Bob's desembrood
- Bobbee
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 84
- Lid geworden op: vr 04 nov 2016, 22:15
Bob's desembrood
Leuk topic! Gaaf om andere broden te bekijken.
Hier een brood van vandaag;
175 gram bloem
225 gram volkoren
8 gram Keltisch zeezout
50 gram gierst
150 gram volkoren desem (100% hydratatie)
270 gram water
Handje zonnebloempitten
Maanzaad topping
Hier een brood van vandaag;
175 gram bloem
225 gram volkoren
8 gram Keltisch zeezout
50 gram gierst
150 gram volkoren desem (100% hydratatie)
270 gram water
Handje zonnebloempitten
Maanzaad topping
* Famag Grilletta IM5 spiraalkneder
* Panasonic BBM met stof
* NEFF oven
* Roccbox pizzaoven + saputo biscotto steen
* Panasonic BBM met stof
* NEFF oven
* Roccbox pizzaoven + saputo biscotto steen
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: Bob's desembrood
Ziet er fantastisch uit, mooi hoog gerezen :2th:
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- Bioloogje
- Warme bakker
- Berichten: 659
- Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25
- Bobbee
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 84
- Lid geworden op: vr 04 nov 2016, 22:15
Re: Bob's desembrood
Dank!
* Famag Grilletta IM5 spiraalkneder
* Panasonic BBM met stof
* NEFF oven
* Roccbox pizzaoven + saputo biscotto steen
* Panasonic BBM met stof
* NEFF oven
* Roccbox pizzaoven + saputo biscotto steen
- Brood van de Haan
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 64
- Lid geworden op: do 14 jul 2016, 16:39
- Locatie: Veluwe
- Contacteer:
Re: Bob's desembrood
Mooi dit! :2th: Goeie kruim ook. Laat je je deeg na het vormen rusten in een banneton met bloem? Als je hem op linnen laat liggen (of gewoon bakpapier, werkt ook prima) hoef je geen bloem meer over je maanzaad te gooien. Moet je hem alleen wel goed vormen, door het maanzaad rollen en dan top-up na laten rijzen. Detail
alhoewel, het heeft ook wel wat !
alhoewel, het heeft ook wel wat !
Brood dat leeft doet er toe.
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Bob's desembrood
Mooi Brood gebakken, Bob. :2th:
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- Obelix-BBQ
- Jongste bediende
- Berichten: 28
- Lid geworden op: za 25 feb 2017, 22:29
Re: Bob's desembrood
Ziet er om op te vreten uit
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro
- Inostrate
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 11
- Lid geworden op: za 23 jan 2016, 11:16
- Contacteer:
Re: Bob's desembrood
Bob, is de gierst eerst gegaard?
- Bobbee
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 84
- Lid geworden op: vr 04 nov 2016, 22:15
Re: Bob's desembrood
Ik doe de gierst er zo in, lekker knapperig!
Ik had nog een romertopf liggen en vandaag eens daarin een broodje gebakken:
250 gram Amerikaans patent bloem
250 gram volkoren meel
14 gram keltisch zeezout
328 gram water
100 gram roggekorrel. Kokend water erop en 4 dagen in het water laten weken.
150 gram rogge desem (100% hydratatie)
Ik had nog een romertopf liggen en vandaag eens daarin een broodje gebakken:
250 gram Amerikaans patent bloem
250 gram volkoren meel
14 gram keltisch zeezout
328 gram water
100 gram roggekorrel. Kokend water erop en 4 dagen in het water laten weken.
150 gram rogge desem (100% hydratatie)
* Famag Grilletta IM5 spiraalkneder
* Panasonic BBM met stof
* NEFF oven
* Roccbox pizzaoven + saputo biscotto steen
* Panasonic BBM met stof
* NEFF oven
* Roccbox pizzaoven + saputo biscotto steen
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: Bob's desembrood
Mooi brood hoor! Ziet er prachtig uit :2th:
Ik weet dat je een Römertopf in een koude oven moet zetten zodat deze gelijkmatig op kan warmen.
Maar plaats je deze eerst een poos in water zodat deze zich vol kan zuigen?
Of vet je hem in voordat het deeg erin gaat?
Of zelfs beiden?
Heb er laatst een gekregen maar nog niets mee gedaan.
Lees er verschillende dingen over op internet, m.a.w. het wordt niet duidelijker...
Ik weet dat je een Römertopf in een koude oven moet zetten zodat deze gelijkmatig op kan warmen.
Maar plaats je deze eerst een poos in water zodat deze zich vol kan zuigen?
Of vet je hem in voordat het deeg erin gaat?
Of zelfs beiden?
Heb er laatst een gekregen maar nog niets mee gedaan.
Lees er verschillende dingen over op internet, m.a.w. het wordt niet duidelijker...
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- papagena
- Moderator
- Berichten: 1864
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
- Locatie: Hoogeveen
Re: Bob's desembrood
Volgens mij zijn er veel wegen die je Römertopf naar Rome leiden.
Ik bak zelf met zo'n ding en heb de oven dan wel voorverwarmd voor ik het brood erin zet. Het brood heeft dus de 2e rijs op bakpapier in de Topf gehad.
Er zijn ook mensen die de Romertopf eerst mee opwarmen, vervolgens uit de oven halen en het deeg in de gloeiend hete vorm doen. Ik ben daar qua veiligheid niet zo weg van. Bloedlink.
Van bakken in een koude oven heb ik nog niet gehoord maar wie weet geeft ook dat goede resultaten. Het geeft in ieder geval altijd behoorlijk veel discussie, dat bakken in een koude oven (jaja... uiteindelijk komt ook die koude oven op temperatuur) Met de Römertopf heb ik het nog nooit uitgeprobeerd.
Iets in mij vermoed dat het niet duidelijker dan dit gaat worden.
Ik bak zelf met zo'n ding en heb de oven dan wel voorverwarmd voor ik het brood erin zet. Het brood heeft dus de 2e rijs op bakpapier in de Topf gehad.
Er zijn ook mensen die de Romertopf eerst mee opwarmen, vervolgens uit de oven halen en het deeg in de gloeiend hete vorm doen. Ik ben daar qua veiligheid niet zo weg van. Bloedlink.
Van bakken in een koude oven heb ik nog niet gehoord maar wie weet geeft ook dat goede resultaten. Het geeft in ieder geval altijd behoorlijk veel discussie, dat bakken in een koude oven (jaja... uiteindelijk komt ook die koude oven op temperatuur) Met de Römertopf heb ik het nog nooit uitgeprobeerd.
Iets in mij vermoed dat het niet duidelijker dan dit gaat worden.
Niet bij brood alleen....
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: Bob's desembrood
Bedankt voor je antwoord Papagna. Blijkbaar zijn er meerdere mogelijkheden die allemaal kunnen werken...
M.a.w. gewoon mee aan de slag gaan en kijken welke methode me het beste bevalt :G
M.a.w. gewoon mee aan de slag gaan en kijken welke methode me het beste bevalt :G
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- Bobbee
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 84
- Lid geworden op: vr 04 nov 2016, 22:15
Re: Bob's desembrood
Hoi, je kunt ook de welbekende gietijzeren pan gebruiken als je bang bent voor gevaar maar ik dacht het effect van een steenoven min of meer na te bootsen. Ik heb het deeg in de hete römertopf gedumpt. Niet in water geweekt en ook niet ingevet.
Spookte wel door mijn hoofd dat hij zou kunnen barsten maar als je ziet wat ze ermee uithalen...dan zou dit ook moeten kunnen. Alles op eigen risico!
Spookte wel door mijn hoofd dat hij zou kunnen barsten maar als je ziet wat ze ermee uithalen...dan zou dit ook moeten kunnen. Alles op eigen risico!
* Famag Grilletta IM5 spiraalkneder
* Panasonic BBM met stof
* NEFF oven
* Roccbox pizzaoven + saputo biscotto steen
* Panasonic BBM met stof
* NEFF oven
* Roccbox pizzaoven + saputo biscotto steen
- Bobbee
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 84
- Lid geworden op: vr 04 nov 2016, 22:15
Re: Bob's desembrood
Hier mijn eerste broden met de famag Grilletta gekneed. Daarna meerdere stretch and folds, eind vd dag verdeeld, pre shape en daarna gevormd en 1 brood in rijsmandje en de andere in een bus in de koelkast om de volgende dag te bakken.
Het is 100% desem zonder first, 50% bloem / 30% volkoren / 30% spelt volkoren en 72% hydratatie.
Het is 100% desem zonder first, 50% bloem / 30% volkoren / 30% spelt volkoren en 72% hydratatie.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
* Famag Grilletta IM5 spiraalkneder
* Panasonic BBM met stof
* NEFF oven
* Roccbox pizzaoven + saputo biscotto steen
* Panasonic BBM met stof
* NEFF oven
* Roccbox pizzaoven + saputo biscotto steen