Bakken in een houtoven
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Busbroden uit een houtoven.
Dank voor je reactie en filmpje. Ik ga mij erin verdiepen en nogmaals oefenen. Als ik mijn deeg vergelijk met die van jou lijkt mijn deeg ook wat vochtiger. Misschien neemt mijn bloem (tipo 00) minder vocht op? Binnenkort maar weer een nieuwe poging wagen.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Busbroden uit een houtoven.
Je kunt altijd minder water toevoegen, dan wordt het deeg minder plakkerig. Zeker aan te bevelen als je het vormen van stokbrood nog niet helemaal onder de knie hebt.
En, de ene bloem is de andere niet.
En, de ene bloem is de andere niet.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Busbroden uit een houtoven.
Vandaag 2 suikerbroden en 2 rozijnenbroden gebakken. Voor het eerst het deeg gerezen in een zelf gemaakte rijskast (zie ander draadje).
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Busbroden uit een houtoven.
Koos waar zit die bestelknop??? :2th:
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Busbroden uit een houtoven.
Vandaag weer eens tijd gevonden om weer te gaan bakken. Houtoven opgestookt en degen gedraaid voor twee bussen tarwebrood, twee bussen rozijnen/notenbrood en twee bussen suikerbrood. Mooie degen en prima geresen. Maar helaas alles mislukt. De (hout gestookte) oven moet nog te heet geweest zijn want alle broden zijn van de buitenkant verbrand. Ik had wel de temperatuur gemeten en dacht dat de oven 240 graden was bij het inschieten van het brood. Maar waarschijnlijk was de oven nog niet goed gestabiliseerd waardoor er nog hotspots aanwezig waren. Ik heb/had er flink de smoor in. Brood bakken leer je met vallen en opstaan. Maar het vallen deed vandaag wel pijn.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- Melinda
- Meesterbakker
- Berichten: 2269
- Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
- Locatie: Soest
Re: Busbroden uit een houtoven.
Wat een tegenvaller zeg. Jammer van de degen en de inspanningen.
Succes bij een volgende keer.
Succes bij een volgende keer.
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
:-) Mijn foto's
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Busbroden uit een houtoven.
Vandaag de houtoven weer opgestookt voor melkbolletjes, worstenbroodjes, rozijnen-notenbroden en suikerbroodjes. De eerste baksel met mijn nieuwe Grilletta spiraalkneder.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1400
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
- Contacteer:
Re: Busbroden uit een houtoven.
Die zien er allemaal lekker uit zeg! :kwijl:
Groet, Gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
- oudbakken
- Deegroller
- Berichten: 292
- Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16
Re: Busbroden uit een houtoven.
whaa dat ziet er smakelijk uit, :2th: :2th: :2th:
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Busbroden uit een houtoven.
Vandaag de houtoven weer opgestookt en twee platen tarwebolletjes en één plaat gevulde koeken gebakken.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1400
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
- Contacteer:
Re: Busbroden uit een houtoven.
Ahh, lekkerrrrr! Koek met pit! :2th:
Groet, Gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Bakken in een houtoven
Vandaag een paar pistoletjes gebakken voor bij de ravioli. En natuurlijk de pasta ook zelf gedraaid [emoji6]
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Bakken in een houtoven
Mooie Raviolo's Koos..
Ik hoop dat het sausje erbij net zo lekker was..
We zien het voor ons.. Ravioli.. sausje.. brood.. glaasje wijn.. Mediterraan sfeertje.. :2th: :2th:
That's wonderful life!!
Ik hoop dat het sausje erbij net zo lekker was..
We zien het voor ons.. Ravioli.. sausje.. brood.. glaasje wijn.. Mediterraan sfeertje.. :2th: :2th:
That's wonderful life!!
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Bakken in een houtoven
Vandaag eens gekeken wat de maximale capaciteit van mijn bakstraat (kneder + rijskast + oven) is. Daarom 72 tarwebolletjes + 2 noten-rozijnen broden (bus) en 2 suikerbroden (bus) gebakken. Totaal ongeveer 8 kg brood. Dit was goed te doen. In de Griletta 3 doorgangen, alles tegelijkertijd in de rijskast en 2 doorgangen in de houtoven. De eerste doorgang 15 min bolletjes en de tweede doorgang 45 minuten de bussen.
De Grilletta heeft 4.8 kg deeg voor de tarwebolletjes in één keer verwerkt. Dit ging probleemloos met twee vingers in de neus. De kom was wel helemaal gevuld maar dit was niet nadelig voor het kneedresultaat.
De rijskast was helemaal gevuld. De bakplaten van 40X60 cm nemen bijna een hele etage in. Er zou nog een losse bus naast kunnen staan. Drie etages gevuld met de bakplaten en één etage met de bussen.
In de oven was nog ruimte voor een paar extra bussen.
Conclusie: met deze hoeveelheid zit ik (bijna) aan mijn maximale bakcapaciteit. Een plaat bolletjes neemt wel meer plaats in dan een paar bussen. De capaciteit van de kneder+rijskast+oven is mooi op elkaar afgestemd.
En nu het brood uitdelen aan de familie. Liefhebbers genoeg [emoji6]
Het eerste bolletje heb ik zelf al weggewerkt (zie foto) [emoji39]
De Grilletta heeft 4.8 kg deeg voor de tarwebolletjes in één keer verwerkt. Dit ging probleemloos met twee vingers in de neus. De kom was wel helemaal gevuld maar dit was niet nadelig voor het kneedresultaat.
De rijskast was helemaal gevuld. De bakplaten van 40X60 cm nemen bijna een hele etage in. Er zou nog een losse bus naast kunnen staan. Drie etages gevuld met de bakplaten en één etage met de bussen.
In de oven was nog ruimte voor een paar extra bussen.
Conclusie: met deze hoeveelheid zit ik (bijna) aan mijn maximale bakcapaciteit. Een plaat bolletjes neemt wel meer plaats in dan een paar bussen. De capaciteit van de kneder+rijskast+oven is mooi op elkaar afgestemd.
En nu het brood uitdelen aan de familie. Liefhebbers genoeg [emoji6]
Het eerste bolletje heb ik zelf al weggewerkt (zie foto) [emoji39]
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Bakken in een houtoven
Fraai werk Koos.. :2th: :2th:
Ik denk als je de bollen gaat vervangen voor bus- en of vloerbroden je nog wel iets meer capaciteit zult hebben..
Ik verwacht dat je dan op drie volle Famags zit??
Tis dan de vraag of je familie dat aankan... :D, :shy: :shy: :D,
Ik denk als je de bollen gaat vervangen voor bus- en of vloerbroden je nog wel iets meer capaciteit zult hebben..
Ik verwacht dat je dan op drie volle Famags zit??
Tis dan de vraag of je familie dat aankan... :D, :shy: :shy: :D,
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1400
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
- Contacteer:
Re: Bakken in een houtoven
Wow, wat een productie! :2th:
Groet, Gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
- Anna
- Warme bakker
- Berichten: 955
- Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29
Re: Bakken in een houtoven
Wat een enorme voorraad bolletjes! Heb je de rijs voor die tweede doorgang in de oven wat vertraagd of heeft dat gewoon langer kunnen rijzen?
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Bakken in een houtoven
Ik heb sinds kort de luxe van een rijskast. Na het inschieten van de eerste doorgang heb ik de temperatuur in de rijskast verlaagd. De bolletjes voor de tweede doorgang hebben dus ruim een kwartiertje langer gerezen maar bij een lagere temperatuur. Ik zie geen verschil.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Bakken in een houtoven
Ook vandaag in de sneeuw de houtoven opgestookt voor een paar platen tarwebolletjes en worstenbroodjes. Zo houden we de voorraad in de diepvries op peil. Dan ga ik komende weekeinde luxe brood bakken voor kerst
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- brood daar zit wat in
- Meesterbakker
- Berichten: 1855
- Lid geworden op: do 21 jun 2012, 21:35
- Locatie: Regio Utrecht
Re: Bakken in een houtoven
Wauw, wat een geweldig plaatje van je houtoven. En heerlijke bolletjes en worstenbroodjes :2th:
Groet, Marja
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Bakken in een houtoven
Mooie bollen Koos... en dat voor een dagje blauwbekken.. :D, :D, :2th: :2th:
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- Rougedebordeaux
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 57
- Lid geworden op: do 11 okt 2018, 15:43
Re: Bakken in een houtoven
Daar kun je nog eens creatief wezen. Mooie broodjes .Erg mooi plekje,top :2th:
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Bakken in een houtoven
Mooi bakwerk Koos en een prachtige oven :2th:
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Bakken in een houtoven
Ik heb Cor nageaapt en ook kerstkransjes gebakken. De afwerking kan nog wat beter maar ze zijn heerlijk bros. En de citroenrasp geeft een lekker zuurtje aan het koekje.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Bakken in een houtoven
Prachtige Kerstkransjes, Koos :2th: ...Fijne Kerstdagen.
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Bakken in een houtoven
Dit was wat spannender dan de kerstkransjes. Vier stollen van 1.5 kg per stuk. Lijkt goed gelukt. Morgen suikerbroden en Waldkorn bussen. Dan kan ik weer een paar families blij maken voor de kerst.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- brood daar zit wat in
- Meesterbakker
- Berichten: 1855
- Lid geworden op: do 21 jun 2012, 21:35
- Locatie: Regio Utrecht
Re: Bakken in een houtoven
Lekkere koekjes (weet ik uit ervaring) en de stollen zien er ook lekker uit!
Succes met de suiker- en Waldkornbroden :2th:
Succes met de suiker- en Waldkornbroden :2th:
Groet, Marja
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
- BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1400
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
- Contacteer:
Re: Bakken in een houtoven
Zien er allebei goed uit! (Kransjes én stollen)
Laatst gewijzigd door BakkerGerrit op ma 24 dec 2018, 12:50, 1 keer totaal gewijzigd.
Groet, Gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Bakken in een houtoven
Met wat meer oefening in het opmaken/modelleren van je Stollen, zullen ze er een volgende keer wat mooier uit zien Koos.
De smaak zal er ongetwijfeld niet minder om zijn. :2th:
Als voorbeeld kun je dit fotoalbum Stollen, stap voor stap volgen.
Klik en scroll de foto's voor de omschrijving
De smaak zal er ongetwijfeld niet minder om zijn. :2th:
Als voorbeeld kun je dit fotoalbum Stollen, stap voor stap volgen.
Klik en scroll de foto's voor de omschrijving
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Bakken in een houtoven
Ik heb inderdaad nog moeite met het opmaken van de stollen. Het deeg is erg slap wat het opmaken bemoeilijkt. Waarschijnlijk zijn de rozijnen en krenten te nat geweest. En stollen maak je ook niet wekelijks dus de ervaring komt nog niet.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Bakken in een houtoven
Koos, als je je rozijnen en dergelijke een avondje van te voren in warm water laat weken en dezelfde avond nog laat uitlekken zijn ze niet zo heel nat meer. Even in een theedoek kieperen en droog wrijven wil ook nog wel helpen (kan je theedoek wel meteen in de was). Ik heb in het verleden ook wel wat met de structuur lopen worstelen. Rozijnen drogen en meel gebruiken met voldoende gluten levert bruikbaar deeg op. Ik gebruik een mengsel van half manitoba/half bio bloem, dat geeft net even wat meer structuur. Amerikaanse patent zal waarschijnlijk ook goed werken.
Wil
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Bakken in een houtoven
Ik doe dat ook, 's avonds vooraf en laat de krenten/rozijnen wellen in lauwwarm water, laat ze vervolgens uitlekken op de vergiet,
Daarna wring ik ze nog uit in een theedoek:
En spreid ze uit op een bakplaat. Op de dag van gebruik prachtig droge krenten en rozijnen.
Daarna wring ik ze nog uit in een theedoek:
En spreid ze uit op een bakplaat. Op de dag van gebruik prachtig droge krenten en rozijnen.
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Bakken in een houtoven
Dank voor de tip! Ik heb ze de hele nacht in het water laten staan. En toen ik ze de volgende morgen in de vergiet wilde afgieten kwam er vrijwel geen water meer uit. De rozijnen en krenten hadden hun buikjes vol gedronken en hielden vrijwel al het water vast.
De volgende keer ga ik het anders doen [emoji6]
De volgende keer ga ik het anders doen [emoji6]
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Bakken in een houtoven
Im wens jullie allemaal fijne feestdagen en een mooi 2019 met veel lekkere broden.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Bakken in een houtoven
Ook van mij hetzelfde toegewenst. :2th:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Bakken in een houtoven
Vandaag niet gebakken in de houtoven ( die gaat vanavond pas aan voor de pizza's). Maar ouderwets in de olie of tussen het wafelijzer van mijn oma zaliger.
Alvast een Gelukkig Nieuwjaar voor alle bakkers op dit forum!
Alvast een Gelukkig Nieuwjaar voor alle bakkers op dit forum!
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Bakken in een houtoven
Vandaag een bolletje Waldkorn (800 gr) gebakken in een kleine elektrische oven op een Cadac pizzasteen. Het resultaat valt mij niet tegen.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Bakken in een houtoven
Vandaag een experiment. Deeg voor Waldkorn brood gedraaid in de spiraalkneder en daarna het deeg gesplitst en laten rijsen en afgebakken in de broodbak machine (eigenlijk 2 naast elkaar). Het brood is hoger geresen dan dat ik het helemaal in de bbm zou bereiden (hetgeen ik normaal doe voor mijn dagelijkse broodjes). Ik ben tevreden met het resultaat.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Bakken in een houtoven
En voor de broodnodige variatie ook nog een rozijnen-notenbrood gebakken. Gewoon in een goedkoop elektrische oventje. Dit oventje van dun plaatstaal bouwt geen warmte capaciteit op. Wel iets om rekening mee te houden.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Bakken in een houtoven
Vandaag geen lekker weer om de houtoven op te stoken. Dus maar verder geëxperimenteerd met mijn kleine Inventum bijzet (nood) oventje. Twee rozijnen-notenbroden zijn het resultaat.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1400
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
- Contacteer:
Re: Bakken in een houtoven
Dat ziet er lekker uit
Groet, Gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Bakken in een houtoven
Vandaag de houtoven aangestoken voor tarwebolletjes, rozijnen-notenbroden en als experiment een Brabantse Broeder. Een rond brood met blanke rozijnen gevuld met amandelspijs met koekkruiden. Alles is weer lekker gelukt en de diepvries weer vol. [emoji39]
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- brood daar zit wat in
- Meesterbakker
- Berichten: 1855
- Lid geworden op: do 21 jun 2012, 21:35
- Locatie: Regio Utrecht
Re: Bakken in een houtoven
Ohh, dat ziet er allemaal wel heel erg lekker uit.
Heerlijk ook de Brabantse Broeder! Eet smakelijk.
Heerlijk ook de Brabantse Broeder! Eet smakelijk.
Groet, Marja
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Bakken in een houtoven
Koos had honger... :2th: :2th:
Wat voor zakken zijn dat Koos?? Die met die hum... ritssluiting... :D, :D,
Wat voor zakken zijn dat Koos?? Die met die hum... ritssluiting... :D, :D,
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Bakken in een houtoven
Even navraag gedaan bij mijn geliefde echtgenoot (val ik weer doir de mand [emoji854]). Het zijn zakken met een 'zip' sluiting te koop bij de Lidl & Aldi. En ik gebruik ze meerdere keren.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Bakken in een houtoven
ThnXXX !!
En Koos.... Laat em smaken!!! :D, :D,
En Koos.... Laat em smaken!!! :D, :D,
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Bakken in een houtoven
Mijn eerste roombroodjes. Ze smaken goed maar de afwerking kan beter. De room was toch wat de dik om lekker te kunnen spuiten. De volgende keer beter.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Bakken in een houtoven
Koos..Koos... dat hum lijken wel puddingbroodjes!!
Laat ik daar nu uitermate niet allergisch voor zijn...
Laat ik daar nu uitermate niet allergisch voor zijn...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Bakken in een houtoven
Je Roombroodjes zien er voor een eerste keer toch wel acceptabel uit Koos :2th: Met wat oefening gaat het spuiten vast wel mooier. Vouw ze voor het vullen nog wat verder open. En...als je merkt dat je BB.Room wat te dik is, kun je die gemakkelijk afslappen, met wat koude melk.
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Bakken in een houtoven
Het wordt routine:
48 bruine bolletjes
2 rozijnen-notenbroden
4 Levientjes
4 stokbroden.
Natuurlijk uit de houtoven. Gebakken in drie doorgangen.
Nummers 1 en 2 heb ik nu wel in de vingers. Die mislukken niet meer.
Maar de Levientjes wilden niet echt lekker rijsen. Je kunt ze moeilijk op spanning brengen. En de stokbroden ga ik eens veel heter bakken (nu op ongeveer 210 graden). De diepvries is weer lekker gevuld. Dus honger lijden doen we niet en de bbm krijgt het rustig de komende week.
48 bruine bolletjes
2 rozijnen-notenbroden
4 Levientjes
4 stokbroden.
Natuurlijk uit de houtoven. Gebakken in drie doorgangen.
Nummers 1 en 2 heb ik nu wel in de vingers. Die mislukken niet meer.
Maar de Levientjes wilden niet echt lekker rijsen. Je kunt ze moeilijk op spanning brengen. En de stokbroden ga ik eens veel heter bakken (nu op ongeveer 210 graden). De diepvries is weer lekker gevuld. Dus honger lijden doen we niet en de bbm krijgt het rustig de komende week.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.