Baksels van Vitamine C
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Baksels van Vitamine C
Ziet er weer goed uit!
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Baksels van Vitamine C
Bedankt,
Poging 2 van de Brood met zaden van Levine haar blog
Grotere rijsmandjes gebruikt en op 250 graden gebakken.
Poging 3
Kleinere rijsmandjes gebruikt gestart op 250 graden en na 20 min op 225 graden. Beste testversie tot nu toe
Poging 2 van de Brood met zaden van Levine haar blog
Grotere rijsmandjes gebruikt en op 250 graden gebakken.
Poging 3
Kleinere rijsmandjes gebruikt gestart op 250 graden en na 20 min op 225 graden. Beste testversie tot nu toe
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Baksels van Vitamine C
Deze broden zien er erg mooi uit Vitamine C!
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- Victory
- Warme bakker
- Berichten: 578
- Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42
Re: Baksels van Vitamine C
Mooi brood vitamineC.
Herinnerd mij gelijk dat ik dat recept ook nog wil uitproberen . Smaakt goed neem ik aan, aangezien je al 3x het recept gemaakt hebt
Herinnerd mij gelijk dat ik dat recept ook nog wil uitproberen . Smaakt goed neem ik aan, aangezien je al 3x het recept gemaakt hebt
Groetjes Victory
Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.
Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven
Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.
Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven
Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Baksels van Vitamine C
Ja smaakt zeker goed, korstje is ook lekker knapperig. Probeer een recept meestal wel aantal keer, om te kijken of er aanpassing mogelijk zijn.
Meestal zit ik te klooien welke grootte rijsmandje ik gebruik de kleinere mandjes geven een mooier brood. En kijken of het brood mooi open scheurt, Misschien dat de tweede rijs nog iets langer kon. Vanavond versie 4
Meestal zit ik te klooien welke grootte rijsmandje ik gebruik de kleinere mandjes geven een mooier brood. En kijken of het brood mooi open scheurt, Misschien dat de tweede rijs nog iets langer kon. Vanavond versie 4
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Baksels van Vitamine C
Versie 4 van de Brood met zaden van Levine haar Blog.
Wilde iets langer laten rijzen. Dit was ook wel nodig want had iets te koud water gebruikt.
Kwam er na 20 minuten achter dat de oven venitlator aan stond ipv alleen boven en onder warmte. Is een mooi donker broodje geworden
Wilde iets langer laten rijzen. Dit was ook wel nodig want had iets te koud water gebruikt.
Kwam er na 20 minuten achter dat de oven venitlator aan stond ipv alleen boven en onder warmte. Is een mooi donker broodje geworden
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Baksels van Vitamine C
De broden zijn weer mooi geworden!
Gebruik je zoals in het recept 29% tarwe volkorenmeel, of heb je dit gehalte iets verhoogd?
Gebruik je zoals in het recept 29% tarwe volkorenmeel, of heb je dit gehalte iets verhoogd?
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- RedYssel
- Deegroller
- Berichten: 352
- Lid geworden op: do 27 feb 2020, 18:34
Re: Baksels van Vitamine C
Mooi hoor! goede oven rijs zo te zien klasse.
Red
Red
Passie voor de ambacht!.
- BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1400
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
- Contacteer:
Re: Baksels van Vitamine C
Dat ziet er goed uit Marijn, mooie opengescheurd!
Ik heb me hierdoor laten verleiden om deze ook te bakken (uiteraard met een paar aanpassinkjes )
Ik heb me hierdoor laten verleiden om deze ook te bakken (uiteraard met een paar aanpassinkjes )
Groet, Gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Baksels van Vitamine C
Scherp mesje, en snelle beweging. Veel oefenen helpt ook.Beaujuulais schreef: ↑wo 14 apr 2021, 16:33 wauw wat zijn ze mooi geworden
ik ben jaloers op hoe je ze hebt ingesneden
heb vandaag ook dit brood gebakken maar blijf daar moeite mee houden
Begreep dat ze bij bakkersopleidingen oefenen op zoutdeeg, dan kan je beetje gevoel krijgen.
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Baksels van Vitamine C
Precies recept aangehouden. 29%.
Ik zal is een variant met meer % maken. Uiteraard dan ook iets meer water.
Overigens vind ik het deeg nog niet zo extreem kleverig. Met zuurdesem broden wel erger gewend.
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Baksels van Vitamine C
Ben benieuwd, zie de foto's wel verschijnenBakkerGerrit schreef: ↑wo 14 apr 2021, 19:34 Dat ziet er goed uit Marijn, mooie opengescheurd!
Ik heb me hierdoor laten verleiden om deze ook te bakken (uiteraard met een paar aanpassinkjes )
Het is een lekker brood.
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Baksels van Vitamine C
Kleverigheid viel mij ook ontzettend mee, zit er zelf aan te denken om richting de 50% volkoren te gaan. De smaak van het brood was idd goedVitamine C schreef: ↑do 15 apr 2021, 07:56Precies recept aangehouden. 29%.
Ik zal is een variant met meer % maken. Uiteraard dan ook iets meer water.
Overigens vind ik het deeg nog niet zo extreem kleverig. Met zuurdesem broden wel erger gewend.
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Baksels van Vitamine C
Versie 5, niets veranderd gewoon lekker bakken.
Wat een oor
Wat een oor
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Baksels van Vitamine C
Zijn idd erg mooi geworden!
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Baksels van Vitamine C
Hele fraaie broden!
Wil
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Baksels van Vitamine C
Thx
Nu nog is me starter op gang gaan krijgen. Laatst dacht ik dat de starter weer tot leven was gekomen. Deeg gemaakt, maar men wat een zure lucht/ alcohol/ blerghhh. Deed ook helemaal niks
Misschien is mijn droge vermont starter gaan opstarten. Misschien dat die wel zin heeft
Nu nog is me starter op gang gaan krijgen. Laatst dacht ik dat de starter weer tot leven was gekomen. Deeg gemaakt, maar men wat een zure lucht/ alcohol/ blerghhh. Deed ook helemaal niks
Misschien is mijn droge vermont starter gaan opstarten. Misschien dat die wel zin heeft
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Baksels van Vitamine C
De droge vermont start is opgestart. Heeft wel een wat zuurdere smaak dan mijn originele ( helaas overleden) starter.
Smaakt verder wel erg lekker.
Smaakt verder wel erg lekker.
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Baksels van Vitamine C
Mooi open gescheurd!
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- Melinda
- Meesterbakker
- Berichten: 2269
- Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
- Locatie: Soest
Re: Baksels van Vitamine C
Mooie broden.
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
:-) Mijn foto's
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Baksels van Vitamine C
Dacht is een busbrood proberen. Had iets langer kunnen rijzen was nog vrij compact.
Recept van levine haar blog. brood met haver.
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Baksels van Vitamine C
Ziet er toch mooi uit!
Een compact brood scheelt met de hoeveelheid beleg, is dus eigenlijk goed om compacte broden te bakken
Een compact brood scheelt met de hoeveelheid beleg, is dus eigenlijk goed om compacte broden te bakken
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Baksels van Vitamine C
Ja dat is waar.
Het deeggewicht zou goed moeten zijn voor dit type bakblik.
Inhoud is 1100ml. dus zou ongeveer 550 gram deeg moeten gebruiken. Het brood op de foto is 520 gram. Maar voelt vrij zwaar en kan volgens mij nog iets luchtiger.
Het deeggewicht zou goed moeten zijn voor dit type bakblik.
Inhoud is 1100ml. dus zou ongeveer 550 gram deeg moeten gebruiken. Het brood op de foto is 520 gram. Maar voelt vrij zwaar en kan volgens mij nog iets luchtiger.
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Baksels van Vitamine C
Bij 1100 ml inhoud zou ik idd voor ongeveer 300g meel gaan (volkoren, of deels volkoren [mmeel = Vblik / 3.7]). Bij 75% water er bij kom je dan idd zo rond de 530g deeg uit. Wel merk ik dat als ik een goed gevuld brood heb met bijvoorbeeld veel roggemeel er in dat hij vrij compact blijft terwijl met bijvoorbeeld slechts 30% volkorenmeel en 5% zaden het brood ongeveer tegen de bovenkant van mijn oven aan zit.
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Baksels van Vitamine C
Nog maar is wat baksels van laatste tijd posten.
Stokbroodje.
Zoontje (4 jaar) wilde er ook wel 1 knippen. Ging nog best goed.
Poging croissanten, boter liep er bij bakken beetje uit. Rijzen ging ook niet super... volgende poging beter. (bij koudere temperaturen)
Naanbrood, wel aardig gelukt. Misschien iets dunner.
Stokbroodje.
Zoontje (4 jaar) wilde er ook wel 1 knippen. Ging nog best goed.
Poging croissanten, boter liep er bij bakken beetje uit. Rijzen ging ook niet super... volgende poging beter. (bij koudere temperaturen)
Naanbrood, wel aardig gelukt. Misschien iets dunner.
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Baksels van Vitamine C
Vooral het stokbrood is erg leuk met die knippen er zo in
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Baksels van Vitamine C
Geprobeerd het recept van Issa Niemeijer-brown:
baguette l'ancienne
Deeg wordt niet gekneed, alleen mengen en 2 folds gedaan.
Deeg heeft 30 uur gerezen in koelkast, daarna nog 3 uur warme narijs. Brood wordt niet gevorm maar afgestoken en direct gebakken.
[url=https://flic.kr/p/2m7fC4F]
Het brood was nog niet goed gebakken. (24 minuten 230 graden) Korst werd snel slap.
Volgende keer langere narijs, ik denk dat deeg nog niet goed genoeg was ontwikkeld.
baguette l'ancienne
Deeg wordt niet gekneed, alleen mengen en 2 folds gedaan.
Deeg heeft 30 uur gerezen in koelkast, daarna nog 3 uur warme narijs. Brood wordt niet gevorm maar afgestoken en direct gebakken.
[url=https://flic.kr/p/2m7fC4F]
Het brood was nog niet goed gebakken. (24 minuten 230 graden) Korst werd snel slap.
Volgende keer langere narijs, ik denk dat deeg nog niet goed genoeg was ontwikkeld.
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Baksels van Vitamine C
Ziet er op het oog mooi rustiek uit
Smaakte het wel goed?
Smaakte het wel goed?
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Baksels van Vitamine C
de smaak was echt super goed. Als nu het kruim nog beter wordt. Dan is het een top stokbrood/ broodjes.
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Baksels van Vitamine C
Als de smaak al goed is komt het de volgende keer vast goed
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Baksels van Vitamine C
Bakpakket van Robert geprobeerd. Voetbalbroodjes.
Super luchtige broodjes, maar mag ook wel met de extra gluten, vitamine c etc. Waren wel lekker.
Met de hand gekneed.
Super luchtige broodjes, maar mag ook wel met de extra gluten, vitamine c etc. Waren wel lekker.
Met de hand gekneed.
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Baksels van Vitamine C
Leuke broodjes! Hoe heb je het patroon aan de bovenkant gemaakt?
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Baksels van Vitamine C
bij het bakpakket krijg je een speciale steker. beetje vergelijkbaar met kaiser broodjes steker.
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Baksels van Vitamine C
Dat is wel handig
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- Erik van Dijk
- Jongste bediende
- Berichten: 36
- Lid geworden op: za 20 mar 2021, 11:38
Re: Baksels van Vitamine C
Die broden van die Vermont starter vind ik echt prachtig, dat hoop ik toch ook ooit nog eens te bereiken. Schitterend hoor! Was het kruim mooi ook?
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Baksels van Vitamine C
jazeker. Probeer het nog iets luchtiger te krijgen. Niet supermarkt opgeblazen maar net iets meer open structuur.
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Baksels van Vitamine C
De keuken is vernieuwd dus vandaar even geen ruimte om te bakken.
Ik heb mijn starter weer opnieuw opgestart en ga proberen deze nu is in leven te laten voor langere periode.
Eerste brood met de nieuwe starter. Is weer even wennen, ik denk dat de levain nog niet goed genoeg gerijpt was. Brood wilde niet zo goed rijzen.
Watertemp: 23,5
Deegtemp: 23,8
3 minuten mengen, 30 m autolyse, 6 minuten kneden. (600 toeren)
4x fold om de 30minuten,
rijs 90 minuten,
opbollen, 15 minuten rust.
in mandjes, 40 minuten narijs. (duidelijk te kort of bulk rijs te weinig activiteit)
Bakken, 40m 230 graden.
Te stevig kruim. Er staat er nog 1 in de koelkast misschien dat deze vanavond beter gaat.
Ik heb mijn starter weer opnieuw opgestart en ga proberen deze nu is in leven te laten voor langere periode.
Eerste brood met de nieuwe starter. Is weer even wennen, ik denk dat de levain nog niet goed genoeg gerijpt was. Brood wilde niet zo goed rijzen.
Watertemp: 23,5
Deegtemp: 23,8
3 minuten mengen, 30 m autolyse, 6 minuten kneden. (600 toeren)
4x fold om de 30minuten,
rijs 90 minuten,
opbollen, 15 minuten rust.
in mandjes, 40 minuten narijs. (duidelijk te kort of bulk rijs te weinig activiteit)
Bakken, 40m 230 graden.
Te stevig kruim. Er staat er nog 1 in de koelkast misschien dat deze vanavond beter gaat.
- Victory
- Warme bakker
- Berichten: 578
- Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42
Re: Baksels van Vitamine C
Ik had laatst ook een deeg met een te lage temperatuur 24/25 graden en een koelere woonkamer. Nou dat rees ook voor geen meter, ondanks dat ik een desem al een paar jaar onderhoudt. Water temp omhoog, deeg naar 27 graden en op een warmere plek rijzen scheelde hier enorm.
100% desem? Een narijs van 40 minuten is dan wel heel weinig. Dat is 1.30-3.00 uur meestal
100% desem? Een narijs van 40 minuten is dan wel heel weinig. Dat is 1.30-3.00 uur meestal
Groetjes Victory
Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.
Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven
Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.
Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven
Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Baksels van Vitamine C
Ja, is ook weer even wennen met de lagere temperatuur in huis.
Ik ga ook recept van hamelman maar weer gebruiken, werkt toch beter. Dan met een deegtemp van rond de 26 graden.
Het brood wat uit de koelkast komt (en gebakken ) is wel een stuk beter.
Kruim is nog niet zoals het moet zijn maar smaak is wel goed.
Ik ga ook recept van hamelman maar weer gebruiken, werkt toch beter. Dan met een deegtemp van rond de 26 graden.
Het brood wat uit de koelkast komt (en gebakken ) is wel een stuk beter.
Kruim is nog niet zoals het moet zijn maar smaak is wel goed.
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Baksels van Vitamine C
Meestal heb ik niet zo veel problemen met het rijzen van desem. Maar zorgen dat je desem vooraf al goed actief is helpt wel erg. Dus ik ververs de boel twee of drie keer en zet dat goed warm weg, dan heb je heel snel een desem met veel gisten erin, dus rijst goed. Met een enigszins verwaarloosde desem gaat het soms ook wel, maar niet altijd. Goed onderhouden is wel belangrijk.
Verder deed ik de bulkrijs meestal bij kamertemperatuur, maar ik heb hier meerdere goed geïsoleerde ovens staan, en die gebruik ik niet tegelijkertijd voor broodbakken. Dus in een van die ovens gaat een fles heet water en een bak deeg, dat levert toch echt wel mooier deeg en betere broden op, zeker op koudere dagen. Ik was nooit zo'n voorstander van speciale rijskasten, maar voor zuurdesem wordt het er echt beter door. Voor gewone gistbroden doe ik die moeite niet, maar ik zorg wel altijd dat mijn deeg vooraf op de goede temperatuur is, ergens tussen 26-18 °C.
Wil
Verder deed ik de bulkrijs meestal bij kamertemperatuur, maar ik heb hier meerdere goed geïsoleerde ovens staan, en die gebruik ik niet tegelijkertijd voor broodbakken. Dus in een van die ovens gaat een fles heet water en een bak deeg, dat levert toch echt wel mooier deeg en betere broden op, zeker op koudere dagen. Ik was nooit zo'n voorstander van speciale rijskasten, maar voor zuurdesem wordt het er echt beter door. Voor gewone gistbroden doe ik die moeite niet, maar ik zorg wel altijd dat mijn deeg vooraf op de goede temperatuur is, ergens tussen 26-18 °C.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Baksels van Vitamine C
Goede tips.
Het is even kijken wat nu weer goed werkt. Komt vast goed. Vanavond nieuwe poging.
Het is even kijken wat nu weer goed werkt. Komt vast goed. Vanavond nieuwe poging.
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Baksels van Vitamine C
Nieuwe poging, werkwijze van Vermont sourdough hamelman aangehouden. Met een klein foutje dat de bulkrijs een uur langer is en de narijs maar een uur....
30gr desem met ca 150 gr water en 170 gr bloem weggezet. Er zaten bubbeltjes in maar het leefde niet echt.. dus deze keer maar een gram gist toegevoegd.
Er is altijd verbetering, kruim is helaas nog te stevig.
30gr desem met ca 150 gr water en 170 gr bloem weggezet. Er zaten bubbeltjes in maar het leefde niet echt.. dus deze keer maar een gram gist toegevoegd.
Er is altijd verbetering, kruim is helaas nog te stevig.
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Baksels van Vitamine C
De variant met een narijs van ca 24 uur in koelkast.
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Baksels van Vitamine C
Vermount sourdough, 100% desem. Deegtemperatuur 24,5 graden. Water kan dus nog iets warmer. Wil rond de 26 graden uitkomen, kijken of activiteit van desem dan iets meer is.
Kruim ok, maar nog niet helemaal tevreden.
Op 230 gebakken, 35 minuten voor 750 gr deeg was wel voldoende.
Kruim ok, maar nog niet helemaal tevreden.
Op 230 gebakken, 35 minuten voor 750 gr deeg was wel voldoende.
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Baksels van Vitamine C
Ik vind ze er mooi uitzien!
Maar als je nog niet helemaal tevreden bent: temperatuur naar 27 °C moet vast wel helpen. En laat je het rijzen bij kamertemperatuur?
Ik heb mijn deeg meestal op 27 °C (ongeveer), maar als ik het met een fles heet water in iets geisoleerds laat rijzen krijg ik tegenwoordig echt nog mooiere resultaten. Ik bak vaak veluws desem, min of meer ons standaardbrood (en het is een variant van dit Hamelman brood)
Wil
Maar als je nog niet helemaal tevreden bent: temperatuur naar 27 °C moet vast wel helpen. En laat je het rijzen bij kamertemperatuur?
Ik heb mijn deeg meestal op 27 °C (ongeveer), maar als ik het met een fles heet water in iets geisoleerds laat rijzen krijg ik tegenwoordig echt nog mooiere resultaten. Ik bak vaak veluws desem, min of meer ons standaardbrood (en het is een variant van dit Hamelman brood)
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Baksels van Vitamine C
Ja ik laat het rijzen op kamertemperatuur, die is rond de 21 graden. Met het warmere weer was het uiteraard geen probleem het rijzen. Nu weer even aanpassen.
Ik zal het is proberen in de oven, met wat warm water erbij.
Brood is verder wel lekker, maar mist nog een beetje volume.
Ik zal het is proberen in de oven, met wat warm water erbij.
Brood is verder wel lekker, maar mist nog een beetje volume.
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Baksels van Vitamine C
De speltbroodjes van recept lekkermelig/ ploetzblog (?)
Lekkere broodjes
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Baksels van Vitamine C
Mooie broodjes, krijg haast zin om ze dit weekend ook te bakken
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Baksels van Vitamine C
Zijn zeker lekker
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Baksels van Vitamine C
Zaterdag desem opgehaald bij levine. Dag erop maar is mee gebakken.