Speculaas

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Speculaas

Bericht door bakplaat »

Het is weer oktober, de maand waarin de meeste bakkers weer met Speculaas beginnen...Weet het nog goed van vroeger. :G Vanmiddag er ook weer eens mee begonnen, met deze twee bakplaten Speculaaskoekjes:

Speculaas op de plaat:

Afbeelding

Speculaas afgebakken:

Afbeelding

Binnenkort wordt er ook weer Gevulde Speculaas gebakken.
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
CarlaB
Deegkneder
Berichten: 168
Lid geworden op: ma 27 okt 2014, 21:08
Locatie: Aan de Zeeuwse kust

Re: Speculaas

Bericht door CarlaB »

Hmmm [emoji39]zelfs twee platen vol. Zo maak je vrienden (die graag op de koffie komen) [emoji1][emoji1]
Aga Cooker - Ankarsrum Assistent
Gebruikersavatar
jasmon
Deegroller
Berichten: 303
Lid geworden op: ma 02 nov 2015, 20:51
Locatie: Baarn

Re: Speculaas

Bericht door jasmon »

Oh, maar die kan je heel goed opsturen hoor Cor ;) :2th:
Jan

-Rofco N5 kneder, SMEG CPF9IP oven, AEG CD710M combioven -
Gebruikersavatar
Bakker Jan
Deegkneder
Berichten: 114
Lid geworden op: za 13 aug 2016, 08:38
Locatie: Maas en Waal

Re: Speculaas

Bericht door Bakker Jan »

Goed bezig Cor :2th: :2th: :2th:
Bear Teddy en een gewone combi inbouwoven van Siemens
Gebruikersavatar
Koos de bakker
Deegroller
Berichten: 297
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: Speculaas

Bericht door Koos de bakker »

Wil je ook het recept van de speculaasjes geven? Ze zien er erg lekker uit. Bij mij worden zo nooit lekker knapperig. Wat is jullie geheim?
Haverbrood
Deegkneder
Berichten: 100
Lid geworden op: di 25 apr 2017, 12:09

Re: Speculaas

Bericht door Haverbrood »

Heerlijk op verse witte brood :2th:

Ziet erg goed uit
Linker en rechterhand, Maxima MPM 7L, desem starter 3-2013
Verlanglijstje, Famag Grilletta Manufacturer code: IM8/230/10V / 10 speed met 60m timer extra optie.
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Speculaas

Bericht door bakplaat »

Koos de bakker schreef: ma 09 okt 2017, 19:48 Wil je ook het recept van de speculaasjes geven?
A.U.B Koos en ook evt. andere geïnteresseerden. :G

350 gr. Zeeuwse bloem
150 gr. patentbloem
300 gr. boter of marg.
375 gr. basterdsuiker(bruin)
10 gr. koolzuur of 20 gr. bakpoeder
1 ei middelgroot
35 gr. speculaaskruiden
5 gr. zout

Maak van alles een deeg en laat het enkele uren in de koelkast opstijven,of maak het bij voorkeur 's avonds voor je het wil gaan bakken. Kneed het deeg voor gebruik even kort door tot het soepel is.
Bestrooi een speculaasplankje met wat bloem en maak van een deel van het deeg een rol en druk die in het plankje. Druk met een hand tegen de rol en snijd met een scherp mes vlak over het plankje.
Klop de koekjes uit het plankje en zet ze op een schone en licht met boter gesmeerde bakplaat.
Ga zo door tot het deeg op is, of maak van een deel gevulde speculaas.
Je kunt i.p.v. snijden ook met een dun ijzerdraadje of nylon visdraad strak over het plankje trekken.
Bak ze af op 175 °C. in 12-15 minuten.

Afbeelding

Zie Hier ook mijn Fotoalbum Speculaas maken...Veel succes ermee.
Laatst gewijzigd door bakplaat op di 10 okt 2017, 19:29, 2 keer totaal gewijzigd.
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
Koos de bakker
Deegroller
Berichten: 297
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: Speculaas

Bericht door Koos de bakker »

Dank voor deze info! Ik ga het meteen dit weekeinde uitproberen! Wordt vervolgd....
Gebruikersavatar
brood daar zit wat in
Meesterbakker
Berichten: 1855
Lid geworden op: do 21 jun 2012, 21:35
Locatie: Regio Utrecht

Re: Speculaas

Bericht door brood daar zit wat in »

Ohhh, elk jaar zit ik weer te kwijlen van die heerlijke speculaasjes.
Groet, Marja
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
Gebruikersavatar
Koos de bakker
Deegroller
Berichten: 297
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: Speculaas

Bericht door Koos de bakker »

Ik heb het recept van bakplaat (Cor) helemaal opgevolgd. De speculaasjes zijn behalve lekker van smaak nu ook lekker bros. Dus dat is een hele verbetering tov vorige baksels. Ik denk dat het gebruik van Zeeuwse bloem en backing soda hierbij cruciaal zijn.

De tekening is niet echt mooi. Ik denk dat mijn speculaas plank te dun gesneden is.

Ik bak meestal niet in een elektrische oven maar in een houtoven. Extra uitdaging wat de temperatuur betreft.

Cor dank voor het delen van je recept! AfbeeldingAfbeelding
Gebruikersavatar
Koos de bakker
Deegroller
Berichten: 297
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: Speculaas

Bericht door Koos de bakker »

En ook maar meteen gevuld speculaas gebakken. Afbeelding
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Speculaas

Bericht door bakplaat »

Bedankt voor je compliment Koos, :2th: Fijn dat je Speculaas goed gelukt en lekker van smaak en ook bros gebakken is. En ook je gevulde Speculaas ziet er heel mooi en lekker uit. :2th: :kwijl:

Het zou idd. kunnen, dat jouw speculaasplankje wat dun gesneden is.
In vroegere tijden, werden op braderieën en markten veel van dergelijke plankjes verkocht en die werden o.a. ook voor de sier in veel huiskamers opgehangen.

Een goed plankje, zoals dit...

Afbeelding

... is mooi diep ingesneden.

Misschien kun je bij een volgende keer iets meer (patent)bloem ipv. 100gr. 125 gr. gebruiken, zodat je speculaasjes wat minder drijvend bakken en dat daarmee de vorm van je koekjes beter zichtbaar blijft.
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Plaats reactie