Bakken in een houtoven
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Bakken in een houtoven
Ons kerstbrood 2020
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- RedYssel
- Deegroller
- Berichten: 352
- Lid geworden op: do 27 feb 2020, 18:34
Re: Bakken in een houtoven
Prachtig ook een goede kleur en goed nagestreken met boter!
Red
Red
Passie voor de ambacht!.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Bakken in een houtoven
Nu eens niet gebakken in de houtoven. Het regenachtige weer lokte niet om buiten te gaan bakken. Dus een mooi moment om mijn nieuwe oven en bbm eens uit te testen. In mijn oven heb ik twee suikerbroden gebakken en in de bbm een rozijnenbrood. Al met al niet ontevreden over het resultaat.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Bakken in een houtoven
Het zuikerbrood ziet er lekker uit
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- desempedia
- Jongste bediende
- Berichten: 31
- Lid geworden op: do 27 mar 2014, 13:09
Re: Bakken in een houtoven
Hoi, wat voor mooie oven heb je gebruikt voor het suikerbrood? Niet onbelangrijk lijkt mij.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Bakken in een houtoven
Wij hebben onlangs onze keuken verbouwd. En toen voor een Stoves Richmond S900 fornuis gekozen. Dit fornuis heeft drie ovens. De broden heb ik gebakken in de rechter oven. Dit is een hoge smalle oven waarin meerdere broden gelijktijdig gebakken kunnen worden.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Bakken in een houtoven
Ik heb voor het eerst eens croissants gebakken. Een recept uit een broodbakboek die ik tijdens mijn vakantie in Frankrijk gekocht had was de basis. Vooral het maken van bladerdeeg viel mij flink mee. Ik had er geen ervaring mee maar is mij allerzins meegevallen. Ik ben tevreden over het resultaat. Maar zie wel verbeterpunten voor een volgende keer. Ik ga mij verdiepen in de viennoises.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Bakken in een houtoven
Lekker hoor die croissants! Voor een eerste poging zien ze er prima uit, dat is mij destijds niet gelukt door wat stomme keuzes Ik krijg wel zin om ze nog een keer te bakken! Ben het wel met je eens: croissant deeg maken is veel minder moeilijk dan het lijkt, vooral als je er rustig de tijd voor neemt. Wij hebben een hoop rabarber in de tuin staan en ik kwam een mooi recept tegen voor danish pastry met rabarber, oftewel een plak croissant deeg met rabarber erop. Misschien daar de deeg skills eerst maar eens op oefenen.
Ik heb het (prachtige) boek hier staan, maar voor wie geïnteresseerd is:
https://app.ckbk.com/recipe/bour64332c0 ... b-danishes
Wat grappig dat je dit boek in Frankrijk gekocht heb. Dan moet je de taal wel aardig snappen. Ik vind het vooral apart omdat hetzelfde boek volgens mij in het Nederlands te krijgen is en in het Engels.
Wil
Ik heb het (prachtige) boek hier staan, maar voor wie geïnteresseerd is:
https://app.ckbk.com/recipe/bour64332c0 ... b-danishes
Wat grappig dat je dit boek in Frankrijk gekocht heb. Dan moet je de taal wel aardig snappen. Ik vind het vooral apart omdat hetzelfde boek volgens mij in het Nederlands te krijgen is en in het Engels.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Bakken in een houtoven
Op vakantie mag ik graag een boekwinkel binnen lopen. Dit boek stond mij wel aan en heb ik als impuls gekocht. Zeker geen spijt van gehad. En de Franse taal? Ik spreek het een beetje en Google translate is mijn beste vriend [emoji6]
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Bakken in een houtoven
Vandaag weer croissants gebakken. Ik krijg het steeds beter in de vingers.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Bakken in een houtoven
Mooie Croissantjes Koos!
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Bakken in een houtoven
Vandaag weer op de Franse tour (geen tour de france [emoji6]) : pain aux chocolat.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Bakken in een houtoven
Mooie broodjes Koos
Bak je alles in je houtoven?
Bak je alles in je houtoven?
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Bakken in een houtoven
Ik bak vrijwel alles in de houtoven. Maar deze viennoises ben ik aan uitproberen (oefenen) en dan maak ik een kleine hoeveelheid in mijn keukenoven. Hierna wil ik gaan opschalen en de croissants en andere viennoises gaan bakken in de houtoven. Daar passen 2 bakplaten van 60x40 cm naast elkaar in. Dus biedt wat meer mogelijkheden. En voor mij de ultieme uitdaging [emoji6].
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Bakken in een houtoven
Dat worden dan binnenkort flinke hoeveelheden croissants en pain au chocolats.
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Bakken in een houtoven
Even een uitstapje gemaakt. Met een eigen moestuin en overvloed aan aardbeien een zomerse vlaai gebakken. De bodem van gistdeeg gevuld met banketbakkersroom en ruim gegarneerd met aardbeien. Afgelakt met een sapje van water, suiker, limoensap, aardbeienjam en gelatine. Helaas had ik geen echte slagroom meer in de koelkast staan. Vandaag even kopen en netjes opspuiten.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Bakken in een houtoven
De taart ziet er lekker uit Koos!
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- Jasmeinsbakbrood
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 9
- Lid geworden op: zo 06 jun 2021, 14:03
Re: Bakken in een houtoven
Wat een geweldige dingen maakt u in de houtoven.
Bij ons lukt alleen de pizza's.
Heeft u nog tips ?
U oven is volgens mij ook wel heeeel groot .
Bij ons lukt alleen de pizza's.
Heeft u nog tips ?
U oven is volgens mij ook wel heeeel groot .
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Bakken in een houtoven
Wat zou je graag in de houtoven willen bakken? Dan kan ik wel aanwijzingen geven. Laat maar weten.....
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- jesse
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 56
- Lid geworden op: wo 21 apr 2021, 22:05
Re: Bakken in een houtoven
Het bakken in een houtoven is relatief eenvoudig, vooraf goed warm stoken, maar niet, zoals bij pizza, met flink actieve vlam bakken, dat is de truc.Jasmeinsbakbrood schreef: ↑di 31 aug 2021, 18:02 Het bakken in een houtoven is relatief eenvoudig, vooraf goed warm stoken, maar niet, zoals bij pizza, met flink actieve vlam bakken, dat is de truc.
Een infrarood thermometer zorgt ervoor dat je kan meten dat het ongeveer 200 graden is in de oven, dan zal het niet verbranden. Bak dus pas wat als het hout aardig opgebrand is en vooral gloeit.
Wat voor pizzaoven heb je? want ik heb ook een pizzaoven en bak daar ook oa brood in.
Een infrarood thermometer zorgt ervoor dat je kan meten dat het ongeveer 200 graden is in de oven, dan zal het niet verbranden.
Wat voor pizzaoven heb je? want ik heb ook een pizzaoven en bak daar ook oa brood in.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Bakken in een houtoven
Het probleem bij het bakken in een houtoven is de timing. Als het brood klaar is om geschoten te worden dan moet de oven ook de juiste temperatuur hebben. En bij het opstoken van een houtoven is niet alleen de temperatuur belangrijk maar ook de warmte capaciteit. Ik kan de oven redelijk snel op bak temteratuur brengen. Maar dan is de oven ook weer zo afgekoeld. Je moet je oven echt leren kennen om goed erin te kunnen bakken. Daar zit de uitnodiging in.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Bakken in een houtoven
Door familie omstandigheden lang niet de tijd gehad om te bakken in de houtoven. Maak vandaag 2 platen (48) tarwebolletjes en 1 plaat (24) krentenbollen gebakken om alvast weer te oefenen voor de aanstaande kerstbaksels.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- Anna
- Warme bakker
- Berichten: 955
- Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29
Re: Bakken in een houtoven
Je bent het nog niet verleerd hoor! Prachtige broodjes, zou er zo een van het scherm willen pakken
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Bakken in een houtoven
Je broden zien er weer heerlijk uit Koos!
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Bakken in een houtoven
Vandaag voor het eerst croissants gebakken in de houtoven. Ik had al eerder kleinere batches gebakken in mijn gewone keukenoven. Maar vandaag twee platen (60x40 cm) met 32 croissants gebakken. Ze hadden ietsje donkerder mogen zijn. Ach... ik blijf oefenen [emoji6].
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Bakken in een houtoven
En 4 suikerbroden gebakken. Maar dat is min of meer routine geworden.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Bakken in een houtoven
Ziet er lekker uit Koos!
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Bakken in een houtoven
Misschien een beetje licht, maar ze zien er prima uit. Ik vind het sowieso wel knap om brood in de houtoven te bakken zonder het zwart te laten worden. :-)
Wil
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Bakken in een houtoven
Dank voor jullie complimenten. Bakken in een houtoven blijft een uitdaging. Maar wel een leuke uitdaging. [emoji6][emoji1]
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Bakken in een houtoven
Vandaag de pain aux chocolat. Niet verkeerd maar ik zie ook wel wat verbeterpunten.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Bakken in een houtoven
In verband met werk vandaag alvast de stollen gebakken. Dan moeten ze tot kerst maar de vriezer in.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Bakken in een houtoven
Dat ziet er weer heerlijk uit Koos!
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Bakken in een houtoven
Twee vlechtjes gemaakt. Met als basis het deeg van zachte melkbolletjes van Cor (Bakplaat).
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.