Pagina 1 van 2

Baksels van Willem

Geplaatst: ma 02 apr 2018, 07:42
door willemsingapore
Toch maar eens een onderwerp aangemaakt voor mijn baksels. Meeste dingen die ik bak zijn vrij standaard maar af en toe maak ik wels eens wat "speciaals" ;) ;) . Zoals dit weekend een paas brood. Het is gebaseerd op de Colomba Pasquale een Italiaanse paas brood. Eigenlijk moet het in de vorm van een duif gemaakt worden en is daarvoor een speciale mal nodig. Maarja die had ik niet en ik had ook geen tijd om die te kopen. Ik betwijfel trouwens of die hier zelfs te koop is.
Het recept is voor een zoet gist deeg en zou men gewone bloem moeten gebruiken. Ik heb echter sterke bloem gebruikt, Dat zal wel de reden zijn dat het brood zo groot geworden is. Ook de vorm die ik had was eigenlijk te klein maar door een rand van bakpapier te maken kon ik de vorm wat verhogen :2th:

AfbeeldingEaster bread 3
AfbeeldingEaster bread 5

Het brood is erg luchtig geworden. De smaak is niet te zoet en de korst van amandel is erg knapperig :2th: :kwijl:

Groetjes,

Willem

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: ma 02 apr 2018, 07:50
door 1md65
Ziet er lekker uit ! Knap :kwijl:

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: ma 02 apr 2018, 09:38
door allema
Dat ziet er heerlijk uit :2th:

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: ma 02 apr 2018, 10:17
door BakkerGerrit
Leuk zo in een ronde vorm! Ga ik ook eens proberen😊

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: ma 02 apr 2018, 10:18
door CarlaB
Je brood heeft nu nog het meeste weg van de klassieke Italiaanse panettone. Die eten ze daar vooral met de kerst. Wat maakt ‘t ook uit, ik vind je extra luchtige brood juist zeer geslaagd, ook voor Paasdagen [emoji38] Heb je het recept voor ons?

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: ma 02 apr 2018, 10:45
door willemsingapore
Het brood is gebaseerd op dit recept;
http://oneperfectbite.blogspot.sg/2013/ ... -cake.html
Ik ben begonnen met 400gr bloem voor het hoofd deeg maar toen was het veel te nat. Toen bloem lepeltje voor lepeltje bijgevoegd to het een hanteerbaar deeg werd. Ik denk dat ik uiteindlijk bij de 500gr uit kwam.

Groetjes,

Willem

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: ma 02 apr 2018, 17:41
door CarlaB
Leuk recept!

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: wo 04 apr 2018, 09:49
door Melinda
Ziet er lekker uit hoor. :2th:

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: wo 04 apr 2018, 19:17
door Maciek
Het ziet erg lekker uit. Ik ga dit recept onthouden.

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: ma 30 apr 2018, 10:08
door willemsingapore
Afgelopen zaterdag snert gemaakt :kwijl: . Moet kunnen ook al is het buiten 32 graden :2th: :2th: Ik had op TV een programma gezien waar men "green pea soup" at en kreeg gelijk trek. Toen ook maar wat ciabattas gebakken :G :G

AfbeeldingSnert

Groetjes,

Willem

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: ma 30 apr 2018, 10:55
door Melinda
Lekker hoor. :2th:

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: di 01 mei 2018, 10:25
door allema
Heerlijk :2th:

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: di 01 mei 2018, 10:48
door lekkermelig
Ja, snert bij 32 °C. Geweldig idee :rofl2: maar dan moet er natuurlijk wel ROGGEbrood bij :D, en niet van dat italiaanse liflafjes brood :DB2:

Wil

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: di 01 mei 2018, 11:30
door Molenbroodje
Wat mij betreft kan snert altijd, elke dag :kwijl: . Maar dan inderdaad wel met roggebrood en spek! Maar jouw broodjes zien er ook heerlijk uit.

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: di 01 mei 2018, 12:00
door Melinda
lekkermelig schreef: Ja, snert bij 32 °C. Geweldig idee :rofl2:
Wil
In de tropen doen ze niet anders. Als je in Suriname wacht tot het winter is, eet je nooit snert.... :crazy: En het is juist daar zo lekker, heerlijk met een Madam Jeanet erin. :kwijl:

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: di 01 mei 2018, 13:32
door lekkermelig
O, ik geloof best dat het lekker is , ook als het heet is. En wanneer eet je anders snert als je in Singapore woont? Maar ik moest even wennen aan het idee, ook al kom ik net terug van een tripje waar het de hele dag al 30 °C was. Weinig van gemerkt, van de ene airco naar de andere.....

Wil

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: wo 02 mei 2018, 11:44
door Rik59
Ook wel eens in die contreien gezworven maar het meest gekke vond ik toch als je liep te puffen van de hitte en je een shopping mall binnenliep waar de Kerstman je achterna komt ... of buiten 30 graden en je loopt nog zo'n warenhuis in van vijf grote verdiepingen en de onderste verdieping is een grote ijsbaan.. (waar dan alle verdiepingen op uit kijken)...

Maar inderdaad snert in Azië... met een vergrootglas zoeken...

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: vr 06 jul 2018, 05:44
door willemsingapore
Ik was afgelopen maand een paar weken in de Filipijnen bij mijn schoon familie. Zoals gewoon probeer ik dan ook om wat brood te bakken. Maar ja met een oven die volgens mij niet eens de 200 graden haalt en zonder Bear is het toch een hele uitdaging. Met wat stretch en folds was het toch een aardig deeg geworden. Het enige wat mij echter opviel was dat het deeg vrij droog was alhoewel ik een vochtigheidsgraad van ruim 60% zou moeten hebben. De tweede keer het vocht verhoogd naar 67% toen was het wel wat beter. Zou het komen omdat ik lang houdbare (UHT) melk gebruikte? Weet iemand het water gehalte is van UHT melk?

Afbeelding[url=https://flic.kr/p/266Y711]Filipijns brood

Groetjes,
Willem

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: vr 06 jul 2018, 05:51
door willemsingapore
Stokbrood... deze keer lange broden gemaakt naar recept van Levine. Ik had alleen wel een voordeeg gemaakt, het recept is zonder. Ik vind dat het brood knapperiger is wanneer je een voordeeg gebruikt.

Afbeelding[url=https://flic.kr/p/266Y96d]Stokbrood

Groetjes,

Willem

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: vr 06 jul 2018, 06:35
door Melinda
Prachtige stokbroden, Willem. :2th:

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: vr 06 jul 2018, 07:52
door Rik59
Chapeau Willem...
Een prachtresultaat met jou mogelijkheden!!

Ik wed dat je een dansje gemaakt hebt.. :DB2: :DB2:

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: vr 06 jul 2018, 08:48
door BakkerGerrit
Mooie stokken!

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: vr 06 jul 2018, 15:25
door Levinebaktbrood
:2th: :G.

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: di 29 jan 2019, 03:39
door willemsingapore
Aardbeienvlaai

AfbeeldingAardbeienvlaai

Dit weekend een aardbeienvlaai gebakken. Ze hadden in de supermarkt mooie Koreanse aardbeien en kreeg direct zin om er een mooi baksel mee te maken :kwijl: . In Singapore wordt al het fruit geimporteerd en je kan eigenlijk het hele jaar rond aardbeien kopen. De lekkerste komen uit Korea :2th: . Amerikaanse of Australiaanse zijn vaak smaakloos.
De vlaai was ook heel goed gelukt en smaakte heerlijk.

Groetjes,
Willem

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: di 29 jan 2019, 08:38
door Melinda
Dat ziet er :kwijl: uit. :G

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: di 29 jan 2019, 09:35
door Bioloogje
Heurluk!!!

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: di 29 jan 2019, 12:31
door BakkerGerrit
De aqua loopt me uit de mond..... :2th:

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: di 29 jan 2019, 13:39
door brood daar zit wat in
Prachtige aardbeienvlaai :2th: :kwijl:

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: di 29 jan 2019, 21:31
door bakplaat
Heel mooie Aardbeienvlaai Willem :2th: en ongetwijfeld smaakt ie zo: :kwijl:

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: wo 30 jan 2019, 11:47
door allema
Ziet er heerlijk uit. :2th:

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: ma 11 feb 2019, 06:55
door willemsingapore
Pan de Sal.
AfbeeldingPan de Sal
Dit weekend kwamen er wat vriendinnen van mijn vrouw op visite. Daar die allen van de Filipijnen kwamen maar wat Pan de Sal gebakken. Dat is daar het nationale broodje. Het zal ooit in het verleden door de Spanjaarden zijn geintroduceerd. Het wordt hoofdzakelijk in de ochtend gegeten. Letterlijk betekend het zout brood. Maarja het heeft gewoon 2% zout dus echt zout is het niet. Het is eerder zoet met 10% suiker. De term zout brood zal wel komen omdat het wordt bestrooid met fijn paneermeel voor het bakken. Als het uit de oven komt lijkt het of er zout op de broodjes zit...

Groetjes,

Willem

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: ma 11 feb 2019, 10:43
door allema
Prachtige broodjes, ziet er heerlijk uit. :2th:

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: ma 11 feb 2019, 12:02
door Rik59
Ha Willem... Broodshop begonnen??

Oh.. nee ik zie het al een feestmaal gehad ALOY - ALOY :2th: :2th:

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: di 12 feb 2019, 17:20
door BakkerGerrit
Mooie oogst Willem! :2th:

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: wo 08 apr 2020, 15:29
door willemsingapore
AfbeeldingEerste desem brood. on Flickr

Vanwege het corona virus moeten we hier in Singapore ook van huis werken. Nu is dat wel een beetje moeilijk als je in de scheepsvaart werkt :think: :think: maar als ik niet aan boord hoef blijf ik dus thuis. Met al die vrije tijd toch eens geprobeert om een desem op te starten. Eerste dagen ging die als een tierelier maar op dag 3 en 4 gebeurde er weinig. Ik dacht het is te warm want ik had ergens gelezen dat 27 graden wel het maximale voor een desem is. Hier in de keuken is het al gauw boven de 30 graden... Maar op dag 5 kwam er weer wat leven in en nu na ruim een week verdubbelt het in 2 uur en na 3 uur is het verdrievoudigd :thumbup: :thumbup:
Dus vandaag eens geprobeerd om een brood te bakken. Ruw weg het Veluws desem recept van Wil gevolgd. Morgen ochtend eens proberen hoe het smaakt :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Groetjes

Willem

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: do 09 apr 2020, 09:43
door Bioloogje
Ik ben benieuwd! Ziet er in ieder geval uit als een mooi broodje! Veel sterkte daar, vind het hier met de Lock down light al lastig. Laat staan de veel striktere regels bij jullie met zulke hoge temperaturen!


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: do 09 apr 2020, 14:48
door RedYssel
Dat ziet er goed uit !

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: vr 10 apr 2020, 22:28
door Arie
Knappe bol :thumbup:

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: di 21 apr 2020, 06:39
door willemsingapore
Mislukt... :oops: :oops: :oops:
Gisteren geprobeert om een desem brood te bakken. Ik was uitgegaan van mijn standaard brood recept;
650 gram brood meel
200 gram schrot (meel van hele tarwe graan)
100 gram rogge bloem
300 gram water
350 gram volle melk
7 gram gist
17 gram zout
Normaal maak ik van het schrot, rogge en water een poolish met 0.4gr gist. Als dit dan verdubbelt is in volume, dat duurt hier zo'n 6 uur, maak ik het deeg met de rest van de ingredienten. Dan tot slot voeg ik 60gr Chia, 15 gram Nigella en 100 gram water bij. Dat extra water is omdat de Chia veel water opneemt. Ik meng de zaadjes met het water een half uur van te voren zodat het water wordt opgenomen.
Voor de desem versie had ik het gist weggelaten en vervangen door 15% desem (150 gram) en het water en meel verminderd met 75 gram.
Ik had 's-ochtens het desem uit de koelkast gehaald en gevoerd met 75 gram water en meel. Het desem was na 2 en half uur verdubbelt en bubbelde.
AfbeeldingDesem
Toen 150 gram desem gemengd met alle ingredienten behalve het zout en 30 minuten laten staan.
Daarna het zout erbij en het deeg gekneed voor een minuut of 10, toen de zaadjes erbij en nog eens 5 minuten gekneed. Ik moet zeggen het deeg was erg nat, veel natter dan gewoon. De eerste rijs duurde ongeveer 3 en half uur. Ik heb ook nog 2 S&F gedaan na 45 en 90 minuten. Het deeg in tweeen gedeeld en geprobeerd op te bollen en te vormen maar zoals gezegd het deeg was erg nat. In het blik gedaan en nog eens 3 en half uur late rijzen. Het deeg kwam net boven het blik uit, in de oven op 235 graden en 35 minuten gebakken. .. Het brood was eerder gezakt dan gerezen in de oven.
AfbeeldingMislukt

Wat doe ik fout? is het desem niet klaar? Kan desem samen met melk gebruikt worden? Ik merk dat het desem na 3 ½ uur alweer zakt. Let wel het is hier 31 a 32 graden in de keuken..

groetjes,

Willem

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: di 21 apr 2020, 09:59
door Rik59
Ga het zaad eens bij je meel tellen en het water van het zaad ook dan zie je een vrij hoog percentage vocht.. 71% ipv 68%

Pas je vocht aan naar lager en voeg bij wat nodig is om een soepel deeg te krijgen..

S&F is fraai maar kost ook lucht.. mijn ervaring is dat als ik een stevig deeg wil dan voer ik veel S&F uit

Je zegt dat je starter binnen noodtime verdubbelt en je deeg moet dan 3,5 uur in de bulkrijs???

Willem hoe is het met Corona daar??

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: di 21 apr 2020, 10:20
door Bioloogje
Ik kom zelfs met het vocht van de zaadjes op 79%... En met nigella en chiazaad zou ik dat vocht toch wel degelijk mee laten tellen.
Dergelijke natte degen fermenteren bij hoge temperaturen ook nog eens wat sneller dus: Ik denk: overrezen...
Probeer- gezien de temperatuur bij jou - eens je deeg na de s&f’s verder in de koelkast te laten bulkrijzen. En wellicht terug naar 72% vocht...


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: wo 29 apr 2020, 11:10
door willemsingapore
AfbeeldingBaguette
Baguette volgens recept 2 van Levine met desem. Een week geleden gebakken en de meeste in de vriezer gedaan maar nu zijn ze alweer op :D . Morgen nog maar een batch bakken...

AfbeeldingBread
Ook mijn dagelijkse brood lukt nu wel goed. Het vocht gehalte toch weer op 67% gedaan, desem verhoogd naar 250gr en 1 gr droge gist toegevoegd. De zaadjes toch weer met 100ml water geweld. Ik had de laatste keer het water met de helft verminderd maar toen was het deeg veel te droog geworden na de eerst rijs. Chia staat er om bekend dat het heel veel water op kan nemen.

Rik, Met de Corona gaat het hier niet goed. iedereen moet zoveel mogelijk thuis blijven. Indien mogelijk vanuit huis werken. Veel van de buitenlandse gastarbeiders wonen in zogenaamde dormitoriums. Nu is de Corona onder deze arbeiders uitgebroken en vele zijn ziek. Gelukkig zorgt de regering goed voor deze mensen en zijn de ziekte symptomen mild.

Groetjes,

Willem

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: wo 29 apr 2020, 11:26
door Bioloogje
Brood ziet er goed uit! De berichten over het virus zijn minder mooi; nogmaals sterkte!

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: wo 29 apr 2020, 12:38
door Rik59
Mooi brood!! Blijf gezond...

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: wo 29 apr 2020, 15:13
door Melinda
Mooi gebakken, Willem. :thumbup:
En inderdaad, blijf gezond.

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: wo 29 apr 2020, 15:59
door Arie
Je baguettes zien er geweldig uit, Willem, tòch heb ik een zwak voor busbrood. Man, man, echte power broden... :D
De gezondheid van jezelf en je familie goed in de gaten houden hoor! Doe ik hier ook voor mij en m'n vrouw :!:

Groet,
Arie

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: di 01 dec 2020, 09:48
door willemsingapore
AfbeeldingSpeculaas

Hallo iedereen,

Hier een bericht vanuit Singapore. Ik werk nog steeds van huis, dus heb meer tijd voor bakken. Ik eet ook meer brood omdat ik vaker thuis ben. Ik bak gemiddeld 4 busbroden per week...
Vandaag speculaas gebakken ivm de Sinterklaas. Smaakt is goed maar het kon meer krokant. Ik will ook nog pepernoten proberen te maken, misschien morgen..

Groetjes

Willem

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: di 01 dec 2020, 09:56
door Melinda
Ziet er lekker uit hoor. :thumbup:

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: di 01 dec 2020, 11:51
door allema
Ziet er heerlijk uit. :thumbup:

Re: Baksels van Willem

Geplaatst: di 01 dec 2020, 20:23
door RedYssel
Ziet er perfect uit!. ik vind het juist zachter lekkerder!