Pagina 1 van 2

Broodje van Rik

Geplaatst: do 15 feb 2018, 17:48
door Rik59
Een dagje bakgeluk...

Soms kun je snijden waar je wil.. en dan toch die spanning waar ie z'n scheur opentrekt..

Wat bollekes en busjes van volkoren met gebroken tarwe en de aangesneden is een mueslibolleke..
Volkoren-tarwe is desem en de Muesli een gistdeeg waar ik denk ik net op tijd was om hem in de oven te ploffen..

Afbeelding

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: do 15 feb 2018, 18:51
door Rik59
Om het af te leren nog wat Haagse- en Kokosbolussen erachteraan...

Afbeelding

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: vr 16 feb 2018, 10:44
door Anna
Lekker hoor! :2th:

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: wo 28 feb 2018, 19:23
door Rik59
Weer wat bussen en bollen gedraaid..

Grof Volkoren met 25% geplette tarwe
+/- 80 % hydratatie

Afbeelding

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: wo 25 apr 2018, 14:24
door Rik59
Bündner Roggenbrot
Geen eenvoudig broodje met 82 % hydratatie...
Het deeg is bijna niet aan te pakken...dus het circus was open... :G :G

Recept van Dieter gevolgd: http://www.homebaking.at/buendner-roggenbrot/

Afbeelding

Afbeelding

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: wo 25 apr 2018, 17:49
door Bakker Henk
De gaten vloeiden nogal dicht met 82% hydr.

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: wo 25 apr 2018, 21:44
door Rik59
Bakker Henk schreef: wo 25 apr 2018, 17:49 De gaten vloeiden nogal dicht met 82% hydr.
Ik ben niet de enige met dit probleem gezien de overige foto's bij het recept..
Dietmar werkt graag met hoge hydrataties... volgend recept op mijn program heeft ruim 88 %

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: do 26 apr 2018, 01:16
door Levinebaktbrood
Er zit vrij veel rogge in het brood, grote gaten/luchtig kruim zal je daarom nooit krijgen, ook niet met een hoge hydratatie.

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: do 26 apr 2018, 07:16
door Rik59
Het is zoals ik al eerder schreef geen makkelijk broodje... maar wel superlekker door de extra kruiden..

Het lijkt alsof ik meer vocht heb toegevoegd echter ik heb gewoon het recept gevolgd..
Desalniettemin een zeer leerzaam bakseltje...

Mijn volgend plan: http://www.homebaking.at/jaegerbrot-mit ... selbeeren/ 88% Hydr.

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: do 26 apr 2018, 10:08
door Bioloogje
Ziet er erg lekker uit![emoji108]

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: do 26 apr 2018, 12:36
door lekkermelig
Rik,

Heb je echt letterlijk het recept gevolgd, dus met Ruchmehl? Ik zie in dit recept dat ongeveer 1/3 ruchmehl is, en tweederde (vrij licht) roggemeel. Ruchmehl is in NL vrijwel niet te krijgen (of helemaal niet, dat weet ik niet :-) ) maar het staat erom bekend dat het meestal extreem veel water op kan nemen. Als je dus geen Ruchmehl hebt is het wel verstandig om iets te minderen in dit recept.
Ik heb vorig jahr een paar zakken Ruchmehl uit Duitsland meegenomen, en daar bijzonder lekker Basler brot mee gebakken. Daarbij viel me op dat er nog veel verschillende soorten Ruchmehl zijn, dus ook dan loont het de moeite om voorzichtiger te beginnen met water. Bij 80% komt je brood vanzelf weer de oven uitzwemmen, het is echt heel nat en houdt nauwelijks structuur vast. Het Ruchmehl wat ik had was OK, maar ik denk dat dat van bongu.de nog veel meer water vast houdt.
Ik wil nog eens een vergelijkend testje doen: hetzelfde Basler brot met ruchmehl en met gebuild/Lemaire meel. In principe lijken deze meelsoorten wel wat op elkaar, maar dat moet ik nog eens aan een molenaar vragen. Ik vermoed dat Ruchmehl meer smaak heeft en sowieso mehr gluten en veel fijner gemalen volkorendeel heeft, waardoor het meer water kan hebben.

Wil

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: do 26 apr 2018, 12:56
door Rik59
Nee, echt Ruchmehl heb ik niet gebruikt omdat zoals je zelf zegt het hier niet te krijgen is... vandaar dat ik koos voor volkorenmeel waar 20% uitgezeefd is.
Had hier ergens gelezen dat je het op die manier na kon bootsen...
Maar wat zou volgens jou een "veilige" marge zijn... 70 - 75 %??

Al met al een zeer geslaagd lesje hoor en vooral met de broodkruiden smaakt het super...

@bioloogje THNX!! hij is ook mjammie..

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: do 26 apr 2018, 13:19
door lekkermelig
Krijg wel zin om het even na te bakken, maar dan met iets minder water :-)
Jammer genoeg zit in me nu met een jetlag behoorlijk te vervelen in Houston als ik geen congres heb. Geen oven bij de hand, en heel vies brood hier :rofl2:

Wil

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: do 26 apr 2018, 13:21
door Rik59
lekkermelig schreef: do 26 apr 2018, 13:19 Krijg wel zin om het even na te bakken, maar dan met iets minder water :-)
Jammer genoeg zit in me nu met een jetlag behoorlijk te vervelen in Houston als ik geen congres heb. Geen oven bij de hand, en heel vies brood hier :rofl2:

Wil
NASA speeltjes genoeg om je heen toch?? :DB2: :DB2:

Vies brood.. zelfs bij de Mac?? Was het wel brood??? :yugh:

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: wo 09 mei 2018, 16:04
door Rik59
Afbeelding 30 graadjes vandaag dus hoog tijd om wat oliebollen te bakken...

Jägerbrot met noten en cranberries


Afbeelding

Ik dacht heel even dat wordt niks met de slappe hap maar naarmate het vorderde...
Ik was wel blij dat het uiteindelijk op de plaat lag om het zo de oven in te sjoelen...

Het ging zo hard dat m'n vliegdekschepen meer de vorm van platbodems kregen...

Maar 3 deegjes vandaag dus tussendoor nog even een paté erlangs geschoven

Afbeelding

En nou wist ik wel dat er smileys bestonden.. maar deze... :shy: :shy:

Afbeelding

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: do 10 mei 2018, 11:31
door bakplaat
Weer goed je best gedaan Rik. :2th:

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: do 10 mei 2018, 12:45
door Rik59
bakplaat schreef: do 10 mei 2018, 11:31 Weer goed je best gedaan Rik. :2th:


Och Cor... je weet het.. je gooit een paar kloddertjes op de plaat...

Maarreh….. we zitten eigenlijk in spanning te wachten op de terugkeer van onze TaartenKoning!!
Om je nou wat te helpen heb ik em alvast een zetje gegeven....

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: wo 30 mei 2018, 15:16
door Rik59
Als we dan toch aan knoeien zijn met yoghurt enzo…. dan doe ik mee!!!

Een Desem-dadelbroodje met pompoenpitten

Afbeelding

Als ik zo door blijf gaan dan is 5 x per week sportschool niet genoeg...

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: wo 30 mei 2018, 16:54
door BakkerGerrit
Dikke duim Rik, (hoewel ik de link met yoghurt mis...... :D, )

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: wo 30 mei 2018, 17:51
door Rik59
BakkerGerrit schreef: wo 30 mei 2018, 16:54 Dikke duim Rik, (hoewel ik de link met yoghurt mis...... :D, )


Wacht maar vriendje.... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :DB2: :DB2:

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: wo 11 jul 2018, 12:11
door Rik59
Superbol en minibol….

Afbeelding

Het Semolinabrood van Levine... en tja.. nog wat verse gist over dus ook maar wat volkoren/spelt/mueslibollekes in elkaar gesleuteld.

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: wo 11 jul 2018, 15:16
door BakkerGerrit
Mooie broden Rik! :2th:

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: wo 01 aug 2018, 13:35
door Rik59
Levine….. niet iedereen is op vakantie... er zijn die hards..
Vanmorgen om 7.00 uur begonnen en na vijfeneenhalf uur...

Afbeelding

Volkorendesem, roggedesem, volkoren-speltbollen met Nigella- en venkelzaad en Kaas-uienbrood

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: wo 01 aug 2018, 23:18
door Levinebaktbrood
:2th: :2th: Rik

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: wo 22 aug 2018, 16:26
door Rik59
Vandaag weer eens wat handenarbeid verricht (het wordt ook anders zo saai zonder Gerrit)…
En misschien heb ik dan nou ook een keer kans om sterbakker van de week te worden.. :shy: :shy:

Afbeelding

Van boven naar beneden:
1. Mijn vlaggenschip… het volkorendesem met pitten/zaden en ander gezond gepeupel...
2. Het dadelbrood met pompoenpitten
3. Jawel ook een platbodem... de Focaccia met gedroogde tomaatjes, oude kaas en tijm / basilicum

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: wo 22 aug 2018, 21:49
door Koos de bakker
Ziet er allemaal lekker uit hoor! Dat krijg je niet alleen op. Ga je een winkel beginnen? Kom ik als klant. [emoji847]

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: wo 22 aug 2018, 22:08
door Rik59
@Koos Haha je mag gerust op je fietsie komen... :G

En och ik ben jaloers op die houtoven van jou dus we kunnen elkaar denk ik een handje geven...

Nou moet ik toch gelijk even aan Cor denken... onze "Bakplaat"
Hoe zou het met hem zijn..
Als je dit leest Cor.. laat wat van je horen...

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: wo 22 aug 2018, 22:11
door Bioloogje
Mooie productie Rik! En dat brood met dadels klinkt smakelijk! Een speciaal recept?

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: wo 22 aug 2018, 22:13
door Koos de bakker
Ik moest van de week ook nog aan Cor Bakplaat denken. Hij heeft mij veel waardevolle tips gegeven. Ik ben ook benieuwd naar een levensteken van Cor. Dus Cor..... kom er maar in.

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: wo 22 aug 2018, 23:54
door Rik59
Bioloogje schreef: wo 22 aug 2018, 22:11 Mooie productie Rik! En dat brood met dadels klinkt smakelijk! Een speciaal recept?


Ik heb dit recept wat aangepast: https://uitdekeukenvanarden.blogspot.co ... okken.html
O.a. rozijnen en havervlokken weggehaald en vervangen voor 12,5 % stukjes dadel en 12,5 % pompoenpitten.. (12,5 van het meel). Het is een zeer gewild broodje en niet de eerste keer dat ik em maak..

Deze week trouwens een professionele beukenhouten gelagerde deegroller (Emga) gescoord voor een prikkie dus die gaat even ingerold worden op een Frans korstje...

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: do 23 aug 2018, 00:30
door Levinebaktbrood
Mooie productie Rik :2th:

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: do 23 aug 2018, 01:08
door Rik59
Levinebaktbrood schreef: do 23 aug 2018, 00:30 Mooie productie Rik :2th:


Thnxx... mooie foto op je blog... nou hier nog... :shy: :shy:


Re: Broodje van Rik

Geplaatst: vr 24 aug 2018, 00:18
door Levinebaktbrood
Wat bedoel je Rik?

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: vr 24 aug 2018, 03:37
door Rik59
Levinebaktbrood schreef: vr 24 aug 2018, 00:18 Wat bedoel je Rik?


Die foto bij wie ben ik...


Re: Broodje van Rik

Geplaatst: vr 24 aug 2018, 23:00
door Levinebaktbrood
Zo beter ^)^ ?

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: vr 24 aug 2018, 23:10
door Rik59
Prima!! :2th:

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: di 02 okt 2018, 12:01
door Rik59
Hij wilde niet blijven liggen... tarwebloem, semolina, melk, boter en met Gruyère en gedroogde tomaatjes

Afbeelding

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: wo 10 okt 2018, 15:31
door Rik59
Amper terug van vakantie en die oven moest maar weer eens even werken...
Allemaal lekker hoor.... stokbrood, walnotenbroodjes, kaasbroodjes... maar er gaat niets boven zelf gebakken brood!!

Frans landbrood met gaatjes... ehhh zaadjes.. zonnezaad, lijnzaad en maanzaad
Na het gemis heet uit de oven en smullen... :B:

Afbeelding

Afbeelding

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: wo 17 okt 2018, 15:49
door Rik59
Vandaag Nationale Bollekesdag dus daar moet aan voldaan worden...
Dus Gerrit.. niet alleen in het weekend!!

Pompoenpittenbroodjes en maanzaadbollen.

Afbeelding

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: wo 24 okt 2018, 11:54
door Rik59
Vandaag een No Knead brood gebakken..
NYT No Knead echter zonder pan, direct op de plaat en gespoten.
Was erg lekker met krokante korst..

Afbeelding

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: wo 24 okt 2018, 13:42
door BakkerGerrit
Dat ziet er goed uit Rik!
(Wel een broodje voor luie bakkers......) :D,

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: wo 24 okt 2018, 14:36
door Rik59
BakkerGerrit schreef: wo 24 okt 2018, 13:42 Dat ziet er goed uit Rik!
(Wel een broodje voor luie bakkers......) :D,
Klopt... vooral dat wachten 14 uur.... koste liters koffie...

Hmm… heb de rest er niet bij geplaatst 6 volkorendesems en 2 Focaccia's met Mozzarella, kervel, champignons en baharatolie…

Plaats alleen baksels als het iets nieuws of bijzonders is... elke week 6 volkorendesemfoto's verveeld ook...en kost me zoveel fotorolletjes... :D, :D,

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: wo 31 okt 2018, 16:51
door Rik59
100% Spelt... een No Knead-brood met 90% hydratatie..
Beetje meer werk dan die vorige met S & F

Afbeelding

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: wo 31 okt 2018, 19:50
door Koos de bakker
Op de foto lijken ze wat plat als een pannenkoek. Komt dit omdat speltbrood moeilijker rijst of je 'no knead' methode?

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: wo 31 okt 2018, 22:45
door Rik59
Koos de bakker schreef: wo 31 okt 2018, 19:50 Op de foto lijken ze wat plat als een pannenkoek. Komt dit omdat speltbrood moeilijker rijst of je 'no knead' methode?
Veel vocht... verder zijn ze ook bijna 1 kg per stuk..
De smaak is super..

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: do 01 nov 2018, 13:06
door Koos de bakker
Dat de smaak super is daar twijfel ik echt niet aan hoor :2th:

En Rik; heb je bij deze broden ook gebruik gemaakt van rijsmandjes?

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: do 01 nov 2018, 15:42
door Rik59
Koos de bakker schreef: do 01 nov 2018, 13:06 En Rik; heb je bij deze broden ook gebruik gemaakt van rijsmandjes?
Geen rijsmandjes Koos.. dat ging door het hoog vochtgehalte niet.. maar ik had 2 gelijke ronde kommen en die heb ik gebruikt.. alleen toen ik hem op de plaat stortte ging ie als een pancake... :D, :D,
Volgende keer eens maken met 80% hydratatie..

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: do 01 nov 2018, 20:48
door Levinebaktbrood
Huh? Juist ook met natter deeg is een rijsmandje te prefereren boven een kom. In een kom (natter) deeg laten rijzen is vragen om moeilijkheden.

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: zo 04 nov 2018, 11:01
door Rik59
Levinebaktbrood schreef: do 01 nov 2018, 20:48 Huh? Juist ook met natter deeg is een rijsmandje te prefereren boven een kom. In een kom (natter) deeg laten rijzen is vragen om moeilijkheden.
Verklaar uzelf a.u.b....

Zag verder in een topic dat je geen voorstander bent van Artisan Baking.. Waarom... als ik vragen mag??

Re: Broodje van Rik

Geplaatst: wo 07 nov 2018, 12:35
door Rik59
Wederom een baksessie gehad met wat Desem-bietenbrood met spekjes en African Delights…
African Delights: eigen Franse korst gevuld met een Afrikaanse gehaktvulling..
Zeg maar een Afrikaans saucijzenbroodje...

Afbeelding

Afbeelding