de Q op 230C te houden vandaar de controle. Halverwege draai ik het brood 180 graden.

Afbeelding

Ik vond het nog te vast maar de smaak was super. Ik doe er ook vaak wat beuken rookhout bij wat de houtoven goed benadert.
Gebruikersavatar
Ronny
Jongste bediende
Berichten: 34
Lid geworden op: wo 14 dec 2016, 23:27

Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ

Bericht door Ronny »

Gaaf!
Ik heb afgelopen jaar in Ravels een stukje asbrood mogen proeven. Echt geweldig om het zo te maken en verrassend lekker!
Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1986
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ

Bericht door TigerManZ »

Hùh.... ben verbaasd :o
Dat het mogelijk is om rechtstreeks op kleine kooltjes een brood te bakken!
Dat de buitenkant verbrand is lijkt me logisch, daarom zou ik niet snel op deze manier brood bakken.|
Zou verwachten dat de verbrande buitenkant teveel smaak afgeeft en het daardoor niet zo lekker is.
Maar nu ik het resultaat zie...

:2th:
Groet, Han. :)

...levensgenieter...
Gebruikersavatar
Obelix-BBQ
Jongste bediende
Berichten: 28
Lid geworden op: za 25 feb 2017, 22:29

As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ

Bericht door Obelix-BBQ »

Kwestie van gewoon doen TigerManz. Enige wat veel werk is, is genoeg as creëren. Verder doe ik niet anders dan normaal, het deeg is zoals het altijd gemaakt wordt.

Juist door de kooltjes is de smaak van de korst uitgesproken en heel lekker.
Gebruikersavatar
Obelix-BBQ
Jongste bediende
Berichten: 28
Lid geworden op: za 25 feb 2017, 22:29

As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ

Bericht door Obelix-BBQ »

Notenbrood van de BBQ.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Op de foto zie je meel lijnen lopen. Niet goed door gekneed dus. Volgende keer beter opletten. Was wel een heerlijk broodje.
Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1986
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ

Bericht door TigerManZ »

Hallo Obelix,

Leuk brood bakken op de BBQ.
Mooi resultaat met idd meellijntjes...

Wat heb je daar voor "tegel" op de BBQ liggen?
Is dat een gewone vloertegel/plavuis?
Groet, Han. :)

...levensgenieter...
Gebruikersavatar
Obelix-BBQ
Jongste bediende
Berichten: 28
Lid geworden op: za 25 feb 2017, 22:29

As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ

Bericht door Obelix-BBQ »

Goede vraag. Nee dit is een steen die ik van een steenhouwer gekregen heb. Komen wel scheuren en craquelé maar hij breekt niet door de hitte. Ik gebruik hem ook als pizza steen. Zal eens vragen wat voor steen het is.
Gebruikersavatar
Edwinkooktgraag
Chef stoffer en blik
Berichten: 6
Lid geworden op: vr 24 feb 2017, 10:51

Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ

Bericht door Edwinkooktgraag »

Geweldig! Heel erg kick om te zien! :2th:
Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1986
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ

Bericht door TigerManZ »

Obelix-BBQ schreef:Goede vraag. Nee dit is een steen die ik van een steenhouwer gekregen heb. Komen wel scheuren en craquelé maar hij breekt niet door de hitte. Ik gebruik hem ook als pizza steen. Zal eens vragen wat voor steen het is.
Zo heb ik buiten onder mijn vuurschaal een witte gemarmerde plaat liggen van ruim 2cm dik. Uit een afvalcontainer gehaald bij een bedrijf dat aanrechtbladen e.d. zaagt. Ik vermoed dat het een stuk is waar een gat voor de kookplaat gezaagd is.
Deze is ook gebarsten, knapte ineens, maar kan hem nog steeds optillen en verplaatsen zonder dat deze breekt. Al denk ik dat er weinig voor nodig is om hem echt te breken...
Groet, Han. :)

...levensgenieter...
Gebruikersavatar
Obelix-BBQ
Jongste bediende
Berichten: 28
Lid geworden op: za 25 feb 2017, 22:29

Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ

Bericht door Obelix-BBQ »

Gisteravond een paar deegjes gemaakt rozijnen, noten en Tarwemeel deeg voor stokbrood. Foto's van het rozijnendedg en notendeeg houden jullie nog tegoed want die zijn nu aan het narijzen en daar miet ik nog foto's van maken. Bij de andere broden heb ik altijd desem en nog wat droge gist gebruikt. Nu eens proberen met alleen desem.

Afbeelding

Afbeelding

Rond 14:00 uur gaan de eerste drie op de BBQ.

Wordt vervolgt.
Gebruikersavatar
Obelix-BBQ
Jongste bediende
Berichten: 28
Lid geworden op: za 25 feb 2017, 22:29

Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ

Bericht door Obelix-BBQ »

Afbeelding

Mislukt vind ik als het niet te eten is. De stokbroodjes op de foto gaan vanavond gewoon opgegeten worden. Maar de vorm (plat als een dubbeltje) is niet wat ik voor ogen had. Mooi rond/ovaal was de bedoeling. In de narijs liepen ze al uit.

Vorige week gebeurde me hetzelfde met de vloerbroden maar daar zat 100ml meer water in. Ik dacht dat het daar aan lag.

Wat doe ik fout?

500 gr tarwebloem
200 gr desem 1/1
270 gr water
12 gr zout.

Gisteravond met de mixer gekneed en opgebold. 8 uur rijs
Vanmorgen deeg opgedeeld en in vorm gerold. 4 uur narijs.

Heeft iemand tips die ik volgende week kan toepassen?
Gebruikersavatar
Hamit
Gaat de goede kant op
Berichten: 53
Lid geworden op: zo 27 nov 2016, 13:18

Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ

Bericht door Hamit »

Ik vermoed overrijs. Te lang dus. Heeft de eerste rijs in de koelkast plaatsgevonden? Zout mag iets minder (1,8%). Maar dat is persoonlijke smaak misschien.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ

Bericht door Levinebaktbrood »

Ik denk ook te lang laten rijzen/overrijs + deeg niet goed genoeg op spanning gebracht. Dat laatste is ook belangrijk bij stokbrood.

Ik neem aan dat je de 1e rijzen van 8 uur in de koelkast hebt gedaan? Als je dat op kamertemperatuur hebt gedaan zou dan ook weleens veel te lang zijn geweest.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Obelix-BBQ
Jongste bediende
Berichten: 28
Lid geworden op: za 25 feb 2017, 22:29

Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ

Bericht door Obelix-BBQ »

Idd heb ik de eerste rijs op kamertemperatuur gedaan. Volgende keer in de koelkast dus. Gewoon in de koelkast op 7C? Ga ik volgende week doen. Niet genoeg op spanning gebracht kan ook vooral omdat het al slap was. Het was dus een overkill aan en en. Dank jullie voor de feedback volgende week ga ik het proberen.

Dit moet eerst lukken voor ik 'leuke' broodjes ga bakken.

Nu liggen er rozijnen en notenbrood op de Q die blijven goed in vorm misschien zelfs niet genoeg gerijsd.

Deeg is 300gr Tarwemeel
150gr Volkoren Rogge
Door de helft gedaan en aan de ene 125gr gewelde rozijnen toegevoegd en de andere helft 75gr walnoten.

Ze moet nog van de Q komen, het kan dus meevallen.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro
Gebruikersavatar
Bioloogje
Warme bakker
Berichten: 659
Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25

As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ

Bericht door Bioloogje »

Het is geen hersenchirurgie maar je ziet het pas als je het doorhebt [emoji847]. Het deeg is leidend. Meer weetjes over deeg maken, kneden en rijzen vind je in dit stuk van Levine. https://www.broodbakshop.nl/blog/een-cu ... endop.html Wanneer je deze tips secuur opvolgt, moet het goed komen.


Groetjes, Annelies
Groetjes, Annelies
Gebruikersavatar
Obelix-BBQ
Jongste bediende
Berichten: 28
Lid geworden op: za 25 feb 2017, 22:29

Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ

Bericht door Obelix-BBQ »

TigerManZ schreef:Hallo Obelix,

Wat heb je daar voor "tegel" op de BBQ liggen?
Is dat een gewone vloertegel/plavuis?
Serpentino ben ik inmiddels achter gekomen. Is de enige steen die warmte verschillen kan hebben. Is mij door de steenhouwer verteld.

Afbeelding
Gebruikersavatar
Obelix-BBQ
Jongste bediende
Berichten: 28
Lid geworden op: za 25 feb 2017, 22:29

Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ

Bericht door Obelix-BBQ »

Bioloogje schreef:Het is geen hersenchirurgie maar je ziet het pas als je het doorhebt [emoji847]. Het deeg is leidend. Meer weetjes over deeg maken, kneden en rijzen vind je in dit stuk van Levine. https://www.broodbakshop.nl/blog/een-cu ... endop.html Wanneer je deze tips secuur opvolgt, moet het goed komen.


Groetjes, Annelies
Dank je Annelies ik ga meteen kijken en lezen. Hoop volgende week betere resultaten te kunnen laten zien.
Gebruikersavatar
Bioloogje
Warme bakker
Berichten: 659
Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25

Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ

Bericht door Bioloogje »

Haha, nu ik het ook nalees, klinkt het aardig streng. Het is maar bedoeld als een aanwijzing hoor. Uiteindelijk leer je het meest van veel bakken en fouten maken [emoji16]


Groetjes, Annelies
Groetjes, Annelies
Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1986
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ

Bericht door TigerManZ »

Obelix-BBQ schreef:
TigerManZ schreef:Hallo Obelix,

Wat heb je daar voor "tegel" op de BBQ liggen?
Is dat een gewone vloertegel/plavuis?
Serpentino ben ik inmiddels achter gekomen. Is de enige steen die warmte verschillen kan hebben. Is mij door de steenhouwer verteld.

Afbeelding
Bedankt!
Nooit van gehoord.
Groet, Han. :)

...levensgenieter...
Gebruikersavatar
Obelix-BBQ
Jongste bediende
Berichten: 28
Lid geworden op: za 25 feb 2017, 22:29

Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ

Bericht door Obelix-BBQ »

Lijkt erop dat ik het een en ander na goeie tips vorig week onder controle begin te krijgen. Nogmaals dank jullie wel hiervoor ze hebben echt geholpen.

Het resultaat van vandaag. Een Franse Boule gebakken met 500gr Tarwemeel type 65. En een 1/1 desem van tarwe en rogge 100gr. Ook 4gr droge gist gebruikt. 350ml water.

Rozijnenbrood 500gr zelfde tarwe, 125gr zelfde desem, 4gr droge gist en 280ml water.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Rozijnenbrood.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Karel
Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1986
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ

Bericht door TigerManZ »

MMMmmm lekker!
Goed bezig :2th:
Groet, Han. :)

...levensgenieter...
Gebruikersavatar
Obelix-BBQ
Jongste bediende
Berichten: 28
Lid geworden op: za 25 feb 2017, 22:29

Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ

Bericht door Obelix-BBQ »

Gisteren een mais Boule en een mais Tresse gebakken. Voor het eerst een echt broodmandje gebruikt, bevalt goed.

AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

Karel
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ

Bericht door bakplaat »

Het begint al ergens op te lijken, Karel :2th:
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
Edwinkooktgraag
Chef stoffer en blik
Berichten: 6
Lid geworden op: vr 24 feb 2017, 10:51

Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ

Bericht door Edwinkooktgraag »

Ziet er lekker uit! :2th:
Gebruikersavatar
Anna
Warme bakker
Berichten: 955
Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29

Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ

Bericht door Anna »

Ziet er goed uit!

Zou je je foto's misschien iets kleiner op het forum kunnen posten? Het laden van je topic gaat wat langzaam door de grote foto's.
Gebruikersavatar
Obelix-BBQ
Jongste bediende
Berichten: 28
Lid geworden op: za 25 feb 2017, 22:29

As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ

Bericht door Obelix-BBQ »

Zal ik doen.
Gebruikersavatar
Obelix-BBQ
Jongste bediende
Berichten: 28
Lid geworden op: za 25 feb 2017, 22:29

Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ

Bericht door Obelix-BBQ »

Gisteren kwam ik zomaar Robert van Beckhoven tegen bij van Tilburg in Nistelrode. Kostuum kopen was zo klaar over brood praten duurde een uur [emoji41][emoji1]. Mooie tips van Robert gekregen over, overnacht rijzen. Gisteren meteen toegepast en vanmorgen bakken voor vers brood tijdens ontbijt. Nooit zo'n lekker brood gehad.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Gebruikersavatar
Bioloogje
Warme bakker
Berichten: 659
Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25

Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ

Bericht door Bioloogje »

Wat een leuke ontmoeting! Attent dat hij even de tijd voor je nam. Wat voor broden heb je gebakken? Ben ook nieuwsgierig naar je werkwijze. [emoji1360]


Groetjes, Annelies
Groetjes, Annelies
Gebruikersavatar
CarlaB
Deegkneder
Berichten: 168
Lid geworden op: ma 27 okt 2014, 21:08
Locatie: Aan de Zeeuwse kust

Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ

Bericht door CarlaB »

--QUOTE VERWIJDERD--

Hartstikke leuk joh! Tips gekregen die nog werkten ook over overnacht rijzen Van DE Robert? Je maakt me bloednieuwsgierig vertel, vertel!


Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
Aga Cooker - Ankarsrum Assistent
Gebruikersavatar
Anna
Warme bakker
Berichten: 955
Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29

Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ

Bericht door Anna »

Daar kom je nog eens iemand tegen tijdens het winkelen. Mooi brood geworden! Ben nu wel heel benieuwd naar de tips. Wil je die met ons delen? Eventueel in een nieuw topic bij werkwijze?
Plaats reactie