BB's brood bak creaties
- Blackbully
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 10
- Lid geworden op: zo 19 mar 2017, 23:06
BB's brood bak creaties
Ik ga proberen mijn resultaten, en creaties in de toekomst hier te plaatsen.
Maar voor nu even een kleine impressie van wat ik tot heden heb gebakken.
Geniet van de foto's. En ik hoor de eventuele opbouwende kritieken wel.
Maar voor nu even een kleine impressie van wat ik tot heden heb gebakken.
Geniet van de foto's. En ik hoor de eventuele opbouwende kritieken wel.
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: BB's brood bak creaties
Mooie broden hoor.
Leuk dat je met briketten in een gietijzeren vorm ook brood bakt.
Daar ga ik nog mee aan de slag, een DO heb ik al en ben nog lerende hoe hier goed mee om te gaan.
Misschien wat ongeduldig en soms teveel kooltjes eronder zodat er wat aanbrand...
Zeker mijn eerste brood, dat kwam er goed zwart uit, kon zo in de kliko...
Leuk dat je met briketten in een gietijzeren vorm ook brood bakt.
Daar ga ik nog mee aan de slag, een DO heb ik al en ben nog lerende hoe hier goed mee om te gaan.
Misschien wat ongeduldig en soms teveel kooltjes eronder zodat er wat aanbrand...
Zeker mijn eerste brood, dat kwam er goed zwart uit, kon zo in de kliko...
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- Blackbully
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 10
- Lid geworden op: zo 19 mar 2017, 23:06
BB's brood bak creaties
Heb nog weinig gebakken in een dutchoven, eerste keer was hij op een paar plekjes zwart. 2de keer bijna niets. ( zat toen wel vast op 1 plek in de do ) trucje is max 1/3 van de kolen er onder, en de rest er op. Aantal kooltjes blijft proberen omdat niet alles even warm brand.
Vandaag bacon breekbrood geprobeerd te bakken in een skillet op de kamado.
Dat ging eigenlijk best goed.
Receptje wat ik gedaan heb :
150 gram volkoren
350 gram tarwebloem
270 gram water
100 gram desem (100 %hydratatie )
4 gram droge gist met schepje suiker
2 gram peterselie
2 gram bieslook
10 gram zout
35 gram grana padano
40 gram jong belegen
45 gram zongedroogde tomaat
10 plakjes ontbijtspek ( had meer mogen zijn )
Uurtje rusten,
Bolletjes van gemaakt,
30 min rusten,
Vormen en skillet vullen.
45 minuten wachten, en daarna in 25 minuten op 210c afgebakken.
Ontbijtspek ietsjes uitgebakken.
Receptje is blijkbaar te klein, of mijn skillet te groot
Natuurlijk al 1 stukje op, volgende keer: iets grotere bolletjes, en minder dun uitrollen. Minimaal 2x zoveel ontbijtspek, en misschien wat kaas er tussen vouwen, en er overheen raspen. Deegje mocht ook wel wat natter denk ik. Maar voor een eerste poging lang niet gek.
Vandaag bacon breekbrood geprobeerd te bakken in een skillet op de kamado.
Dat ging eigenlijk best goed.
Receptje wat ik gedaan heb :
150 gram volkoren
350 gram tarwebloem
270 gram water
100 gram desem (100 %hydratatie )
4 gram droge gist met schepje suiker
2 gram peterselie
2 gram bieslook
10 gram zout
35 gram grana padano
40 gram jong belegen
45 gram zongedroogde tomaat
10 plakjes ontbijtspek ( had meer mogen zijn )
Uurtje rusten,
Bolletjes van gemaakt,
30 min rusten,
Vormen en skillet vullen.
45 minuten wachten, en daarna in 25 minuten op 210c afgebakken.
Ontbijtspek ietsjes uitgebakken.
Receptje is blijkbaar te klein, of mijn skillet te groot
Natuurlijk al 1 stukje op, volgende keer: iets grotere bolletjes, en minder dun uitrollen. Minimaal 2x zoveel ontbijtspek, en misschien wat kaas er tussen vouwen, en er overheen raspen. Deegje mocht ook wel wat natter denk ik. Maar voor een eerste poging lang niet gek.
- Edwinkooktgraag
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 6
- Lid geworden op: vr 24 feb 2017, 10:51
Re: BB's brood bak creaties
Ziet lekker uit! Daar zou ik ook graag een stukje van af willen breken 8-)
- Bioloogje
- Warme bakker
- Berichten: 659
- Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25
Re: BB's brood bak creaties
Mooi gebakken! Die laatste vind ik heel inventief en maakt me nieuwsgierig...
Groetjes, Annelies
Groetjes, Annelies
Groetjes, Annelies
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: BB's brood bak creaties
Alles ziet er even mooi en lekker uit BB. :2th:
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: BB's brood bak creaties
Bedankt voor de tip over 1/3e en 2/3e verdeling. Ik ga ermee aan de slag.
Lekker hartig brood o hoor met de kamado :2th:
Lekker hartig brood o hoor met de kamado :2th:
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- Blackbully
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 10
- Lid geworden op: zo 19 mar 2017, 23:06
Re: BB's brood bak creaties
Ik probeer elk weekend brood te bakken.
Vanavond een lekker stokbroodje. Moeten toch iets te snaaien hebben
Gooi ze altijd met bakplaat in de oven op de steen. 10 minuutjes, en dan trek ik de plaat er onder uit. ( ooit wel eens gehad dat het brood vast plakte aan de steen, kan ook met pizza zijn geweest. )
Gaat iig goed zo.
- Bioloogje
- Warme bakker
- Berichten: 659
- Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25
- Blackbully
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 10
- Lid geworden op: zo 19 mar 2017, 23:06
Re: BB's brood bak creaties
Afgelopen weekend met wat gezellige mensen van een ander forum een weekend lekker gegeten, en gedronken.
Aangezien het nogal wat vlees geweld is daar had ik besloten om eigenlijk alleen brood te gaan bakken.
Hier wel wat lekkere dingen bij gemaakt om het niet droog brood te laten zijn. Maar de hoofdmoot voor mij was dit weekend brood bakken. Niet echt creatieve uitspattingen. Maar het werd iig erg gewaardeerd. Een aantal kids kwamen om de zoveel tijd even wat brood snoepen. Dus dat was wel leuk om te zien.
Hierbij een overdaad aan foto's
Aangezien het nogal wat vlees geweld is daar had ik besloten om eigenlijk alleen brood te gaan bakken.
Hier wel wat lekkere dingen bij gemaakt om het niet droog brood te laten zijn. Maar de hoofdmoot voor mij was dit weekend brood bakken. Niet echt creatieve uitspattingen. Maar het werd iig erg gewaardeerd. Een aantal kids kwamen om de zoveel tijd even wat brood snoepen. Dus dat was wel leuk om te zien.
Hierbij een overdaad aan foto's
- Blackbully
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 10
- Lid geworden op: zo 19 mar 2017, 23:06
Re: BB's brood bak creaties
En een paar foto's van hoe het de tent verliet.
Zelf een gijtenkaasje gemaakt met wat bieslook
Een huisgemaakte roomkaas met een geroosterd tomaatje
Rosbief met piccalilly/mayo
Uien-Chutney met een plakje oude kaas
Heb ook nog iets van kipkerrysalade, zongedroogde tomaten tapenade, jalapenos-kruidenboter, en camembert met wat Bbq-rub gesmolten bij het kampvuur om het brood in te dopen.
Maar iets met gezelligheid en daardoor lang niet overal foto's van.
Zelf een gijtenkaasje gemaakt met wat bieslook
Een huisgemaakte roomkaas met een geroosterd tomaatje
Rosbief met piccalilly/mayo
Uien-Chutney met een plakje oude kaas
Heb ook nog iets van kipkerrysalade, zongedroogde tomaten tapenade, jalapenos-kruidenboter, en camembert met wat Bbq-rub gesmolten bij het kampvuur om het brood in te dopen.
Maar iets met gezelligheid en daardoor lang niet overal foto's van.
- Bioloogje
- Warme bakker
- Berichten: 659
- Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25
Re: BB's brood bak creaties
Nou, die gezelligheid : dat geloof ik onmiddellijk! Leuk zo'n feestje en die broodjes van de barbecue zien er fantastisch uit!
Groetjes, Annelies
Groetjes, Annelies
Groetjes, Annelies
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: BB's brood bak creaties
Weer een mooie serie foto's BB, van mooi en lekker bakwerk. :2th: :kwijl:
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
- Blackbully
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 10
- Lid geworden op: zo 19 mar 2017, 23:06
Re: BB's brood bak creaties
Het was al even geleden dat ik wat brood had gebakken.
Na verhuizing een keuken met alleen een snackoven en een houtgestookt fornuis, vielen de resultaten wat tegen.
Eén flinke tijd aan een rofco gedacht, maar uiteindelijk voor een pizza oven gegaan.
Eerste probeersel viel tegen ( heb nog niet een schep/ plank om het brood op de steen te schuiven) pizza schepje wat ik heb is te klein om alles er in 1 keer in te duwen, en te groot om het in 2x te doen.
Maar afdoende leert men. Begint weer ergens op te lijken.
Nu maar weer proberen het in de vingers te krijgen. En ergens fatsoenlijk meel vandaan gaan halen.
Maar voor nu is patent bloem van de supermarkt goed zat om de oven te leren kennen
Na verhuizing een keuken met alleen een snackoven en een houtgestookt fornuis, vielen de resultaten wat tegen.
Eén flinke tijd aan een rofco gedacht, maar uiteindelijk voor een pizza oven gegaan.
Eerste probeersel viel tegen ( heb nog niet een schep/ plank om het brood op de steen te schuiven) pizza schepje wat ik heb is te klein om alles er in 1 keer in te duwen, en te groot om het in 2x te doen.
Maar afdoende leert men. Begint weer ergens op te lijken.
Nu maar weer proberen het in de vingers te krijgen. En ergens fatsoenlijk meel vandaan gaan halen.
Maar voor nu is patent bloem van de supermarkt goed zat om de oven te leren kennen
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
- SBSiesling
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 15
- Lid geworden op: do 10 aug 2023, 14:14
Re: BB's brood bak creaties
Ziet er mooi uit BB,
Bloem is van minder belangrijk, eiwitgehalte is belangrijker eventueel aanvullen met wat tarwekiemen en verder gewoon lekker experimenteren en uitproberen en uitkomsten delen.
P.S. Had je ook een stoomfunctie bij deze oven en heb je ook gestoomd?
Groet,
Siep
Bloem is van minder belangrijk, eiwitgehalte is belangrijker eventueel aanvullen met wat tarwekiemen en verder gewoon lekker experimenteren en uitproberen en uitkomsten delen.
P.S. Had je ook een stoomfunctie bij deze oven en heb je ook gestoomd?
Groet,
Siep
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: BB's brood bak creaties
Hoezo is bloem van minder belang? Je kan met een hoop bloem en meel bakken, maar om fatsoenlijke baksels te krijgen is het wel handig om in ieder geval het verschil tussen verschillende soorten te snappen. Een ciabatta van manitoba bloem geeft echt wel een ander resultaat dan eentje van supermarktbloem (waar ook nog enorme verschillen tussen zitten. Of bak maar eens een alisson busbrood met 95% vochtgehalte met volkorenmeel van de molen vs bijvoorbeeld volkoren GLX van Hollandmeel. Wereld van verschil, maar niet iedereen is perfectionistSBSiesling schreef: ↑di 12 dec 2023, 18:01 Bloem is van minder belangrijk, eiwitgehalte is belangrijker eventueel aanvullen met wat tarwekiemen en verder gewoon lekker experimenteren en uitproberen en uitkomsten delen.
De broodjes zien er trouwens wel aardig uit!
Als je je oven wilt leren kennen zou ik vooral dezelfde bloem en meel gebruiken als straks voor je serieuze baksels. Dan leer je er wat van. Je kan allerlei meel gebruiken, maar je moet vooral niet meer dan een enkele factor veranderen als je aan het uitproberen bent.
Wat betreft het inschieten: een triplex plaatjes ter grootte van je bakvlak doet wonderen.
Groetjes, Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Blackbully
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 10
- Lid geworden op: zo 19 mar 2017, 23:06
Re: BB's brood bak creaties
Bloem is minder van belang nu omdat ik eerst wil weten hoe de oven reageert, als ik dan verschillende dingen ga proberen maak ik het mezelf alleen maar moeilijk.
Ja ik heb er een stoombakje bij, maar denk dat ik er ook een plantenspuit bij moet pakken. Hoeveelheid stoom viel me tegen
Ja ik heb er een stoombakje bij, maar denk dat ik er ook een plantenspuit bij moet pakken. Hoeveelheid stoom viel me tegen