As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ
- Obelix-BBQ
- Jongste bediende
- Berichten: 28
- Lid geworden op: za 25 feb 2017, 22:29
As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ
Brood uit de as gemaakt. Eerst zorgen voor veel as en kooltjes. Dit krijg je door kleine houtjes te stoken.
- oceanonix
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 7
- Lid geworden op: zo 19 feb 2017, 13:33
Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ
Hoe lang bak je het brood? En hoe weet je dat het brood goed is? De buitentemperatuur zal nogal van invloed zijn, denk ik.
- Obelix-BBQ
- Jongste bediende
- Berichten: 28
- Lid geworden op: za 25 feb 2017, 22:29
Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ
Het gaat vooral op gevoel. Na 20 a 25 min haal je de bovenste laag kooltjes weg en klop je op het brood. Als het mooi hol klinkt steek ik er een satéstokje in en als dat weer schoon naar buiten komt is het brood klaar. Aan de onderkant is het altijd mooi blank van kleur, de bovenzijde donkerbruin tot zwart. Dat verkoolde haal je weg met een zwaar mes of klein bijltje.
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro
- Obelix-BBQ
- Jongste bediende
- Berichten: 28
- Lid geworden op: za 25 feb 2017, 22:29
Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ
Vloerbrood van tarwebloem op de BQQ. Met zuurdesem gemaakt.
Met opbollen heb ik nog veel te leren. Met deeg in vorm brengen trouwens ook [emoji1]
Deeg op de pizzasteen met bakpapier eronder in de BBQ.
Onderzijde van het brood.
Brood klaar en kan van de Q. Prikker zit er nog in. Het is moeilijk om de Q op 230C te houden vandaar de controle. Halverwege draai ik het brood 180 graden.
Ik vond het nog te vast maar de smaak was super. Ik doe er ook vaak wat beuken rookhout bij wat de houtoven goed benadert.
Met opbollen heb ik nog veel te leren. Met deeg in vorm brengen trouwens ook [emoji1]
Deeg op de pizzasteen met bakpapier eronder in de BBQ.
Onderzijde van het brood.
Brood klaar en kan van de Q. Prikker zit er nog in. Het is moeilijk om de Q op 230C te houden vandaar de controle. Halverwege draai ik het brood 180 graden.
Ik vond het nog te vast maar de smaak was super. Ik doe er ook vaak wat beuken rookhout bij wat de houtoven goed benadert.
- Ronny
- Jongste bediende
- Berichten: 34
- Lid geworden op: wo 14 dec 2016, 23:27
Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ
Gaaf!
Ik heb afgelopen jaar in Ravels een stukje asbrood mogen proeven. Echt geweldig om het zo te maken en verrassend lekker!
Ik heb afgelopen jaar in Ravels een stukje asbrood mogen proeven. Echt geweldig om het zo te maken en verrassend lekker!
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ
Hùh.... ben verbaasd
Dat het mogelijk is om rechtstreeks op kleine kooltjes een brood te bakken!
Dat de buitenkant verbrand is lijkt me logisch, daarom zou ik niet snel op deze manier brood bakken.|
Zou verwachten dat de verbrande buitenkant teveel smaak afgeeft en het daardoor niet zo lekker is.
Maar nu ik het resultaat zie...
:2th:
Dat het mogelijk is om rechtstreeks op kleine kooltjes een brood te bakken!
Dat de buitenkant verbrand is lijkt me logisch, daarom zou ik niet snel op deze manier brood bakken.|
Zou verwachten dat de verbrande buitenkant teveel smaak afgeeft en het daardoor niet zo lekker is.
Maar nu ik het resultaat zie...
:2th:
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- Obelix-BBQ
- Jongste bediende
- Berichten: 28
- Lid geworden op: za 25 feb 2017, 22:29
As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ
Kwestie van gewoon doen TigerManz. Enige wat veel werk is, is genoeg as creëren. Verder doe ik niet anders dan normaal, het deeg is zoals het altijd gemaakt wordt.
Juist door de kooltjes is de smaak van de korst uitgesproken en heel lekker.
Juist door de kooltjes is de smaak van de korst uitgesproken en heel lekker.
- Obelix-BBQ
- Jongste bediende
- Berichten: 28
- Lid geworden op: za 25 feb 2017, 22:29
As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ
Notenbrood van de BBQ.
Op de foto zie je meel lijnen lopen. Niet goed door gekneed dus. Volgende keer beter opletten. Was wel een heerlijk broodje.
Op de foto zie je meel lijnen lopen. Niet goed door gekneed dus. Volgende keer beter opletten. Was wel een heerlijk broodje.
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ
Hallo Obelix,
Leuk brood bakken op de BBQ.
Mooi resultaat met idd meellijntjes...
Wat heb je daar voor "tegel" op de BBQ liggen?
Is dat een gewone vloertegel/plavuis?
Leuk brood bakken op de BBQ.
Mooi resultaat met idd meellijntjes...
Wat heb je daar voor "tegel" op de BBQ liggen?
Is dat een gewone vloertegel/plavuis?
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- Obelix-BBQ
- Jongste bediende
- Berichten: 28
- Lid geworden op: za 25 feb 2017, 22:29
As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ
Goede vraag. Nee dit is een steen die ik van een steenhouwer gekregen heb. Komen wel scheuren en craquelé maar hij breekt niet door de hitte. Ik gebruik hem ook als pizza steen. Zal eens vragen wat voor steen het is.
- Edwinkooktgraag
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 6
- Lid geworden op: vr 24 feb 2017, 10:51
Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ
Geweldig! Heel erg kick om te zien! :2th:
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ
Zo heb ik buiten onder mijn vuurschaal een witte gemarmerde plaat liggen van ruim 2cm dik. Uit een afvalcontainer gehaald bij een bedrijf dat aanrechtbladen e.d. zaagt. Ik vermoed dat het een stuk is waar een gat voor de kookplaat gezaagd is.Obelix-BBQ schreef:Goede vraag. Nee dit is een steen die ik van een steenhouwer gekregen heb. Komen wel scheuren en craquelé maar hij breekt niet door de hitte. Ik gebruik hem ook als pizza steen. Zal eens vragen wat voor steen het is.
Deze is ook gebarsten, knapte ineens, maar kan hem nog steeds optillen en verplaatsen zonder dat deze breekt. Al denk ik dat er weinig voor nodig is om hem echt te breken...
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- Obelix-BBQ
- Jongste bediende
- Berichten: 28
- Lid geworden op: za 25 feb 2017, 22:29
Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ
Gisteravond een paar deegjes gemaakt rozijnen, noten en Tarwemeel deeg voor stokbrood. Foto's van het rozijnendedg en notendeeg houden jullie nog tegoed want die zijn nu aan het narijzen en daar miet ik nog foto's van maken. Bij de andere broden heb ik altijd desem en nog wat droge gist gebruikt. Nu eens proberen met alleen desem.
Rond 14:00 uur gaan de eerste drie op de BBQ.
Wordt vervolgt.
Rond 14:00 uur gaan de eerste drie op de BBQ.
Wordt vervolgt.
- Obelix-BBQ
- Jongste bediende
- Berichten: 28
- Lid geworden op: za 25 feb 2017, 22:29
Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ
Mislukt vind ik als het niet te eten is. De stokbroodjes op de foto gaan vanavond gewoon opgegeten worden. Maar de vorm (plat als een dubbeltje) is niet wat ik voor ogen had. Mooi rond/ovaal was de bedoeling. In de narijs liepen ze al uit.
Vorige week gebeurde me hetzelfde met de vloerbroden maar daar zat 100ml meer water in. Ik dacht dat het daar aan lag.
Wat doe ik fout?
500 gr tarwebloem
200 gr desem 1/1
270 gr water
12 gr zout.
Gisteravond met de mixer gekneed en opgebold. 8 uur rijs
Vanmorgen deeg opgedeeld en in vorm gerold. 4 uur narijs.
Heeft iemand tips die ik volgende week kan toepassen?
- Hamit
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 53
- Lid geworden op: zo 27 nov 2016, 13:18
Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ
Ik vermoed overrijs. Te lang dus. Heeft de eerste rijs in de koelkast plaatsgevonden? Zout mag iets minder (1,8%). Maar dat is persoonlijke smaak misschien.
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ
Ik denk ook te lang laten rijzen/overrijs + deeg niet goed genoeg op spanning gebracht. Dat laatste is ook belangrijk bij stokbrood.
Ik neem aan dat je de 1e rijzen van 8 uur in de koelkast hebt gedaan? Als je dat op kamertemperatuur hebt gedaan zou dan ook weleens veel te lang zijn geweest.
Ik neem aan dat je de 1e rijzen van 8 uur in de koelkast hebt gedaan? Als je dat op kamertemperatuur hebt gedaan zou dan ook weleens veel te lang zijn geweest.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- Obelix-BBQ
- Jongste bediende
- Berichten: 28
- Lid geworden op: za 25 feb 2017, 22:29
Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ
Idd heb ik de eerste rijs op kamertemperatuur gedaan. Volgende keer in de koelkast dus. Gewoon in de koelkast op 7C? Ga ik volgende week doen. Niet genoeg op spanning gebracht kan ook vooral omdat het al slap was. Het was dus een overkill aan en en. Dank jullie voor de feedback volgende week ga ik het proberen.
Dit moet eerst lukken voor ik 'leuke' broodjes ga bakken.
Nu liggen er rozijnen en notenbrood op de Q die blijven goed in vorm misschien zelfs niet genoeg gerijsd.
Deeg is 300gr Tarwemeel
150gr Volkoren Rogge
Door de helft gedaan en aan de ene 125gr gewelde rozijnen toegevoegd en de andere helft 75gr walnoten.
Ze moet nog van de Q komen, het kan dus meevallen.
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro
Dit moet eerst lukken voor ik 'leuke' broodjes ga bakken.
Nu liggen er rozijnen en notenbrood op de Q die blijven goed in vorm misschien zelfs niet genoeg gerijsd.
Deeg is 300gr Tarwemeel
150gr Volkoren Rogge
Door de helft gedaan en aan de ene 125gr gewelde rozijnen toegevoegd en de andere helft 75gr walnoten.
Ze moet nog van de Q komen, het kan dus meevallen.
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro
- Bioloogje
- Warme bakker
- Berichten: 659
- Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25
As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ
Het is geen hersenchirurgie maar je ziet het pas als je het doorhebt [emoji847]. Het deeg is leidend. Meer weetjes over deeg maken, kneden en rijzen vind je in dit stuk van Levine. https://www.broodbakshop.nl/blog/een-cu ... endop.html Wanneer je deze tips secuur opvolgt, moet het goed komen.
Groetjes, Annelies
Groetjes, Annelies
Groetjes, Annelies
- Obelix-BBQ
- Jongste bediende
- Berichten: 28
- Lid geworden op: za 25 feb 2017, 22:29
Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ
Serpentino ben ik inmiddels achter gekomen. Is de enige steen die warmte verschillen kan hebben. Is mij door de steenhouwer verteld.TigerManZ schreef:Hallo Obelix,
Wat heb je daar voor "tegel" op de BBQ liggen?
Is dat een gewone vloertegel/plavuis?
- Obelix-BBQ
- Jongste bediende
- Berichten: 28
- Lid geworden op: za 25 feb 2017, 22:29
Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ
Dank je Annelies ik ga meteen kijken en lezen. Hoop volgende week betere resultaten te kunnen laten zien.Bioloogje schreef:Het is geen hersenchirurgie maar je ziet het pas als je het doorhebt [emoji847]. Het deeg is leidend. Meer weetjes over deeg maken, kneden en rijzen vind je in dit stuk van Levine. https://www.broodbakshop.nl/blog/een-cu ... endop.html Wanneer je deze tips secuur opvolgt, moet het goed komen.
Groetjes, Annelies
- Bioloogje
- Warme bakker
- Berichten: 659
- Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25
Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ
Haha, nu ik het ook nalees, klinkt het aardig streng. Het is maar bedoeld als een aanwijzing hoor. Uiteindelijk leer je het meest van veel bakken en fouten maken [emoji16]
Groetjes, Annelies
Groetjes, Annelies
Groetjes, Annelies
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ
Bedankt!Obelix-BBQ schreef:Serpentino ben ik inmiddels achter gekomen. Is de enige steen die warmte verschillen kan hebben. Is mij door de steenhouwer verteld.TigerManZ schreef:Hallo Obelix,
Wat heb je daar voor "tegel" op de BBQ liggen?
Is dat een gewone vloertegel/plavuis?
Nooit van gehoord.
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- Obelix-BBQ
- Jongste bediende
- Berichten: 28
- Lid geworden op: za 25 feb 2017, 22:29
Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ
Lijkt erop dat ik het een en ander na goeie tips vorig week onder controle begin te krijgen. Nogmaals dank jullie wel hiervoor ze hebben echt geholpen.
Het resultaat van vandaag. Een Franse Boule gebakken met 500gr Tarwemeel type 65. En een 1/1 desem van tarwe en rogge 100gr. Ook 4gr droge gist gebruikt. 350ml water.
Rozijnenbrood 500gr zelfde tarwe, 125gr zelfde desem, 4gr droge gist en 280ml water.
Rozijnenbrood.
Karel
Het resultaat van vandaag. Een Franse Boule gebakken met 500gr Tarwemeel type 65. En een 1/1 desem van tarwe en rogge 100gr. Ook 4gr droge gist gebruikt. 350ml water.
Rozijnenbrood 500gr zelfde tarwe, 125gr zelfde desem, 4gr droge gist en 280ml water.
Rozijnenbrood.
Karel
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ
MMMmmm lekker!
Goed bezig :2th:
Goed bezig :2th:
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- Obelix-BBQ
- Jongste bediende
- Berichten: 28
- Lid geworden op: za 25 feb 2017, 22:29
Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ
Gisteren een mais Boule en een mais Tresse gebakken. Voor het eerst een echt broodmandje gebruikt, bevalt goed.
Karel
Karel
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ
Het begint al ergens op te lijken, Karel :2th:
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- Edwinkooktgraag
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 6
- Lid geworden op: vr 24 feb 2017, 10:51
Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ
Ziet er lekker uit! :2th:
- Anna
- Warme bakker
- Berichten: 955
- Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29
Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ
Ziet er goed uit!
Zou je je foto's misschien iets kleiner op het forum kunnen posten? Het laden van je topic gaat wat langzaam door de grote foto's.
Zou je je foto's misschien iets kleiner op het forum kunnen posten? Het laden van je topic gaat wat langzaam door de grote foto's.
- Obelix-BBQ
- Jongste bediende
- Berichten: 28
- Lid geworden op: za 25 feb 2017, 22:29
As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ
Zal ik doen.
- Obelix-BBQ
- Jongste bediende
- Berichten: 28
- Lid geworden op: za 25 feb 2017, 22:29
Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ
Gisteren kwam ik zomaar Robert van Beckhoven tegen bij van Tilburg in Nistelrode. Kostuum kopen was zo klaar over brood praten duurde een uur [emoji41][emoji1]. Mooie tips van Robert gekregen over, overnacht rijzen. Gisteren meteen toegepast en vanmorgen bakken voor vers brood tijdens ontbijt. Nooit zo'n lekker brood gehad.
- Bioloogje
- Warme bakker
- Berichten: 659
- Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25
Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ
Wat een leuke ontmoeting! Attent dat hij even de tijd voor je nam. Wat voor broden heb je gebakken? Ben ook nieuwsgierig naar je werkwijze. [emoji1360]
Groetjes, Annelies
Groetjes, Annelies
Groetjes, Annelies
- CarlaB
- Deegkneder
- Berichten: 168
- Lid geworden op: ma 27 okt 2014, 21:08
- Locatie: Aan de Zeeuwse kust
Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ
--QUOTE VERWIJDERD--
Hartstikke leuk joh! Tips gekregen die nog werkten ook over overnacht rijzen Van DE Robert? Je maakt me bloednieuwsgierig vertel, vertel!
Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
Hartstikke leuk joh! Tips gekregen die nog werkten ook over overnacht rijzen Van DE Robert? Je maakt me bloednieuwsgierig vertel, vertel!
Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
Aga Cooker - Ankarsrum Assistent
- Anna
- Warme bakker
- Berichten: 955
- Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29
Re: As, BBQ en Dutch Oven(DO) baksels van Obelix-BBQ
Daar kom je nog eens iemand tegen tijdens het winkelen. Mooi brood geworden! Ben nu wel heel benieuwd naar de tips. Wil je die met ons delen? Eventueel in een nieuw topic bij werkwijze?