Supertrots op mijn Vikingbroodje van tarwemeel, roggemeel en gerookte mout, ook al is hij niet helemaal gaar. Een bewerkelijk, maar (bijna) geslaagd experiment!
Door de mout heeft het broodje een lichte biersmaak.
Het recept is door archeologen Daniel Serra en Hanna Tunberg samengesteld, en gebaseerd op vondsten van voedselresten en kookgerei in oude Vikingnederzettingen.
Nu ik weet dat dit recept werkt, wil ik het experiment uitbreiden: het volgende broodje bak ik in de Dutch Oven op houtskoolvuur (en dan wel gaar). Dan krijgt het vast nog wat meer van die heerlijke rooksmaak.
Verstuurd vanaf mijn Lenovo P2a42 met Tapatalk
De experimenten van Arianne
- Arianne
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 9
- Lid geworden op: di 07 mar 2017, 09:45
- papagena
- Moderator
- Berichten: 1864
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
- Locatie: Hoogeveen
Re: De experimenten van Arianne
Wat een leuk experiment! Hopelijk lukt het de volgende keer beter maar het was toch al een heel eind de goede kant op. De looks zijn prima.
Niet bij brood alleen....
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: De experimenten van Arianne
Je brood ziet er toch niet onaardig uit Arianne :2th: Om te beoordelen of het goed gaar is... kloppen of het hol klinkt,
of schaf je een Kernthermometer aan.
Vanaf ± 95 °C. is je brood gaar.
of schaf je een Kernthermometer aan.
Vanaf ± 95 °C. is je brood gaar.
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- Arianne
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 9
- Lid geworden op: di 07 mar 2017, 09:45
Re: RE: Re: De experimenten van Arianne
Die wilde ik niet gebruiken, want die hadden de Vikingen ook niet [emoji41]. Maar de volgende keer doe ik het beslist wel!bakplaat schreef:Je brood ziet er toch niet onaardig uit Arianne :2th: Om te beoordelen of het goed gaar is... kloppen of het hol klinkt,
of schaf je een Kernthermometer aan.
Vanaf ± 95 °C. is je brood gaar.
Verstuurd vanaf mijn Lenovo P2a42 met Tapatalk
- CarlaB
- Deegkneder
- Berichten: 168
- Lid geworden op: ma 27 okt 2014, 21:08
- Locatie: Aan de Zeeuwse kust
Re: De experimenten van Arianne
Gewoon doen joh, anders is het zo zonde van al je werk. Beetje in het handige hier en nu zullen de Vikingen je toch wel vergeven?
Aga Cooker - Ankarsrum Assistent